У Раді розробили законопроєкт про підтримку виробництва промислового обладнання в Україні – Гетманцев

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю Радіо Свобода заявив про напрацьований на сьогодні законопроєкт про підтримку виробництва промислового обладнання в Україні.

«Ми на сьогодні вже розробили законопроєкт на нашому саме комітеті, спрямований саме на підтримку, от якраз тут за рахунок зниженої ставки ПДВ, виробництва обладнання в Україні. Бо нам необхідне обладнання. Ввезення обладнання з-за кордону, яке не виробляється в Україні, і виробництво, реалізація обладнання тут. Бо у нас від 60% до 80% зношення основних засобів. Ми не конкуруємо з усією Європою зараз. З Білоруссю ми не конкуруємо. Бо у нас таке зношення основних засобів. Ми вже ухвалили норму про прискорену амортизацію, коли вартість основного засобу, що придбав підприємець, він може списати за два роки, а не чекати 10 років, як це було раніше», – розповів Гетманцев.

Він визнав, що «в проєкті бюджету на 2021 рік не так багато є програм, які спрямовані саме на розвиток промисловості».

«І це було одним із наших як Верховної Ради зауважень до проєкту цього бюджету», – додав він.

В липні у Верховній Раді був ухвалений в першому читанні законопроєкт про зміни до закону «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, який серед іншого, передбачає, що у публічних закупівлях хоча б частина товару має бути вироблена в Україні.

В пояснювальній записці до законопроєкту вказувалось, що за підсумками 2019 року виробництво промислової продукції в Україні знизилось на 1,9% до попереднього року. «Негативна тенденція продовжилась у 2020 році – за підсумками січня – квітня 2020 року виробництво скоротилось на 7,9% до аналогічного періоду попереднього року. Якщо така динаміка збережеться до кінця року, то забезпечити обсяги виробництва рівня 2019 року буде можливо лише наприкінці 2023 року», вказували ініціатори законопроєкту.

0 Comment

comments: