З початку 2021-го 98% українських товарів матимуть доступ на ринок Великої Британії – Мінекономіки

Угода про вільну торгівлю з Великою Британією, ратифікована раніше Верховною Радою, надасть 98% української продукції доступ на британський ринок, заявляє 30 грудня Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Як нагадують у відомстві, угода набуде чинності з 1 січня 2021 року.

«Зокрема, документ надасть вільний доступ на британський ринок для 98% української продукції, а з 2023 року для України буде лібералізовано ще 2%», – повідомляє Мінекономіки.

Пресслужба цитує міністра Ігоря Петрашка, який вказує, що угоду з Великою Британією Україні довелося узгоджувати і з Європейським Союзом. З 1 січня Сполучене королівство виходить з єдиного ринку Євросоюзу.

Читайте також: Країни-члени ЄС одностайно погодились схвалити торговельну угоду щодо Brexit

«Нам вдалося досягти хороших результатів, оскільки наші показники торгівлі з Євросоюзом не були змінені», – сказав Петрашко.

За оцінкою уряду, Угода покращить баланс і структуру двосторонньої торгівлі між Україною і Великою Британією.

Як зазначають у Мінекономіки, зараз відомство готується до укладення нових угод із Тунісом, Єгиптом, Йорданією, В’єтнамом, Індонезією та Китаєм.

16 грудня Верховна Рада підтримала ратифікацію «Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії».

Угоду про співробітництво, вільну торгівлю та стратегічн партнерство з Великою Британією підписав президент Володимир Зеленський під час офіційного візиту до Лондона в жовтні 2020 року.

Заяви КСУ щодо відсторонення Тупицького є «юридично нікчемними» – Офіс президента

Заява Конституційного суду про призначення спеціального засідання через відсторонення голови суду Олександра Тупицького не відповідає вимогам закону, заявляє Офіс президента Володимира Зеленського 30 грудня.

У адміністрації президента вказують на те, що інформацію, яку можна розміщувати на сайті КСУ, визначає закон про Конституційний суд, регламент, положення про сайт установи.

«Ні вказаними вище, ні жодним іншим чинним нормативно-правовим актом України не передбачено можливості розміщення на офіційному сайті Конституційного Суду повідомлення правового департаменту Секретаріату КСУ, невідомо ким підготовленого та такого, що за своїм змістом є присвоєнням повноважень Конституційного Суду правовим департаментом», – стверджують у ОП.

Читайте також: Тупицький не має повноважень скликати спеціальне засідання КСУ – Веніславський

Офіс звинуватив Конституційний суд у свідомому введенні суспільства та медіа в оману через розміщення заяв, які містять висновки чи роз’яснення, але не стосуються рішень КсУ.

«Будь-які «заяви», «роз’яснення» та «висновки», розміщені на сайті Суду, щодо яких КСУ не ухвалював рішень, є юридично нікчемними, а посадові особи, які дали розпорядження на їхнє розміщення, мають бути притягнуті до юридичної, серед іншого – кримінальної відповідальності за привласнення повноважень Конституційного Суду», – йдеться в заяві представництва президента.

Раніше сьогодні Конституційний суд України заявив, що президент Володимир Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив положення Конституції, видавши указ про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького, тому має негайно скасувати цей документ.

Напередодні КСУ заявив, що планує призначити спеціальне пленарне засідання через указ президента Володимира Зеленського про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького від посади.

Нацполіція: нова підозра Микитасю не має стосунку до корупційних злочинів

Колишньому народному депутату Максиму Микитасю повідомили про підозру у викраденні людини і вимаганні, відтак не мають стосунку до кримінальних проваджень проти нього в інших правоохоронних органах, повідомила пресслужба Національної поліції 29 грудня.

«Фігуранту оголосили про підозру у вчиненні двох тяжких злочинів – викрадення людини та вимагання. Будь-які маніпуляції на цю тему можуть бути розцінені як втручання в діяльність правоохоронного органу», – йдеться в заяві.

У Нацполіції зазначають, що оприлюднили лише частину доказів у справі, яку ведуть проти експарламентаря.

Читайте також: Справа Татарова вже не у САП, «це все змінює» – речниця

«Кримінальне провадження, де фігурує Максим Микитась і яке розслідують слідчі підрозділи Національної поліції, не має нічого спільного з кримінальними провадженнями, досудове розслідування яких за підслідністю здійснюють інші правоохоронні органи», – запевняють у правоохоронному органі.

29 грудня Національне антикорупційне бюро висловило занепокоєння з приводу того, що оголошення нових підозр колишньому народному депутату й екскерівнику будівельної компанії «Укрбуд» Максиму Микитасю може використовуватися для блокування розслідувань НАБУ і тиску на Микитася як на викривача, «який надав детективам НАБУ інформацію щодо корупції у вищих ешелонах влади».

29 грудня поліція повідомила колишньому керівнику будівельної компанії «Укрбуд» Максиму Микитасю підозру у викраденні юриста та вимаганні. Він наразі не коментував звинувачення.

Читайте також: Експрезидентові корпорації «Укрбуд» продовжено домашній арешт – ВАКС

Максим Микитась – ексдепутат, відомий столичний забудовник. Він є екскерівником державної корпорації «Укрбуд». Микитасю інкримінують махінації із житлом Національної гвардії на понад 81 мільйон гривень. Його підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем. Він звинувачення заперечує.

2 грудня НАБУ офіційно повідомило, що підозрюваний у справі про заволодіння майном Нацгвардії, колишній народний депутат добровільно відшкодував до держбюджету 50 мільйонів із загальної суми збитків у понад 81 мільйон.

Колишній депутат перебуває під домашнім арештом.

Мінфін залучив понад 23 мільярда через розміщення ОВДП

Міністерство фінансів розмістило еквівалент 23,6 мільярда гривень через облігації внутрішньої державної позики. Про це йдеть в повідомленні відомства 29 грудня.

«За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 29 грудня 2020 року, до державного бюджету залучено 23 643 599 317,37 гривень (за курсом НБУ)», – повідомляє міністерства.

Мінфін здійснив вісім дорозміщень, дата погашення – з березня 2021 до лютого 2025 року. На ОВДП подали 117 заявок, задовольнили 107 із них. Середньозважена дохідність варіюється від 2,9% до 12,25%.

Читайте також: США можуть надати фінансову допомогу для відмови Києва від послуг Huawei – заступник держсекретаря

22 грудня Міністерство фінансів залучило через ОВДП до державного бюджету в еквіваленті 22 мільярди 209 мільйонів гривень.

Рекордне розміщення ОВДП, на суму понад 51 мільярд гривень, Міністерству фінансів України вдалося провести минулого тижня. Два тижні тому за такою ж процедурою до державного бюджету чиновники залучили майже 16 мільярдів гривень.

Мінекономіки очікує скорочення економіки України на 3% у IV кварталі 2020 року

Міністерство розвитку економіки очікує скорочення економіки України на 3% у IV кварталі 2020 року, повідомив очільник відомства Ігор Петрашко.

«Ми вже почали бачити економічну стабілізацію… Падіння в третьому кварталі збереглося на рівні 3% ВВП й очікується 3% ВВП у четвертому кварталі», – сказав Петрашко.

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що валовий внутрішній продукт України у 2020 році скоротиться на 7,2%. Світовий банк очікує, що українська економіка скоротиться на 5,5%.

Українська влада при цьому очікує, що цьогоріч ВВП впаде на 4,8%.

US Approves Delivery Drones Over Populated Areas

In the not-so-distant future, America’s evening skies could be filled with the buzzing sounds of delivery drones.On Monday, the Federal Aviation Administration (FAA) approved the use of delivery drones over populated areas at night. Many see the move as the next step to widespread adoption of drone deliveries.“The new rules make way for the further integration of drones into our airspace by addressing safety and security concerns,” FAA Administrator Steve Dickson said in a statement. “They get us closer to the day when we will more routinely see drone operations such as the delivery of packages.”Delivery companies like UPS and Amazon have been investing in the technology for years. Both companies have seen surging profits during the coronavirus pandemic as more Americans turn to home delivery for many items, including groceries.Alphabet’s Wing is also investing in drone technology.The FAA said the new regulations provide “an essential building block toward safely allowing more complex” drone operations. According to the new FAA rules, drones of more than a certain weight must have remote identification capabilities and be equipped with anti-collision lights. The FAA also said the drones cannot have any exposed rotating parts that could potentially injure a person.In some cases, the drones can be operated above moving vehicles “depending on the level of risk.” The new rules will become effective 60 days after they are published in the Federal Register next month.Despite the new regulations, Bloomberg reports it will still be years before delivery drones are widely used. 

Голова НБУ пропонує скасувати податок із депозитів. Цю пропозицію не підтримує уряд

Голова Національного банку України Кирило Шевченко пропонує скасувати податок із депозитів, але цю пропозицію наразі відкинули урядовці. Про це керівник регулятора повідомив в інтерв’ю виданню «Економічна правда», оприлюдненому 28 грудня.

«Є досить стала дохідна база, і ми вважаємо, що цей податок можна скасувати. Він складається з 18% ПДФО (податку на доходи фізичних осіб – ред.) і 1,5% військового збору. Про військовий збір не йдеться: доки йде війна, його треба лишати. А от 18% ПДФО слід прибрати, зважаючи на те, що депозитні ставки і так низькі. Ми пропонували це Мінфіну та уряду в законі про бюджет. Це не було враховано. Наступного року будемо продовжувати роботу в цьому напрямку», – обіцяє голова НБУ.

Податок на доходи з депозитів є одним із найновіших у податковій системі України. Він був запроваджений у 2014 році. Тоді ситуація з надходженнями до державного бюджету «була просто жахливою», твердить Кирило Шевченко.

 

Уряд скасував перші 100 «пільгових» кіловат за електроенергію для населення і встановив єдиний тариф – 1,68 грн

Кабінет міністрів України з 1 січня скасовує до 31 березня 2021 року пільговий тариф на перші 100 кВт-год електроенергії у розмірі 0,9 грн/кВт-год і встановив єдиний тариф для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/кВт-год.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в понеділок із доопрацюванням в Секретаріаті Кабінету міністрів.

«Проєкт Міненерго зі спецобов’язків на ринку електроенергії передбачає продовження з 1 січня до 31 березня 2021 року спецобов’язків, встановлення на період до 31 березня фіксованої ціни для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/кВт-год із ПДВ та продаж «Енергоатомом» електроенергії у рамках ПСО за двосторонніми договорами «Гарантованому покупцеві» за ціною 150 грн/МВт-год», – заявив керівник Міненерго Юрій Вітренко.

За його словами, проєкт розроблений із метою забезпечення фінансової стабільності на ринку електроенергії наступного року та стійкої роботи енергетичних підприємств, задіяних у виконанні спецобов’язків, – «Енергоатому», «Укргідроенерго» та «Укренерго».

Вітренко наголосив, що наразі Міненерго спільно з НКРЕКП та учасниками ринку напрацьовує вдосконалений сценарій фінансового збалансування на ринку електроенергії.

Раніше українські побутові споживачі оплачували перші 100 кВт-год електроенергії за ціною 90 копійок за кіловат-годину, та 1 грн 68 коп за решту обсягу споживання за місяць.

Долар подешевшав на міжбанку, але зріс за курсом НБУ

На українському міжбанківському валютному ринку упродовж сесії 28 грудня тренд кілька разів змінювався, але в підсумку гривня дещо посилилася відносно долара США.

За даними Finance.ua, торги розпочалися на рівні 28 гривень 37,5–40 копійок за долар, і після падіння до 28 гривень 29–31,5 копійки котирування до 12:00 знову повернулися до 28 гривень 38–40 копійок, але до завершення сесії повернулися до 28 гривень 29–31,5 копійки за долар.

«Торги по долару проходять при невеликому перевищенні попиту на валюту на фоні низького рівня пропозиції. Відчувається ефект п’ятничного заходу відшкодувань ПДВ експортерам», – відзначали експерти сайту «Мінфін» опівдні.

Згодом вони ж відзначали: «Торги по долару активні ближче до обіду. Вийшло декілька великих продавців валюти, що на тлі досить стриманого попиту призводить до просідання котирувань».

Національний банк України встановив на 29 грудня курс 28 гривень 37 копійок за долар, це на 2 копійки більше за офіційний курс на сьогодні.

 

Правоохоронці закрили справи проти Філатова і судді Конституційного суду через рішення КСУ – НАЗК

Правоохоронні органи мусили закрити ще шість кримінальних проваджень за декларування недостовірної інформації, повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції.

Йдеться зокрема про справи, які відкривали правоохоронці за матеріалами НАЗК через ознаки недостовірного декларування за результатами перевірки декларацій. Так, Національне антикорупційне бюро України мусило закрити провадження проти:

народного депутата 8 скликання Ігоря Шкірі (як стверджують у агентстві, не задекларував майно на загальну суму 63 мільйона гривень, зокрема шість земельних ділянок, які належать дружині, власні корпоративні права, дохід члена сім’ї, фінансові зобов’язання свої та дружини)
міського голови Дніпра Бориса Філатова (у деклараціях за 2016 і 2017 роки НАЗК виявило недостовірні відомості на суму 485,8 тисячі гривень та 519,7 тисячі гривень)
судді Конституційного Суду Ірини Завгородньої (НАЗК стверджує, що вона не задекларувала авто Land Rover вартістю 615,3 тисячі гривень, яке належить чоловіку)
народного депутата 8 скликання Андрія Павелка, який нібито не задекларував купівлю аксесуару вартістю 425 тисяч гривень, отримані подарунки у вигляді користування готельним номером, не вказав у декларації цивільну дружину та її майно: авто «Bentley Continental», «Land Rover Range Rover», користування квартирою
судді Заводського районного суду Дніпродзержинська Станіслава Рички, який не вказав користування дружиною квартирою, її автомобіль і фінансові зобов’язання, доходи члена сім’ї у вигляді соціальної допомоги та подарунка у вигляді квартир, загальна сума – 1,6 мільйона гривень

Також, зазначають у НАЗК, Державне бюро розслідувань закрило кримінальне провадження щодо начальника слідчого відділу Покровського відділення поліції в Дніпропетровській області Сергія Удовенка, який не задекларував власні грошові активи сумарно на 762,1 тисячі гривень.

Читайте також: Відповідальність за брехню в деклараціях: що підписав Зеленський?

Як нагадують у НАЗК, закон, який відновлює повноваження агентства, наразі не набув чинності. Президент України Володимир Зеленський підписав його 25 грудня.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Читайте також: НАЗК поновлює перевірку декларацій: до суддів тепер підхід особливий

Рішення КСУ критично сприйняли на Заході, заявивши, що воно ставить під сумнів низку міжнародних зобов’язань України.

15 грудня Рада відновила повноцінну роботу Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

НБУ не погодив продаж громадянину Білорусі українського «БТА Банку» через санкції

Національний банк України відмовився погоджувати громадянину Білорусі Мікалаю Варабью купівлю 100% української філії «БТА Банк». Про це регулятор повідомив 28 грудня за результатами розгляду Комітету з питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду платіжних систем НБУ.

«Вищезазначене рішення прийняте в зв’язку з тим, що ділова репутація заявника не є бездоганною. Так, 17 грудня 2020 року рішенням Ради ЄС № 2020/2130 Мікалая Варабья віднесено до переліку осіб, до яких застосовано персональні обмеження (санкції). Відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку застосування санкцій до особи є підставою втрати нею бездоганної ділової репутації протягом строку дії санкцій та трьох років після їх скасування», – повідомляє центробанк.

Читайте також: Рожкова та Сологуб оскаржують догани Ради НБУ в Окружному адмінсуді Києва

Іншою причиною в НБУ назвали те, що заявник не подав достатніх документів та інформації, які б підтверджували відповідність його фінансового стану та джерел коштів вимогам українського законодавства.

За інформацією білоруської служби Радіо Свобода, Микола Воробей – білоруський бізнесмен, власник компаній «Інтерсервіс», «Нафтобітумний завод», реалізує проєкти в галузі оптової торгівлі нафтопродуктами, його пов’язують з Олександром Лукашенком.

Раніше Антимонопольний комітет України дозволив громадянину Білорусі отримати контроль над більшою часткою українського «БТА Банку».

Український «БТА Банк» заснований 1992 року. Він належить казахстанському банку «БТА», власником якого є казахстанський підприємець та інвестор Кенес Ракішев.

У Раді розробили законопроєкт про підтримку виробництва промислового обладнання в Україні – Гетманцев

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв’ю Радіо Свобода заявив про напрацьований на сьогодні законопроєкт про підтримку виробництва промислового обладнання в Україні.

«Ми на сьогодні вже розробили законопроєкт на нашому саме комітеті, спрямований саме на підтримку, от якраз тут за рахунок зниженої ставки ПДВ, виробництва обладнання в Україні. Бо нам необхідне обладнання. Ввезення обладнання з-за кордону, яке не виробляється в Україні, і виробництво, реалізація обладнання тут. Бо у нас від 60% до 80% зношення основних засобів. Ми не конкуруємо з усією Європою зараз. З Білоруссю ми не конкуруємо. Бо у нас таке зношення основних засобів. Ми вже ухвалили норму про прискорену амортизацію, коли вартість основного засобу, що придбав підприємець, він може списати за два роки, а не чекати 10 років, як це було раніше», – розповів Гетманцев.

Він визнав, що «в проєкті бюджету на 2021 рік не так багато є програм, які спрямовані саме на розвиток промисловості».

«І це було одним із наших як Верховної Ради зауважень до проєкту цього бюджету», – додав він.

В липні у Верховній Раді був ухвалений в першому читанні законопроєкт про зміни до закону «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості, який серед іншого, передбачає, що у публічних закупівлях хоча б частина товару має бути вироблена в Україні.

В пояснювальній записці до законопроєкту вказувалось, що за підсумками 2019 року виробництво промислової продукції в Україні знизилось на 1,9% до попереднього року. «Негативна тенденція продовжилась у 2020 році – за підсумками січня – квітня 2020 року виробництво скоротилось на 7,9% до аналогічного періоду попереднього року. Якщо така динаміка збережеться до кінця року, то забезпечити обсяги виробництва рівня 2019 року буде можливо лише наприкінці 2023 року», вказували ініціатори законопроєкту.

Через «касові апарати у смартфоні» видали вже до 100 мільйонів чеків – Гетманцев

За майже п’ять місяців роботи в Україні програмних РРО (реєстраторів розрахункових операцій) кількість виданих підприємцям чеків через смартфони сягає 100 мільйонів, заявив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода депутат від «Слуги народу», голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він переконує, що реєстрація транзакцій через смартфон є зручною, доступною, не потребує для підприємців додаткових витрат.

«Щодо програмного РРО, то я вам скажу просто – це програма, звичайний додаток до телефону, який ти можеш скачати із сайту Податкової. На кшталт додатку «Дії». Встановити на смартфон і через смартфон, через камеру проводити облік усіх операцій, які є. Це безоплатно. Це вже працює з 1 серпня. У мене інформація десь 3 тижні тому – більш ніж 80 мільйонів, я думаю, що вже ми до 100 мільйонів підходимо чеків, які видані через ось такі смартфони», – сказав Гетманцев.

Він вважає, що це «працює нормально», і нічого складного в обліку цих операцій фізичною особою-підприємцем немає.

«Ніяких додаткових витрат немає. Ніяких бухгалтерів, ІТішників не треба наймати. Так само, як не наймають їх за кордоном, в інших країнах. Але працювати «вбілу» – це наш обов’язок. Ми з вами подорожуємо Європою, наприклад. Ми бачимо ті сервіси державні, які там надають», – заявив Данило Гетманцев.

З 1 серпня 2020 року українські підприємці можуть замість традиційних касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій – РРО) застосовувати програмні касові апарати (програмні РРО). Програмний РРО від Податкової можна скачати на смартфон, комп’ютер або інший пристрій, який має операційну Android чи Windows і під’єднаний до інтернету.

Критики обов’язкової фіскалізації бізнесу фізичних осіб-підприємців, зокрема, представники руху #SaveФОП зауважують, що проблема безкоштовних РРО – нібито обмеженість кількості позицій, які можна занести в «касовий апарат у смартфоні». Водночас не всі ФОПи мають смартфони. Також деякі підприємці, які займаються торгівлею, наприклад, на ринках, позбавлені доступу до електрики, тому смартфони у них розряджаються.

Повністю Суботнє інтерв’ю з головою парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим читайте на сайті Радіо Свобода та дивіться на YouTube-сторінці Радіо Свобода. 

60 тисяч ФОПів зареєстрували «касові апарати у смартфоні» – Гетманцев

За майже п’ять місяців роботи в Україні програмних реєстраторів розрахункових операцій 60 тисяч фізичних осіб-підприємців зареєстрували «касові апарати у смартфоні». Про це повідомив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода депутат від «Слуги народу», голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Щодо програмного РРО, то я вам скажу просто – це програма, звичайний додаток до телефону, який ти можеш скачати з сайту податкової (Державної податкової служби – ред.). На кшталт додатку «Дія». Встановити на смартфон і через смартфон, через камеру проводити облік усіх операцій, які є. Це безоплатно. Це вже працює з 1 серпня. З 1 серпня вже близько 60 тисяч зареєстрованих таких програмних РРО», – розповів Данило Гетманцев.

 

З 1 серпня 2020 року українські підприємці можуть замість традиційних касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій – РРО) застосовувати програмні касові апарати (програмні РРО). Програмний РРО від податкової можна скачати на смартфон, комп’ютер або інший пристрій, який має операційну систему Android чи Windows і під’єднаний до інтернету. Застосунок можна використовувати як касовий апарат.

Критики обов’язкової фіскалізації бізнесу фізичних осіб-підприємців, зокрема, представники руху #SaveФОП стверджують, що проблема безкоштовних РРО – нібито обмеженість кількості позицій, які можна занести в «касовий апарат у смартфоні».

Водночас не всі фізичні особи-підприємці мають смартфони. Також деякі підприємці, які займаються торгівлею, наприклад, на ринках, позбавлені доступу до електрики. Це ускладнює зарядку батарей смартфонів.

Повністю Суботнє інтерв’ю з головою парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим читайте на сайті Радіо Свобода та дивіться на YouTube-сторінці Радіо Свобода.

«Нафтогаз України» підніме для своїх споживачів ціну на газ у січні на 14%

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», яка входить до структури національної акціонерної компанії «Нафтогаз», підніме ціну на газ для населення у січні, повідомляє пресслужба компанії 26 грудня.

У січні, за тарифом «Місячний», кубічний метр газу коштуватиме 7,22 гривні без вартості доставки. Зміни тарифу в компанії пояснюють «сезонним фактором та збільшенням оптової ціни на блакитне паливо».

Читайте також: Новопризначений голова Міненерго Вітренко назвав основні пріоритети в роботі галузі

Водночас у «Нафтогазі України» підкреслюють, що йдеться про ціну лише для споживачів цієї компанії.

Тариф «Натфогазу України» на грудень не змінювався порівняно з листопадовим і становив 6,33 гривні.

Половина української економіки перебуває в тіні – Гетманцев

Половина української економіки перебуває нині в тіні, констатував в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода депутат від «Слуги народу», голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Таким чином він прокоментував результати дослідження української економіки від компанії Ernst & Young. Експерти Ernst & Young констатували: 846 мільярдів гривень або майже чверть (23,8%) від офіційного ВВП України за 2018 рік перебуває в тіні. За розрахунками Гетманцева, насправді частка української економіки, що є зараз у тіні, становить «плюс-мінус 50%».

«Я роблю висновок цей тому, що просто порівнюю суму операцій, яка проходить через фіскальні апарати, через РРО (реєстратори розрахункових операцій – ред.), і та, яка не проходить… Загальний обсяг споживання – у нас в Україні проходить десь 40% через РРО. І тому ми з вами десь в обсязі половина. Бо (певний обсяг – близько 10% – ред.) можуть там не проходити за певних умов через РРО, наприклад, безготівка чи щось інше. Але ми з вами повинні констатувати, що плюс-мінус це 50%. І ми з вами, на жаль, не можемо зробити дослідження, які були би точнішими. Але і та цифра, про яку говорить Ernst & Young, також завелика. Вона страшна! Але я вважаю, що сума є більшою, цей обсяг (тінізації – ред.) є більшим», – зазначив Данило Гетманцев.

На думку голови парламентського комітету, Україна є нині найбіднішою державою Європи, якщо не рахувати Молдову – «у Молдові гірша ситуація, але ми з нею змінюємося рік від року».

Читайте також: «Я прихильник повного локдауну» – Гетманцев про вимогу ФОПів скасувати обмеження для бізнесу

Повністю Суботнє інтерв’ю з головою парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим читайте на сайті Радіо Свобода та дивіться на YouTube-сторінці Радіо Свобода.

«Укравтодор»: дороги «Великого будівництва» завжди будуть безкоштовними

Дороги, побудовані під час програми «Велике будівництво», завжди будуть безкоштовними, повідомив «Укравтодор».

У компанії зазначили, що 23 грудня уряд затвердив постанову, яка встановлює максимальний розмір плати за разовий проїзд дорогами, які побудовані у рамках концесії.

«В Україні ще немає жодної побудованої за кошти приватних інвесторів дороги. Тобто жодна з доріг Великого будівництва цього року не може стати платною. Єдина мета постанови – створити умови для початку діалогу з інвесторами щодо реалізації концесійних проєктів в Україні. Зауважимо, що будівництво концесійних платних доріг обов’язково передбачає наявність безкоштовної альтернативи», – заявили в компанії.

Згідно з повідомленням, на першому етапі планується передати інвесторам 6 пілотних ділянок доріг загальною протяжністю 1400 км. На цих ділянках інвестор не має права стягувати плату за проїзд, натомість він зароблятиме на придорожній інфраструктурі та availability payments (платі за доступність) з Державного дорожнього фонду.

 

Suspected Russian Hackers Used Microsoft Vendors to Breach Customers 

The suspected Russian hackers behind the worst U.S. cyberattack in years used reseller access to Microsoft Corp. services to penetrate targets that had no compromised network software from SolarWinds Corp., investigators said.Updates to SolarWinds’ Orion software were the only known point of entry until Thursday, when security company CrowdStrike Holdings Inc. said hackers had gained access to the vendor that sold it Office licenses and had used that to try to read CrowdStrike’s email. It did not specifically identify the hackers as being the ones that compromised SolarWinds, but two people familiar with CrowdStrike’s investigation said they were.CrowdStrike uses Office programs for word processing but not email. The failed attempt, made months ago, was pointed out to CrowdStrike by Microsoft on December 15.CrowdStrike, which does not use SolarWinds, said it had found no impact from the intrusion attempt and declined to name the reseller.”They got in through the reseller’s access and tried to enable mail ‘read’ privileges,” one person familiar with the investigation told Reuters. “If it had been using Office 365 for email, it would have been game over.”Many Microsoft software licenses are sold through third parties, and those companies can have near-constant access to clients’ systems as the customers add products or employees.Be on guardMicrosoft said Thursday that those customers need to be vigilant.”Our investigation of recent attacks has found incidents involving abuse of credentials to gain access, which can come in several forms,” said Microsoft senior director Jeff Jones. “We have not identified any vulnerabilities or compromise of Microsoft product or cloud services.”The use of a Microsoft reseller to try to break into a top digital defense company raises new questions about how many avenues the hackers, whom U.S. officials have alleged are operating on behalf of the Russian government, have at their disposal.FILE – This Feb. 11, 2015, photo shows FireEye offices in Milpitas, Calif.The known victims so far include CrowdStrike security rival FireEye Inc. and the U.S. departments of Defense, State, Commerce, Treasury and Homeland Security. Other big companies, including Microsoft and Cisco Systems Inc., said they found tainted SolarWinds software internally but had not found signs that the hackers used it to range widely on their networks.Until now, Texas-based SolarWinds was the only publicly confirmed channel for the initial break-ins, although officials have been warning for days that the hackers had other ways in.Microsoft reportReuters reported a week ago that Microsoft products were used in attacks. But federal officials said they had not seen it as an initial vector, and the software giant said its systems were not utilized in the campaign.
 
Microsoft then hinted that its customers should still be wary. At the end of a long, technical blog post Tuesday, it mentioned seeing hackers reach Microsoft 365 Cloud “from trusted vendor accounts where the attacker had compromised the vendor environment.”Microsoft requires its vendors to have access to client systems in order to install products and allow new users. But discovering which vendors still have access rights at any given time is so hard that CrowdStrike developed and released an auditing tool to do that.After a series of other breaches through cloud providers, including a major set of attacks attributed to Chinese government-backed hackers and known as CloudHopper, Microsoft this year imposed new controls on its resellers, including requirements for multifactor authentication.The Cybersecurity and Infrastructure Security Agency and the National Security Agency had no immediate comment.Also Thursday, SolarWinds released an update to fix the vulnerabilities in its flagship network management software Orion following the discovery of a second set of hackers who had targeted the company’s products.That followed a separate Microsoft blog post Friday saying that SolarWinds’ software had been targeted by a second and unrelated group of hackers in addition to those linked to Russia.The identity of the second set of hackers, or the degree to which they may have successfully broken in anywhere, remains unclear.Russia has denied having any role in the hacking.

Рожкова та Сологуб оскаржують догани Ради НБУ в Окружному адмінсуді Києва

Окружний адміністративний суд Києва 24 грудня повідомив про позови від першої заступниці голови Національного банку Катерини Рожкової та заступника голови Дмитра Сологуба проти Ради НБУ.

«ОАСК просять визнати протиправними та скасування рішення Ради Національного банку України, що датовані жовтнем 2020 року, про надання оцінки діям першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової та заступника голови НБУ Дмитра Сологуба», – йдеться в повідомленні.

Також, зазначають у суді, позивачі просять ОАСК визнати протиправним і скасувати рішення Ради Нацбанку про порушення ними трудової дисципліни.

Читайте також: «Позиції Коломойського посилилися, тиск на НБУ продовжується» – Фурса

Зараз Окружний адміністративний суд вирішує, чи відкривати провадження за позовами Сологуба і Рожкової.

5 жовтня Рада Національного банку України висловила недовіру і оголосила догану членам правління НБУ Катерині Рожковій і Дмитрові Сологубу. Як заявив Радіо Свобода член Ради Віталій Шапран, рішення ухвалили через низку причин, зокрема, публічну критику регулятора.

Міжнародний валютний фонд і Сполучені Штати розкритикували це рішення.

Катерина Рожкова і Дмитро Сологуб раніше працювали у команді ексголови НБУ – Якова Смолія.

Читайте також: З Офісу президента пішла заступниця Єрмака, яка відповідала за економіку

Верховна Рада звільнила його 3 липня, тоді під час засідання парламенту Смолій серед причин свого рішення про відставку назвав «використання Ради НБУ для створення корпоративного конфлікту всередині інституції». Після того Катерина Рожкова виконувала його повноваження.

Згодом Верховна Рада України підтримала кандидатуру Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку України.

 

«Укрпошта» доставлятиме пенсії в січні й лютому 2021-го за тарифом 2020 року

Акціонерне товариство «Укрпошта» доставлятиме пенсії у перші два місяці 2021 року за тарифами цього року і продовжить обговорення нових тарифів на прийдешній. Про це оператор поштового зв’язку повідомив 24 грудня.

«Завдяки такому кроку пенсіонерам протягом двох перших місяців 2021 року будуть виплачені та доставлені пенсії за звичним графіком. А всі учасники процесу – Пенсійний фонд України, міністерство фінансів та міністерство соціальної політики отримають час на вироблення системного рішення щодо тарифів на виплату та доставку пенсій, яке вже запропонувала «Укрпошта», – йдеться в повідомленні компанії.

Водночас акціонерне товариство закликало Пенсійний фонд публічно дозволити пенсіонерам на час карантину дистанційно переходити на обслуговування до «Укрпошти», надто в тих населених пунктах, де відділення банків закриваються.

Читайте також: Проблеми «Укрпошти» треба вирішувати не за рахунок пенсіонерів – Лазебна

В «Укрпошті» нагадали, що напередодні уряд планував розглянути встановлення нового тарифу на доставку пенсій поштарями. При цьому, стверджує оператор, мінімальна зарплатня росте протягом останніх 15 років утричі швидше, ніж пенсії, тож надходження від Пенсійного фонду за послуги поштарів не покривають витрати «Укрпошти».

«70% витрат Укрпошти йде на оплату праці співробітників, із яких 80% – це зарплати виробничого персоналу, а саме листонош, операторів, сортувальників, водіїв», – зазначають у компанії.

23 грудня Ігор Смілянський повідомив, що «Укрпошта» муситиме припинити доставку пенсій з 1 січня через збитковість, адже після підвищення обсягу мінімальної зарплатні «тільки в частині єдиного соціального внеску «Укрпошта» заплатить на 500 мільйонів гривень більше, ніж у 2020 році».

Проблеми «Укрпошти» треба вирішувати не за рахунок пенсіонерів – Лазебна

Пенсійний фонд не має боргів перед акціонерним товариством «Укрпошта», заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна. Про це вона сказала в інтерв’ю Радіо Свобода 24 грудня.

Таким чином Лазебна прокоментувала заяву голови «Укрпошти» Ігоря Смілянського про те, що через заборгованість перед поштарями вони можуть відмовитися доставляти пенсії з 1 січня.

«Боргу Пенсійного фонду перед «Укрпоштою», яка робить свою соціальну місію з доставки пенсії, в тих селищах, селах, де люди не мають іншого способу отримати своюп пенсію, в нас немає. В нас є тарифи, за якими ми платимо «Укрпошті» за кожну доставлену пенсію. І, повірте мені, це не дуже малі гроші. Тому я вважаю, що так заявляти неправильно. Якщо є якісь фінансові ситуації, проблеми в акціонерного товариства «Укрпошта», то їх треба вирішувати не за рахунок пенсіонерів. У нас дійсно є більше 3 мільйонів пенсіонерів, які отримують пенсію через поштарів», – сказала голова Міністерства соціальної політики.

Читайте також: Гроші-2021: що записали в бюджет на новий рік і як це виконати

Лазебна пояснила заяву Смілянського тим, що через підвищенн рівня мінімальної заробітної платні зросли й видатки «Укрпошти».

«Їм треба підвищувати зарплати, і він хоче якось знайти ресурс, який покриє це підвищення зарплат. Але не за рахунок пенсіонерів. Для мене це дуже принципово. Я вважаю, що той ресурс, який є в бюджеті Пенсійного фонду, повинен йти винятково на підвищення пенсійних виплат. Це найголовніше», – додала вона.

На питання про штраф у 1,5 мільйона гривень, який, за словами директора «Укрпошти», компанія отримала за перенесення виплати пенсій через День незалежності на день раніше, Лазебна послалася на договорів про співпрацю між Пенсійним фондом і поштовою службою.

«Це їхні відносини, якщо там десь хтось не виконав умови договору, вони мають між собою вирішувати. Якщо вони не можуть це вирішити самостійно, звичайно, хай ідуть до суду. Я скажу як міністр, не вбачаю за необхідне коментувати цю ситуацію», – сказала чиновниця.

23 грудня Ігор Смілянський повідомив, що «Укрпошта» муситиме припинити доставку пенсій з 1 січня через збитковість, адже після підвищення обсягу мінімальної зарплатні «тільки в частині єдиного соціального внеску «Укрпошта» заплатить на 500 мільйонів гривень більше, ніж у 2020 році».

НБУ посилив гривню на 11 копійок щодо долара, міжбанк знайшов баланс

Національний банк України вперше цього тижня посилив гривню проти долара США, відбивши тенденції, що спостерігалися впродовж останніх двох сесій на міжбанківському валютному ринку.

НБУ встановив на 28 грудня курс 28 гривень 35 копійок за долар, це на 11 копійок менше за офіційний курс на сьогодні.

Торги на міжбанку відкрилися на рівні 28 гривень 41–44 копійки, але впродовж першої половини сесії гривня зміцнювалася, свідчать дані Finance.ua. Найнижчі котирування 24 грудня зафіксовані на рівні 28 гривень 33–35 копійок за долар, але до кінця сесії американська валюта майже надолужила втрати, і торги закрилися на позначках 28 гривень 37,5–40 копійок за долар.

«На торгах по долару при проведенні поодиноких угод попит дещо перевищує пропозицію. Йдуть операції по лотах до 200 тисяч доларів. Звістка щодо отримання відшкодувань ПДВ деякими експортерами частково грає на користь зростання котирувань», – відзначили експерти сайту «Мінфін» станом на 16:00.

 

Суд у справі Татарова: САП не змогли підтвердити повноваження прокурорів (відео)

Вищий антикорупційний суд оголосив перерву в судовому засіданні про обрання запобіжного заходу заступникові голови Офісу президента Олегу Татарову. Засідання перенесли на 12:30 28 грудня.
На засідання з’явилися усі сторони судового процесу. Утім, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури попросили відкласти розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу, оскільки, за їхніми словами, наразі не можуть підтвердити свої повноваження у цьому кримінальному провадженні.
Прокурорів немає в ЄРДР після зміни підслідності справи Татарова. За словами представників САП, на сьогодні не призначена група прокурорів.
Раніше стало відомо, що Офіс генерального прокурора пізно ввечері 23 грудня змінив підслідність справи Татарова, забравши її в НАБУ і передавши Службі безпеки.
У НАБУ розкритикували такі дії ОГП і заявили, що вони мають на меті унеможливити обрання запобіжного заходу Татарову.
В ОГП ситуацію не коментували.