Кривавий путін очманів до того, що почав критикувати Леніна за розвал СРСР

putin-cheknulsia

Президент Росії Володимир Путін розкритикував провідника російських більшовиків початку 20-го століття Володимира Ульянова, більше відомого як Ленін, за його ідеї, що призвели до розвалу Радянського Союзу – який він прирівняв до Росії.

Коли на засіданні президентської ради у справах науки процитували рядки поета Бориса Пастернака про Леніна, який «керував течією думки», Путін відповів: «Керувати течією думки – це правильно, треба тільки, щоб ця думка привела до правильних результатів, а не як у Володимира Ілліча (Леніна – ред.). А то врешті ця думка привела до розпаду Радянського Союзу, от я до чого. Там багато було думок таких – автономізація і так далі».

При цьому він також заявив, що СРСР і був Росією, яка нині зруйнована. «Заклали «атомну бомбу» під будівлю, яка називається Росією, вона і рвонула потім. І світова революція нам не потрібна була», – сказав Путін.

Його речник Дмитро Песков, коментуючи пізніше ці слова, назвав їх «особистою думкою» президента, яка «не має бути приводом для обурення».

Володимир Ленін домігся створення єдиної більшовицької держави СРСР 1922 року на теренах колишньої Російської імперії формально у вигляді союзу рівноправних республік – які після розпаду Радянського Союзу 1991 року стали незалежними державами. Натомість інший із більшовицьких керівників Йосип Джугашвілі, більше відомий як Сталін, висував ідею «автономізації» – щоб інші більшовицькі держави, на той час формально незалежні, ввійшли до складу більшовицької Росії на правах автономій. Сама ж Росія, теж значною мірою на наполягання Леніна, була оформлена 1918 року як федерація, а не як унітарна держава.

У Росії поширена ідея про необхідність відновити єдину російську державу на всій території колишньої імперії чи колишнього СРСР. Сам Путін свого часу називав розпад СРСР «найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття».

Правда України

0 Comment

comments: