Як в Україні розвиваються електростанції, що використовують альтернативні джерела енергії

електростанції, що використовують альтернативні джерела енергії

Поки український і російський уряди з’ясовують умови постачання природного газу, в Україні розвиваються електростанції, що використовують альтернативні джерела електроенергії.

30 червня на підпис Президенту України Петру Порошенку був відправлений проект Закону України №2010-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії”. Документом будуть внесені зміни до Законів України “Про альтернативні види палива”, “Про електроенергетику” та “Про засади функціонування ринку електричної енергії України”.

Одне з основних змін – коригування, так званого “зеленого” тарифу, який тепер приведений до середньосвітових рівнями. Найбільше зниження відбулося в тарифі для сонячних електростанцій, а ось тариф для станцій, що використовують біомасу, був збільшений, що вже призвело до хвилювань в середовищі деревообробників, у яких може посилитися конкуренція за сировинні матеріали.

Вплив даного законопроекту на перспективи розвитку проектів, що використовують альтернативні джерела електроенергії, обговорювалося під час виїзного засідання Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї (ЗЕА) в Запорізькій області. Ми разом з учасниками засідання ознайомилося з роботою трьох електростанцій, що використовують поновлювані джерела енергії (ВДЕ): Токмак Солар Енерджі, Ботієвської ВЕС і ДніпроГЕС.

За словами Глави ЗЕА Івана Плачкова, в 2006 році, коли затверджувалася “Енергетична стратегія України до 2030 року”, очікувалося, що частка відновлюваної енергетики в енергетичному балансі України може скласти 7-15%.

За останні три роки в Україні за рахунок прийнятих рішень на законодавчому рівні, проекти відновлюваної енергетики активно розвивалися. За підсумками 2014 електростанціями вітро-, геліо- і на біомасі вироблено 1,7 млрд кВт год. Ще 9 млрд кВт год забезпечили гідроелектростанції (ГЕС і ГАЕС). У загальній складності їх частка склала близько 11,8% виробництва електроенергії в Україні.

Однак слід зазначити, що частина станцій, що використовують поновлювані джерела електроенергії, залишилися в Криму чи на окупованих територіях Донбасу. Зокрема, мова йде про декілька великих сонячних електростанцій, а також вітропарк в Приазов’ї та Луганській області.

За даними ЗЕА, станом на 1 квітня 2015 в Україні встановлена ​​потужність об’єктів відновлюваної енергетики, яким встановлено “зелений” тариф, становить 1469,21 МВт. В цілому за 5 місяців 2015 обсяг енергії, виробленої ВДЕ, сумарно склав 488 223 000 кВТ * год або 1,3% від загального обсягу генерації енергії в Україні. У той же час частка оплати коштами з Енергоринку за той же період склала 7,75%.

В останні роки найбільш активно розвивалися сонячні електростанції (СЕС), завдяки високим тарифом, лобіювала бізнес-групою братів Клюєвих. Однак не тільки вони працювали в цій сфері. Наприклад, ТОВ “Токмак Солар Енерджі” (ТСЕ), за словами керівника і співзасновника компанії Олександра Репкина, було створено за кошти Європейського екологічного фонду в рамках Європейської екологічної програми. Фінансування здійснювалося через Укрексімбанк. В цілому за 4 роки в розвиток станції, що використовує два види фотоелектричних модулів (тонкоплівкові і полікристалічні) було інвестовано EUR12 млн. У конструкції частини сонячних панелей використана технологія сонячного трекера, системи спостереження за Сонцем. Його конструкція – розробка ТСЕ.

Учасники засідання відзначили, що незважаючи на істотне зниження тарифу для СЕС, привабливість інвестицій в цей сегмент залишиться досить високою, оскільки за останні 5 років вартість обладнання для сонячної енергетики скоротилася в кілька разів. Що пов’язано, як з розвитком технології, так і перевиробництвом фотоелементів в Південно-Східній Азії. Більш того, в деяких країнах ЄС “зелений” тариф для СЕС вже скасовано.

Окупність проектів у сфері використання ВДЕ, як правило, становить від 6 до 12 років і залежить від великої кількості чинників. Проте компанії продовжують інвестувати в цей бізнес. Так, Герман Айнбіндер, директор компанії “Вінд Пауер”, що володіє найбільшою в Україні Ботієвською ВЕС, заявив, що компанія має намір продовжити будівництво вітроелектростанцій в Запорізькій області. Протягом двох років може відновитися будівництво Приморської вітроелектростанції (ВЕС) потужністю 200 МВт.

“Зараз Україна в достатній мірі залежить від імпортних джерел енергії: газу, вугілля, поставок ядерного палива. Для зміцнення енергетичної безпеки країни важливо зробити вибір: продовжувати фінансувати зовнішні енергоносії або розвивати використання власних джерел енергії. Враховуючи, що відновлювана енергетика з кожним роком дешевшає завдяки зменшенню вартості технологій, можна говорити про значне зростання вкладу “зеленої” електроенергії в енергетичну незалежність України “, – сказав Герман Айнбіндер. За його словами Приморська ВЕС знаходиться в активній стадії реалізації проекту, де наступний етап – це визначення схеми фінансування і вирішення логістичних завдань. Раніше в ДТЕК також планували будівництво третьої ВЕС в районі Бердянська, однак реалізація цього проекту поки відкладена.

Введення в експлуатацію Ботієвської ВЕС потужністю 200 МВт завершився в 2014 році. Інвестиції в проект склали EUR 340 млн. Всього за даними ЗЕА в Україні налічується 21 промисловий об’єкт, що використовує енергію вітру для генерації електроенергії.

Що стосується малих ГЕС, для яких, на відміну від великих ГЕС і ГАЕС, також встановлений “зелений” тариф, то таких об’єктів в Україні 105. Проте за словами Ігоря Тинного, власника компанії “Гідроенергоінвест”, через те, що Україна переважно рівнинна країна, не слід очікувати активного розвитку в цій сфері. У той же час у нас розвивається агробізнес, що дає хороші перспективи електростанціям, що використовують біомасу. Саме тому “Українська асоціація відновлюваної енергетики” наполягала на збільшенні “зеленого” тарифу для цієї сфери. Це має стимулювати інвесторів, так як поки в країні налічується лише 5 об’єктів, що працюють на біомасі.

У той же час поки не слід очікувати буму у відновлюваній енергетиці, тому що в країні немає коштів розвивати цю галузь і найближчим часом вони не з’являться. “Більшість об’єктів відновлюваної енергетики, які сьогодні працюють в Україні, побудовані за рахунок кредитів ЄБРР або експортного фінансування країнами виробниками основного обладнання”, – резюмував Тинний.

Тим не менш, до 2020 року Україна зобов’язалася збільшити частку “зеленої” генерації до 11%. Сьогодні це близько 6% від загального обсягу генерації електроенергії в країні.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

0 Comment

comments: