Україна 25 липня чекає відповіді Росії щодо обміну – Геращенко

Україна очікує відповіді Росії на пропозицію обміняти 36 заарештованих в Україні росіян на утримуваних Москвою українських в’язнів 25 липня, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

«Ми очікуємо 25 липня офіційної відповіді представників Росії на конкретну й цілком зрозумілу пропозицію : чи готові вони розморозити питання звільнення незаконно утримуваних, чи збираються забрати 36 громадян РФ, які прагнуть повернутися на Родіну, й віддати нам Сущенка, Сенцова, Кольченка, Клиха, Карпюка, Панова, Гриба, інших українців і кримських татар із російських тюрем», – написала Геращенко у Facebook 11 липня за підсумками засідання контактної групи в Мінську.

У Росії й анексованому Криму, за даними правозахисників, утримують близько 70 українських політв’язнів. Зокрема, український режисер Олег Сенцов був засуджений в Росії в серпні 2015 року на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму. Він провину не визнає. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення українських політв’язнів в Росії.

Крім Сенцова, голодування на знак протесту проти переслідування оголосили ув’язнений в анексованому Росією Криму Володимир Балух, член Кримської контактної групи з прав людини з Ялти Емір-Усеїн Куку, засуджений у Росії українець Станіслав Клих, журналіст, автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв, відомий під псевдонімом Станіслав Васін, утримуваний у полоні бойовиків у Донецьку.

0 Comment

comments: