МЗС Франції про ініціативу Порошенка: обговорювати зміну формату СЦКК передчасно

У Міністерстві закордонних справ Франції вважають, що обговорювати зміну формату Спільного центру з контролю й координації режиму припинення вогню на Донбасі передчасно, передає прес-служба посольства Франції в Україні.

20 грудня президент України Петро Порошенко заявив, що виступає за залучення до складу СЦКК представників Німеччини й Франції.

«Франція висловлює жаль з приводу виведення російських представників зі спільного контрольно-координаційного центру припинення вогню на Донбасі і звернулася вчора з закликом до російської влади переглянути це рішення. Передчасно розглядати питання про внесення змін до цього спільного механізму, який має на меті уможливити координовану роботу російських та українських військових для закріплення припинення вогню та підтримки місії ОБСЄ в Україні», – заявили в МЗС.

У відомстві додали, що Франція та Німеччина «рішуче продовжують докладати зусилля у «нормандському форматі» для мирного врегулювання конфлікту».

18 грудня у Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що Москва припиняє роботу свого представництва у СЦКК, і російські офіцери залишать Україну 19 грудня через «напружену морально-психологічну ситуацію» і «зневажливе ставлення українських військовослужбовців».

Міністерство закордонних справ України розцінило це рішення російської сторони як провокацію. На думку українських дипломатів, це свідчить про те, що Москва не залишає спроб змусити Україну та міжнародних партнерів розпочати так званий «прямий діалог» із бойовиками угруповань «ДНР» і «ЛНР».

19 грудня у Генштабі Збройних сил України повідомили Радіо Свобода, що українські військові, які входять до складу Спільного центру контролю й координації режиму припинення вогню на Донбасі, також залишили непідконтрольні урядові території. Водночас, за повідомленням, українська сторона продовжуватиме здійснювати моніторинг і координацію режиму припинення вогню у взаємодії зі спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ на Донбасі.

Конфлікт на Донбасі триває від квітня 2014 року. Росія неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

0 Comment

comments: