У Міноборони заявляють про можливу підготовку підтримуваних Росією бойовиків до наступальних дій

«Російські офіцери, призначені в ході останньої ротації на командні посади у з’єднаннях і частинах незаконних збройних формувань, намагаються підвищити бойові спроможності підлеглих підрозділі»

Від початку новорічного перемир’я бойовики стріляли 39 разів – українська сторона СЦКК

Від початку перемир’я, встановленого на час різдвяних та новорічних свят з 23 грудня підтримувані Росією бойовики здійснили 39 обстрілів позицій ЗСУ на Донбасі, заявляє штаб АТО з посиланням на українську сторону Спільного центру контролю і координації режиму припинення вогню на Донбасі. Згідно з повідомленням, з-поміж усіх обстрілів –10 – із застосуванням озброєнь, заборонених Мінськими домовленостями.

«Упродовж минулого тижня НЗФ ОРДО/ОРЛО активно застосовували стрілецьку зброю, великокаліберні кулемети та гранатомети вздовж всієї лінії розмежування. Обстрілів позицій наших військових із артилерії великих калібрів, у тому числі реактивних систем залпового вогню, та танків українською стороною СЦКК не зафіксовано», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється також, що від часу оголошення про початок дії нового перемир’я активізувались і снайпери бойовиків – зафіксовано 7 випадків. 

«Підрозділи ЗСУ у районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей безумовно дотримуються Мінських домовленостей та забезпечують виконання усіх заходів щодо дотримання режиму «тиші» по всій лінії розмежування сторін на сході України, незважаючи на брудні провокації проросійських терористичних військ», – йдеться в повідомленні штабу з посиланням на українську сторону в СЦКК.

Росія вивела своїх представників з СЦКК. Вони покинули Україну 19 грудня через, як заявили в російському МЗС, «напружену морально-психологічну ситуацію» і «зневажливе ставлення українських військовослужбовців». Українські представники заявили, що виведення Росією своїх представників з СЦКК є спробою Кремля змусити Київ вести переговори з представниками сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі оголосила черговий режим тиші з півночі 23 грудня 2017 року. Він змінює оголошений у зв’язку з початком навчального року режим тиші, який не призвів до припинення обстрілів.

Президент підписав зміни до Бюджетного, Податкового та Земельного кодексів України

Президент України Петро Порошенко підписав в суботу зміни до бюджетного, податкового та земельного кодексів України, інформує прес-служба президента.

Змінами до Бюджетного кодексу передбачено уточнення порядку формування і виконання місцевих бюджетів, фінансового забезпечення охорони здоров’я та освіти, соціального захисту громадян тощо.

У новому Податковому кодексі , серед іншого, змінюються правила безмитного ввезення товарів на територію України, у тому числі в міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Зміни до Бюджетного та Податкового кодексів набирають чинності, за винятком окремих пунктів, з 1 січня 2018 року.

Змінами до Земельного кодексу продовжується на один рік термін дії мораторію на продаж чи відчуження земель сільськогосподарського призначення. Документ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

За майже рік статус біженця у Польщі отримали 56 українців – посольство

Упродовж десяти місяців 2017 року компетентні органи Польщі надали статус біженця 56 громадянам України, повідомили у Посольстві України в Польщі. Згідно з повідомленням, торік кількість таких громадян становила 32.

«При цьому, станом на 1 липня 2017 року дійсні дозволи на проживання в Польщі мали більш ніж 128 тисяч громадян України (з них 79 осіб мали статус біженця)», – повідомляється на сторінці посольства у Facebook.

Крім того, польська сторона ухвалила 175 рішень про надання українцям статусу особи, яка потребує додаткового захисту.

За даними дипломатів, протягом першого півріччя 2017 року громадянам України видали понад  91 тисячу дозволів на працю різних типів у Польщі, що майже вдвічі більше, ніж торік. Водночас кількість виданих віз (національні та шенгенські) залишилася практично незмінною у порівнянні з минулим роком – понад 988 тисяч.

Посольство України у Польщі оприлюднило заяву про «реальну кількість біженців» у Польщі після того, як 29 грудня у польській пресі речниця уряду Йоанна Копцінська заявила про те, що Польща прийняла «дуже багато біженців з України, в якій триває війна». Копцінська заявила, що таким чином Варшава допомагає долати «напруженість на східному фланзі ЄС», що не враховують західні партнери.

Бойовики упродовж дня тричі порушили перемир’я на Донбасі – штаб

Штаб української воєнної операції на Донбасі заявляє, що підтримувані Росією бойовики від початку доби і до 18-ї години суботи тричі відкривали вогонь у напрямку українських військ, порушуючи новорічно-різдвяне перемир’я. Як йдеться в повідомленні штабу на сторінці у Facebook, під обстріли бойовиків потрапили оборонні укріплення ЗСУ на донецькому напрямку.

«Поблизу Водяного в обідню пору з непідконтрольної українському уряду Саханки наші позиції обстріляно з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Згодом ворог активізувався у районі Павлополя. По оборонних укріпленнях біля цього прифронтового населеного пункту агресор з тимчасово окупованого Набережного двічі вів вогонь із 82-міліметрових мінометів, гранатометів і легкої стрілецької зброї», – йдеться в повідомленні.

За даними штабу, українські військовослужбовці вогонь у відповідь не відкривали.

В угрупованні «ДНР» звинувати ЗСУ в обстрілі західної частини Донецька, де, за словами, бойовиків, загорівся будинок. В угрупованні «ЛНР» заявляють, що українська сторона 30 грудня здійснила обстріл з напрямку села Луганське в бік Нижнього Лозового.

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі оголосила черговий режим тиші з півночі 23 грудня 2017 року. Він змінює оголошений у зв’язку з початком навчального року режим тиші, який не призвів до припинення обстрілів.

Геращенко: звільнені з полону бойовиків українці мають ознаки тортур

Звільнені 27 грудня з полону бойовиків на Донбасі українські заручники мають ознаки тортур. Про це увечері 29 грудня повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

Вона вказала, що 24 колишні полонені лікуються у військовому госпіталі в Києві, ще 41 – у лікарні Державного управління справами.

«Звільнені особи мають численні очевидні наслідки тортур: травми шкіри голови та відсутність зубів (більшість із них зазнали серйозного побиття на початку полону)», – відзначила Геращенко у Facebook.

«Необхідна медична допомога та стоматологічне лікування будуть надані тим, хто їх потребує. Міністерство соціальної політики опрацьовує всі супутні аспекти: незабаром буде здійснено єдиноразовий фінансовий платіж. Команда психологів на чолі з Вадимом Свириденком уже надає необхідну психологічну допомогу звільненим та їхнім родичам», – додала Ірина Геращенко.

Вона також запевнила, що «робота над другим етапом звільнення (заручників – ред.) триває».

Упродовж останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований. 27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін полоненими. Обмін був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагаються підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)».

Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна особа вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території, де живуть члени її родини. Київ передав бойовикам 233 осіб.

Після цього обміну, за даними СБУ, у полоні проросійських бойовиків залишаються 103 українських заручники.

Сайт президента України оприлюднив укази про реорганізацію місцевих судів

На сайті голови держави 29 грудня оприлюднено укази президента, якими передбачено ліквідацію місцевих судів і створення замість них окружних.

Відповідно до указу №449/2017 «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів», в Україні ліквідовуються 117 районних судів та замість них утворюється 50 окружних судів. Крім того, на сайті президента розміщено указ №450/2017 «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів». Згідно з цим документом, в країні замість ліквідованих 25 міськрайонних судів утворюється 25 окружних судів. Також указом президента №451/2017 «Про реорганізацію місцевих загальних судів» утворюється ще 205 окружних судів.

Згідно з указом «Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах» №452/2017, в Україні ліквідується 27 апеляційних судів та замість них утворюється 26 апеляційних судів в апеляційних округах. Указом президента №453/2017 «Про ліквідацію місцевих господарських судів та утворення окружних господарських судів» передбачено ліквідацію 27 господарських судів та створення замість них 27 окружних господарських судів.

Крім того, указ глави держави №454/2017 «Про ліквідацію апеляційних господарських судів та утворення апеляційних господарських судів в апеляційних округах» ліквідує 8 апеляційних господарських судів та утворює замість них 7 апеляційних господарських судів в апеляційних округах.

Ці укази підписані президентом України Петром Порошенком 29 грудня та набирають чинності з дня опублікування. Порошенко підписав укази в присутності голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, вказали в Адміністрації президента. Згідно з повідомленням, він «закликав юристів-науковців і адвокатів до активної участі в конкурсах на посади суддів».

21 грудня 2017 року Вища рада правосуддя погодилася з проектами указу президента України, які передбачають ліквідацію 142 місцевих судів і створення замість них 74 окружних.

Суд в Одесі продовжив перебування під вартою фігуранта «справи 2 травня» Мефьодова

Приморський районний суд Одеси 29 грудня продовжив термін перебування під вартою фігуранту «справи 2 травня» росіянину Євгену Мефьодову. Засідання відбувалося в закритому режимі, без допуску представників ЗМІ.

Раніше цього тижня Мефьодова повернули до Одеси зі Святогірська Донецької області як одного з 15 росіян, не переданих Україною до обміну.

14 грудня суд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо росіянина Євгена Мефьодова. Тоді прес-служба прокуратури Одеської області повідомляла, що суд скасував запобіжний захід і застосував «заходи охорони з метою подальшого обміну на українських військовополонених та інших осіб, що незаконно утримуються на території злочинних формувань».

Громадянина Росії Євгена Мефьодова, якого 18 вересня суд у Чорноморську Одеської області виправдав у «справі 2 травня», того ж дня затримали за новим обвинуваченням (частиною 2 статті 110 КК України – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

У вересні суд у Чорноморську визнав невинуватими 19 обвинувачених у справі про події в Одесі 2 травня 2014 року (у частині подій на Грецькій площі) за статтею про «масові заворушення». Суд оголосив вирок 19 проросійським активістам, п’ятеро з яких перебували у СІЗО, це – Сергій Долженков, Сергій Корчинський, Владислав Романюк та громадяни Росії Євген Мефьодов і Максим Сакаулов.

Цей епізод стосується сутичок українських і проросійських активістів зі стріляниною, що сталися на Грецькій площі Одеси 2 травня 2014 року і призвели до загибелі шістьох людей.

Чорноморський суд розглядав «справу 2 травня» з червня 2017 року. Починаючи з осені 2014 року, справу слухали в трьох одеських районних судах. Проте через різні причини, зокрема, відводи, відпустки, лікарняні і процедурні особливості, в Одесі не залишилося суддів, які б могли розглядати «справу 2 травня».

Загалом 2 травня 2014 року під час сутичок у центрі Одеси загинуло 48 людей, також близько 200 були поранені.

Один військовий поранений минулої доби на Донбасі – штаб

Штаб української воєнної операції на Донбасі заявляє, що через обстріли підтримуваних Росією бойовиків минулої доби поранень зазнав один військовослужбовець. Як йдеться в повідомленні штабу на сторінці у Facebook, усього бойовики напередодні здійснили шість прицільних обстрілів позицій ЗСУ – усі донецькому напрямку.

Згідно з повідомленням, бойовики вели вогонь біля Павлополя, Талаківки, Красногорівки, Верхньоторецького, шахти Бутівка. Українські військовослужбовці вогонь у відповідь не відкривали. На інших ділянках оборони порушень режиму припинення вогню не було, додали у штабі.

«Ворог активізував повітряну розвідку із застосуванням безпілотних літальних апаратів, які заборонені Мінськими домовленостями. Проліт безпілотника противника було зафіксовано у районі Світлодарської дуги, а неподалік Курдюмівки близько 22:00 українські військовослужбовці збили російський БПЛА типу «Орлан-10». Зараз тривають пошуки уламків безпілотника», – повідомили у штабі АТО.

В угрупованні «ДНР» звинувати ЗСУ в обстрілі у четвер західної околиці Донецька. В угрупованні «ЛНР» заявляють, що українська сторона стягнула до лінії зіткнення озброєння.

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі оголосила черговий режим тиші з півночі 23 грудня 2017 року. Він змінює оголошений у зв’язку з початком навчального року режим тиші, який не призвів до припинення обстрілів.

Коли Путін забереться з Донбасу і Криму? – Ранковий ефір Радіо Свобода

Як змусити себе не відкладати на завтра те, що треба робити зараз?;

Чому 43% українців не бачать достойних політиків?;

Чи є причини у Кремля домовлятися щодо Криму та Донбасу?

На ці теми говоритимуть ведучий Ранкової Свободи Дмитро Баркар і гості студії: практичний психолог Антоніна Юрченко, керівник експертно-аналітичного центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Катерина Криворученко; політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, директор Інституту аналізу та прогнозування Юрій Лісничий; голова фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, керівник платформи «Єдиний координаційний центр» Олег Саакян.

США вітають звільнення полоненими на Донбасі і закликають виконувати пункт «Мінська» про обмін «всіх на всіх»

Сполучені Штати вітають вчорашній обмін понад трьома сотнями затриманих між владою України і підтримуваними Росією силами на сході України, йдеться 28 грудня у заяві Державного департаменту США.

«Цей обмін є кроком до імплементації Мінських угод. Ми знову закликаємо усі сторони повністю виконати взяті ними на себе зобов’язання щодо Мінських угод, у тому числі через реальний обмін затриманими за формулою «всіх на всіх»; повного припинення вогню; виведення важкого озброєння; гарантування безпечного доступу спостерігачам спеціальної спостережній місії ОБСЄ; гуманітарного доступу до зони конфлікту», – йдеться у заяві.

У тексті нагадують, що держсекретар США Рекс Тіллерсон у розмові з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим цього тижня акцентував на важливості того, щоб Росія повернула на Донбас  своїх представників в Спільний центр контролю та координації.

Раніше сьогодні у посольстві США в Україні також привітали звільнення 74 українських бранців на Донбасі і заявили, що очікують звільнення інших утримуваних осіб у 2018 році.

Протягом останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований. 27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін полоненими. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна людина вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

Після цього обміну, за даними СБУ, у полоні проросійських бойовиків залишаються 103 українських заручники.

Порошенко підписав закони про медичну реформу

Президент України Петро Порошенко підписав закони «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» та «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості».

«Твердо переконаний, що 2018-й стане вдалим роком для впровадження медичної реформи, вдалим для кожного лікаря та пацієнта. Ситуація у сфері охорони здоров’я не може залишатися такою, якою вона є тепер. І рішучими кроками ми цю ситуацію змінимо», – заявив Порошенко.

Верховна Рада ухвалила законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів 19 жовтня. Він, зокрема, визначає, які медичні послуги на 100% оплачуватиме держава, а за які доплачуватиме пацієнт.

Законопроект щодо підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості парламент підтримав 14 листопада. Документ розширює повноваження органів виконавчої влади і місцевого самоврядування щодо підвищення рівня медичного обслуговування в сільській місцевості.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект передбачає низку заходів, спрямованих на забезпечення підготовки і залучення кваліфікованих медичних, а також фармацевтичних працівників.

Також документ пропонує передбачити впровадження сучасних комп’ютерних та телекомунікаційних технологій, а також засобів для забезпечення функціонування електронної системи охорони здоров’я, застосування телемедицини, виписування електронних рецептів, використання дистанційної діагностики.

Порошенко: доручив негайно відновити переговори з Росією щодо звільнення українців

Президент України Петро Порошенко заявив, що доручив негайно відновити перемови з Росією щодо звільнення українців.

«Я дав доручення негайно відновити переговори з Росією щодо повернення і тих, хто в Росії, і тих, хто перебуває в заручниках на окупованій території», – сказав Порошенко. 

«Поверніть нам нашого Олега Сенцова, всесвітньо відомого кінорежисера, нашого журналіста Олександра Сущенка, який працював у Парижі і був заарештований у Москві, нашого Олександра Кольченка, багато-багато інших, які безневинно зараз перебувають у в’язницях Росії лише за те, що вони носять український паспорт, відмовляються його віддати і пишаються тим, що вони є українцями. Ми їх не можемо ні зрадити, ні забути», – заявив Порошенко. 

Упродовж останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований. 27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін заручниками. Обмін був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагаються підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна особа вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав сепаратистам 233-х.

Після цього обміну, за даними СБУ, у полоні проросійських бойовиків залишаються 103 українських заручники.

1 грудня уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що на території Росії з різним процесуальним статусом ув’язнені понад 2200 українців.

Рева заявив, що в Україні скоротився рівень бідності

Рівень бідності в Україні знизився з 54,5% у 2016 році до 39,4% у 2017 році, повідомив міністр соціальної політики України Андрій Рева.

«За даними нашої Державної служби статистики і за методиками, якими користуються наші міжнародні організації, які оцінюють рівень бідності в країні, рівень бідності у нас впав з 54,5% до 39,4%», – сказав Рева.

Він додав, що зміни пов’язані з підвищенням соціальних стандартів і підвищенням середньої зарплати.

За його словами, середньомісячна заробітна плата в січні–жовтні 2017 року зросла на 37,1% порівняно з відповідним періодом 2016 року, і становила 6,9 тисяч гривень на місяць.

З 2017 року в Україні вдвічі зросла мінімальна зарплата – до 3200 гривень. Станом на 1 січня 2017 року прожитковий мінімум становив 1600 гривень. 

З 1 січня 2018 року мінімальна зарплата українців зросте до 3723 гривень, а прожитковий мінімум до – 1700 гривень.

У справі про фіктивні тендери в Запоріжжі є четвертий фігурант – прокуратура

Прокуратура Харківської області оголосила про підозру 30-річому заступнику міського голови Запоріжжя у справі про запорізькі фіктивні тендери. Про це 28 грудня повідомляє сайт обласної прокуратури.

Підозру оголошено за ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах ) Кримінального кодексу України.

У Генеральній прокуратурі України 27 грудня повідомили, що вирішується питання про обрання запобіжного заходу для третього фігуранта кримінального провадження – директора одного з комунальних підприємств міста Мелітополь – у справі про розкрадання державних коштів на 87 мільйонів гривень. Згідно з повідомленням на сайті ГПУ, прокуратура наполягає на домашньому арешті для нього.

У відомстві додали, що судом вже обраний запобіжний захід для інших двох фігурантів справи – заступникові голови Запорізької обласної ради та його брату – цілодобовий домашній арешт з носінням електронного засобу.

21 грудня співробітники Харківської обласної прокуратури та Служби безпеки України провели в Запоріжжі 30 обшуків у справі заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Марченка.

За даними ГПУ, заступник голови Запорізької обласної ради, його рідний брат та директор одного з комунальних підприємств міста Мелітополь підозрюються у привласненні бюджетних коштів шляхом проведення фіктивних тендерів. За попередніми даними слідства, підозрювані разом з іншими особами розробили схему незаконного заволодіння бюджетними коштами, здійснивши у 2017-му понад 10 тендерів через систему «Прозорро» на ремонт та реконструкцію освітлення парку відпочинку у Мелітополі, спортмайданчиків та багатопрофільного ліцею у Запоріжжі. Однак фактично тендер не відбувався. Оскільки підозрювані не допускали до участі у торгах сторонніх учасників, то державне замовлення розігрувалося лише між підконтрольними фірмами, на рахунки яких і переводилися кошти. За попередніми даними ГПУ, бюджетам Мелітополя та Запоріжжя було завдано збитків на суму понад 87 мільйонів гривень.

«Реставрація» Ханського палацу загрожує збереженню культурної спадщини – українське міністерство

Організована російською владою анексованого Криму «реставрація» Ханського палацу в Бахчисараї несе пряму загрозу збереженню культурної спадщини України, заявляє 27 грудня Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

«За наявною у міністерства інформацією, визначені Росією для проведення реставраційних робіт підрядники, не мають необхідного досвіду і фактично проводять ремонтні роботи замість реставраційних … У результаті проведення цих робіт протягом 2017 року було пошкоджено розпис XVIII століття Великої Ханської мечеті (Біюк Хан Джамі), а на фасаді будівлі з’явилися тріщини. Таких же руйнувань зазнав Фонтан сліз», – йдеться в повідомленні.

Міністерство тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України просить відповідні органи притягнути до відповідальності всіх причетних до «незаконної реставрації».

Публічних коментарів російської влади Криму з цього приводу немає.

Колишній голова Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, який побував на місці проведення робіт, вважає, що Ханський палац у Бахчисараї назавжди втратив шанс увійти до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО через проведення російською владою анексованого Криму неякісних реставраційних робіт.

У листопаді директор підконтрольного російській владі Криму музею на базі Ханського палацу Мер’єм Сейтумерова повідомила, що протиаварійні роботи ведуться на двох об’єктах палацу – головному корпусі і ханській мечеті, – і зупиняти їх не можна. Вона вважає, що експерти ЮНЕСКО можуть відвідати будову й оцінити хід реконструкції.

Ханський палац у Бахчисараї, Генуезька фортеця в Судаку, Кримська астрофізична обсерваторія, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале є кандидатами на внесення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ханський палац-музей у Бахчисараї – найвідоміший музей, пов’язаний з історією кримських татар, територія літньої резиденції кримських ханів Гіреїв. На території музейного комплексу розташовані палац, гаремний корпус, ханський цвинтар і мечеть.

На Донбасі почався обмін, Україні передали перших 16 заручників – кореспондент

На Донбасі почався обмін заручниками. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, автобус із першими 16 звільненими з окупованого Луганська українцями прибув на підконтрольну Україні територію. Серед звільнених – військові і цивільні (серед яких представники ультрас «Зорі»).

Найближчим часом у напрямку підконтрольних бойовикам територій має відбути транспорт із особами, видачі яких вимагають угруповання сепаратистів –  всього, за даними української сторони, 99 осіб. Водночас представники підтримуваного Росією угруповання «ЛНР» згодом заявили, що їм повернули 75 запитуваних осіб, двоє з яких виявили бажання залишитися на території, підконтрольній уряду України.

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко раніше повідомляла, що списки осіб, яких 27 грудня обмінюють на Донбасі, обговорені й узгоджені.

Кореспондент Радіо Свобода передає з місця планованого обміну на КПВВ Майорськ, що там присутні медичні, технічні представники і спецсили.

На сьогодні на Донбасі запланований обмін заручниками за формулою «306 (тих, видачі кого домагаються підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)».

Протягом останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований.

25 грудня Ірина Геращенко з посиланням на дані СБУ повідомила, що на окупованій території Донбасу утримуються 170 заручників.

Україна подасть меморандум у суд ООН про порушення Росією морського права в лютому 2018 року – Зеркаль

Україна подасть у лютому 2018 року меморандум у рамках позову в Міжнародний трибунал ООН з морського права про порушення Росією Конвенції ООН з морського права. Про це в ефірі «5 каналу» повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

За її словами, після того, як Україна надасть меморандум, який містить виклад обставин, на які спирається Україна, відбудуться слухання арбітражу.

«Будуть слухання, після яких буде ухвалене рішення про наявність чи відсутність юрисдикції в арбітражу для розгляду цієї справи, тобто перший результат може бути вже в 2019 році», – повідомила Зеркаль.

Вона уточнила, що потім відбудуться слухання справи по суті, і це, за словами Зеркаль, може бути 2021 рік.

Арбітраж ООН з морського права ще в травні визначив графік розгляду позову України проти Росії. І тоді повідомлялось, що Київ має подати документи в арбітраж до 19 лютого 2018 року. 

14 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України повідомило про позов в арбітражний трибунал щодо порушень морського права з боку Росії. У заяві відомства йшлося, що Україна просить трибунал підтвердити її права як прибережної держави і зобов’язати Росію «припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях» відповідно до Конвенції ООН з морського права від 1982 року.

У грудні минулого року за позовом України до Росії за Конвенцією ООН з морського права було сформовано трибунал з розгляду справи «Україна проти Російської Федерації».

Конвенція ООН з морського права була підписана 1982 року і вступила в дію в 1994 році. Вона встановлює поділ морського простору між державами і регулює норми про внутрішні води, відкрите море, виняткову економічну зону, континентальний шельф тощо. Конвенцію ратифікували 159 країн, зокрема Україна і Росія.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Сайдік закликав сторони конфлікту на Донбасі забезпечити гідні умови при обміні заручників

Спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік закликав сторони конфлікту на Донбасі забезпечити гідні умови при обміні заручників 27 грудня. Про це йдеться в його заяві, опублікованій на сайті ОБСЄ.

«Я щиро вітаю той факт, що сторони домовилися про обмін утримуваними особами 27 грудня 2017 року. Це є тим важливим кроком, якого так чекали як ув’язнені, так і їх сім’ї. Даний гуманітарний жест має ще більш символічне значення в період різдвяних і новорічних свят. Я закликаю сторони забезпечити гідні умови і висловити повагу до кожної людини, яка підлягає обміну», – зазначив спецпредставник ОБСЄ.

Раніше сьогодні президент України Петро Порошенко заявив, що попросить уряд надати матеріальну допомогу українцям, звільненим з полону підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі. Днем раніше Порошенко доручив забезпечити звільнених полонених медичною та логістичною допомогою.

26 грудня ввечері представники української сторони вилетіли на Донбас напередодні обміну полоненими. Як повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, йдеться про уповноважену Верховної Ради з прав людини Валерію Лутковську, представників ГПУ, СБУ, Міноборони, а також експертів гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську.

Відомо, що обмін відбудеться за формулою «306 (сепаратистів – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)» о 12:00 27 грудня.

Ірина Геращенко з посиланням на дані СБУ заявляє, що на сьогодні в полоні підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі перебувають 170 громадян України. Представники ОРДЛО підтверджують утримання лише 97-ми.

Протягом останніх півтора року процес звільнення заручників був заблокований, хоча є однією з умов Мінських угод.

У полоні в бойовиків перебувають 170 громадян – Геращенко

Представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко з посиланням на дані СБУ заявляє, що на сьогодні в полоні підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі перебувають 170 громадян України. Про це вона сказала журналістам ввечері понеділка після наради в Адміністрації президента.

«Інформація в нас є невтішна відносно збільшення кількості заручників. На нараді у президента України був присутній і голова СБУ Василь Грицак…І ми користуємося у Мінській групі списками СБУ. На сьогодні, на жаль, 170 громадян вважаються такими, що утримуються незаконно. Це ті громадяни, чиї родичі або чиї побратими звернулися до Служби безпеки України», – повідомила Геращенко.

Вона уточнила, що представники ОРДЛО підтверджують утримання лише 97 людей. Саме з цього числа і будуть звільняти 74-ох, про що попередньо домовлено.

Раніше сьогодні Ірина Геращенко повідомила, що обмін полоненими за формулою «306 (бойовиків– ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)» відбудеться 27 грудня. Перед цим російські та сепаратистські ЗМІ з посиланням на очільника угруповання «ДНР» Олександра Захарченка також про це заявили.

Протягом останніх півтора року процес звільнення заручників був заблокований, хоча є однією з умов Мінських угод.

 

 

Порошенко доручив забезпечити звільнених полонених медичною та логістичною допомогою – Геращенко

Президент України Петро Порошенко доручив забезпечити утримуваних бойовиками на Донбасі полонених, яких планують обміняти 27 грудня, медичною та логістичною допомогою, повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко після наради в Адміністрації президента.

«Президент України щойно дав доручення, що, по-перше, усі заручники, які будуть звільнені 27 грудня, повинні пройти медичну і психологічну реабілітацію у лікарнях, які раніше лікували депутатів, міністрів, але тепер їх двері будуть відкриті для наших в’язнів. Також президент доручив Міністерству оборони зробити все для того, щоб наші хлопці та жінки, які будуть звільнені, були доставлені до своїх родин», – сказала Геращенко.

Вона додала, що всі технічні та логістичні моменти обговорені, і залишається, щоб підтримувані Росією бойовики виконали досягнуті домовленості.

25 грудня Геращенко повідомила, що обмін полоненими за формулою «306 (сепаратистів – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)» відбудеться 27 грудня.

Протягом останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований, нині вкотре на переговорах в Мінську порушили це питання, очікується, що до кінця року обмін заручниками відбудеться.

Представник України у гуманітарній підгрупі, кум російського президента Володимира Путіна Віктор Медведчук раніше заявляв, що контактна група обговорювала обмін заручниками за формулою «306 на 74». Диспропорцію між кількістю осіб, яку мають звільнити Україна і бойовики, він пояснив тим, що раніше ОРДЛО звільняли більше, ніж Україна, і тепер «баланс має виправитися».

8 грудня Ірина Геращенко повідомила, що на окупованій території Донбасу утримуються 168 заручників. Вона підтвердила, що українська сторона сподівається домогтися звільнення 74 із них до Нового року.

Штаб: бойовики таки зірвали перемир’я – 25 грудня ввечері обстріляли позиції ЗСУ біля Павлополя

Штаб української воєнної операції на Донбасі заявляє, що 25 грудня підтримувані Росією бойовики таки зірвали «різдвяне» перемир’я і обстріляли ввечері позиції ЗСУ біля Павлополя на Донеччині.

«Сьогодні близько 19:00 бойовики грубо порушили Мінські домовленості, застосувавши по оборонних укріпленнях сил АТО у районі Павлополя 120-міліметрові міномети. П’ять мін у бік українських позицій окупанти випустили з тимчасово окупованого населеного пункту Соснівське», – повідомили у прес-центрі штабу АТО на сторінці у Facebook.

Від початку доби і до 18-ї години понеділка, коли відзначається Різдво за григоріанським календарем, українські військові повідомляли про відсутність обстрілів на Донбасі.

Порушення перемир’я ввечері у штабі АТО назвали «зацікавленістю» бойовиків у подальшому загостренні конфлікту та небажанні дотримуватися режиму припинення вогню.

Сайти сепаратистського угруповання «ДНР» пишуть, що українські військові ввечері понеділка з позицій в районі Павлополя випустили вісім мін 82-міліметрового калібру, обстрілявши село Соснівське Новоазовського району.

Черговий режим припинення вогню, про який 20 грудня в Мінську оголосила Тристороння контактна група, мав діяти з півночі 23 грудня на час різдвяних і новорічних свят. Він мав змінити так зване «шкільне перемир’я», яке сотні разів порушувалося сторонами збройного конфлікту на Донбасі.