Волокноподібні світлодіоди тепер можна вшивати безпосередньо в фабричну тканину для одягу

світлодіоди

Вчені з Корейського науково-технічного інституту (KAIST) розробили волокноподібні світлодіоди, які можна вшивати або вплітати безпосередньо в саму фабричну тканину для одягу.

“Наше дослідження стане відправною точкою в розвитку технології волоконних світловипромінюючих діодів, які в майбутньому стануть одним з основних елементів в фабричній тканині. Ми сподіваємося, що зможемо полегшити і прискорити вихід м’яких дисплеїв, які можна носити, на ринок”, – сказав професор Чой, керівник наукової групи з Школи електричної інженерії при KAIST.

Виробництво нових світлодіодних ниток інженери почали з волокна поліетилентерефталату, яке вони кілька разів занурили в розчин з провідного органічного полімеру PEDOT: PSS (полі-3,4-етилендіокситіофен) і полістиролсульфонату, а потім протягом півгодини висушували при температурі 130 градусів Цельсія.

Після цього матеріал знову помістили в жовтий розчин, але вже з органічного полімеру, що формує LED- і OLED-світлодіоди. Знову висушили отриманий матеріал і покрили нитки складом з фториду літію/алюмінію (LiF/Al).

За словами інженерів, даний процес є більш ефективним методом нанесення світлодіодних матеріалів на маленькі циліндричні структури, в порівнянні з будь-яким методом термообробки.

Як говорять учені, ретельний контроль швидкості витягання волокна з розчину дозволяє контролювати товщину осадження аж до сотих тисячних частки нанометра.

Дослідники впевнені, що розроблений ними метод виробництва волоконних світлодіодів здатний прискорити комерціалізацію дисплеїв, які носяться, так як цей процес можна автоматизувати і зробити його порівняно дешевим.

В даному випадку налагодити масове виробництво волоконних світлодіодів буде так само просто, як і сьогоднішнє виробництво нейлонового або поліетиленового волокна.

Правда України

0 Comment

comments: