Офіційний курс сягнув 28 гривень 50 копійок за долар

Національний банк України встановив на 1 грудня курс 28 гривень 50 копійок за долар, це на 3 копійки більше за офіційний курс на сьогодні.

На українському міжбанківському валютному ринку торги відбувалися у вузькому діапазоні, сесія завершується на рівні 28 гривень 49,5–51 копійка за долар, свідчать дані Finance.ua. На відміну від долара, євро зріс до позначок 34 гривні 18–19 копійок (із ранкових котирувань 34 гривні 9–11 копійок), що відбиває посилення європейської валюти на світовому ринку (пара євро-долар впритул наблизилася до позначки 1,20).

«Певну загрозу для гривні, як і раніше, становитимуть дії нерезидентів. Саме їхні покупки минулої п’ятниці через «Сітібанк» призвели до подолання психологічного порогу в 28,50 гривні за долар», – вказали фахівці сайту «Мінфін».

Українська валюта раніше в листопаді відіграла проти долара близько 50 копійок (перед тим, 2 листопада, долар зріс проти гривні до рекордного за 33 місяці рівня – 28,6 гривні за одиницю американської валюти). Фахівці це пояснювали настанням в Україні квартального податкового періоду, коли частина експортерів змушена продавати валюту для сплати до бюджету. Цей податковий період завершився 19 листопада, і котирування в парі гривня-долар повернулися до майже максимальних значень 2020 року.

 

Разумков заявив, що Рада не буде розглядати проєкт держбюджету цього тижня

Верховна Рада не буде розглядати проєкт державного бюджету на 2021 рік цього пленарного тижня. Про це на засіданні погоджувальної ради керівників парламентських фракцій та груп заявив спікер Дмитро Разумков.

Він зазначив, що Кабмін подав проєкт лише минулої п’ятниці, тому депутатам треба час, щоб ознайомитися з ним.

За словами Разумкова, держбюджет можуть розглянути або наступного пленарного тижня або на позачерговому засіданні.

Верховна Рада отримала доопрацьований до другого читання Кабінетом міністрів проєкт закону «Про державний бюджет України на 2021 рік» 27 листопада.

26 листопада Кабінет міністрів України на позачерговому вечірньому засіданні схвалив проєкт держбюджету-2021 до другого читання. Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, проєкт передбачає дефіцит у розмірі 5,5% від валового внутрішнього продукту.

За його словами, проєкт держбюджету-2021 передбачає доходи в розмірі 1 трлн 92 млрд грн та видатки в розмірі 1 трлн 328 млрд грн.

5 листопада парламент затвердив проєкт держбюджету в першому читанні.

 

НАБУ: справу посадовця Держрезерву направили до суду

Корупційне провадження стосовно посадовця Державного агентства резерву України та його ймовірного співучасника направили до суду, повідомило Національне антикорупційне бюро України.

Дії начальника управління кваліфіковані за частиною 3 статті 27, частиною 4 статті 368 («Організація прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»), частиною 4 статті 27, частиною 4 статті 369 («Підбурення до надання неправомірної вигоди службовій особі») Кримінального кодексу України, його співучасника — за частиною 5 статті 27, частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України.

За даними слідства, обвинувачений начальник управління Держрезерву організував отримання неправомірної вигоди від керівників підприємств зі сфери управління Держрезерву за збереження їхніх посад та подальше сприяння у діяльності, для чого підбурив керівників до надання неправомірної вигоди голові Держрезерву.

У НАБУ вважають, що посадовець організував отримання «винагороди» за призначенням особи на посаду директора підприємства зі сфери управління Держрезерву. Задля конспірації кошти посадовець отримував за посередництва свого родича, заявили в бюро.

«Правоохоронці зафіксували кілька випадків одержання підозрюваним неправомірної вигоди від керівників підприємств. Загалом йдеться про неправомірну вигоду у розмірі 70 тисяч доларів США. 20% від цієї суми начальник управління залишив собі, решту планував передати на той час чинному голові Держрезерву. Очільник агентства не пристав на цю пропозицію й повідомив правоохоронні органи про вчинення корупційного правопорушення, видав слідству пропоновані йому грошові кошти та сприяв розкриттю злочину», – заявили в НАБУ.

Розслідування триває з грудня 2019 року. За словами правоохоронців, у січні начальника управління Держрезерву викрили «на гарячому» та повідомили йому про підозру. У вересні розслідування завершили.

Курс євро оновив цьогорічний максимум – НБУ

Курс євро оновив цьогорічний максимум, свідчать дані на сайті Національного банку України.

На 30 листопада офіційна вартість євро встановлена на рівні 33 гривень 96 копійок. Востаннє європейська валюта стільки коштувала на початку лютого 2018 року.

На початку тижня, 23 листопада, євро коштував 33 гривень 63 копійки.

Долар продовжив стабільне зростання й досяг позначки у 28 гривень 47 копійок, подорожчавши на три копійки.

 

Попри обіцянку Зеленського високопосадовці продовжують непублічно зустрічатись із впливовими бізнесменами – «Схеми»

Високопосадовці продовжують проводити непублічні зустрічі з впливовими бізнесменами попри обіцянку Володимира Зеленського, що за його президентства відносини між владою та представниками великого бізнесу стануть винятково прозорими. Низку таких таємних зустрічей вдалось зафіксувати журналістам «Схем» (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший), йдеться у розслідуванні «Гра у хованки-2».

13 листопада «Схеми» помітили автівку охорони неформальної групи «Приват», яка супроводжувала BMW на виїзді з Міністерства внутрішніх справ, а згодом кортеж заїхав до підземного паркінгу столичного офісу Ігоря Коломойського.

У коментарі «Схемам» олігарх підтвердив, що мав зустріч з очільником МВС Арсеном Аваковим: «Каву випив, давно не бачилися. Жодних справ».

Інший бізнесмен та представник неформальної групи «Приват» Михайло Кіперман 21 жовтня мав зустріч із головою правління НАК «Нафтогаз» Андрієм Коболєвим у п’ятизірковому готелі Hyatt.

За два тижні після цієї зустрічі Верховна Рада проголосувала за законопроєкт, який передбачає погашення податкових боргів найбільшої нафтовидобувної напівдержавної компанії «Укрнафта» на 30,35 млрд гривень, йдеться у розслідуванні.

Коболєв повідомив, що не може коментувати зустрічі «подібного роду», підкреслив, що зобов’язаний вести переговори з різними групами людей, але водночас зазначив, що «всі зустрічі з приводу саме цього питання (заборгованості «Укрнафти» – ред.) були закінчені з представниками групи «Укрнафта» ще декілька місяців тому».

Він також висловив думку щодо законопроєкту: «Було знайдене проєктне збалансоване рішення, яке враховує і історію, і можливості всіх сторін».

Зустріч свого соратника з Коболєвим Ігор Коломойський прокоментував так: «Точно вони не займалися питаннями погашення цього боргу. Це не в компетенції Кіпермана».

І схвально відгукнувся щодо законопроекту: «Це перший крок, який зробив НАК «Нафтогаз» і переконав у цьому державу для того, щоб вийти на якийсь шлях врегулювання. Тобто, ці гроші держава покриває, наскільки я розумію, НАКу, те, що вона йому заборгувала, НАК ці гроші повертає «Укрнафті», а «Укрнафта» гасить свої борги перед бюджетом. Ну, тобто і вовки ситі, і вівці цілі».

При цьому, зазначають журналісти, Михайло Кіперман до 2017 року входив в наглядову раду ПАТ «Укрнафта», а до 2015 року контроль над компанією належав олігарху Ігорю Коломойському, структури якого володіють близько 40% компанії.

«Схеми» регулярно фіксували заїзди автівок й інших бізнесменів до правоохоронного відомства. Тричі – бізнесмена, товариша міського голови Харкова Геннадія Кернеса Павла Фукса: 14 вересня, а також 10 листопада – у компанії іншого підприємця та позаштатного радника міністра Авакова Ігоря Котвіцького – та 12 листопада.

18 червня до Міністерства внутрішніх справ приїжджав бізнесмен Ілля Павлюк, якого у ЗМІ пов’язують із впливом на митницю та формуванням підконтрольної групи у складі фракції «Слуга народу».

А 5 листопада, як помітила знімальна група, Павлюк відвідав Офіс президента.

17 листопада – туди також приїздив інший бізнесмен Борис Кауфман, участь якого у відчуженні одеського аеропорту раніше досліджувало НАБУ, а Антимонопольний комітет підозрював його компанію-дистриб’ютора тютюнових виробів «Тедіс» у «антиконкурентних діях».

Автомобіль Кауфмана, як помітила знімальна група, виїхав з арки, яка веде до бокових воріт ОП, і попрямував до будівлі, де знаходиться офіс підприємця.

7 травня його «Мерседес» також відвідував Кабінет міністрів. А 16 червня, як зафіксувала знімальна група, він також перебував на території Міністерства внутрішніх справ.

Знімальна група фіксувала також, як високопосадовці відвідували представників бізнесу. Зокрема, в офіс до бізнесмена Кауфмана 17 листопада навідувався чоловік, схожий на віцепрем’єр-міністра, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

Пізніше, 19 листопада, туди приїздив чоловік, схожий на першого заступника міського голови Харкова – Ігоря Терехова. На виході, як помітили журналісти, він був у компанії Ігоря Котвіцького і сів в автомобіль, яким користується бізнес-партнер родини Авакова.

«Схеми» звернулись до усіх вищезгаданих осіб і опублікують позицію, щойно її отримають.

В Офісі президента зазначили: «Президент України та керівник Офісу глави держави не зустрічалися у названі дні зі згаданими особами (мова про бізнесменів Іллю Павлюка та Бориса Кауфмана – ред.), зокрема 17 листопада вони взагалі були відсутні в приміщенні Офісу президента України». І додали: «Президент Володимир Зеленський завжди виконує свої обіцянки. Його стосунки з представниками українського та міжнародного бізнесу є чесними та прозорими. Всі важливі зустрічі глави держави або керівництва Офісу президента з представниками бізнес-спільноти обов’язково висвітлюються. Немає жодних нічних візитів і кулуарних домовленостей».

«Це розслідування вкотре доводить, що попри одну з головних обіцянок команди кандидата Зеленського про те, що відносини між високопосадовцями і олігархами у разі його перемоги мають стати публічними і прозорими, за його президентства залишаються таємними та кулуарними», – йдеться у розслідуванні.

Раніше «Схеми» вже розповідали про непублічні зустрічі представників «нової влади» президента Зеленського з великими забудовниками та олігархами, які можуть мати значний вплив на життя всієї країни.

Так, журналісти зафіксували, як наприкінці жовтня 2019-го перший помічник президента Володимира Зеленського Сергій Шефір неафішовано приїжджав до офісу олігарха Ігоря Коломойського. А заступник голови Офісу президента Богдана Андрій Смирнов таємно навідувався до будівлі, де розташований офіс колишнього очільника СБУ часів Януковича та віцепрем’єр-міністра уряду Азарова Валерія Хорошковського. А наближений до президента Володимира Зеленського актор студії «Квартал 95» Міка Фаталов непублічно відвідував у вересні прем’єр-міністра України Олексія Гончарука разом зі столичним забудовником Артуром Мхітаряном.

 

НБУ послабив гривню на 6 копійок щодо долара

Національний банк України встановив на 27 листопада курс 28 гривень 44 копійки за долар, це на 6 копійок більше за офіційний курс на сьогодні.

За даними Finance.ua, торги на міжбанківському валютному ринку завершилися послабленням національної валюти до 28 гривень 45–46,5 копійки за долар, це максимальні котирування за всю сесію.

«Четвер пройшов досить спокійно на валютному ринку. Очікувано спрацював фактор вихідного дня в США, і український міжбанк через це працював сьогодні по долару на умовах поставки валюти ТОМ (тобто завтра – ред.). Це було нецікаво більшості клієнтів, і переважно вони сьогодні проводили операції тільки по євро і рублю», – відзначають експерти сайту «Мінфін».

Українська валюта раніше в листопаді відіграла проти долара близько 50 копійок (перед тим, 2 листопада, долар зріс проти гривні до рекордного за 33 місяці рівня – 28,6 гривні за одиницю американської валюти). Фахівці це пояснювали настанням в Україні квартального податкового періоду, коли частина експортерів змушена продавати валюту для сплати до бюджету. Цей податковий період завершився 19 листопада.

 

Уряд схвалив проєкт держбюджету-2021 до другого читання

Кабінет міністрів України на позачерговому вечірньому засіданні у четвер схвалив проєкт держбюджету-2021 до другого читання. Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, проєкт, який буде винесено до Верховної Ради, передбачає дефіцит у розмірі 5,5% від валового внутрішнього продукту.

«Знайдено можливість зменшити дефіцит бюджету до ВВП із 6%, як було запропоновано при першому читанні, до 5,5%», – сказав Шмигаль.

За його словами, проєкт держбюджету-2021 передбачає доходи в розмірі 1 трлн 92 млрд грн та видатки в розмірі 1 трлн 328 млрд грн.

14 вересня уряд затвердив проєкт держбюджету на наступний рік, який передбачав дефіцит у розмірі 6% ВВП. Доходи держбюджету-2021 передбачались у розмірі 1 трлн 71,1 млрд грн, а видатки – 1 трлн 350 млрд грн.

5 листопада парламент затвердив проєкт у першому читанні.

Раніше сьогодні Міністерство фінансів України повідомило, що успішно завершило переговори з Міжнародним валютним фондом про основні параметри проєкту державного бюджету на 2021 рік.

НБУ випустив першу сувенірну банкноту з вертикальним дизайном. На ній зображений Леонід Каденюк

Національний банк України випустив першу українську сувенірну банкноту з вертикальним дизайном. Вона присвячена першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку.

Над створенням дизайну банкноти працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук та Сергій Харук.

Сувенірна банкнота «Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України» не є платіжним засобом. Її можна буде придбати в пунктах продажу Національного банку України та банків-дистриб’юторів.

Каденюк був родом із Чернівецької області – він народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці на Буковині в родині вчителів. У 1995 році потрапив до групи космонавтів Національного космічного агентства України.

Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження. З 19 листопада до 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив космічний політ на американському шатлі «Колумбія». Під час польоту виконував біологічні досліди, що були пов’язані з рослинами.

Він став першим і наразі єдиним космонавтом незалежної України. Каденюк помер 31 січня 2018 року у віці 67 років.

 

В.о. міністра енергетики: заборгованість перед «зеленими виробниками» становить близько 9 млрд грн

Заборгованість перед виробника зеленої енергетики становить близько 9 мільярдів доларів, повідомив новий виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Бойко.

«Заборгованість, яку необхідно погасити перед «зеленими виробниками», становить близько 9 мільярдів гривень і, за нашими оцінками, аби зберегти паритет, необхідне залучення коштів становить 11,3 мільярда гривень. Надання державних гарантій «Укренерго» дозволить це зробити, і ми поки що перебуваємо в тому графіку, який є абсолютно реалістичним з точки зору залучення цих коштів», – сказав Бойко.

Він нагадав, що зараз очікує на підпис президента закон 4119 про внесення змін до державного бюджету на 2020 рік.

«Це дозволить компанії «Укренерго» отримати державні гарантії, аби залучити кредитний ресурс, спрямувавши його пізніше на погашення боргів», – зазначив Бойко.

31 липня президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт, який дозволяє знизити тариф на сонячну та вітрову електростанцію. Документ зменшує тариф для сонячних електростанцій на 15%, а для вітрових електростанцій — на 7,5%.

Нацбанк дозволив ідентифікувати клієнтів під час касових операцій за допомогою цифрових паспортів

Національний банк України дозволив ідентифікувати клієнтів під час касових операцій за допомогою цифрових паспортів.

«Під час здійснення касових операцій для ідентифікації та верифікації клієнта чи його представника банки зможуть використовувати цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку «Дія», – розповіли в НБУ

Національний банк зазначив, що зміни набудуть чинності з 1 грудня.

НБУ послабив гривню на одну копійку щодо долара

Національний банк України встановив на 26 листопада курс 28 гривень 38 копійок за долар, це на одну копійку більше за офіційний курс на сьогодні.

За даними Finance.ua, торги на міжбанківському валютному ринку завершилися послабленням національної валюти до 28 гривень 41,5–43,5 копійки за долар, це максимальні котирування за всю сесію.

«Нацбанк у ситуацію не втручався – надлишку долара не було, а брак невеликих обсягів закривали самі учасники торгів. Після 15-ї години деякі покупці, спостерігаючи спроби спекулянтів підтягнути котирування вгору, просто перенесли свої операції відразу на п’ятницю, щоб особливо не переплачувати», – відзначають експерти сайту «Мінфін».

Українська валюта раніше в листопаді відіграла проти долара близько 50 копійок (перед тим, 2 листопада, долар зріс проти гривні до рекордного за 33 місяці рівня – 28,6 гривні за одиницю американської валюти). Фахівці це пояснювали настанням в Україні квартального податкового періоду, коли частина експортерів змушена продавати валюту для сплати до бюджету. Цей податковий період завершився 19 листопада.

google

Кабмін дозволив «Нафтогазу» вести видобуток на шельфі Чорного моря без проведення аукціону

Кабінет міністрів України на засіданні 25 листопада ухвалив постанову, якою надав НАК «Нафтогаз України» право вести розвідку та видобуток на шельфі Чорного моря без проведення аукціону.

«Це рішення дасть змогу наростити власний видобуток природного газу, створити робочі місця, наповнити і місцеві, і державний бюджет України», – зазначив під час засідання міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Він додав, що компанія зможе почати роботи на шельфі одразу після ухвалення постанови та проходження нормативної процедури.

 

Польський суд продовжив арешт екскерівника «Укравтодору»

Колишній керівник «Укравтодору», громадянин Польщі Славомір Новак залишиться у СІЗО щонайменше до січня 2021 року. Це стало відомо після того, як 24 листопада Апеляційний суд Варшави підтримав рішення Окружного суду, який у жовтні продовжив на два місяці арешт Новака, повідомляє агенція РАР.

Новак звинувачується на своїй батьківщині у вчиненні 11 корупційних діянь.

Водночас прокуратура скасувала рішення про тимчасовий арешт близького друга Новака, бізнесмена Яцека П., який розпочав співпрацювати зі слідством і дав свідчення у справі.

 

Наприкінці липня НАБУ повідомило, що колишньому виконувачу обов’язків керівника «Укравтодору» Славоміру Новаку оголосили підозру, повідомило Національне антикорупційне бюро України. Йому інкримінують прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (стаття 368 Кримінального кодексу).

21 липня прокуратура Варшави також висунула звинувачення Славоміру Новаку, який є громадянином Польщі і очолював «Укравтодор» у 2016-2019 роках.

 

НБУ залишив незмінним курс гривні – 28,37 за долар

Національний банк України встановив на 25 листопада курс 28 гривень 37 копійок за долар, це так само, як і офіційний курс на сьогодні.

За даними Finance.ua, торги на міжбанківському валютному ринку завершилися незначним посиленням національної валюти до 28 гривень 34–35,5 копійки за долар, максимальні котирування сягали 28 гривень 38,5–40,5 копійки за одиницю американської валюти.

«Основним «секретом» зміцнення гривні виявився банальний брак попиту на валюту. На початку сесії продавці спостерігали певне зростання котирувань у межах психологічного порогу 28,40 гривні, і тому сподівалися на подальше подорожчання долара. Але після того, як основні гравці придбали необхідні обсяги валюти – покупців майже не залишилося, а от продавців ще вистачало», – відзначають експерти сайту «Мінфін».

Українська валюта раніше в листопаді відіграла проти долара близько 50 копійок (перед тим, 2 листопада, долар зріс проти гривні до рекордного за 33 місяці рівня – 28,6 гривні за одиницю американської валюти). Фахівці це пояснювали настанням в Україні квартального податкового періоду, коли частина експортерів змушена продавати валюту для сплати до бюджету. Цей податковий період завершився 19 листопада.

Solomon Islands Plans to Ban Facebook to Preserve ‘National Unity’

The government of the Solomon Islands has defended its plans to ban Facebook, insisting the move would preserve “national unity.” Ministers say the world’s largest social media platform has been “grossly abused.” But critics insist a ban is an attempt to shut down criticism of the government’s economic policies.Facebook helps connect the people of a tropical archipelago that stretches over more than 1,400 kilometers of the South Pacific.  
 
But the government believes the social media platform is being “grossly abused.” Officials in the capital, Honiara, are to discuss blocking Facebook with internet companies because of concerns about defamation and cyber bullying.
 
Authorities want to regulate users’ behavior to protect the community from “vile abusive language” online. Until new laws can be passed, there would be a temporary ban on Facebook.  
 
Minister of Communications Peter Shanel Agovaka told Radio New Zealand Pacific that tough regulations are needed.
 
“Coming with freedom of expression and freedom of the media is a lot of responsibility. You don’t just go out and say things out of the ordinary to your neighbors. It’s about using it wisely, communicate, share information and so on, and not to abuse people,” Agovaka said.
 
It is unclear, however, how a ban on Facebook would work.
 
Critics say the move would breach the constitutional rights of Solomon Islanders and attempt to shut down dissent. Opposition politicians call the proposals “pathetic,” while Amnesty International says any such ban would be a ‘brazen attack on human rights.”  
 
Facebook has said it was contacting authorities to discuss the plans.
 
Any ban would put the Pacific island nation alongside just four other countries where the social media platform is outlawed: China, Iran, North Korea and Syria.
 
The Solomon Islands is home to about 685,000 people. While the archipelago stretches across a vast area of ocean, its land mass is comparable to that of Albania.  
 
About 20% of the population has access to the internet.
 

Bloomberg: Ілон Маск випередив Білла Ґейтса й посів друге місце в рейтингу найбагатших людей світу

Американський підприємець, керівник компаній Tesla та SpaceX Ілон Маск випередив на кілька десятків мільйонів доларів засновника Microsoft Білла Ґейтса й посів друге місце в рейтингу найбагатших людей світу, свідчать дані на сайті Bloomberg.

Він збільшив свої статки одразу на 7,24 мільярда доларів. Тепер вони сягають приблизно 128 мільярдів. Приріст багатства Маска відбувається на тлі зростання акцій компанії Tesla, яка виробляє електромобілі. За 2020 рік капітал підприємця зріс на 100 мільярдів доларів.

Лідирує в рейтингу засновник Amazon Джефф Безос з 182 мільярдами доларів.

 

Радник Єрмака про транш МВФ у 2020 році: фізично і календарно ми не встигаємо

Україна не встигає отримати транш від Міжнародного валютного фонду у 2020 році, повідомив Тимофій Милованов – новопризначений радник керівника Офісу президента України Андрія Єрмака.

«Фізично, календарно зараз ми не встигаємо. Це нереально цього року. Траншу цього року не буде. Що можливо отримати цього року? Це місія МВФ. І якщо дуже добре попрацювати, це неочевидно, але це можливо, то можна отримати staff level agreement – це досягнення домовленості на робочому рівні. Чому це важливо? Тому що таке досягнення домовленостей дає позитивний сигнал ринкам фінансовим і дозволяє Україні залучити фінансування», – сказав Милованов.

Ще на початку вересня голова Національного банку Кирило Шевченко висловлював сподівання, що Міжнародний валютний фонд передасть Україні новий транш до кінця 2020 року. З аналогічними заявами виступали й інші представники української влади.

7 травня після багатомісячних переговорів із Україною щодо трирічної програми розширеного фінансування МВФ урешті відмовився від неї і запропонував вужчу програму stand-by через «безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив і необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні й стабілізації» в Україні.

9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила 18-місячну програму співпраці з Україною на п’ять мільярдів доларів, яка буде виконана в разі виконання Україною низки умов. Перший транш у 2,1 мільярда доларів Україна отримала 12 червня.

China Launches Lunar Probe  

China successfully launched an unmanned spacecraft to the moon Monday to land, gather soil and rock samples, and return them to Earth.  If successful, it will be the first mission by any nation to retrieve samples from the lunar surface since the 1970s, and the third nation, after the United States and Russia, to retrieve such samples. The Chang’e 5 probe, named after the ancient Chinese goddess of the moon, will seek to collect material that can help scientists understand more about the moon’s origins and formation.  U.S. space agency NASA says the mission’s goal is to land in a previously unvisited area of the moon known as Oceanus Procellarum and operate for one lunar day, which lasts 14 earth days, and return a 2-kilogram sample of lunar soil, possibly from as deep as 2 meters.  Matt Siegler, a research scientist at the Arizona-based Planetary Science Institute who is not part of the Chang’e 5 mission, told Reuters the area where the spacecraft is to land is 1 to 2 billion years old. “That is very young for the moon — most of our samples are 3.5 billion years old or more,” Siegler said in an email. “We want to find out what is special about these regions and why they remained warm longer than the rest of the moon,” Siegler added. The sample will travel to Earth in the return capsule and land in the Siziwang Banner grassland of the autonomous region of Inner Mongolia in China. During a brief government-organized visit to the launch center, reporters were taken to a place where they could see in the distance the Long March 5 rocket that carries the Chang’e 5 probe. The launch took place between 4:30 a.m. Beijing time Tuesday (2030 GMT Monday). The Reuters news service reports that China made its first lunar landing in 2013. In January 2019, the Chang’e 4 probe touched down on the far side of the moon, the first by any space probe. Within the next decade, China plans to establish a robotic base station to conduct unmanned exploration in the south polar region. 

China Set to Launch Lunar Probe

China is scheduled to launch an unmanned spacecraft to the moon Monday to land, gather soil and rock samples, and return them to Earth.  
 
If successful, it will be the first mission by any nation to retrieve samples from the lunar surface since the 1970s, and the third nation, after the United States and Russia, to retrieve such samples.
 
The Chang’e 5 probe, named after the ancient Chinese goddess of the moon, will seek to collect material that can help scientists understand more about the moon’s origins and formation.  
 
 U.S. space agency NASA, says the mission’s goal is to land in a previously unvisited area of the moon known as Oceanus Procellarum and operate for one lunar day, which lasts 14 earth days, and return a 2-kilogram sample of lunar soil, possibly from as deep as 2 meters.  
 
The sample will travel to Earth in the return capsule and land in the Siziwang Banner grassland of the autonomous region of Inner Mongolia in China.
 
During a brief government-organized visit to the launch center, reporters were taken to a place where they could see, in the distance, the Long March 5 rocket that carries the Chang’e 5 probe. The launch is expected to take place between 4 a.m. and 5 a.m. (2000-2100 GMT) on November 24.
 
The Reuters news service reports China made its first lunar landing in 2013. In January 2019, the Chang’e 4 probe touched down on the far side of the moon, the first by any space probe. Within the next decade, China plans to establish a robotic base station to conduct unmanned exploration in the south polar region.
 

НБУ послабив гривню до 28,37 за долар

Національний банк України встановив на 24 листопада курс 28 гривень 37 копійок за долар, це на одну копійку більше за офіційний курс на сьогодні.

За даними Finance.ua, торги на міжбанківському валютному ринку завершилися на рівні 28 гривень 35–37 копійок за долар, максимальні котирування сягали 28 гривень 38–39,5 копійки за одиницю американської валюти.

Українська валюта раніше в листопаді відіграла проти долара близько 50 копійок (перед тим, 2 листопада, долар зріс проти гривні до рекордного за 33 місяці рівня – 28,6 гривні за одиницю американської валюти). Фахівці це пояснювали настанням в Україні квартального податкового періоду, коли частина експортерів змушена продавати валюту для сплати до бюджету. Цей податковий період завершився 19 листопада.

 

АМКУ дозволив громадянину Білорусі купити українську «дочку» «БТА Банку»

Антимонопольний комітет дозволив громадянину Білорусі викупити більшу частку українського «БТА Банку» – про це рішення пресслужба комітету повідомляє за підсумками засідання 23 листопада.

«Надано дозвіл фізичній особі – громадянину республіки Білорусь на придбання акцій акціонерного товариства «БТА Банк» (місто Київ, Україна), що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Казахстані хочуть знову змінити майбутній латинський алфавіт для казахської мови

Ім’я ймовірного покупця не називається.

Український «БТА Банк» заснований 1992 року. Він належить казахстанському банку «БТА», власником якого є казахстанський підприємець та інвестор Кенес Ракішев.

У посольстві США закликали Україну посилити боротьбу з корупцією

У посольстві Сполучених Штатів Америки в Києві закликали Україну посилити боротьбу з корупцією, щоб наблизити до здійснення ідеали Євромайдану, символічна річниця якого вшановується 21 листопада як День гідності.

Із таким закликом виступила тимчасова повірниця у справах США в Україні Крістіна Квін, відеозвернення якої оприлюднило посольство у фейсбуці.

«Сім років тому українці зібралися на Майдані з вимогами до свого уряду почути їхній голос і продовжити євроатлантичну інтеграцію України. Ці дії громадян вивели Україну на шлях реформ, на якому було зроблено нелегкий поступ вперед. Нові інституції, спрямовані на зменшення корупції, поглиблення партнерських відносин із НАТО і ЄС, стабільніші банківська і енергетична галузі та активне залучення громадянського суспільства були б неможливими без Євромайдану», – заявила вона.

При цьому американська дипломатка наголосила: «Потрібно ще чимало зробити, щоб здійснити прагнення Революції гідності. Головним серед таких зусиль є зміцнення інституцій, які борються з корумпованими впливовими колами, що підкуповують суддів, купують народних депутатів і загрожують журналістам та громадянському суспільству. Доти, поки від цих осіб, які піклуються лише про власні інтереси, не вимагатимуть дотримання тих самих правил, що й від звичайних громадян, мрії Євромайдану не здійсняться».

«Україна також повинна бути вільною від втручання та агресії з боку Росії, включаючи припинення російської окупації Криму і виведення російських сил зі сходу України. Сполучені Штати підтримують український народ і пов’язані з Євромайданом надії на заможну Україну, яка зорієнтована на Захід і має повний суверенітет і територіальну цілісність», – додала Крістіна Квін і завершила словами українською мовою «Слава Україні!»

Нинішній президент Володимир Зеленський і його партія «Слуга народу» прийшли до влади на хвилі низки заяв, серед яких були обіцянки посилити боротьбу з корупцією, в недостатності якої вони звинувачували попередню владу. Тим часом нині на Заході стривожені здійсненим натомість в Україні значним відступом від принципів боротьби з корупцією, починаючи з найвищого рівня, коли Конституційний суд скасував низку антикорупційних кроків, як також масовим кумівством серед нової влади, з чим вона теж обіцяла було боротися, тощо.

21 листопада Україна вшановує День гідності і свободи – в пам’ять про початок цього дня Революції гідності 2013 року, а також про початок Помаранчевої революції 2004 року, що сталося 22 листопада.

В уряді повідомили, що Буславець звільнено – новим в.о. міністра енергетики став Бойко

Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у п’ятницю ухвалив рішення звільнити тимчасову виконувачку обовʼязків міністра енергетики Ольгу Буславець і призначити Юрія Бойка.

«Кабмін прийняв два проєкти постанов стосовно таких кадрових рішень:  про визнання таким, що втратило чинність, розпорядження Кабінету міністрів України від 3 червня 2020 року №604 (Про тимчасове покладання виконання обов’язків міністра енергетики на Буславець О.А.); про тимчасове покладання виконання обов’язків міністра енергетики України на Бойка Юрія Миколайовича (заступник міністра енергетики)», – повідомив на сторінці у Telegram представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

На сайті уряду вказано, що Ольга Буславець «залишається працювати в урядовій команді».

Новина доповнюється…

Vietnam Tells Facebook: Yield to Censors or We’ll Shut You Down, Source Says

Vietnam has threatened to shut down Facebook in the country if it does not bow to government pressure to censor more local political content on its platform, a senior official at the U.S. social media giant told Reuters.Facebook complied with a government request in April to significantly increase its censorship of “anti-state” posts for local users, but Vietnam asked the company again in August to step up its restrictions of critical posts, the official said.”We made an agreement in April. Facebook has upheld our end of the agreement, and we expected the government of Vietnam to do the same,” said the official, who spoke on condition of anonymity citing the sensitivity of the subject.”They have come back to us and sought to get us to increase the volume of content that we’re restricting in Vietnam. We’ve told them no. That request came with some threats about what might happen if we didn’t.”The official said the threats included shutting down Facebook altogether in Vietnam, a major market for the social media company where it earns revenue of nearly $1 billion, according to two sources familiar with the numbers.Facebook has faced mounting pressure from governments over its content policies, including threats of new regulations and fines. But it has avoided a ban in all but the few places where it has never been allowed to operate, such as China.In Vietnam, despite sweeping economic reform and increasing openness to social change, the ruling Communist Party retains tight control of media and tolerates little opposition. The country ranks fifth from bottom in a global ranking of press freedom compiled by Reporters Without Borders.Vietnam’s foreign ministry said in response to questions from Reuters that Facebook should abide by local laws and cease “spreading information that violates traditional Vietnamese customs and infringes upon state interests.”A spokeswoman for Facebook said it had faced additional pressure from Vietnam to censor more content in recent months.In its biannual transparency report released on Friday, Facebook said it had restricted access to 834 items in Vietnam in the first six months of this year, following requests from the government of Vietnam to remove anti-state content.‘Clear responsibility’Facebook, which serves about 60 million users in Vietnam as the main platform for both e-commerce and expressions of political dissent is under constant government scrutiny.Reuters exclusively reported in April that Facebook’s local servers in Vietnam were taken offline early this year until it complied with the government’s demands.Facebook has long faced criticism from rights group for being too compliant with government censorship requests.”However, we will do everything we can to ensure that our services remain available so people can continue to express themselves,” the spokesperson said.Vietnam has tried to launch home-grown social media networks to compete with Facebook, but none has reached any meaningful level of popularity. The Facebook official said the company had not seen an exodus of Vietnamese users to the local platforms.The official said Facebook had been subject to a “14-month-long negative media campaign” in state-controlled Vietnamese press before arriving at the current impasse.Asked about Vietnam’s threat to shut down Facebook, rights group Amnesty International said the fact it had not yet been banned after defying the Vietnamese government’s threats showed that the company could do more to resist Hanoi’s demands.”Facebook has a clear responsibility to respect human rights wherever they operate in the world and Vietnam is no exception,” Ming Yu Hah, Amnesty’s deputy regional director for campaigns, said. “Facebook are prioritizing profits in Vietnam, and failing to respect human rights.”