Волкер: робота з обміну полоненими не зупиняється

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевняє, що США докладають зусилля для звільнення українського режисера Олега Сенцова, який голодує у російській в’язниці. 

«Це окремий випадок. І я, і державний секретар США Помпео порушували це питання перед міністром (закордонних справ Росії – ред.) Лавровим, закликали російську владу знайти спосіб, як домогтися його звільнення. Щонайменше, на гуманітарних підставах, крім цього, також зняти з нього звинувачення», – заявив Курт Волкер 15 вересня на брифінгу в Києві у відповідь на запитання Радіо Свобода.

Екс-посол США у Росії Майкл Макфол у коментарі Радіо Свобода висловив побажання, щоб президент США Дональд Трамп обговорив справу Олега Сенцова з президентом Росії Володимиром Путіним. Наразі невідомо, чи про це йшлося на самітах Росія–США. 

Макфол і Волкер беруть участь у форумі «Ялтинської європейської стратегії» (YES), який триває в Києві. У кулуарах цього форуму екс-президент України Леонід Кучма висловив сумнів, що обмін в’язнями відбудеться до виборів в Україні, запланованих на наступний рік. 

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер зауважив, що «в пана Кучми є своє бачення, до якого я ставлюся з повагою». «Але я не думаю, що зупиниться робота з обміну полоненими, я вважаю, що ми й надалі маємо цього домагатися», – вказав Волкер.

«Я зустрічався з родинами полонених, включно з тими, кого піддавали тортурам. Це жахливо. Навіть якщо йдеться про гуманітарний жест, ми закликаємо російську сторону його зробити», – додав американський дипломат.

Востаннє обмін полоненими на Донбасі між Україною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся в грудні 2017 року, а в листопаді окремо обміняли двох лідерів кримських татар у рамках особистої домовленості між керівниками Росії і Туреччини.

0 Comment

comments: