Downdetector: Social Media Platform Reddit Hit by Outages in US

Social media company Reddit was experiencing problems on its website on Saturday, according to outage monitoring website Downdetector.com.
 
Customers reported trouble logging in and sending messages on its website. The outage affected regions such as New York, Boston and Washington in United States and Toronto in Canada, according to an outage map on Downdetector’s website. 
 
It was not immediately known what caused the glitches. Reddit did not immediately respond to a Reuters request for comment.
 
Reddit has come into THE the forefront after a social media chatroom on its platform, “Wallstreetbets,” led to a so-called “Reddit rally,” which has helped attract a flood of retail cash into stocks such as GameStop Corp., burning hedge funds that had bet against the company and roiling the broader market. WallStreetBets has about 6 million members. 

Рада ухвалила закон про компенсації за електроопалення

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 4672 “Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік” щодо компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію». Про це повідомила пресслужба парламенту.

За це рішення проголосували 310 нардепів, зазначається на сайті парламенту.

Документом передбачено виділення 1,4 мільярда гривень з державного бюджету на виплату компенсацій у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію.

Відповідно до закону, відшкодування можуть отримувати:

люди, які проживають у житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних електроопалювальними установками
люди, які проживають у багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі у сільській місцевості)
багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Кабінет міністрів України під час чергового засідання 27 січня ухвалив рішення про компенсації громадянам, у яких встановлено електроопалення. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що компенсації для громадян, у яких встановлене електроопалення — один із восьми кроків урядової стратегії з подолання тарифної кризи та створення справедливих правил на ринку газу.

 

 

Каськів причетний до будівництва нового курорту в Боржаві «під Олімпіаду Зеленського» – «Схеми»

Екскерівник Держінвестпроєкту Владислав Каськів причетний до будівництва нового гірськолижного курорту «Боржава» у Карпатах.

Це проєкт, який Офіс президента Володимира Зеленського має намір реалізувати як розбудову інфраструктурного потенціалу для проведення в Україні зимових Олімпійських ігор. Журналісти програми «Схеми» у співпраці із словацьким Центром журналістських розслідувань імені Яна Куцяка виявили, що Каськів став радником із широкими повноваженнями словацької компанії «Carpathian Mountain Resort», яка через низку українських фірм володіє понад 0,5 тисячі гектарів земель у Закарпатській області, де планують побудувати курорт.

Водночас сам Каськів каже, що «особисто, поки що, не залучений до проєкту».

У розпорядженні журналістів опинилися документи, згідно з якими Владислав Каськів став радником словацької Carpathian Mountain Resort, отримавши широкі повноваження представляти та розвивати проєкт в Україні. Відповідно до угоди, щомісячна оплата Каськіва за такі послуги наразі складає 2000 євро.

В іншому листі, датованому листопадом 2019 року, йшлося про майбутні плани закріпити володіння словацькою компанією Carpathian Mountain за Владиславом Каськівим.

Як виявили журналісти, лист підписаний Юрієм Залуським, який також був на нараді в Офісі президента України влітку 2020 року, коли австрієць Гернот Ляйтнер презентував проєкт нового гірськолижного курорту в Боржаві.

У відповідь на запит «Схем» Ляйтнер підтвердив, що Владислав Каськів став радником Carpathian Mountain Resort.

«Я запросив Владислава Каськіва стати радником проєкту на професійній основі. Ми мали успішний досвід роботи з ним та його командою, коли працювали для українського уряду над розробкою зимових Олімпійських ігор 2022 року. Вони чудово впоралися», – повідомив Гернот Ляйтнер.

Ляйтнер також підкреслив, що є власником Carpathian Mountain Resort: «Ця компанія, в тому числі, є частиною корпоративної структури мого проєкту в Україні (проєкт «Боржава» – ред.)».

Як йдеться у розслідуванні, ця компанія володіє пів тисячею гектарів землі на Закарпатті, де планують побудувати новий курорт. Наразі ці землі арештовані в рамках кримінальної справи НАБУ щодо ймовірного розкрадання бюджетних коштів Держінвестпроєкту, коли ним керував Владислав Каськів.

До 2019 року землями на Закарпатті володіла інша фірма австрійця Ляйтнера Teleferic Holdings, через яку, за даними офіційного слідства, були виведені кошти з держбюджету, призначені для втілення «Олімпійської надії». Цей проєкт мав бути реалізований за президентства Віктора Януковича, а відповідальним за це на чолі Держінвестпроекту був Владислав Каськів.

На уточнення журналістів, чи вважає австрієць прийнятним вести перемовини і домовлятись про будівництво курорту на землях, незаконне заволодіння якими є предметом розслідування у кримінальному провадженні, він відповів: «Я був дуже здивований арештом активів, оскільки це приватна інвестиція і не пов’язана з відмиванням грошей. Ми належним чином приймемо ці, очевидно, політично вмотивовані звинувачення і доведемо, що це перший проєкт гірськолижного курорту в Україні, який розробляється належним чином».

Владислав Каськів заперечує причетність до нинішнього проєкту «Боржава»: «Особисто, на жаль, ні, поки що. Але я би не проти був, щоб цей регіон розвивався, тим більше, що це – мій мажоритарний округ».

Він також підтвердив, що «час від часу» спілкується з австрійцем Гернотом Ляйтнером. На уточнення, чи планує він як депутат від ОПЗЖ в Закарпатській облраді, куди він був обраний за результатами місцевих виборів у 2020, займатися лобіюванням проєкту «Боржава», Каськів відповів: «Бачите, термін «лобіювання» у наших умовах контекст не дуже позитивний має, хоча, напевно, в інших країнах кращий. Якщо я буду корисний в цьому плані, звичайно із задоволенням».

Журналісти проєкту «Схеми» також отримали доступ до листування Каськіва, а також особистих помічників та довірених осіб народних депутатів від ОПЗЖ Сергія та Юлії Льовочкіних. Електронні листи, які охоплюють період з 2014 по 2016 роки, з-поміж іншого свідчать про те, що Юлія Льовочкіна була причетна до управління рахунками австрійської компанії Teleferic Holdings.

Доступ до вмісту електронних скриньок Льовочкіних та їхнього оточення отримали журналісти OCCRP – Міжнародного центру дослідження корупції та організованої злочинності, та надали його «Схемам». Оригінальність цього архіву підтвердили фахівці цієї організації.

Листування вказує на те, що Юлія Льовочкіна погоджувала трансфер коштів із компанії Teleferic через латвійський банк на рахунки її дочірніх українських фірм, які витрачали їх на скупку земель на полонині Боржава на Закарпатті – якраз у тій місцині, на якій планувалась реалізація «Олімпійської надії» Віктора Януковича. Цей проєкт так і не був реалізований, не в останню чергу через те, що гроші, призначені на проєкт, були виведені в офшори – що є предметом розслідування НАБУ щодо розкрадання та легалізації коштів. Серед підозрюваних у справі – рідний та двоюрідний брати Владислава Каськіва.

Юлія та Сергій Льовочкіни залишили без відповіді запити журналістів.

«Схеми» звернулись в Офіс президента із запитанням, чи вважають там прийнятним домовлятися про партнерство з особами, які можуть бути причетні до розкрадання бюджетних коштів та чи знають на Банковій, що австрієць Ляйтнер тісно співпрацює з Владиславом Каськівим та Юлією Льовочкіною.

У відповідь в ОП зазначили: «Наразі йдеться саме про залучення інвестицій, а не про проєкт державно-приватного партнерства. Весь переговорний процес українська сторона веде виключно із представником австрійської компанії Austrian Teleferic Holdings. Щодо інших питань, в Офісі президента на даний момент відсутня запитувана інформація».

Гернот Ляйтнер у відповіді на запит журналістів підтвердив, що має ділові стосунки з Юлією Льовочкіною, не уточнивши в яких саме бізнес-проєктах. «Я ніколи не зустрічався з Сергієм Льовочкіним. Проте я добре знайомий з Юлією Льовочкіною, з якою вперше познайомився у Відні в 2015 році. Зараз у нас є сталі ділові відносини протягом декількох років», – повідомив Ляйтнер.

Раніше журналісти видання «Наші Гроші» оприлюднили розслідування, в якому розповіли, що до діяльності Ляйтнера в Україні навколо проєкту курорту Боржава причетна «група Льовочкіна».

 

Facebook Oversight Board Announces First 5 Rulings

Facebook’s quasi-independent oversight board has ruled the social media company must restore four of five posts that it had taken down.The cases involved Facebook’s policy regarding adult nudity, hate speech and “dangerous individuals.”The oversight board ordered images of female nipples displayed by a Brazilian user on Instagram to raise awareness about breast cancer to be restored. The post had been removed for violating Facebook’s policy on adult nudity.In another post about Muslims by a user in Myanmar, which included photos of a dead Syrian toddler, the board said the post was offensive but was not hate speech.The board also ordered the restoration of a post with a quote falsely attributed to Nazi propaganda and Third Reich minister Joseph Goebbels because the intent was to make a political statement about former President Donald Trump.Finally, the board said a post in French about COVID-19 that had been taken down for misinformation should be restored because it did not cause imminent harm.The board agreed that Facebook was correct to remove a post that used a racial slur to describe Azerbaijanis.The decisions are final.The board will next decide whether Facebook was correct to remove Trump’s page for what the company said was his role in encouraging the violent rampage of the U.S. Capitol by his supporters on January 6.The public can begin making comments on this case Friday.Facebook regularly removes content it says violates its terms of service. So far, about 150,000 cases have been brought to the oversight board.

Зеленський доручив винести на розгляд РНБО питання реформування «Укроборонпрому» – ОПУ

Президент України Володимир Зеленський доручив секретарю Ради національної безпеки і оборони України Олексію Данілову винести на розгляд органу питання реформування ДК «Укроборонпром». Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

«Маємо структурно перебудувати державний оборонно-промисловий комплекс. Необхідно запровадити сучасну модель корпоративного управління на підприємствах «Укроборонпрому», – заявив Зеленський.

В Офісі президента додали, що генеральний директор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв презентував дорожню карту реформування «Укроборонпрому» та доповів про перші результати підготовки до трансформації концерну в сучасні холдинги з ефективною системою корпоративного управління.

Зеленський також підтримав пропозицію про збільшення частки підприємств «Укроборонпрому» у державному оборонному замовленні під час погодження та затвердження цього документа на 2021 рік, розповіли в ОПУ.

3 грудня 2020-го Юрій Гусєв повідомив, що у 2021 році концерн «Укроборонпром» буде ліквідовано. Він висловився за концепцію трансформації «Укроборонпрому» у два холдинги – «Оборонні системи України» та «Аерокосмічні системи».

 

Неплатоспроможні банки у 2020 році отримали 4,3 мільярда гривень – Фонд гарантування вкладів

У 2020 році надходження коштів до банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, склали 4,3 мільярда гривень, повідомила пресслужба Фонду.

«У 2020 році надходження коштів до банків, що ліквідуються Фондом, склали 4 323,8 млн грн. Зокрема від продажу активів, що здійснюється через електронні аукціони, які проходять за відкритою та прозорою процедурою, банки отримали 4 016,6 млн грн. Такого обсягу надходжень від продажу вдалося досягти незважаючи на те, що значну частину активів, у тому числі найбільш ліквідних, було продано в попередні роки», – мовиться в повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що станом на 1 січня 2021 року Фонд здійснює ліквідацію 46 банків.

За даними Фонду, найбільше коштів від реалізацій активів у 2020 році отримали:

АТ «ДЕЛЬТА БАНК» – 971,2 мільйона гривень
ПАТ «КБ «НАДРА» – 780,4 мільйона гривень
АТ «ВТБ БАНК» – 561,9 мільйона гривень
ПАТ «ВіЕйБі БАНК» – 380,9 мільйона гривень
ПАТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» – 321,5 мільйона гривень

Окрім надходжень від продажу активів, у 2020 році неплатоспроможні банки отримали 285,8 мільйона гривень від погашення кредитів та 21,4 мільйона гривень – від оренди майна, додали у Фонді гарантування вкладів.

 

У Києві відбувається акція протесту ФОПів

У центрі Києва 28 січня відбувається акція протесту підприємців проти фіскалізації. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Близько тисячі учасників мітингу зібрались на Майдані Незалежності, де з 15 грудня триває постійна акція протесту «Податковий Майдан – за конституційні права і свободи!»

 

Протестувальники тримають прапори руху «SaveФОП», а також плакати зі своїми вимогами, зокрема, проти фіскалізації, підвищення тарифів і карантинних обмежень: «Високі тарифи – геноцид для народу», «Ми платимо податки, а доведеться хабарі». «Владі потрібні наші хабарі?»,  «Дайте працювати!», «Не заганяйте бізнес в тінь! Не робіть з нас нелегалів!» тощо.

Після мітингу на Майдані Незалежності учасники рушили ходою до Конституційного суду і Представництва ЄС в Україні, а далі пішли до посольства США.

 

Facebook’s Profits Surge as Pandemic Fuels Use

Facebook’s profits surged in the final three months of last year as people enduring the holidays in a pandemic turned to the leading social network for work and pleasure, the company said Wednesday.Facebook reported a profit of $ 11.2 billion on revenue of $ 28 billion, increases of 53% and 33% when compared with the same period the prior year.“We had a strong end to the year as people and businesses continued to use our services during these challenging times,” Facebook Chief Executive Mark Zuckerberg said.Facebook said its core social network had 2.8 billion users at the end of December, while 3.3 billion people used at least one of its “family” of apps, including Instagram, WhatsApp and Messenger. 

Facebook Says it Will Permanently Stop Recommending Political Groups to Users

Facebook Inc’s CEO Mark Zuckerberg said on Wednesday the company would no longer recommend civic and political groups to users of the platform.The social media company said in October that it was temporarily halting recommendations of political groups for U.S. users in the run-up to the presidential election. On Wednesday, Facebook said it would be making this permanent and would expand the policy globally.On Tuesday, Democratic Sen. Ed Markey wrote to Zuckerberg asking for an explanation of reports, including by news site The Markup, that Facebook had failed to stop recommending political groups on its platform after this move.He called Facebook’s groups “breeding groups for hate” and noted they had been venues of planning for the Jan. 6 riot at the U.S. Capitol.Speaking on a conference call Wednesday with analysts about Facebook’s earnings, Zuckerberg said that the company was “continuing to fine-tune how this works.”Facebook groups are communities that form around shared interests. Public groups can be seen, searched and joined by anyone on Facebook.Several watchdog and advocacy groups have pushed for Facebook to limit algorithmic group recommendations. They have argued that some Facebook groups have been used as spaces to spread misinformation and organize extremist activity.Zuckerberg also said that Facebook was considering steps to reduce the amount of political content in users’ news feeds.

Уряд готує постанову про доступну іпотеку

Міністерство фінансів України завершує підготовку постанови, яка може спростити для українців придбання житла. Документ має бути поданий на підпис прем’єр-міністру Денису Шмигалю до 29 січня, інформує сайт президента України.

Постанова передбачатиме, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їхньої вартості.

Компенсацію Фонд надаватиме позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.

В іпотеку можна буде придбати лише житло, побудоване після 2015 року, максимальний термін іпотеки – 20 років. Також мінімальний перший внесок встановлено на рівні 15% вартості житла.

У вересні 2020 року міністр фінансів України Сергій Марченко заявляв про готовність уряду в 2021 році передбачити в бюджеті надання іпотечних кредитів для 30 тисяч українських сімей.

У серпні 2020 року президент України Володимир Зеленський заявляв, що українці повинні мати можливість придбати житло в кредит під доступні відсотки – хоча б під 10% річних, тому що банківські ставки за іпотекою, які існували досі, «просто непідйомні» для багатьох українських сімей.

 

Кабмін запровадив компенсації для українців, у яких встановлено електроопалення – Шмигаль

Кабінет міністрів України під час чергового засідання 27 січня ухвалив рішення про компенсації громадянам, у яких встановлено електроопалення. Про це повідомила пресслужба уряду.

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, загальна сума компенсацій становитиме 1,4 мільярда гривень.

«Важливо, що це буде стосуватися не лише українців, які мають електроопалення, а й багатодітних сімей, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Наголошую, що людям не треба буде кудись ходити і носити довідки. Такі компенсації будуть автоматичні», – заявив глава уряду.

Прем’єр підкреслив, що компенсації для громадян, у яких встановлене електроопалення — один із восьми кроків урядової стратегії з подолання тарифної кризи та створення справедливих правил на ринку газу.

Також Шмигаль розповів, що цього тижня мають фіналізувати меморандум щодо тарифів на опалення й гарячу воду з Асоціацією міст України. Він зазначив, що уряд ухвалить рішення, яке дасть змогу не застосовувати штрафи чи пеню за невчасно сплачені газ і тепло у січні.

Згідно з постановою уряду, з 1 лютого і до кінця карантинних обмежень, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, ціна на газ для побутових споживачів не повинна перевищувати 6 гривень 99 копійок.

До цієї ціни входять податок на додану вартість та плата за транспортування магістральними газопроводами. Якщо ціна постачальника на газ перевищує цю позначку, його має продати постачальник «останньої надії».

 

«Закарпаття має стати історією успіху»: Угорщина готова надати 50 млн євро кредиту на закарпатські дороги

Угорщина планує надати кредит на 50 мільйонів євро для будівництва доріг в Закарпатській області – про це міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомив на спільній пресконференції з головою МЗС України Дмитром Кулебою в Києві.

На думку Сійярто, підтримка Будапештом угорців Закарпаття означає й підтримку угорсько-українських відносин.

«Я погоджуюся з моїм колегою Дмитром, що Закарпаття повинно стати історією успіху. І ми готові далі розвивати і поширювати цю історію успіху… Ми вже підготували, розробили проєкт модернізації моста через Тису в Загоні і хотіли б його реалізувати. Ми хотіли б відкрити новий прикордонний пункт між Великим Ходасом і Великою Паладдю», – заявив Сійярто.

Він також заявив про готовність Будапешту кредитувати будівництво доріг та інфраструктури в Закарпатській області.

«Ми готові надати кредит на 50 мільйонів євро для будівництва доріг на Закарпатті. До цього моменту ми надали гранти на суму 16 мільярдів форинтів (понад 1,5 мільярда гривень), йдеться про 34 тисячі проєктів. В рамках цього ще 22 мільярди (понад 2 мілярди гривень) – це гранти для Закарпаття. Керівнику Закарпаття я сьогодні підтвердив, що ми готові продовжити автостради М3 та М31 до кордону з Україною і взяти участь у розбудові інфраструктури з українського боку», – додав міністр.

Читайте також: Сійярто анонсував створення робочої групи щодо наслідків закону про освіту для угорської меншини

Він також додав, що напередодні угорська сторона передала Україні 50 апаратів штучної вентиляції легень, 46 із них – для лікарень поза межами Закарпатської області.

Дмитро Кулеба також подякував Сійярто за те, що він став одним із підписантів листа голові зовнішньополітичної служби Євросоюз Жозепу Боррелю з проханням надати країнам «Східного партнерства» вакцини для боротьби з COVID-19.

27 січня голова МЗС Угорщини Петер Сійярто відвідав Україну з фіційним візитом.

«Нафтогаз»: у лютому ціна газу для побутових споживачів складе 6,86 грн за кубометр

НАК «Нафтогаз України» повідомляє, що ціна газу для побутових клієнтів в лютому становитиме 6,86 гривні за кубометр.

«У лютому в рамках тарифного плану «Місячний» ціна блакитного палива – 6,86 грн/куб.м з ПДВ. Вона є нижчою за рекомендовану урядом ціну за рахунок мінімальної власної націнки», – йдеться в повідомленні газопостачальної компанії «Нафтогаз».

У компанії зауважили, що закуповують газ на умовах, доступних іншим постачальникам, і нагадали, що для клієнтів, які оформили тарифний план «Річний» у минулому році, вартість газу залишиться на рівні 4,73 грн, 5,24 грн і 6,45 грн за куб. м (у залежності від місяця підписання на тариф).

За даними «Нафтогазу», компанія на даний час обслуговує 9% споживачів в Україні (1,1 млн домогосподарств).

Згідно з постановою уряду, з 1 лютого і до кінця карантинних обмежень, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, ціна на газ для побутових споживачів не повинна перевищувати 6 гривень 99 копійок.

До цієї ціни входять податок на додану вартість та плата за транспортування магістральними газопроводами. Якщо ціна постачальника на газ перевищує цю позначку, його має продати постачальник «останньої надії».

Як заявили 15 січня в Офісі президента, запровадження обмежень на ціну на газ не означає повернення до державного регулювання.

З 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок газу для споживачів. Відтепер вони можуть змінити постачальника газу на того, чия ціна здається їм привабливішою. Тільки одна компанія може постачати газ по всій країні – це «Газопостачальна компанія «Нафтогаз», що входить до групи «Нафтогаз».

 

 

Internet Outages, Slowdowns Reported from Boston to Washington

People from Boston to the Washington area were reporting internet outages or slow service Tuesday. According to Downdetector.com, which tracks outages, users reported problems with Verizon, Google, Zoom, YouTube, Slack and Amazon Web Services. Many of those services have become staples for millions of Americans working from home during the coronavirus pandemic. Students attending school virtually also depend on the services. Verizon reported that a fiber cable in the city of New York borough of Brooklyn had been severed, but it was unclear if that was causing all the problems.  Downdetector also showed that Comcast users were reporting outages or slowdown. Comcast is a rival internet service provider. Amazon Web Services, which provides cloud services to many companies, also reported connectivity issues, according to The Washington Post. 

EU Leader Urges US to Join Digital ‘Rule Book”’

The European Union (EU) Tuesday called upon the United States to join the alliance in creating a common rule book to rein in the power of internet companies like Facebook and Twitter to combat the spread of fake news as well as protect data.
In a wide-ranging virtual speech to the Davos World Economic Forum in Switzerland, European Commission President Ursula von der Leyen noted how much the world has changed by referencing last year’s EU concerns over the possibility of U.S. tariffs on European automobiles.
   
“Today, a year later, we are worrying about whether democracy itself might have been permanently damaged in the last four years,” said Von der Leyen. He also referenced the storming of the U.S. Capitol, calling it “beyond my imagination” and said it served as a reminder of the “dangers that social media poses to our democracy.”
The European Commission president called on U.S. President Joe Biden to join the 27-nation bloc’s efforts to better regulate tech platforms. She added there needs to be a “framework” for “far-reaching decisions” such as Twitter’s move to cut off former U.S. President Donald Trump’s account.
She said it needs to be clearly laid out how internet companies make decisions about disseminating, promoting or removing content.  
“No matter how tempting it may have been for Twitter to switch off President Trump’s account, such serious interference with freedom of expression should not be based on company rules alone,” said Von der Leyen. “There needs to be a framework of laws for such far-reaching decision.”
During Tuesday’s speech, Von der Leyen also urged pharmaceutical companies to “honor their obligations” on the supply of COVID-19 vaccines, saying the EU had invested billions in their development “for the common good.”
The bloc on Monday criticized pharmaceutical company AstraZeneca, accusing it of failing to guarantee the delivery of coronavirus vaccines without a valid explanation.
The EU also expressed displeasure over vaccine delivery delays from Pfizer-BioNTech last week.

САП наразі не має інформації про відмову «Інтерполу» оголосити Дмитра Вовка в розшук

Спеціалізована антикорупційна прокуратура наразі не коментує інформацію про відмову «Інтерполу» оголосити в міжнародний розшук колишнього голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитра Вовка.

«До нас така інформація ще не надходила. Можливо, вона буде пізніше, але на даний час в нас її немає», – повідомила Радіо Свобода речниця САП Ольга Постолюк.

Читайте також: 2020-й Олігархічний: Зеленський – не Рузвельт?

У Національному антикорупційному бюро України напередодні не стали коментувати інформацію на запит Радіо Свобода, пославшись на те, що провадження, в якому Вовка намагалися оголосити в розшук, закрите.

У листопаді 2019 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала колишнього голову НКРЕКП Дмитра Вовка.

Дмитро Вовк внесений до бази даних розшукуваних осіб Міністерства внутрішніх справ. Датою його зникнення зазначене 14 липня 2019 року. У вересні 2019 року голова САП Назар Холодницький заявив, що Вовк перебуває в Брюсселі.

25 січня ексголова НКРЕКП Дмитро Вовк повідомив із посиланням на «Інтерпол», що його даних немає в базах міжнародної правоохоронної установи.

Читайте також: Офіс генпрокурора відповів на звинувачення НАБУ в кількох справах

У серпні 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+». Серед них був і колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк. Він очолював комісію з грудня 2014 по червень 2018 року.

Як вказано у повідомленні НАБУ, цих людей підозрюють у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму майже 19 мільярдів гривень.

НБУ посилив гривню на 3 копійки щодо долара, на міжбанку долар дорожчає

Національний банк України 26 січня відбив тенденцію зі зміцнення гривні, яка спостерігалася на міжбанківському валютному ринку в першій половині дня, але тренд міжбанку в останню годину змінився.

На міжбанківському ринку торги відкрилися на позначках 28 гривень 15–17 копійок за долар, але на момент оголошення довідкового значення курсу НБУ національна валюта зміцнилася – до 28 гривень 13–15 копійок за долар. Станом на 13:20, за даними Finance.ua, котирування сягнули 28 гривень 16,5–18,5 копійки за одиницю американської валюти.

«Навіть з урахуванням ефекту локдауну і низької ділової активності в період новорічних і різдвяних свят суми, які держава повинна перерахувати експортерам, значні. Щойно вони отримають ці кошти, це традиційно спрацює проти гривні. Експортери стануть притримувати валютну виручку, і зниження пропозиції призведе до додаткового тиску на курс нацвалюти на міжбанку», – відзначають експерти сайту «Мінфін».

Натомість проведення 26 січня аукціону з продажу ОВДП має підтримати гривню, особливо якщо обсяги проданих цінних паперів будуть значними, додають фахівці.

Національний банк України встановив опівдні довідкове значення курсу 28 гривень 14 копійок за долар, це на 3 копійки менше за офіційний курс на сьогодні.

 

Кабмін схвалить компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електроопалення – Шмигаль

Кабінет міністрів України планує ухвалити рішення щодо компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електроопалення. Про це заявив під час виступу у Верховній Раді прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє пресслужба уряду.

Також очільник Кабміну розповів про кроки, необхідні для того, щоб ринки електроенергії та газу почали працювати «правильно й зручно для людей».

«Тарифи на тепло та гарячу воду не будуть підвищуватися до кінця опалювального сезону. Нам вдалося досягти певного консенсусу із владою на місцях, ми підготували меморандум, найближчим часом він буде підписаний», – сказав Шмигаль.

Читайте також: «Нафтогаз» не публікує січневу ціну на газ для виробників до завершення переговорів із держорганами

Прем’єр нагадав, що уряд також встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн з ПДВ за кубометр газу. За його словами, таке ж рішення розробляється для ОСББ.

За словами голови уряду, після консультацій з Кабміном та народними депутатами Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, обмежила тариф на розподіл газу на рівні 1,79 гривні за кубічний метр.

«Ще одна дуже важлива ініціатива по розподілу та обслуговуванню газорозподільчих мереж. Уряд спільно з парламентським комітетом ініціює законопроєкт про укрупнення облгазів, введення спецрахунків, можливе введення тимчасових адміністрацій, що дисциплінує ринок розподілу газу і не дозволить монопольно підвищувати тарифи на розподіл», – заявив Шмигаль.

Він зауважив, що штрафи чи пеня за невчасно сплачені газ та тепло за січень не будуть застосовуватися, а в уряді очікують результатів розслідувань Антимонопольного комітету та встановлення чесних та прозорих правил на ринку газу.

Вчора Шмигаль анонсував меморандум про незмінність тарифів на тепло й гарячу воду. За словами очільника уряду, підписання документа очікується найближчим часом.

Згідно з постановою уряду, з 1 лютого і до кінця карантинних обмежень, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, ціна на газ для побутових споживачів не повинна перевищувати 6 гривень 99 копійок.

До цієї ціни входять податок на додану вартість та плата за транспортування магістральними газопроводами. Якщо ціна постачальника на газ перевищує цю позначку, його має продати постачальник «останньої надії».

 

Twitter to Crowdsource Content Policing

Twitter on Monday unveiled a new tool it is piloting to combat misinformation. Called Birdwatch, the crowdsourcing tool aims to enlist other Twitter users to vet tweets they think contain misinformation.Instead of deleting an offending tweet or having Twitter attach a warning label, users will be able to add annotations to the tweet to “provide informative context,” according to a Twitter blog post.For now, the added notes will not be visible to all users, as the program is a pilot project with only a limited number of U.S. volunteers. The company would eventually like to have the notes visible to all.”We believe this approach has the potential to respond quickly when misleading information spreads, adding contact that people trust and find valuable,” Twitter wrote.The move comes as social media companies face increasing pressure from those who say their platforms spread misinformation, and those who say they are too censorious.Twitter’s approach differs from Facebook, which uses a team of third-party fact-checkers.“We know there are a number of challenges toward building a community-driven system like this — from making it resistant to manipulation attempts to ensuring it isn’t dominated by a simple majority or biased based on its distribution of contributors. We’ll be focused on these things throughout the pilot,” Twitter said. 

«Нафтогаз» не публікує січневу ціну на газ для виробників до завершення переговорів із держорганами

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз» відтермінувала публікацію ціни на газ для виробників у січні, йдеться в заяві компанії 25 січня.

Згідно з повідомленням, відтермінування пов’язано з переговорами між «Нафтогазом», органами державної влади та Асоціацією міст України.

«НАК «Нафтогаз України» (далі — Компанія) тимчасово відкладає публікацію січневої ціни на природний газ для виробників теплової енергії у рамках спеціальних обов’язків (ПСО) до завершення поточних перемовин між державними органами, Асоціацією міст України, представниками виробників тепла та Компанією», – повідомляє пресслужба «Нафтогазу».

Читайте також: Під Офісом президента мітингують через тарифи на газ

Компанія обіцяє повідомити про відновлення публікації ціни для виробників теплової енергії після завершення переговорів.

Як нагадують у «Нафтогазі», ціна для виробників розраховується відповідно до постанови Кабінету міністрів №867 від 2018 року з урахуванням змін цін на європейських хабах.

25 січня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд спільно з Офісом президента, народними депутатами та Асоціацією міст України готують меморандум про незмінність тарифів на тепло й гарячу воду.

Уряд готує меморандум про незмінність тарифів на тепло й гарячу воду – Шмигаль

Уряд спільно з Офісом президента, народними депутатами та Асоціацією міст України готують меморандум про незмінність тарифів на тепло й гарячу воду. Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив під час Погоджувальної ради, повідомила пресслужба Кабінету міністрів.

За словами очільника уряду, підписання документа очікується найближчим часом.

Також прем’єр зазначив, що Україна демонтує залишки радянської системи тарифоутворення й рухається до відкритого ринку – найбільш справедливого інструменту встановлення вартості послуг, тарифів та цін. Він додав, що ринкова ціна на газ формується на світових біржах та розраховується на українській біржі.

«Наприклад, улітку після запровадження ринку газу ціни коливалися в межах менше трьох тисяч гривень за тисячу кубометрів. А протягом вересня-жовтня можна було укласти річний договір із НАК «Нафтогаз» за ціною 4,70 гривень за кубометр. Декілька десятків тисяч людей скористалися цією можливістю і сплачуватимуть цю ціну протягом року», – пояснив глава уряду.

Шмигаль зауважив, що ринок сьогодні перебуває в процесі формування і місячний продукт не є справедливим для окремих категорій громадян. Тому, за його словами, уряд ухвалив рішення про граничне обмеження ринкової ціни газу в Україні на рівні 6,99 гривні за кубічний метр.

«Це обмеження діятиме з 1 лютого і доти, поки це буде потрібно в цьому опалювальному сезоні. Ціна газу коштуватиме не дорожче 6,99 гривні за кубічний метр з ПДВ. Якщо компанії не можуть торгувати за такою ціною, то обов’язок постачати газ за такою ціною переходить до постачальника останньої надії, яким є НАК «Нафтогаз», що готовий постачати людям блакитне паливо за цією ціною», – сказав Шмигаль.

Прем’єр підкреслив, що було також ухвалено рішення НКРЕКП щодо зменшення тарифу на розподіл газу вже для 14 облгазів.

Згідно з постановою уряду, з 1 лютого і до кінця карантинних обмежень, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, ціна на газ для побутових споживачів не повинна перевищувати 6 гривень 99 копійок.

До цієї ціни входять податок на додану вартість та плата за транспортування магістральними газопроводами. Якщо ціна постачальника на газ перевищує цю позначку, його має продати постачальник «останньої надії».

Як повідомили 15 січня в Офісі президента, запровадження обмежень на ціну на газ не означає повернення до державного регулювання.

Денис Шмигаль зазначав, що тарифи на газ для населення будуть знижені на понад 30%, вказуючи, що буде запроваджене «державне регулювання». Президент України Володимир Зеленський, своєю чергою, називав ринкові ціни на газ «завеликими, особливо якщо зважати на пандемію».

Раніше прем’єр-міністр заявив, що українська влада напрацювала два підходи, які дозволять суттєво знизити тариф на газ для населення.

 

Ексголова НКРЕКП Вовк заявляє, що «Інтерпол» відмовився оголосити його в розшук

Колишній голова Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк заявив, що отримав сповіщення про відсутність своїх даних у базі «Інтерполу». Про це він повідомив 25 січня на своїй Фейсбук-сторінці.

Він уточнив, що розгляд цього питання тривав майже півтора роки.

«Рішення про видалення було прийняте на 114-ій сесії Комісії з Контролю за Файлами Інтерполу (відбувалась 05-09 жовтня 2020 року) та є логічним продовженням їх попереднього рішення від 21 лютого 2020 року про превентивне блокування запиту НАБУ щодо мене», – стверджує Вовк.

Він оприлюднив документ на бланку «Інтерполу», в якому зазначено наступне: «станом на сьогодні, пан Вовк Дмитро, народжений 28 березня 1989, не є суб’єктом Повідомлень або розсилок «Інтерполу».

Читайте також: У САП підтвердили закриття справи «Роттердам+»

За твердженням Вовка, генеральний секретаріат установи вже закликав національні поліцейські бюро оновити національні бази.

У базі «Інтерполу» немає даних про розшук громадянина України Дмитра Вовка.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура наразі публічно не коментували цю інформацію.

У листопаді 2019 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала колишнього голову НКРЕКП Дмитра Вовка.

Дмитро Вовк внесений до бази даних розшукуваних осіб Міністерства внутрішніх справ. Датою його зникнення зазначене 14 липня 2019 року. У вересні 2019 року голова САП Назар Холодницький заявив, що Вовк перебуває в Брюсселі.

Читайте також: Що не так із ВАКС? Міжнародна антикорупційна організація вивчила роботу суду в Україні

У серпні 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули «Роттердам+». Серед них був і колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк. Він очолював комісію з грудня 2014 по червень 2018 року.

Як вказано у повідомленні НАБУ, цих людей підозрюють у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму майже 19 мільярдів гривень.