Філарет звернувся до Зеленського та ОБСЄ через ліквідацію УПЦ КП

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет звернувся до президента України Володимира Зеленського та Організації з безпеки та співробітництва в Європі через ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату.

На думку Філарета, парафіян УПЦ КП «фактично силою змушують належати до іншої конфесії – Православної церкви України».

«Прошу вас силою міжнародного авторитету допомогти не допустити незаконну ліквідацію нашої церкви Міністерством культури України», – йдеться у зверненні Філарета до координатора проєктів ОБСЄ в Україні Генріка Вілладсена, яке датоване 30 липня.

У зверненні до Зеленського патріарх заявляє про «рейдерську атаку на майно УПЦ Київського патріархату», яку нібито очолює предстоятель Православної церкви України Епіфаній. Крім того, він розповів про процес ліквідації УПЦ КП та попросив у президента «безпосереднього втручання і припинення цього беззаконня».

27 липня Синод Православної церкви України вирішив припинити діяльність релігійної організації «Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату» шляхом приєднання до релігійної організації «Київська митрополія Української православної церкви (Православної церкви України)».

Міністерство культури повідомило, що про це зробили запис у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

31 липня Філарет повідомив, що УПЦ КП подала до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації.

20 червня у Володимирському соборі Києва збори під головуванням почесного патріарха ПЦУ Філарета вирішили відновити існування ліквідованої церкви УПЦ КП і скасувати визнання Православної церкви України. У ПЦУ рішення цього зібрання одразу ж назвали юридично нікчемним.

15 грудня 2018 року у соборі Святої Софії в Києві відбувся об’єднавчий собор, на була створена помісну Православна церква України. Її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія з дотеперішньої УПЦ КП. 6 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій урочисто вручив Епіфанію томос про визнання канонічної автокефалії ПЦУ. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія.

9 травня почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що Українська православна церква Київського патріархату ще існує. Він також допустив відділення від ПЦУ Київського патріархату і заявив, що уповноважений скликати для цього церковний собор. Водночас Міністерство культури заявило, що УПЦ КП припинила існування.

Бізнес-омбудсменом в Україні стане ексмер Варшави

Член польського парламенту, колишній мер Варшави Марчін Швенчицький стане стане бізнес-омбудсменом України замість Альгірдаса Шемети.

Як повідомив Шемета 31 липня в Києві, Швенчицький обійме посаду восени.

За словами Шемети, таке рішення напередодні ухвалила рада бізнес-омбудсмена.

Офіс бізнес-омбудсмена запрацював в Україні в травні 2015 року. Орган створено з метою поліпшення здійснення підприємницької діяльності та підвищення ефективності боротьби з корупцією.

Читайте також: Бізнес-омбудсмен: хто такий і чим займатиметься?

Українські підприємці можуть подати скаргу бізнес-омбудсману на орган державної влади, підконтрольну державі компанію чи чиновника в разі порушення законних прав.

Скаргу може подати будь-яка фізична чи юридична особа, яка займається підприємницькою діяльністю в Україні, онлайн через сайт.

Україна закликає міжнародні організації відреагувати на дії Росії щодо храму ПЦУ в Сімферополі

Міністерство культури України закликає міжнародні організації дати правову оцінку діям російської влади в окупованому Криму щодо собору Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної церкви України (ПЦУ) в Сімферополі.

«Міністерство культури України звертається до всіх міжнародних моніторингових організацій та правозахисних інституцій у сфері прав і свобод людини стосовно фіксації цього злочину та просить надати належну правову оцінку здійсненому порушенню прав релігійної організації», – йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті відомства 31 липня.

24 липня у Сімферополі з храму ПЦУ було викрадене церковне начиння. «Під прикриттям здійснення ремонтних робіт (які ведуться з кінця червня поточного року) за протекції так званого «Міністерства майнових і земельних відносин Криму» здійснено рейдерське захоплення і відбувається варварське псування майна Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ)», – ідеться в заяві.

Представництво президента України в Криму 29 липня звернулося до прокуратури Автономної республіки Криму у зв’язку з повідомленнями про знищення російською владою Кафедрального собору Православної церкви України на анексованому півострові.

Раніше архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент повідомив, що майно Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі після рішення суду про передачу в користування російського Міністерства майнових і земельних відносин Криму було «розграбоване».

Підконтрольний Росії Арбітражний суд Криму 28 червня зобов’язав передати в користування російського «Міністерства майнових і земельних відносин Криму» приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги. Архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент заявив, що сторона захисту оскаржуватиме це рішення.

У Мінську розпочалася зустріч Тристоронньої контактної групи

У столиці Білорусі Мінську 31 липня розпочалася зустріч Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі. Про це повідомила речниця другого президента України, представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер у соцмережі Facebook.

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 17 липня домовилися про перемир’я на Донбасі з півночі 21 липня.

Сторони також домовилися про механізми контролю за дотриманням перемир’я і дисциплінарні заходи в разі його порушень; про відмову від наступальних дій і диверсійних операцій.

Перемир’я, про які домовлялися на засіданнях Тристоронньої контактної групи в Мінську, порушувалися практично відразу. При цьому сторони заперечують свою вину в цих порушеннях і звинувачують противників у провокаціях. Чинні з 21 липня домовленості сприяли значному скороченню кількості обстрілів, у деякі дні сторони повідомляють про повне дотримання «режиму тиші».

Teens From Around the Globe Compete at Google

Teenagers from around the world were on Google’s campus this week to compete in a science competition. Their projects brought novel approaches to address health, disability and environmental issues. Michelle Quinn visited their booths to find out more.

A Blockchain Remedy for Handwritten Prescriptions

Doctors’ scrawls and scribbles are notoriously hard to read. Electronic prescriptions remedy the problem but around the world and especially in developing countries, the technology isn’t always accessible. One possible solution? Blockchain, the same technology underpinning cryptocurrency transactions. Tina Trinh reports.

Tanzania Plans to Install Cable Cars on Mount Kilimanjaro

Tanzania is planning to build a car cable service on Mount Kilimanjaro, Africa’s tallest peak and a world heritage site.  The country wants to boost tourist numbers but a quarter million porters and mountain guides worry the quick ride up the mountain is a threat to their livelihoods. Charles Kombe reports from Kilimanjaro.

Голова Окружного адмінсуду Києва про виклик на допит: ця справа вигадана

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк заявив, що дізнався про свою повістку на допит із допису речниці генерального прокурора України Лариси Сарган.

«Щойно дізнався, що ГПУ викликає мене для проведення процесуальних дій: вручення підозри та допиту. Здивований, що про повістку я дізнався з Фейсбуку Лариси Сарган, а не так, як це має бути згідно з нормами КПК. Мені відверто сумно, що у стінах Генпрокуратури піар переміг закон та здоровий глузд» , – написав Вовк у «Фейсбуці».

Він наголосив, що не боїться вручення підозри. На його думку, «повістка була виписана ГПУ винятково на вимогу «грантових зрадолюбів».

«Більше того, я особисто закликав саме до законних процесуальних дій. Вручення підозри – це єдина законна можливість довести абсурдність ситуації, яку штучно створили [директор НАБУ Артем] Ситник та [прокурор Сергій] Горбатюк. Ця справа є вигаданою, юридично безперспективною і є останньою спробою старої влади втрутитися в суддівську незалежність», – заявив суддя.

Вовка та ще трьох суддів Окружного адміністративного суду Києва викликали до Генеральної прокуратури для вручення підозри та на допит 2 серпня.

Національне антикорупційне бюро України 26 липня оприлюднило записи розмов імовірно суддів Окружного адміністративного суду Києва, зокрема голови цього суду Павла Вовка і його заступника Євгена Аблова. Вказані особи, за даними НАБУ і Генпрокуратури, фігурують у справі про організацію винесення завідомо неправосудних судових рішень і втручання у діяльність судових органів з метою створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

26 липня представники НАБУ і Генпрокуратури України провели обшуки в Окружному адмінсуді Києва і в Суворовському районному суді Одеси.

У суді назвали обшуки НАБУ і ГПУ тиском.

ЦВК визнала обраними ще 49 народних депутатів

Центральна виборча комісія України визнала обраними ще 49 народних депутатів, які перемогли на мажоритарних округах.

Обраним народним депутатом визнали:

Максима Пашковського (№ 11)
Петра Юрчишина (№ 13)
Генадія Вацака (№ 16)
Юрія Мисягіна (№ 28)
Олену Криворучкіну (№ 32)
Олександра Трухіна (№ 40)
Федора Христенка (№ 46)
Олександра Ковальова (№ 51)
Роберта Горвата (№ 68)
Павла Мельника (№ 81)
Оксану Савчук (№ 83)
Зиновія Андрійовича (№ 87)
Володимира Тимофійчука (№ 89)
Миколу Галушка (№ 97)
Олександра Дануцу (№ 99)
Олеся Довгого (№ 102)
Олега Воронька (№ 103)
Олександра Лукашева (№ 113)
Наталю Піпу (№ 115)
Миколу Княжицького (№ 116)
Ярослава Рущишина (№ 117)
Андрія Кота (№ 126)
Максима Дирдіна (№ 132)
Артема Дмитрука (№ 133)
Олега Колєва (№ 134)
Андрія Бобляха (№ 145)
Анастасію Ляшенко (№ 148)
Олександра Ковальчука (№ 152)
Віктора М’ялика (№ 155)
Сергія Литвиненка (№ 156)
Ігоря Васильєва (№ 158)
Ігоря Молотка (№ 160)
Максима Гузенка (№ 161)
Миколу Задорожнього (№ 162)
Івана Чайківського (№ 165)
Миколу Люшняка (№ 166)
Олександра Куницького (№ 169)
Олександра Фельдмана (№ 174)
Дмитра Люботу (№ 177)
Олександра Літвінова (№ 178)
Ігоря Колихаєва (№ 184)
Любов Шпак (№ 194)
Сергія Нагорняка (№ 199)
Олега Семінського (№ 205)
Олександра Юрченка (№ 211)
Лесю Забуранну (№ 216)
Дмитра Гуріна (№ 218)
Миколу Тищенка (№ 219)
Ганну Бондар (№ 220).

Загалом тепер народними депутатами визнали 84 переможців виборів у своїх округах.

Дострокові парламентські вибори відбулися 21 липня. Враховуючи результати виборів в одномандатних округах, «Слуга народу» отримує 254 місця у новому парламенті, «Опозиційна платформа» – 43, «Батьківщина» – 26, ЄС – 25, «Голос» – 20, інші партії – 10. Ще 46 депутатських мандатів здобули самовисуванці.

За даними ЦВК, явка на виборах склала 49,2%.

Новий склад Верховної Ради має зібратися на перше засідання протягом 30 днів після оприлюднення результатів виборів в офіційній пресі.

Зеленський призначив Радуцького своїм радником

Президент України Володимир Зеленський призначив Михайла Радуцького своїм позаштатним радником.

Відповідний указ оприлюднений на сайті Офісу президента 30 липня 2019 року.

Радуцький – засновник приватної медичної клініки «Борис». На дострокових парламентських виборах був №18 у списку партії «Слуга народу». ЗМІ називають його одним із кандидатів на посаду міністра охорони здоров’я.

Sheriff: 1 Dead, 1 Shot at Walmart in Mississippi

A sheriff says one person is dead and a suspect was shot at a Walmart in the northern Mississippi city of Southaven.

DeSoto County Sheriff Bill Rasco told WHBQ-TV that one person was killed and the suspect was shot.
 
The shooting prompted a sizeable law enforcement response, with officers setting up a perimeter and entering the Walmart Supercenter.
 
A woman answering the phone at the Southaven Police Department Tuesday morning said “we have ongoing emergencies” and no one was available to provide information.

 

 

Dubai Ruler, Princess in London Court Over Welfare of Kids

A dispute between the ruler of Dubai and his estranged wife over the welfare of their two young children will play out over the next two days in a London courtroom amid reports the princess has fled the Gulf emirate.

The case beginning Tuesday in Britain’s High Court pits Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum against Princess Haya, daughter of the late King Hussein of Jordan.

The princess is believed to be in Britain, where she owns a gated mansion.

The clash between Sheikh Mohammed and Princess Haya is the latest sign of trouble in Dubai’s ruling family. Last year, a daughter of Sheikh Mohammed tried to flee Dubai after appearing in a 40-minute video saying she had been imprisoned.

Manchester Bomber’s Brother to Go on Trial in November

Manchester Arena bomber Salman Abedi’s brother will go on trial in November following his extradition from Libya for a 2017 attack that killed 22 people, a court ruled on Tuesday.

Hashem Abedi, 22, is accused of buying bomb-making chemicals and making detonator tubes for use in the device, as well as helping to buy a car in which to store components.

He will go on trial at London’s Old Bailey central criminal court from November 5, judge Nigel Sweeney ruled.

Salman Abedi detonated his device outside an Ariana Grande concert on May 22, 2017, killing young fans and their parents.

His younger brother Hashem Abedi left for Libya before the attack.

He was arrested in Libya days after the bombing but was only extradited back to Britain earlier this month.

Libya has been mired in chaos since the ouster and killing of dictator Moammar Ghadafi in a NATO-backed uprising 2011.

The Abedi family, originally from Libya, had fled to Britain during the dictatorship, but the brothers returned to the country along with their father when the uprising began.

 

Вбивство Гандзюк: ГПУ повідомила, що термін запобіжного заходу Павловському закінчився

Термін запобіжного заходу Ігорю Павловському, якого підозрюють в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, уже завершився, повідомив речник Генеральної прокуратури України Андрій Лисенко в коментарі УНІАН.

Він зазначив, що прокурори не подавали клопотання про продовження дії запобіжного заходу через стан його здоров’я.

28 липня Павловський відвідав матч між київським «Динамо» та донецьким «Шахтарем» в Одесі.

Адвокат батька Гандзюк Євгенія Закревська розповіла, що прокуратура не інформує її про судові засідання у справі Павловського, про його запобіжний захід та інші слідчі дії. Усе це сталося після того, як справу Павловського було відокремлено в окреме провадження від основної справи вбивства активістки, каже адвокат.

«Тому його поява на футболі – це логічна кульмінація всього, що відбувалося останнім часом», – вважає Закревська.

Ігоря Павловського, колишнього помічника народного депутата від фракції «Блок Петра Порошенка» Миколи Паламарчука в Херсоні, підозрюють в організації замаху на Катерину Гандзюк. 26 квітня суд відпустив його під домашній арешт.

Чиновниця Херсонської міської ради, активістка Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року. Це сталося через три місяці після того, як її облили концентрованою сірчаною кислотою у Херсоні.

Після смерті жінки справу перекваліфікували на «умисне вбивство», однак згодом ГПУ змінила кваліфікацію підозрюваного у замовленні злочину Владислава Мангера на «умисне тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, або вчинене на замовлення, або спричинило смерть потерпілого».

У справі про замах на Гандзюк були затримані підозрювані у виконанні і організації нападу, але замовників офіційно не встановили.

At Least 52 Inmates Killed During Prison Riot in Brazil

Authorities say at least 52 prisoners have been killed by other inmates during a riot at a prison in northern Brazil.

Para state prison officials say 16 of the victims were decapitated while others were asphyxiated.

Inmates also set part of the Altamira prison on fire, preventing authorities from entering parts of the facility. The total number of victims could rise.

Authorities say a fight between criminal groups erupted early Monday.

No members of the prison’s staff were injured.

Tanzanian Journalist Abducted

A Tanzanian investigative journalist, Erick Kabendera, was abducted Monday from his home on the outskirts of Dar es salaam, the country’s business capital.

A leading Tanzanian newspaper Mwananchi reports that Kabendera who writes for local and international newspapers was abducted Monday evening by people who are said to be police officers. Police have immediately denied being involved.

The journalist’s wife Loy Kabendera, told Mwananchi newspaper that the journalist was “picked up by six people who forcibly stormed into the house and left with a Toyota Alphard” car. She said the people identified themselves as police but refused to produce their badges. They also left with cellphones belonging to Kabendera and his wife.

In November 2017 a Tanzanian journalist Azory Gwanda disappeared mysteriously while investigating a series of killings of local government officials and police officers by unidentified assailants near Kibiti in Pwani region. He has not been since.

In early July, Tanzania’s Foreign Minister Palamagamba Kabudi said during an interview with BBC that Gwanda had “disappeared and died.” He later retracted his statement.

Iraq Displays Stolen Artifacts Recovered From UK, Sweden

Iraqi officials are displaying stolen artifacts from the country’s rich cultural heritage that were recently recovered from Britain and Sweden.

Many archaeological treasures from Iraq, home of the ancient “fertile crescent” considered the cradle of civilization, were looted during the chaos that followed the 2003 U.S. invasion and whisked out of the country.

Now Iraq is making a massive effort to bring these pieces home, working closely with the U.N. cultural organization.

The artifacts on display Monday at the foreign ministry in Baghdad include archaeological and historical items, such as pottery fragments and shards with writing dating back at least 4,000 years to the ancient Sumerian civilization.

Iraqi Foreign Minister Mohammed al-Hakim said his country is determined to recover its lost heritage, whatever it takes.

Заступник Кличка йде з посади, щоб очолити «ЄС» на місцевих виборах

Заступник міського голови Києва Віталія Кличка і секретар Київської міської ради Володимир Прокопів оголосив про припинення своїх повноважень, щоб взяти участь у місцевих виборах. Про це він повідомив 29 липня.

За словами Прокопіва, він вирішив, що «поведе команду «Європейської солідарності» (партія експрезидента Петра Порошенка – ред.) до столичного парламенту».

«Рішення очолити партію «Європейська Солідарність» у Києві робить неможливою мою подальшу роботу на посаді секретаря Київради. Коли депутати мене обирали, я пообіцяв, що не буду віддавати перевагу жодній партії. Свої обіцянки я завжди виконую. Тому сьогодні написав заяву про припинення повноважень секретаря Київської міської ради», – заявив він.

Читайте також: У 2021 році будуть нові парламентські вибори – Єрмолаєв​

Прокопів також висловив сподівання, що наступним секретарем Київради оберуть «молоду прогресивну людину, яка відкине свої політичні вподобання і зосередиться на об’єднанні представників різних партій для прийняття важливих для киян рішень».

Володимир Прокопів – депутат Київради сьомого і восьмого скликань. Посаду заступника міського голови і секретаря Київради він обіймав з грудня 2015 року.

22 липня мер Дніпра Борис Філатов запропонував президенту Володимиру Зеленському оголосити дочасні місцеві вибори.

Бабак із команди Зеленського не спілкувався з президентом про міністерське крісло

Новообраний за списками партії «Слуга народу» народний депутат Сергій Бабак не спілкувався з президентом Володимиром Зеленським про посаду міністра освіти в новому урядів. Про це Сергій Бабак наголосив у коментарі Радіо Свобода у Трускавці, де відбувається навчання представників партії «Слуга народу».

Сергія Бабака у команді Зеленського називають найімовірнішим претендентом на міністерську посаду.

«Не знаю, чи перейду в уряд, чи ні. Я готовий працювати в уряді і в парламенті, у комітеті, щоб займатись питаннями освіти. Треба реформувати освіту, роботи вистачає і в міністерстві, і в парламенті. Що змінити треба? Не хотів би говорити про це, що б змінив, будучи міністром освіти. Треба продовжувати шкільну реформу, реформувати вищу освіту, професійну. Я не прихильник великої кількості державних вищих навчальних закладів, а в нас їх 212, чи можемо стільки утримувати? Сам студент має вирішувати, що обрати, повинні діяти прозорі ринкові умови», – каже Радіо Свобода Сергій Бабак.

Читайте також: Горе переможцям: Зеленський приречений опинитися на роздоріжжі (огляд преси)​

Сергій Бабак – доктор технічних наук, автор більше 60 наукових праць із економіки та технічних наук. У нього 20 років наукового та викладацького стажу, сім років очолював науковий центр Національної академії наук, був членом Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

На запитання Радіо Свобода, як новообраному парламентареві вдалось написати, стільки наукових праць, зокрема і сім монографій, Сергій Бабак відповів, що «не рахує».

«Напевно, я не рахую. У мене була специфічна тема, пов’язана з безпілотними авіаційними комплексами. Частково переходить одна робота в іншу, що стосується обробки сигналів, самих безпілотників. Це не монографії, які написані одноосібно, а у співавторстві», – зауважив новообраний депутат.

Щодо звинувачень на його адресу у плагіаті повідомив, що «дисертацію віддав на експертизу, щоб експерти визначили, чи робота його авторства».

Читайте також: Перший візит на Банкову переможців виборів «Слуги народу». Відеорепортаж​

Лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков повідомив, що хто саме з команди Зеленського працюватиме в уряді – залежатиме від нового прем’єр-міністра.

«Прем’єр-міністр запропонує уряд і я сподіваюсь, що Рада підтримає пропозиції. Поки що про кандидатури говорити зарано, як і про тих, хто очолить комітети Верховної ради», – наголосив Дмитро Разумков.

Згідно з результатами виборів по багатомандатному і одномандатних округах, «Слуга народу» отримує 254 місця у новому парламенті, «Опозиційна платформа» – 43, «Батьківщина» – 26, ЄС – 25, «Голос» – 20, інші партії – 10. Ще 46 депутатських мандатів здобули самовисуванці.

У першому півріччі 2019 року громадянами Росії стали майже 45 тисяч українців – міністерство

За перше півріччя 2019 року Росія надала громадянство 44 898 українцям. Про це свідчить статистика російського міністерства внутрішніх страв.

За цей же період міграційна служба МВС Росії ухвалила рішення про видачу посвідок на проживання 30 772 українцям, ще понад 29 тисяч отримали дозволи на тимчасове проживання.

17 липня президент Росії Володимир Путін вчергове розширив категорії громадян України, які можуть претендувати на спрощене отримання російського громадянства. Згідно з документом, на отримання громадянства в спрощеному порядку зможуть розраховувати українці, які проживали не тільки в «окремих районах Донецької та Луганської областей України» (непідконтрольних уряду України територіях), а загалом жителі цих областей.

Українське МЗС засудило спрощення Росією набуття російського громадянства жителями Донбасу, вказавши, що укази Кремля щодо «паспортизації» не визнаються українською стороною.

За 5 місяців 2019 року компанія Пінчука експортувала до Росії труби та колеса на 1 млрд гривень – «Схеми»

Компанія олігарха Віктора Пінчука Interpipe лише за 5 місяців 2019 року експортувала до Росії труби та колеса на загальну суму понад 1 млрд гривень. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший») у розслідуванні «Пін-код до влади».

За даними джерел «Схем» на митниці, з січня по травень 2019 року компанія Interpipe експортувала до Росії труби та колеса на загальну суму близько 1 мільярда 360 тисяч гривень.

«Якщо говорити про основні бізнеси Пінчука, то зараз вони себе почувають набагато краще, ніж кілька років тому, в розпал української кризи, яка була спричинена геополітичними факторами, – пояснив аналітик Concorde Capital Олександр Паращій. – У нього більш-менш відновлюється виробництво основної продукції – труб і коліс. У тому числі, налагоджуються поставки труб і коліс в Росію».

Водночас аналітик відзначив важливість російського ринку для бізнесу Пінчука: «Росія, очевидно, була дуже важливим ринком для Пінчука у кінці нульових, коли Interpipe постачав значну частину продукції російським компаніям. На ринку коліс він в принципі свою частку зберіг. Росія купує десь приблизно до 50 відсотків його колісної продукції».

У листопаді 2018 року Віктор Пінчук потрапив під санкції Росії. Він опинився у списку осіб, щодо яких у цій країні передбачене заморожування грошових вкладів, цінних паперів, майна та заборона на виведення капіталу за межі Росії. Водночас, бізнес ці санкції, схоже, не зачепили – йдеться у розслідуванні.

«Наскільки ми бачимо, той же продаж залізничних коліс – він продовжується. І досить непогано себе почувають колеса Пінчука на ринках СНД і Росії, тому що там є певний дефіцит. Трубна продукція також постачається, наскільки ми можемо бачити. Тому можна сказати, що ті санкції, які були введені, вони не сильно зачепили саме бізнес Пінчука», – каже Паращій.

Віктор Пінчук – один із семи українців, які увійшли у рейтинг найбагатших людей світу за версією журналу Forbes у березні цього року. Його активи оцінюють в 1,4 мільярди доларів.

Пінчук одружений на доньці другого президента України Леоніда Кучми за каденції якого, за спостереженнями, і була створена олігархічна система. Олігарх володіє низкою телеканалів, банком, трубоколісною компанією Interpipe, міжнародною інвестиційно-консалтинговою групою компаній EastOne Group.

Раніше «Схеми» повідомляли, як ввечері 31 травня олігарх Віктор Пінчук непублічно відвідував Адміністрацію президента Володимира Зеленського.

Автомобіль супроводу олігарха та машину охорони експрезидента Леоніда Кучми журналісти помітили біля тих самих воріт Адміністрації президента Зеленського також 28 травня.

«Чому олігарх супроводжував свого тестя до Адміністрації президента? Чи є в Пінчука бізнесові інтереси, які залежать від українсько-російських відносин, які міг би захищати його тесть на перемовинах у Мінську?» – задавалися питаннями в розслідуванні журналісти.

Після публікації цієї новини у Володимира Зеленського пояснили, що Пінчук приїжджав тоді до АП із експрезидентом України Леонідом Кучмою для консультацій щодо повернення останнього до мінського процесу.

«Власне, він (Пінчук – ред.) справді приїжджав до Адміністрації президента 31 травня. І приїжджав він з другим президентом України Леонідом Кучмою, який зустрічався з Володимиром Зеленським для того, щоб обговорити посаду, яка сьогодні була йому запропонована – очолити Тристоронню контактну групу та представляти Україну», – заявила прес-секретарка Володимира Зеленського Юлія Мендель під час брифінгу.

Водночас, адміністрація Зеленського не повідомила про цю зустріч із олігархом до оприлюднення інформації журналістами 3 червня. Також там не пояснили, чому Віктор Пінчук супроводжував експрезидента, який є його зятем. Не згадали в АП, у тому числі, що робили автівка супроводу олігарха та машина охорони Кучми біля тих самих воріт Адміністрації президента Зеленського також у вівторок, 28 травня.

3 червня президент України Володимир Зеленський офіційно оголосив, що другий президент України Леонід Кучма знову представлятиме Київ у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання на Донбасі, яка працює в Мінську.

Також журналісти розповідали, як прем’єр-міністр Володимир Гройсман та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков одночасно відвідували олігарха Віктора Пінчука ввечері 14 червня. 

«​Схеми» раніше фіксували непублічні зустрічі лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко з Віктором Пінчуком.

«Кремль знущається над тими, хто повернув Росію до ПАРЄ» – МЗС України

У Міністерстві закордонних справ України засудили насильство проти учасників масштабної акції мирного протесту, яка відбулася 27 липня в центрі столиці Росії Москви на підтримку реєстрації незалежних кандидатів на вибори до Московської міської думи.

«Такими системними порушеннями фундаментальних свобод і прав людини – на свободу висловлювань та мирний протест – Кремль відверто знущається над тими європейськими державами і політиками, які нещодавно дозволили російським представникам повернутися в Парламентську асамблею Ради Європи. Для нас очевидним є те, що Росія не належить до демократичної спільноти, а є державою-парією», – заявили 28 липня в Києві.

«Саме тому рішуче засуджуємо масові репресії, до яких вдався Кремль останніми днями. Очікуємо на таке ж рішуче засудження дій російської влади з боку інших представників нашої європейської й євроатлантичної спільноти», – додали в МЗС.

«Варварське побиття власних громадян, численні арешти та затримання, застосування штучних та дискримінаційних передвиборчих фільтрів, покликаних забезпечити участь у виборах виключно «зручних кандидатів», доводить неспроможність російської влади забезпечити демократичне волевиявлення, демонструє її страх перед реальною політичною конкуренцією», – мовиться також у коментарі.

27 липня в Москві близько десятка опозиційних і незалежних російських політиків, яких Московська міська виборча комісія не допустила до виборів у міську думу, збиралися провести масову зустріч із виборцями. Зробити це їм не вдалося: поліція спочатку затримала політиків, а потім почала грубо затримувати всіх, хто прийшов на акцію. За даними російського правозахисного проєкту «ОВД-Інфо», кількість затриманих перевищила 1300.

За даними російського Міністерства внутрішніх справ, загалом у протестах брали участь близько 3500 людей, приблизно 700 з них – журналісти і блогери.

У світі засудили таке застосування сили проти учасників мирного протесту як непропорційне.

Trump Renews Twitter Attacks Against Maryland Lawmaker, District

In a series of tweets over the weekend, U.S. President Trump lashed out against one of his most vocal Democratic critics, attacking Congressman Elijah Cummings and calling the Maryland lawmaker’s district “a disgusting, rat and rodent infested mess.” The comments sparked backlash from critics calling the language racist and unacceptable. VOA’s Elizabeth Cherneff has more.

Cuban Officials Attend Funeral Services for Cardinal Ortega

Cuban government and Communist Party officials attended funeral services for Roman Catholic Cardinal Jaime Ortega on Sunday in  a testament to his success in elevating the Church’s position on the Caribbean island after the fall of the Soviet Union.

Cuban First Vice President Salvador Mesa and two other top leaders on the Communist Party Politburo attended the Requiem Mass along with other officials.

Religious leaders from other countries including Miami Archbishop Thomas Wenski, Puerto Rico Archbishop Roberto Gonzalez Nieves and Cardinal Sean Patrick O’Malley of Boston also attended the event in the colonial district’s Havana Cathedral.

Ortega, who died on Friday aged 82, was buried afterwards in the city’s Colon cemetery.

A labor camp inmate in the 1960s when Fidel Castro’s revolutionary government was rounding up religious figures and other perceived enemies, Ortega became archbishop of Havana in 1981 at a time when Cuba was still officially atheist.

For the more than three decades that followed, as Castro’s stance on the Church softened, Ortega raised its visibility and power, building a working relationship with the government thanks to his nonconfrontational style and opposition to U.S. sanctions.

Ortega earned the wrath of hardline exiles and some dissidents on the Caribbean island with his stance.

“His work helped a lot to bring closer the ideas of the Cuban government and the Catholic church,” retiree Maria Green, said, standing outside the Cathedral.

“He managed to solve many things and opened the way for many, many Cubans,” she added.

Ortega hosted three popes and negotiated the release of dozens of political prisoners in 2010 and 2011.

When Raul Castro became president in 2010, Ortega backed his attempts to open up the country and restore relations with Western nations.

At a critical moment in secret talks between Cuba and the United States that led to a detente in December 2014, it was Ortega who relayed messages among Pope Francis, Castro and then-President Barack Obama.

Ortega met with hundreds of U.S. lawmakers, religious figures and businessmen over the years.

John Kavulich, president of the U.S.-Cuba Trade and Economic Council, worked with Ortega in the 1990s to channel medical aid to the country and said members of his organization provided some logistics for Pope John Paul II’s historic visit in 1998.

“With Cardinal Ortega, there was never a “can’t do it,’ or ‘we must wait,’ or ‘no’,” Kavulich said.

 

Nigeria: 65 Killed in Attack by Boko Haram Militants

Boko Haram militants killed at least 65 people at a funeral in northeastern Nigeria, local officials said Sunday, revising the earlier death toll of 23.

“It is 65 people dead and 10 injured,” said Muhammed Bulama, the local government chairman. Bulama said he thought the attack was in revenge for the killing of 11 Boko Haram fighters by the villagers two weeks ago.

Nigerians last week marked the 10-year anniversary of the rise of the Boko Haram insurgency, which has killed more than 30,000 people, displaced millions and created one of the world’s largest humanitarian crises. The extremists are known for mass abductions of schoolgirls and putting young women and men into suicide vests for attacks on markets, mosques and other high-traffic areas.

The insurgent group, which promotes an extreme form of Islamist fundamentalism and opposes Western-style education, has defied the claims of President Muhammadu Buhari’s administration that the insurgency has been crushed. The violence also has spilled into neighboring Chad, Niger and Cameroon.