Вихід Саудівської Аравії на нафтовий ринок північної Європи посилює тиск на ціни

нафтові супертанкери

Вихід Саудівської Аравії на нафтовий ринок північної Європи, де домінують російські постачальники, посилює тиск на ціни і розв’язує цінову війну між різними сортами нафти.

У відповідь на збільшення російських поставок у Китай Саудівська Аравія, чию нафту рідко можна зустріти на північ від Середземного моря, знизила ціни на грудневі партії для Європи до мінімального рівня з часів фінансової кризи 2009 року.

Кілька переробників в Польщі та Швеції, як правило використовують російську нафту Urals, за останній місяць придбали саудівську нафту.

Навесні цього року, коли пропозиція на ринку також виросла, переробники збільшили закупівлі завдяки підвищенню попиту на бензин. Але цього разу спостерігається надлишок не тільки сировини, але і нафтопродуктів.

“Перше півріччя майбутнього року представляється явно небезпечним часом для “биків” на нафтовому ринку. У цей період сховища можуть заповнитися, що викличе падіння цін”, – написав у звіті генеральний директор брокерської контори Девід Хафтон.

Зайва нафту накопичується на атлантичному ринку, провокуючи цінову війну між сортами і роблячи рівень $50 за барель все менш доступним для Brent.

За рахунок рекордно високого видобутку в Росії знижка на Urals по відношенню до Brent за три місяці зросла втричі, і ціна впала до 17-місячного мінімуму. Здешевіла нафта Urals почала витісняти з ринку північноморську нафту Forties – основний з чотирьох сортів, які формують кошик європейської еталонної суміші Brent, і інтерес азіатських покупців до російської суміші збільшився.

Так, не менше три з семи супертанкерів, зафрахтованих для перевезення листопадових партій з Північного моря в Азію, повезуть російську нафту замість традиційної північноморської.

Значний потік європейського сировини в Азію поки не привів до зміцнення диференціалів нафти в Північно-Західній Європі, відзначають експерти.

“Дивно, що ринок Forties все ще досить слабкий, незважаючи на всі відвантаження на Далекий Схід”, – сказав аналітик Олів’є Жакоб.

Диференціали Forties близькі до п’ятимісячного мінімуму і цього року торгувалися зі знижкою до датованим Brent частіше, ніж коли б то не було за 20 останніх років.

Диференціали азербайджанської нафти за останній місяць знизилися більш ніж в два рази до річного мінімуму, а премії на нігерійську нафту Qua Ilboe також впали вдвічі.

Надлишок нафти з Нігерії, що перевищує 60 млн барелів, у поєднанні з максимальним за два роки видобутком в Північному морі і майже повними сховищами дизельного, пічного і авіаційного палива в Європі, змушує трейдерів накопичувати нафту в плавучих сховищах, що лише посилює тиск на ринок.

Правда України

0 Comment

comments: