Рада не запровадила мораторій на експорт дров з України

Верховна рада України підтримала раніше ветований законопроект № 5495 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» з пропозиціями президента Петра Порошенка, якими пропонується не запроваджувати мораторій на експорт дров.

За ухвалення закону проголосували 246 нардепів.

У пропозиціях Порошенко зазначає, що норма закону про заборону на 8 років вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної (товарна позиція 4401100000 згідно з УКТЗЕД) не відповідає міжнародним зобов’язанням України, взятим згідно із протоколом про вступ України до Світової організації торгівлі.

«Це також не узгоджується із зобов’язаннями України за Угодою про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони… Ураховуючи викладене, запроваджувана законом тимчасова, строком на 8 років, заборона вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної не може бути підтримана», – зазначено у пропозиціях президента до законопроекту.

Читайте також: Що не так із законом про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу?

Водночас законопроект передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду лісу. Так, переміщення через кордон необроблених лісоматеріалів поза митним контролем або приховування від митного контролю тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років. Контрабанда, яка здійснюється повторно або за попередньою змовою групою осіб чи службовою особою з використанням службового становища і повноважень тягне покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п’яти до 10 років з конфіскацією майна, якщо таке протиправне діяння здійснюється організованою групою осіб або в особливо великому розмірі, то покарання становитиме 10-12 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» Верховна Рада ухвалила 3 липня.

Наприкінці липня документ повернув зі своїми пропозиціями до парламенту президент Петро Порошенко.

У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, яким тимчасово заборонила експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді. Із 1 листопада 2015 року це почало поширюватись на деревні породи, окрім сосни, а з 1 січня 2017 року поширилося і на цю хвойну породу. Мараторій на експорт ділової деревини (крім дров) продовжує діяти.

У той же час Європейський союз вимагає скасування цього мораторію. Свого часу через це Єврокомісія відмовилася надавати Україні транш на суму 600 мільйонів євро.

0 Comment

comments: