Близько сотні людей мітингують під Радою із вимогою виборчої реформи

Близько сотні людей мітингують під Верховною Радою з вимогою скасувати мажоритарну складову виборчої системи та одномандатні округи, запровадити відкриті виборчі списки партій, як загальнонаціональні, так і регіональні, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

До мітингу долучилися представники та лідери 18 політичних партій та громадських рухів, переважно – опозиційних. Організатори називають його лише початком масштабної всеукраїнської акції за виборчу реформу.

Як пояснила Радіо Свобода представниця об’єднання «Центр UA» Ольга Голобородько, ініціатори акції вимагають у парламенту не створювати виборчий кодекс з нуля, а доопрацювати у другому читанні той його проект, який вже розглядає Верховна Рада. За їі словами, вилучення норми про мажоритарні одномандатні округи «прибере» схему підкупу кандидатами мешканців певного району чи невеликого населеного пункту, завдяки якому ці люди зазвичай проходили до парламенту, випереджаючи на виборах більш чесних кандидатів.

Окрім того, на думку протестувальників, чинна норма про закриті списки партій (які партії формують на свій розсуд), теж є джерелом корупції та має бути скасована, натомість виборець має сам формувати список партії, голосуючи і за неї, і за одного з її кандидатів. 

Через закриті списки до парламенту безперешкодно проходять «токсичні» кандидати, які би в іншій країні просто зробили б партію непрохідною, визнають організатори акції «За виборчу реформу».

Читайте також: Виборчі баталії. Наступні вибори будуть ще за законами часів Януковича?

До акції вже долучилися рух «Чесно», «Автомайдан», «Рух нових сил», «Сила людей», «Європейська партія України», рух «Визволення»,«Народний рух України», ВО «Свобода», рух «Хвиля», «Українська галицька партія», «Націоналтний корпус», «Аграрна партія», «ДемАльянс», «Народний контроль» та «Громадянська позиція», а з парламентських партій «Народний фронт» та «Самопоміч».

Акції проти виборів «за законами Януковича» відбуваються у Києві не вперше. Зокрема, такий мітинг вже проводили 17 травня.

Наприкінці листопада 2014 року фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015-го буде ухвалено новий закон «Про вибори народних депутатів України» на основі пропорційної системи з відкритими списками. Проте лише в листопаді 2017-го в першому читанні було ухвалено Виборчий кодекс, до якого з того часу було подано близько 4,5 тисяч поправок, що є рекордом у Верховній Раді. Донині всі правки не розглянуті.

За словами спікера Верховної Ради Андрія Парубія, новий виборчий кодекс може надійти на розгляд у другому читанні у вересні, і робота над ним буде тривалим, кількатижневим процесом.

 

0 Comment

comments: