Оточення Порошенка отримало контроль над великим газовим родовищем – «Схеми»

Фірма ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яка без аукціону отримала спецдозвіл на видобування газу в Полтавський області на 20 років, пов’язана з оточенням президента України Петра Порошенка, йдеться у розслідуванні програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA:Перший) «Новий газовий бізнес оточення Петра Порошенка». 

Державна служба геології і надр України видала відповідну ліцензію маловідомій компанії 18 травня 2017 року. Право добувати газ у Полтавській області на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі вартувало фірмі «Аркона Газ-Енергія» всього 3,8 мільйона гривень.

Така вартість, на думку напівдержавної компанії ПАТ «Укрнафта», яка роками досліджувала й розробляла родовище і також претендувала на цю ліцензію, не відповідає ринковій ціні. В «Укрнафті» зазначили, що готові були заплатити за цей спецдозвіл щонайменше 45 мільйонів гривень.

Водночас цій компанії двічі відмовили у наданні права на розробку газового родовища. У листі від Держгеонадр на адресу «Укрнафти» пояснили це тим, що компанія має податковий борг перед бюджетом у понад 11 мільярдів гривень. 

Реальний контроль над ТОВ «Аркона Газ-Енергія», як з’ясували «Схеми», мають люди з оточення президента України Петра Порошенка.

Журналісти дослідили, що до 2017 року власниками «Аркона Газ-Енергія» були двоє підприємців – Ігор Мичко й Олександр Нещотний. За два тижні після того, як фірма успішно отримала спецдозвіл, 1 червня 2017 року в неї з’явилися нові співвласники. 

Тоді 5% частки «Аркона Газ-Енергія» відійшло юристові й адвокату Олексію Гребенченку. На початку 2000-х років він працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається Петро Порошенко. «Але це далеко не єдиний факт, який виводить фірму «Аркона Газ-Енергія» на оточення українського президента», – йдеться у розслідуванні.

Того ж дня, 1 червня 2017 року, Мичко та Нещотний відступили ще половину своєї частки у фірмі на користь офшорної компанії Ashburi Universal LTD (Беліз). В єдиному держаному реєстрі юридичних осіб кінцевим бенефіціаром цієї белізькой фірми вказана громадянка Панами – Ріна Ріос Родрігез (Rina Rios Rodriguez). Про те, що вона є лише номінальним директором, свідчить той факт, що на а її ім’я також зареєстровані десятки інших офшорних фірм.

Редакція програми «Схеми» дістала копії протоколу загальних зборів учасників та нову редакцію статуту «Аркона Газ-Енергія» від 1 червня 2017 року. Відповідно до цих документів, белізький офшор Ashburi Universal LTD на загальних зборах учасників товариства представляв Олексій Бондар – адвокат «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро», де також працював і Олексій Гребенченко – новий власник 5% частки в «Арконі».

У цьому ж юридичному бюро у 2007-2009 роках працював Олексій Маловацький – юрист з команди Петра Порошенка, нині член Вищої ради правосуддя. Його дружина – нотаріус Київського нотаріального округу Наталія Маловацька. За даними «Схем» з Державної фіскальної служби, саме вона у другому кварталі 2017 року переказала співласникам «Аркона Газ-Енергія» – Ігорю Мичку та Олександру Нещотному по 1 389 465 гривень кожному.

«Саме такою була вартість часток Ігоря Мичка та Олександра Нещотного в статутному капіталі фірми «Аркона Газ-Енергія», які вони продали офшорній фірмі Ashburi Universal LTD», – йдеться в розслідуванні.

«З цього можна зробити висновок, що ці гроші, сплачені дружиною члена Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького – це і є оплата за входження «офшорки» в склад засновників фірми, що добуватиме газ на Полтавщині», – йдеться у матеріалі «Схем».

Про те, що фірму «Аркона Газ-Енергія» контролюють люди, пов’язані з Олексієм Маловацьким, свідчить ще один встановлений журналістами факт. Згідно з копією довіреності на представництво інтересів товариства, яку видав офіційний директор «Аркона Газ-Енергія», право підписувати документи та вносити кошти отримала Лілія Кобзар. Вона керує юридичною компанією «Юс Новітас» самого члена Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького, відколи він перейшов на держслужбу.

У ЗМІ Маловацького називають «людиною Петра Порошенка». Під час позачергових виборів президента України у 2014 році він був заступником керівника юридичної служби Порошенка як кандидата в президенти і керував юридичною службою «Блоку Петра Порошенка» під час дочасних виборів до Верховної Ради восени того ж року. 

За словами очевидців, які брали участь в підготовці виборів, в команду президента юриста привів Сергій Березенко. Про близькість тепер депутата Березенка і Маловацького також свідчить встановлений «Схемами» факт, що дружина Березенка Уляна у 2012 році видавала на ім’я Маловацького довіреність «на укладання та підписання договорів».

Після успішних президентських виборів Порошенко залишив юриста Олексія Маловацького у своїй команді.

«Схеми» звернулися по коментарі до всіх офіційних співвласників цієї компанії, її представників, а також до всіх вищезазначених посадових осіб.

Олексій Маловацький заявив, що йому не знайома фірма «Аркона Газ-Енергія». Але підтвердив знайомство з Олексієм Бондарем, який представляє інтереси белізького офшору, а також з Олексієм Гребенченком, який володіє часткою у «Аркона Газ-Енергія». При цьому Олексій Маловацький заперечує, що його дружина Наталія переказувала по 1 389 465 гривень Ігорю Мичку та Олександру Нещотному за 49,5% частки в «Аркона Газ-Енергія» у 2017 році.

Відмовилась від будь-яких коментарів і сама Наталія Маловацька. Олексій Гребенченко (власник 5% в «Арконі») відмовився надавати коментарі, посилаючись на адвокатську таємницю. Отримати коментарі Олександра Нещотного та Ігора Мичка також не вдалося.

Сергій Березенко отримав запит «Схем» з проханням про коментар, але залишив його без відповіді.

В Адміністрації президента заявили, що «Петро Порошенко не має жодного відношення до згаданих компаній». Таку відповідь на запит програми надали в офісі Порошенка і попросили «не поширювати неправдиву неперевірену інформацію в контексті глави держави». По суті викладених у запиті «Схем» документально підтверджених фактів, прес-служба коментарів не надала.

0 Comment

comments: