Американські вчені розробили кольоровий електронний дисплей, що повністю згинається

Американські вчені розробили кольоровий електронний дисплей, що повністю згинається

Американські вчені розробили кольоровий електронний дисплей, що повністю згинається.

В технології використовується створення квітів шляхом подачі різних рівнів напруги на дисплей.

Команда вчених вже отримала грант у розмірі $300 тис. на подальшу розробку технології.

Дослідники з Університету Центральної Флориди кажуть, що їх надихнула шкіра хамелеона, здатна миттєво змінювати забарвлення. Розроблена ними технологія може використовуватися для створення як армійського камуфляжу, так і звичайного одягу. Крім того, за допомогою винаходу можна буде створювати пристрої для читання електронних книг з низьким споживанням енергії.

“Ми створили поверхню, яка поглинає частину світла і відображає той, що залишився, – повідомив професор Дебашіс Чанда. – Потім ми додали здатність вибірково поглинати різні кольори, і кількість світла, що залишилась, породжує вже інший колір”.

За його словами, поки що технологія недоступна для комерційного використання, оскільки ще потребує деякого доопрацювання. Низький рівень напруги, необхідний для роботи дисплея, робить його абсолютно безпечним у застосуванні. Йому цілком достатньо невеликої батареї, приблизно як у мобільному телефоні, сказав професор.

Попередні розробки подібних технологій дозволяли створювати лише дисплеї з досить обмеженою колірною гамою. Д.Чанда стверджує, що його дисплей – перший, повністю підтримує колірну модель RGB, найбільш широко поширену в сучасних електронних пристроях.

Як сказав професор, він запозичив ідею кольорового дисплея у природи. Наприклад, восьминоги можуть змінювати колір на всій своїй поверхні, незалежно від вигинів тіла.

“Це послужило для мене мотивацією: чи можемо ми, надихаючись біологією, створити дисплей, схожий на живу шкіру?” – Сказав Ф.Чанда.

За його словами, всі колишні рукотворні дисплеї – електронно-променеві, рідкокристалічні або світлодіодні – жорсткі, негнучкі, масивні і вельми крихкі. Створений його командою прототип надзвичайно легкий, він тонше людського волосся.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

0 Comment

comments: