Порошенко: доручив негайно відновити переговори з Росією щодо звільнення українців

Президент України Петро Порошенко заявив, що доручив негайно відновити перемови з Росією щодо звільнення українців.

«Я дав доручення негайно відновити переговори з Росією щодо повернення і тих, хто в Росії, і тих, хто перебуває в заручниках на окупованій території», – сказав Порошенко. 

«Поверніть нам нашого Олега Сенцова, всесвітньо відомого кінорежисера, нашого журналіста Олександра Сущенка, який працював у Парижі і був заарештований у Москві, нашого Олександра Кольченка, багато-багато інших, які безневинно зараз перебувають у в’язницях Росії лише за те, що вони носять український паспорт, відмовляються його віддати і пишаються тим, що вони є українцями. Ми їх не можемо ні зрадити, ні забути», – заявив Порошенко. 

Упродовж останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований. 27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін заручниками. Обмін був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагаються підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна особа вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав сепаратистам 233-х.

Після цього обміну, за даними СБУ, у полоні проросійських бойовиків залишаються 103 українських заручники.

1 грудня уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що на території Росії з різним процесуальним статусом ув’язнені понад 2200 українців.

0 Comment

comments: