НАБУ вручило підозри «аграрним баронам» з розслідування «Схем» за розкрадання держземлі

Детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили п’ятьом посадовцям Національної академії аграрних наук України про підозру в причетності до незаконного відчуження 15 гектарів особливо цінних земель НААН. Про земельні махінації, в результаті яких державна земля Національної академії аграрних наук переходила у приватну власність керівництва академії та членів їхніх родин, раніше йшлося в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») «Аграрні барони».

«За даними слідства, впродовж 2013-2014 років посадовці НААН ініціювали ухвалення низки рішень, внаслідок яких понад 15 га державних земель незаконно перейшли у приватну власність. Йдеться про 138 ділянок у передмісті Києва (село Гатне), які мали статус особливо цінної землі й повинні були використовуватися виключно з дослідницькою метою», – йдеться в повідомленні НАБУ.

У повідомленні бюро вказані лише посади. За даними «Схем», йдеться про таких осіб:

президент НААН (на час вчинення злочину – віце-президент) – Ярослав Гадзало;
директор Інституту садівництва НААН (на час вчинення злочину – перший віце-президент НААН) – Ігор Гриник;
перший проректор Національного університету біоресурсів і природокористування України (на час вчинення злочину – віце-президент НААН) – Ігор Ібатуллін;
віце-президент, головний вчений секретар НААН (на час вчинення злочину — академік-секретар відділення НААН) – Анатолій Заришняк;
директор Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства» ім. В.Є. Таїрова НААН – В’ячеслав Власов.

«Роль п’яти осіб, яким повідомлено про підозру, у корупційній схемі полягала у тому, що вони як члени президії НААН проголосували за виділення земельних ділянок з числа особливо цінних земель, а згодом оформили окремі ділянки на себе, близьких родичів та пов’язаних осіб. Зазначені факти є одним із епізодів кримінального провадження щодо розкрадання земель НААН», – повідомляють у НАБУ.

Як встановили раніше журналісти «Схем», родичі президента академії Ярослава Гадзала є власниками кількох земельних ділянок під Києвом, котрі раніше були у користуванні підпорядкованих аграрній академії установ – зокрема, на ділянці, якої стосується розслідування НАБУ.

Крім цього журналісти виявили не відображене в декларації місце проживання Гадзала – це квартира у будинку у Печерському районі Києва. Журналісти неодноразово фіксували, як службова автівка привозить ввечері і відвозить зранку президента академії.

У очільника Інституту садівництва, що входить у структуру аграрної академії наук, Ігоря Гриника та його родичів, «Схеми» теж виявили низку земельних ділянок. Вони також придбали дві ділянки на майже півтора гектара землі, які були виділені для ведення особистого селянського господарства. У 2017 році тогочасні власники цих ділянок – син Ігоря Гриника та дружина брата посадовця – змінюють цільове призначення – на будівництво та обслуговування багатоквартирних будинків. Зараз право на забудову ділянки вже надане одній з будівельних компаній, яка працює в регіоні.

«Схеми» встановили факти отримання колись підпорядкованих установам НААН земель і щодо родичів віцепрезидента та головного вченого секретаря академії аграрних наук Анатолія Заришняка. 

У березні 2019 року НАБУ вже повідомило підозру у цій справі ще семи особам, серед яких, за даними «Схем», була також і фігурантка розслідування «Аграрні барони», віце-президентка Національної академії аграрних наук України Ануш Балян.

Таким чином загальна кількість осіб, притягнутих до відповідальності за розкрадання особливо цінних земель НААН сягнула 14. У НАБУ повідомили, що стосовно дев’яти з них розслідування закінчено, справа скерована до ВАКС.

Справу щодо виведення з державної власності близько 100 гектарів землі академії на Київщин в НАБУ розслідують з 2017 року. Йдеться про масиви землі біля Чабанів та Гатного, зокрема, там, де отримали ділянки родичі керівництва академії.

Також «Схеми» розповідали, що діяльність академії аграрних наук вивчають не тільки правоохоронці, але й контролюючі органи. Прихована оренда, втрати мільйонів гривень – те, що помітили аудитори під час проведення ревізії 2016 року. Проблеми виявила перевірка Державної аудиторської служби і у 2018 році.

Під час підготовки розслідування про виділення в приватні руки державних земель, якими розпоряджається НААН, на знімальну групу «Схем» напали.

Загалом Національна академія аграрних наук України, у складі якої близько двох сотень дослідних станцій, наукових центрів, інститутів та господарств, розпоряджається майже півмільйоном гектарів землі (35 тисяч з яких наразі – на тимчасово непідконтрольній українській владі території).

Як пропагандистка “страни” Крюкова за свою брехню відповідала
Як пропагандистка “страни” Крюкова за свою брехню відповідала/

Про те, як я з проросійською пропагандисткою Крюковою розмовляв та як вона не змогла відповісти на питання щодо своєї ж брехні.

Блог про українську політику та актуальні події в нашій країні
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди,
або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 

Эрдоган недоволен Россией. Москва кинула турок
Эрдоган недоволен Россией. Москва кинула турок.

Президент Турции Реджеп Эрдоган столкнулся с суровой действительностью партнерства с Креплем. Турецкий лидер обвинил Москву в невыполнении соглашений
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 

Доллар дорожает, рейтинг терпения, визит Помпео и эффективность ПАСЕ

Доллар дорожает, рейтинг терпения, визит Помпео и эффективность ПАСЕ
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 

Коронавірус Аваков та як влада намагається “дати задню” по справі Шеремета
Коронавірус Аваков та як влада намагається “дати задню” по справі Шеремета.

Схоже, що офіс Генпрокурора та поліція шукають способи як відпустити політичних в’язнів Антонена, Кузьменко та Дугарь по справі Шеремета. А голова комітету з правоохоронної діяльності Монастирський взагалі припускає що через цю справу Авакова можуть звільнити.

Блог про українську політику та актуальні події в нашій країні
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди,
або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 

Українські експортери до кінця року не відчують змін у торгівлі з Британією через процес «брекзиту»

До кінця поточного року українські експортери не відчують жодних змін у торгівлі із Великою Британією через процес виходу цієї країни зі складу ЄС, повідомили у пресслужбі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

«Що потрібно запам’ятати нашим експортерам: зараз не змінюється нічого, далі з 1 січня наступного року у нас буде Угода про вільну торгівлю з Великою Британією. З огляду на те, що ми готувались до різних сценаріїв «брекзиту», минулого року ми майже повністю підготували угоду. Вона буде дуже подібна до Угоди про вільну торгівлю з Європейським союзом. Зараз в нас ще є достатньо часу, аби доопрацювати проєкт угоди», – заявив торговий представник України, заступник міністра економрозвитку Тарас Качка.

У відомстві додали, що до кінця 2020 року, поки триватиме перехідний період, українські експортери не відчують жодних змін у торгівлі із Британією «як напряму, так і при ввозі товарів на митну територію ЄС через інші держави-члени ЄС з метою транзиту у Велику Британію».

31 січня 2020 року Велика Британія почала процес виходу із Європейського союзу. До 31 грудня діятиме перехідний період, на час якого Британія залишатиметься учасником Митного союзу ЄС. У цей час країна продовжить дотримуватися правил Європейського союзу, але вже не матиме своїх представників у європейських інституціях. Паралельно сторони продовжать домовлятися про подальшу економічну й безпекову співпрацю.

Долар повернувся в жовтень – НБУ

Долар за день подорожчав на 11 копійок, свідчать дані на сайті Національного банку України.

На 3 лютого офіційна вартість долара встановлена на рівні 25 гривень 3 копійок.

Востаннє курс перевищував позначку у 25 гривень за долар 31 жовтня 2019 року.

У січні долар зміцнився приблизно на 5%. На початку року його вартість становила 23 гривні 69 копійок.

 

Забудовник-бізнесмен Вавриш каже, що ходить на Банкову у «приватних справах» – «Схеми»

Забудовник Києва бізнесмен Андрій Вавриш навідувався в Офіс президента на Банкову у робочий час, відмовившись пояснити журналістам мету свого візиту, натомість заявив, що «був у приватній справі». В Офісі президента також відмовили у наданні інформації про візит Вавриша, як і в ознайомленні з журналом усіх відвідувачів, посилаючись на його «конфіденційність» – попри передвиборчу обіцянку Володимира Зеленського зробити офіс «відкритішим» та «без кулуарних домовленостей». Про це йдеться у репортажі «Зелене світло на Банковій» журналістів програми «Схеми: корупція в деталі» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»).

Андрія Вавриша знімальна група помітила на Банковій 16 жовтня 2019 року, він залишав Офіс президента. Журналістам бізнесмен сказав, що прийшов «у гості», але не «у державних справах».

«Я був в приватній справі», – коротко відповів Вавриш.

Ім’я очільника компанії Saga Development Андрія Вавриша найчастіше згадувалось у медіа в контексті переїзду президента до «Українського дому». Міський голова Києва Віталій Кличко називав Вавриша одним із неформальних «кураторів столиці» від президента Володимира Зеленського. Раніше журналісти-розслідувачі також виявили його бізнесові зв’язки з керівником Офісу президента Андрієм Богданом та зі «скандальними» забудовами.

На прохання «Схем» повідомити, з ким та з якою метою зустрічався Вавриш в Офісі президента, там на журналістський запит офіційно відмовились відповідати, як і надавати перелік усіх візитерів, пояснивши це «конфіденційністю». 

У відповіді на запит «Схем» в ОП також підкреслили: «Інформація стосовно суспільно значущих зустрічей президента України Володимира Зеленського з представниками бізнесу постійно розміщується на офіційному інтернет-представництві президента України», – зазначено у документі.

Таким чином у офісі Володимира Зеленського продовжили практику його попередників – Петра Порошенка та Віктора Януковича, коли імена гостей президентського офісу втаємничують, відмовляючи в інформації і даючи змогу першим особам держави проводити зустрічі з олігархами, особами з сумнівною репутацією непомічено для громадськості, йдеться у репортажі.

Під час виборчої кампанії президента України команда кандидата Володимира Зеленського оприлюднила відео з назвою «Камери в кабінеті президента…». Ігор Новіков, який пізніше став радником президента, запропонував в якості ідеї публікувати списки відвідувачів Банкової. У передвиборчому ролику Володимир Зеленський відповів, що готовий до такої відкритості – єдине, «зважаючи на питання державної безпеки».

А у перші місяці після перемоги новообраний президент писав у Facebook: «Більше жодних кулуарних переговорів, нічних візитів до АП і прихованих від суспільства домовленостей» – і обіцяв прозорість і відкритість у відносинах влади з великим бізнесом.

Протягом кількох місяців – у жовтні, листопаді та грудні 2019 року – знімальній групі «Схем» вдалось зафіксувати серед візитерів Офісу президента родичів президентських помічників, друзів Володимира Зеленського з «95 кварталу», бізнесменів – серед яких Андрій Вавриш, Олексій Вадатурський, антикорупціонерів, суддів і люстрованих посадовців часів президента Януковича та з уряду Азарова.

Раніше «Схеми» також повідомляли, як ввечері 31 травня олігарх Віктор Пінчук непублічно відвідував канцелярію президента Володимира Зеленського. Після публікації цієї новини у Володимира Зеленського пояснили, що Пінчук приїжджав тоді до АП із експрезидентом України Леонідом Кучмою для консультацій щодо повернення останнього до мінського процесу. Водночас адміністрація Зеленського не повідомила про цю зустріч із олігархом до оприлюднення інформації журналістами 3 червня. Також там не пояснили, чому Віктор Пінчук супроводжував експрезидента, який є його зятем. 

 

Друзі Зеленського з «95-го кварталу» і родичі його помічників регулярно ходять на Банкову – «Схеми»

Працівники «Студії «Квартал 95», друзі президента Володимира Зеленського, родичі його помічників і радників регулярно ходять в Офіс президента в робочий час. Про це йдеться у репортажі «Зелене світло на Банковій» програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

У жовтні 2019 року знімальна група «Схем» зафіксувала, як в робочий час концертний директор «Студії «Квартал 95» і виконавець ролі голови СБУ в серіалі «Слуга народу» Міка Фаталов прямує до Офісу президента. Свій візит туди він пояснив пошуками «гравців для спортивної гри». «Я взагалі йду за футбол домовлятися. У нас товариський матч», – сказав Фаталов.

При цьому він не уточнив, з ким саме. «Я не знаю, з ким. Хто в футбол має грати, з тим і будемо», – віджартувався актор. 

У тому ж місяці журналісти помітили на Банковій креативного продюсера «Студії «Квартал 95» і тренера телевізійного проекту «Ліга сміху» Сергія Сівохо – він виходив з бокових воріт Офісу президента. Він відмовився розповідати, з ким мав там зустріч. 

«Я ж зустрічався з товаришем…Це мій товариш, не з президентом (зустрічався – ред.)», – сказав він і уточнив у відповідь на припущення журналістів, чи пов’язано це із роботою над сценаріями для його проєктів: «Які сценарії? Так, сьогодні у «95-го кварталу», наприклад, концерт, в Україні». 

На запитання щодо теми зустрічі Сівохо коротко зазначив: «Це приватна (тема – ред.)».

Через три дні після цього візиту, мовиться в репортажі, Сівохо був призначений на посаду радника секретаря РНБО. 

У грудні 2019 року журналісти побачили на Банковій також і режисера серіалу «Слуга народу» Олексія Кірющенка, який у минулому році подавав кандидатуру на посаду голови Державного агентства з питань кіно, але не пройшов далі від першого етапу. «Схемам» він пояснив свій візит в Офіс президента як консультанта.

«Ми ж – про творчість, про кіно, про серіали… Тут був міністр культури, тут була людина з гуманітарних питань від Офісу. Ось з ними і обговорили деякі теми. Я приходив порадитися. В ролі консультанта», – сказав режисер. 

Двічі «Схеми» фіксували на Банковій юриста, консультанта команди Зеленського на виборах президента Сергія Нижного.

Одного разу – у компанії депутата від «Слуги народу», керівника комітету Верховної Ради з правоохоронної діяльності Дениса Монастирського, іншого разу – він був сам. На запитання журналіста, що він робить в Офісі президента, Нижний сказав, що не спілкується з пресою, а його візит – «це приватна справа».

Його брат, суддя Ленінського районного суду Дніпра Андрій Нижний став членом комісії з правових питань після того, як Володимир Зеленський прийшов до влади. Районний суддя підтвердив журналістам «Схем», що теж відвідував ОП. 

Крім того, знімальна група зустріла на Банковій родичів посадовців Офісу президента. Зокрема, Дениса Єрмака – брата помічника Зеленського Андрія Єрмака. 

«Я з науково-дослідницькими матеріалами… Я не можу казати (які саме матеріали – ред.), я займаюся науково-дослідницькою роботою», – сказав він і додав: «Я сподіваюся брату просто розповісти, яка у нас ініціатива».

Зафільмували журналісти депутата від «Слуги народу» Олексія Устенка, який прийшов до батька. Виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко також є позаштатним радником Зеленського. 

Водночас Офіс президента відмовив у наданні інформації про відвідувачів і мету їхніх зустрічей, пояснивши тим, що це «конфіденційна інформація».

Під час виборчої кампанії президента України команда кандидата Володимира Зеленського оприлюднила відео з назвою «Камери в кабінеті президента». Ігор Новіков, який пізніше став радником президента, запропонував як ідею публікувати списки відвідувачів Банкової. У передвиборчому ролику Володимир Зеленський відповів, що готовий до такої відкритості – єдине, «зважаючи на питання державної безпеки».

А у перші місяці після перемоги новообраний президент писав у фейсбуці: «Більше жодних кулуарних переговорів, нічних візитів до АП і прихованих від суспільства домовленостей» – і обіцяв прозорість і відкритість у відносинах влади з великим бізнесом.

Раніше «Схеми» розповідали, як актор студії «Квартал 95» Міка Фаталов, наближений до президента Володимира Зеленського, непублічно відвідував прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. Тоді він заводив у гості столичного забудовника Артура Мхітаряна.

У Зеленського, як і за Порошенка, засекретили журнал відвідувачів президентського Офісу – «Схеми»

Попри обіцянки Володимира Зеленського щодо публікації списків відвідувачів Банкової, в Офісі президента офіційно відмовились надати журналістам такий перелік візитерів, пояснивши це конфіденційністю. Таким чином, у Зеленського продовжили практику його попередників – Петра Порошенка та Віктора Януковича, коли імена гостей президентського Офісу втаємничували, відмовляючи в інформації, що дає змогу першим особам держави проводити зустрічі з олігархами, особами із сумнівною репутацією, непомічено для громадськості. Про це йдеться у репортажі програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») – «Зелене світло на Банковій». 

«Ведення робочих журналів (журналів відвідувачів)… є допоміжним документом для зручності роботи співробітників Служби охорони під час допуску відвідувачів», – йдеться у відповіді за підписом т.в.о керівника департаменту доступу до публічної інформації Офісу президента України Тамари Козицької.

На Банковій зазначили, що «інформація про відвідувачів є конфіденційною» і також відмовились надати на запит інструкцію, що визначає порядок допуску до Офісу президента, зазначивши, що такий документ «містить інформацію з обмеженим доступом».

Протягом кількох місяців – у жовтні, листопаді та грудні 2019 року – знімальній групі «Схем» вдалось зафіксувати серед візитерів Офісу президента родичів президентських помічників, друзів Володимира Зеленського з «95 кварталу», бізнесменів – серед яких Андрій Вавриш та Олексій Вадатурський, антикорупціонерів, суддів і люстрованих посадовців часів президента Януковича та з уряду Азарова.

Також раніше «Схеми» показали, як колишній голова Служби безпеки України й ексвіцепрем’єр-міністр часів президентства Віктора Януковича Валерій Хорошковський відвідує Офіс президента. Після перемоги Зеленського на виборах він став регулярно прилітати в Україну та навідуватись на Банкову.

Крім того, журналісти повідомляли, що ввечері 31 травня олігарх Віктор Пінчук непублічно відвідував Адміністрацію президента Володимира Зеленського.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко виявив готовність вплинути на більшу відкритість інформації щодо відвідувачів Офісу президента і запропонував написати депутатське звернення. Згодом, листом депутат інформував «Схеми», що це питання входить у його депутатські плани, але не раніше жовтня 2020-го року. 

Під час виборчої кампанії президента України команда кандидата Володимира Зеленського оприлюднила відео з назвою «Камери в кабінеті президента…». Ігор Новіков, який пізніше став радником президента, запропонував в якості ідеї публікувати списки відвідувачів Банкової. У передвиборчому ролику Володимир Зеленський відповів, що готовий до такої відкритості – єдине, «з обмеженням державної безпеки».

У перші місяці після своєї перемоги новообраний президент писав у Facebook: «Більше жодних кулуарних переговорів, нічних візитів до АП і прихованих від суспільства домовленостей» – і обіцяв прозорість і відкритість у відносинах влади з великим бізнесом.

За місяць ціна на бензин знизилася в середньому на дві гривні – прем’єр

За місяць ціна на дизельне пальне та бензин знизилася в середньому на дві гривні, повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук у Facebook.

«Що це дає людям? Просто в цифрах. Щоденні витрати українців на пальне зменшились на 16,5 млн грн, або на 511 млн грн на місяць. Більше того, офіційні продажі пального збільшились на 6% за місяць, а це означає, що збільшилась і кількість податків, які сплачують в бюджет», – написав Гончарук.

За його словами, правоохоронці та органи контролю «відпрацювали» майже чотири тисячі нелегальних автозаправних станцій по всій країні. Частину закрили, інша частина – отримала ліцензії на офіційну роботу.

«В окремих областях, наприклад, в Луганській та Миколаївській, обсяги продажі пального збільшились на 15%. Ще в трьох: Вінницькій, Дніпропетровській та Черкаській – на 14%», – додав прем’єр.

23 грудня президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками компаній – учасниць паливного ринку, нафто- та газовидобувної галузі й мереж автозаправних станцій. Він закликав «відреагувати на зміцнення курсу гривні» та знизити ціни на бензин.

У відповідь вони поскаржилися на роботу нелегальних автозаправних станцій, проте наступного дня все ж знизили ціни на пальне.

Олександр ткаченко продовжує смоктати у смердючого товстозадого шахрая коломойського

Законопроекти, які ініціює міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський та народний депутат України Олександр Ткаченко щодо регуляції діяльності ЗМІ, можуть стати інструментами згортання свободи слова в Україні.

Про це заявив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Сергій Томіленко розповів, що журналістське співтовариство занепокоєне тим, що розробляються два закони, які мають регулювати роботу ЗМІ в Україні.

“Найбільше поки що нас тривожать драконівські правки, які пропонує Міністерство культури, що об’єктивно, дійсно, називаючи ті загрози, які є, я знову кажу – це загрози російської пропаганди, російського впливу, але інструменти, які пропонуються – це фактично інструменти згортання свободи слова в Україні”, – зазначив Томіленко.

Зокрема, за його словами, якщо не буде якихось запобіжників, в Україні просто створиться механізм, коли держава жорстко регулюватиме журналістську діяльність.

“Зокрема, пропонується посада так званого омбудсмена з інформації, але насправді – це цинізм, бо омбудсмен це людина, яка захищає, це структура, яка захищає права. А тут це буде агентство, яке блокуватиме небажану інформацію”, – зауважив голова Національної спілки журналістів України.

Також, він наголосив, що інша небезпека – це криміналізація журналістської діяльності.

“На сьогодні міністр виступає адвокатом запровадження кримінальної відповідальності за введення суспільства в оману, за фейки, за дезінформацію. Але, знову ж таки, якщо це будуть нечіткі критерії, то тоді можна говорити, що дезінформацію продукують журналісти-розслідувачі, бо вони в таємниці тримають свої джерела – значить це брехня, бо не вказано першоджерело або інше. Відповідно ми проти криміналізації”, – сказав Томіленко.

Як повідомлялось раніше, міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський заявляв: має намір ініціювати введення кримінальної відповідальності для журналістів за маніпуляцію інформацією.

Окрім того, він зазначав: держава регулюватиме діяльність блогерів. Зокрема йдеться про контент, який вони випускають.

Мережа Правди

Відтермінування співпраці з МВФ є ключовим ризиком для економіки – НБУ

Національний банк вважає ключовим ризиком для реалізації позитивних макроекономічних відтермінування укладення нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

«Національний банк очікує укладення нової програми співпраці з фондом у найближчі місяці після схвалення Верховною Радою України необхідних законопроєктів. Завдяки новій програмі з МВФ, офіційним залученням та збереженню інтересу нерезидентів до ОВДП збережеться щорічне зростання міжнародних резервів України, попри період пікових виплат за зовнішнім державним боргом. У 2020 році вони перевищать 29 мільярдів доларів США і продовжать збільшуватися у 2021–2022 роках», – стверджують фахівці НБУ.

У регуляторі не вказали прямо, але дали зрозуміти, що вважають потенційно небезпечними рішення судів у справах щодо «Приатбанку».

«Зберігаються ризики для макрофінансової стабільності насамперед внаслідок рішень українських судів щодо відповідальності та зобов’язань ексвласників неплатоспроможних банків перед державою», – ідеться в повідомленні.

 

Серед інших ризиків у НБУ вказали на скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур в Україні через несприятливі погодні умови, ескалацію військового конфлікту на сході країни та нові торговельні обмеження з боку Росії.

Національний банк України з 31 січня встановив облікову ставку на рівні 11% (це одразу на 2,5% нижче за ту ставку, яка діяла з 13 грудня 2019 року). Регулятор прогнозує зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року «завдяки швидкому поліпшенню макроекономічної ситуації в країні».

Злодій і боягуз насіров відмовився пояснити свої зв’язки з Парнасом

Ексголова ДФС Роман Насіров відмовився відповідати на запитання журналістів щодо його ймовірних зв’язків з однією з ключових фігур у розслідуванні імпічменту Дональда Трампу – американським бізнесменом українського походження Левом Парнасом, – а також пояснити те, чи справді він був присутній під час зустрічі у грудні 2016 року у приватній резиденції Мар-а-Лаго разом з Парнасом та Трампом
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди,
або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 

АНАЛОГОВНЕТ! «ДВОЙНИК» «СУПЕРЗАЩИЩЁННОГО » РОССИЙСКОГО ПЛАНШЕТА НАШЛИ на AliExpress
«Оригинал» «суперзащищенного» российского планшета нашли на Aliexpress.

Пользователи сети заметили на AliExpress устройство, сильно напоминающее новый отечественный планшет с «суперзащитой».

Разработку анонсировали компании Astra Linux и Mobile Inform Group (MIG). По словам их представителей, промышленный планшет MIG T10×86 защищен на программном и аппаратном уровне.

Цена на планшет начинается от 105 тыс. рублей. Между тем на Aliexpress есть очень похожее устройство с аналогичным уровнем защиты от внешних факторов — Winpad W1000 не дороже 44 тыс. рублей.

Последние новости России и мира, экономика, бизнес, культура, технологии, спорт
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 

В Кремле шабаш. путину выбирают титул

В Кремле шабаш. путину выбирают титул. В Кремле дискутируют о том, как обозвать должность Путина при новом государственном порядке, который должен наступить с принятием новой конституции. О том, что такие вопросы поднимаются сообщил главный прихвостень командира стерхов, дмитрий песков.
Одним из вариантов, без шуток, рассматривается должность верховного правителя, которая фигурирует как основная рабочая версия нового нейминга для солнцеликого Пу. При этом Песков на полном серьезе заявляет, что все решится в процессе обсуждения и какие-то варианты будут отсеиваться, какие-то нет.
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 

Із початку січня долар зміцнився на 5% – дані НБУ

Із початку січня долар зміцнився приблизно на 5%, свідчать дані на сайті Національного банку України.

На початку місяця вартість долара становила 23 гривні 69 копійок, а 31 січня вона досягне 24 гривень 92 копійок.

Євро зміцнився майже на 4% – з 26 гривень 42 копійок до 27 гривень 48 копійок.

За підсумками 2019 року долар втратив майже 15%, євро – практично 17%.

 

Троє осіб пропонували голові Фонду держмайна 5 мільйонів доларів – НАБУ

Національне антикорупційне бюро повідомляє, що викрило і затримало трьох осіб, які пропонували 5 мільйонів доларів голові Фонду держмайна України Дмитру Сенниченку. За даними НАБУ, підозрюваних затримали 29 січня під час передачі траншу в розмірі 50 тисяч доларів.

Правоохоронці збираються повідомити затриманим про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.369 (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

«Як встановило слідство, затримані запропонували голові Фонду державного майна України 5 млн доларів США неправомірної вигоди в обмін на призначення на посаду директора ПАТ «Одеський припортовий завод» (99,5% акцій належать державі) наперед визначеної особи. За задумом, призначений керівник державного підприємства нібито мав сприяти співробітництву між заводом і певним колом приватних компаній, пов’язаних із ініціаторами корупційного злочину», – ідеться в повідомленні.

Розслідування фактів пропонування хабаря НАБУ та САП розпочали за заявою голови ФДМУ у листопаді 2019 року.

Дмитро Сенниченко очолює Фонд державного майна з 19 вересня 2019 року.

Apple, Broadcom Told to Pay California University $1.1B Over Patents

A federal jury Wednesday decided that Apple Inc. and Broadcom Inc. must pay $1.1 billion to the California Institute of Technology for infringing on patents.Apple was on the hook for nearly $838 million of the damages awarded in a lawsuit that said Broadcom used its patented Wi-Fi data transmission technology in computer chips that went into iPhones, iPads, Apple Watches and other Apple devices.Caltech, the superstar tech school based in Pasadena, said it was pleased by the verdict of the Los Angeles jury.“As a nonprofit institution of higher education, Caltech is committed to protecting its intellectual property in furtherance of its mission to expand human knowledge and benefit society through research integrated with education,” a school statement said.Emails seeking comment from Cupertino-based Apple and Broadcom weren’t immediately returned Wednesday night but they are expected to appeal.Last week, San Jose-based Broadcom announced it had reached agreements to supply components to Apple devices released for the next three years.It wasn’t immediately clear what impact the lawsuit award would have on those deals, which Broadcom said could generate $15 billion in revenues.
 

НБУ оголосить рішення щодо облікової ставки

Національний банк України 30 січня о 14:00 публічно оголосить про свої рішення щодо монетарної політики, зокрема, щодо облікової ставки. Регулятор транслюватиме брифінг у прямому ефірі.

 

У грудні правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку одразу на 2%, до 13,5% річних.

«Національний банк прискорює пом’якшення монетарної політики, оскільки стрімке зміцнення курсу гривні зумовлює швидше зниження інфляційного тиску, ніж очікувалося», – заявили в НБУ після ухвалення того рішення.

 

Підставою для пом’якшення монетарної політики було й те, що в листопаді 2019 року споживча інфляція стрімко уповільнилася – до 5,1% у річному вимірі, що було нижчим від очікувань Національного банку. Згідно з повідомленням, інфляція у листопаді досягла середньострокової цілі 5%, яку НБУ задекларував у 2015 році.

Облікова ставка в Україні знижуватиметься швидше, ніж очікувалося, повідомила в січні заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова. «В умовах швидкого послаблення інфляційного тиску логічно прогнозувати більш активне пом’якшення монетарної політики. Нехай економічні агенти вже чекають цього, нехай банки вже реагують депозитами, знижують ставки за кредитами», – сказала Рожкова.

 

Перед грудневим рішення зниження облікової ставки Національним банком (до 15,5%) відбулося 24 жовтня 2019 року.

У квітні 2019 року Національний банк України вперше за два роки знизив облікову ставку до 17,5% річних з 18%.

Востаннє до цього Нацбанк знижував облікову ставку в травні 2017 року. На рівні 18% вона була з вересня 2018 року.

Облікова ставка є одним із інструментів, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості кредитів і депозитів.

Нацбанк не дав долару зрости вище за 25 гривень

Національний банк України 30 січня взяв активну участь у торгах на міжбанківському валютному ринку вже на початку сесії. Регулятор вийшов із продажем валюти за курсом 24 гривні 99 копійок за долар, це «стримує апетити продавців та спекулянтів щодо розгойдування курсу», повідомив сайт «Мінфін».

За даними Finance.ua, станом на 11:55 котирування просіли до рівня 24 гривні 91–95 копійок за долар, хоча до виходу НБУ наближалися до 25 гривень.

Національний банк України опівдні встановив довідкове значення 24 гривні 95 копійок за долар, це на 10 копійок вище за офіційний курс на 30 січня.

 

Аналітики за підсумками торгів 29 січня писали, що іноземні інвестори, які впродовж попередніх місяців додавали пропозиції валюти, розраховуючись за облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), цього тижня продавали мало. За даними експертів, відбулося «перевкладення іноземними інвесторами гривні від погашених раніше облігацій без великих сум довкладень».

Національний банк України 30 січня о 14:00 публічно оголосить про свої рішення щодо монетарної політики, зокрема, щодо облікової ставки, яка також спливає на ситуацію на міжбанку. Облікова ставка є одним із інструментів, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості кредитів і депозитів.

Гробница путинхамона вместо обещанного рая
Гробница путинхамона вместо обещанного рая.

Запущенная Путиным перестройка – это вызов для россиян: готовы ли они стать колоссальным домом престарелых, а затем и гробницей для одного человека?
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines