Генпрокуратура ставить під загрозу роботу журналістів із джерелами – Бердинських

Генеральна прокуратура України ставить під загрозу роботу з джерелами всіх українських журналістів, коли санкціонує перевірку телефонів за півтора року, заявляє журналістка видання «Новое время» Крістіна Бердинських.

Як написала вона у Facebook, розгляд її апеляційної скарги про перевірку телефона за 1,5 року відбудеться 20 вересня в Апеляційному суді Києва.

18 вересня відбулося слухання подібної апеляційної скарги журналістки Радіо Свобода Наталки Седлецької.

Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу головного редактора програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA: Перший) Наталки Седлецької та скасував ухвалу Печерського суду м. Києва про доступ до широкого масиву даних за 1,5 роки з її мобільного телефона.

Водночас суд постановив винести нову ухвалу, якою обмежив перелік даних, що їх може отримати слідчий з мобільного журналістки. Так, суд дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

Читайте також: «Луценко переконує, що не просив інших даних з телефонів журналісток, крім дати їхнього перебування біля НАБУ»

«Фактично суд забетонував можливість силовиків під виглядом слідчих дій відстежувати джерела та слідкувати за роботою журналістів через їхні телефони», – коментує рішення суду Наталка Седлецька.

Адвокат Наталки Седлецької Анатолій Попов не вважає рішення суду перемогою з точки зору захисту джерел журналістів.

11 вересня адвокати Наталки Седлецької подали апеляційну скаргу на рішення Печерського районного суду Києва від 27 серпня 2018 року про дозвіл слідчим ГПУ отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької.

В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода висловило обурення цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку.

Слідом із заявами про наступ на свободу слова і засудженням порушеного права журналістів на захист джерел виступили колеги по цеху, українські та міжнародні організації, серед яких, зокрема, «Репортери без кордонів», нью-йоркський «Комітет із захисту журналістів», Європейська комісія, Парламентська асамблея Ради Європи.

0 Comment

comments: