Денісова: е-декларування антикорупційних активістів можуть визнати неконституційним

Конституційний суд України почав провадження через електронне декларування для антикорупційних активістів, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

«Е-декларування антикорупційних активістів можуть визнати неконституційним. Учора надвечір я отримала ухвалу Конституційного суду України про відкриття провадження за моїм поданням. Я вважаю, що оскаржувані норми закону України «Про запобігання корупції», за які Верховна Рада проголосувала ще у березні минулого року, не відповідають основному закону», – заявила Денісова.

До Конституційного суду і раніше зверталися через електронне декларування для антикорупційних активістів: у липні з відповідним поданням зверталися народні депутати та представники «Реанімаційного пакету реформ».

13 червня прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомила, що омбудсмен Людмила Денісова направила до Конституційного Суду подання щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів.

Читайте також: На Заході провал закону про скасування е-декларування для громадських організацій пов’язали із Порошенком

Наявність норми про електронне декларування для громадських активістів неодноразово критикували в Європейському союзі і закликали владу України дотриматися обіцянки і скасувати зобов’язання для антикорупційних активістів подавати е-декларації. А США назвали цей закон «каральним».

Українська влада обіцяла змінити норму про обов’язок подавати е-декларації, проте так цього і не зробила.

0 Comment

comments: