МВФ наполягає для збільшення податкового навантаження для українців

podatky-ua

МВФ наполягає для збільшення податкового навантаження для українців.

На цьому наполягає МВФ у своїх рекомендаціях українській владі, від виконання яких залежатиме виділення чергового кредитного траншу Україні.

Зокрема, Міжнародний валютний фонд пропонує звузити можливості “звільнення від сплати податків” для власників житлової нерухомості і транспортних засобів. У 2014 р. в Україні був введений податок на розкіш у розмірі 25 тисяч гривень на рік, але він стягується тільки з невеликої частки наявних у країні автомобілів класу люкс. База потенційних платників може бути розширена, вважають експерти МВФ.

Олег Назаренко розповів, що ця ініціатива навряд чи дасть очікуваний ефект.

“Спочатку був обраний досить дивний критерій для визначення рівня “елітності” авто (об’єм двигуна понад 3 л). У підсумку найсучасніші машини представницького класу якраз і не потрапили в розряд “люксових”. Пізніше вирішили прив’язати податок до вартості машини (понад 1 млн. грн.), що теж сумнівно, враховуючи динаміку інфляції в країні”, — зауважив він.

І звернув увагу на те, що, вводячи податок на розкіш для автомобілів, у нашій країні з 1 січня 2015 року чомусь прибрали податок на яхти, літаки, вертольоти.

“Дивна логіка: вертоліт не розкіш, я машина — так. І це при тому, що податок на авто складно адмініструвати. Як перевірити його оплату, якщо немає техогляду (раніше його не можна було пройти, поки на водієві “висіли” борги). А ось з літаком або яхтою все просто. Не сплатив податок — тобі можуть відмовити у дозволі на політ або заходження в порт тощо”, — наводить приклади Назаренко.

Владислав Кисіль вважає неминучим розширення бази оподаткування житлової нерухомості, тим більше у частині так званого податку на розкіш.

“Можна піти двома шляхами. Найсправедливіший: коли враховується вартість нерухомості, а не її площа. 500 кв. м. на околиці Бердичева коштують дешевше, ніж 50 кв. м. на Хрещатику, але платять за нинішньої норми Податкового кодексу саме за нерухомість у Бердичеві. Однак, на відміну від землі, де є кадастрова вартість, для нерухомості таку базу в наших умовах неможливо створити ні через півроку, ні через рік”, — зазначив він.

Більш вірогідним він вважає активізацію наповнення Реєстру речових прав для активнішого справляння податку на нерухомість. Саме запис в ньому і є базою оподаткування, і якщо садиба там не врахована, то і податок не нараховується.

Оскільки податок на майно віднесений до місцевих зборів, то ймовірність переходу до вартісної методики мізерна, вважає Сергій Фролов.

“Саму систему, за аналогією кадастрової вартості землі, створити нескладно. У всьому світі аналоги діють. Але навіщо місцевій владі цим перейматися, якщо можна коректувати правила щороку, зменшуючи пільгову площу, нарощувати ставки, змінювати категорії громадян, які звільняються від податків і т. п. Так потихеньку кількість платників і збільшиться. Рано чи пізно, але платити будуть всі”, — запевнив Фролов.

А ось віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников вважає перехід в наших умовах до вартісної методики неможливим. “Нерухомість переоцінена, порівняно з доходами населення. Люди зубожіють, і на цьому тлі підвищувати податки — прямий шлях до посилення тінізації суспільства”, — переконаний він.

Правда України

0 Comment

comments: