Головний сервісний центр МВС повідомив ціни за перереєстрацію транспортних засобів

ciny-za-reestraciu

Головний сервісний центр МВС оприлюднив інформацію, з приводу нинішньої вартості перереєстрації транспортних засобів.

Як повідомляє прес-служба Головного сервісного центру (ДСЦ) МВС, вартість сервісних послуг, що надаються МВС, визначена постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2007 №795 «Про затвердження переліку платних послуг, що надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання».

Зокрема, вартість послуги реєстрації транспортного засобу відповідно до пункту 14 Переліку платних послуг складає:

– для транспортних засобів усіх категорій вітчизняного виробництва та країн СНД – 152,63 грн;

– для ТЗ всіх категорій іноземного виробництва – 109,15 грн;

– для мототранспорту, причепів вітчизняного виробництва та країн СНД – 148,63 грн;

– для мототранспорту, причепів іноземного виробництва – 186,15 грн;

– для мопедів – 54,83 грн.

Втім, це не повна вартість, в яку обходиться перереєстрація транспорту. Як розповіли в прес-службі ДСЦ МВС, власникові потрібно заплатити ще і за банк свідоцтва про реєстрацію ТЗ (техпаспорт) і номерні знаки. На сьогоднішній день вартість бланка свідоцтва про реєстрацію фіксована – становить 201 грн. А ось ціна номера залежить від типу транспорту: – для ТЗ всіх категорій – 103 грн. 50 коп; – Для мототранспорту – 39 грн. 00 коп; – Для причепів – 52 грн. 50 коп; – Для мопедів – 15 грн. 90 коп.

Правда України

Що змінилося в процедурі реєстрації автотранспорту і чи дійсно вона стала доступнішою

reestracia-transportu

В ході реформування МВС Державтоінспекція була ліквідована, а її підрозділи МРЕВ, які займалися видачею прав, реєстрацією / перереєстрацією транспорту, були реорганізовані в сервісні центри. Крім того, з ініціативи керівництва МВС була скасована довідка-рахунок, яка, за твердженням Арсена Авакова, представляла собою багаторічну корупційну складову. Завдяки цьому перереєстрація ТЗ стала набагато дешевше.

Покрокова інструкція перереєстрації автомобіля сьогодні:

1. Для початку треба звернутися до консультанта, повідомивши йому мету свого візиту в сервісний центр (в нашому випадку – для перереєстрації ТЗ), після чого співробітник направить вас до потрібного приймального вікна.

2. Підійшовши до цього вікна, необхідно пред’явити всі документи, які потрібні для такої процедури. Після звірки даних адміністратор видає договір купівлі-продажу і квитанції на оплату перереєстрації.

3. Для зручності банківські установи часто перебувають в одній будівлі з сервісними центрами. Перереєстрація ТЗ сьогодні обійдеться приблизно в 400 грн., Але якщо на авто залишаються колишні номери, вона буде на 100 грн. дешевше.

4. Договір купівлі-продажу видається в трьох примірниках, і на їх заповнення в середньому йде 30-40 хвилин. У договір вносяться дані з паспорта, техпаспорта і ідентифікаційного коду.

5. Потім потрібно провести обов’язковий експертний огляд автомобіля, в ході якого перевіряється відповідність ідентифікаційних номерних знаків (VIN-номера кузова, номера рами і двигуна) з записами в техпаспорті і їх справжність.

6. Якщо авто успішно пройшло перевірку, його допускають до перереєстрації. Продавець і покупець в присутності адміністратора центру підписують заповнений договір купівлі-продажу і здають старі або транзитні номери.

7. Через 15-20 хв після здачі всіх необхідних документів адміністратор видає новому господареві автомобіля техпаспорт і комплект номерних знаків на придбаний транспортний засіб. Процедура перереєстрації завершена.

Багато вітчизняних автомобілісти думають, що в зв’язку з реорганізацією МРЕВ в сервісні центри МВС по суті нічого не змінилося і там їх як і раніше очікують багатолюдні черги, плутанина і заповзятливі співвітчизники, які допомагають за преміальні 2-3 тисячі гривень вирішити всі питання. Як виявилося, ситуація істотно змінилася.

В ході реорганізації кількість колишніх МРЕВ скоротилося практично вдвічі – на сьогодні в Україні функціонує 142 центру замість 238, як було ще рік тому. Втім, в регіонах від цього пересічні автомобілісти більше постраждали: для проведення реєстраційних процедур доводиться їхати в районний центр не один десяток кілометрів, і там все ще можуть бути черги. Для зручності громадян в сервісних центрах з’явилися штатні співробітники, які безкоштовно проконсультують автомобіліста з усіх його питань.

Дійсно, завдяки скасуванню довідки-рахунки процедура перереєстрації транспорту подешевшала на 1,5-2 тис. грн. (Стільки обходилося оформлення цієї «папірці» в торгових компаніях).

Замість неї тепер прямо в сервісних центрах оформляються договори купівлі-продажу. Причому тут цей документ видається абсолютно безкоштовно, тоді як в нотаріальних конторах подібна послуга в середньому коштує 800-1500 грн.

При цьому продавцеві доведеться заплатити ще й немаленькі податки (держмито та прибутковий податок), а також надати додаткові документи: копію свідоцтва про укладення шлюбу, згода одного з подружжя на придбання або відчуження ТЗ та ін. А ось в сервісних центрах нічого подібного не вимагають.

Працівники центру категорично не радять автомобілістам купувати ТЗ шляхом оформлення генеральної довіреності або «по техпаспорту» – справа в тому, що в даному випадку ніяких перевірок не проводиться і, як наслідок, великі шанси стати щасливим власником проблемного авто (краденого, з підробленими ідентифікаційними номерами, автомобіля-двійника і т.п.).

А ось при перереєстрації транспорту в сервісному центрі його обов’язково перевіряють за всіма наявними базами даних, причому не тільки МВС, але і Державно го реєстру обтяжень рухомого майна, що дозволяє виявити лізинговий, кредитний транспорт, що знаходиться в матеріалах кримінальної діловодства та ін.

Співробітники центру рекомендують людям, які купують стару машину, крім обов’язкового експертного огляду не пошкодувати додаткові 170 грн. на проведення експертного дослідження – процедури поглибленої перевірки транспорту на предмет автентичності номерних агрегатів кузова, рами, двигуна, техпаспорта і відповідності комплектації авто його VIN-номером.

Так, згідно зі статистикою МВС, тільки за 2 місяці 2016 року в Україні під час перереєстрації було виявлено 166 авто з підробленими номерами, 60 авто, що знаходяться в розшуку як викрадені і 22 транспортних засоби, на яких були встановлені агрегати, які значаться в розшуку.

Таким чином, ми з’ясували, що тепер процедура перереєстрації ТЗ дійсно стала дешевше (не потрібно оформляти дорогу довідку-рахунок), зручніше (співробітники центрів безкоштовно консультують і допомагають автомобілістам) та швидше (на всі етапи ми витратили близько години).

Правда України

Кандидат на пост президента США Дональд Трамп ухилявся від сплати податків

donald-usa

Мільярдер і кандидат на пост президента США від Республіканської партії Дональд Трамп підписав в 2007 році угоду, спрямовану на ухилення від сплати податків.

“Трамп завізував сумнівну ділову угоду, яку задумали для того, щоб відібрати у американського уряду десятки мільйонів доларів у вигляді податків”, – йдеться в повідомленні.

Відзначено, що мова йде про угоду, укладену між компаніями Bayrock Group, яка побудувала відомий нью-йоркський готель Trump Soho, і ісландської компанієї FL Group, яка погодилася інвестувати 50 млн доларів в партнерство з чотирма дочірніми підприємствами Bayrock Group. Однак пізніше угода була перекваліфікували як надання кредиту.

“У Нью-Йорку продаж частки в партнерстві змушує діючих партнерів платити більше 40% податку з прибутку за найвищою ставкою. Але якщо інвестиція розглядається як кредит, то ніяких податків платити не доведеться”, – додали у відомстві.

Правда України

Службові особи Банку Михайлівського завдали збитків державі приблизно на 1,5 млрд грн

doroshenko

Службові особи Банку Михайлівського завдали збитків державі приблизно на 1,5 млрд грн: за кілька днів до банкрутства банк дешево продав свій портфель роздрібних кредитів обсягом майже 0,7 млрд грн і взяв до себе на баланс майже 1 млрд грн «вкладів» дружньої фінансової компанії. ФГВФО планує усі ці операції визнати нікчемними. Це означає, що позичальники повинні й далі погашати кредити банку, а ось вкладники, які віддали свої гроші в борг компанії «Інвестиційно-розрахунковий центр», можуть нічого не отримати, навіть якщо страхували інвестиції.

Нацбанк і Фонд гарантування вкладів фізосіб виявили в Банку Михайлівському махінації, які можна назвати словом «афера». Все сталося відразу після звільнення 19 травня Ігоря Дорошенка з посади голови правління. Цього ж дня власник Віктор Поліщук віддав банк групі колишніх акціонерів і самому Ігорю Дорошенку. Наступного дня Ігор Дорошенко увійшов до команди Платинум Банку, а Банк Михайлівський «відключив» свою операційну систему.

У НБУ запевняють, що саме в п’ятницю 20 травня на баланс банку з балансу афілійованої фінансової компанії перекинули 1 млрд грн вкладів фізосіб. НБУ пообіцяв звернутися до правоохоронців із заявою про доведення банку до банкрутства. Додаткове навантаження на ФГВФО буде оскаржено.

Тимчасовий адміністратор Юрій Ірклієнко анонсував «інвентаризацію активів та зобов’язань банку, перевірку укладених договорів, виконання яких могло спровокувати погіршення фінансового стану». Ревізії підлягають усі вклади, які можуть підпасти під гарантії держави. «Зараз формується база вкладників і підраховується сума гарантованого відшкодування за вкладами в банку», – повідомили у Фонді. За останні два дні ФГВФО зафіксував «велику кількість звернень» клієнтів ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» щодо повернення грошових коштів за договорами «Капітал+», «Суперкапітал» тощо, укладених між ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» та фізособами через повіреного – Банк Михайлівський. У Фонді вже пообіцяли визнати нікчемними усі договори «перекидання» депозитів на банк. Хоча поки невідомо, чи супроводжувалося збільшення зобов’язань банку приростом ліквідних активів.

Навпаки, у Фонді запевняють, що активи з банку виводилися: «19 травня відбулася переуступка прав вимоги за кредитами (картки і на придбання побутової техніки. – ред.) від Банку Михайлівського до інших фінансових компаній. Йдеться про майже 111 тис. кредитних договорів балансовою вартістю понад 682 млн грн». Оскільки весь роздрібний портфель банку на 1 квітня становив 583 млн грн, йдеться про виведення усіх роздрібних кредитів. І оскільки продаж портфеля кредитів на баланс ТОВ «Фінансова компанія ‘Фагор’» відбувся за «заниженою ціною», ФГВФО обіцяє визнати його нікчемним. Він також подасть заяву про вчинення кримінального правопорушення керівним складом і службовими особами банку.

Телефон Віктора Поліщука відключено. Ігор Дорошенко не відповів на наші письмові запитання.

Банк Михайлівський не шкодував грошей на залучення вкладників. У 2015 році він вийшов на другу позицію за витратами на рекламу і маркетинг – 40,96 млн грн. Більше було тільки у ПриватБанку – 82,14 млн грн. Якщо ж перерахувати ці суми на портфель вкладів фізосіб, то вийде, що на кожну 1 грн рекламних витрат у ПриватБанку було 1688 грн депозитів, а у Банку Михайлівського – лише 34 грн. Нових клієнтів банк заманював не тільки масовою рекламою, а й високими ставками.

Потенційних вкладників у відділенні Банку Михайлівського чекала «несподіванка». Співробітники банку пропонували їм розмістити гроші не в банку, а в ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр», яке обіцяло прибутковість на кілька процентних пунктів вище, ніж Банк Михайлівський. При цьому співробітники банку замовчували, що на такі «вкладення» не поширюється гарантія ФГВФО.

ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» зареєстровано в Києві 19 березня 2014-го, але в поточному році переїхало до Хмельницького. Його капітал 150 млн грн у рівних частках сформували Наталія Мілюкова і Володимир Трещов. У день запровадження тимчасової адміністрації в Банк Михайлівський фінансова компанія «убезпечила» себе: 24 травня підписантом замість Тетяни Бейгул стала Наталія Мілюкова, яка зареєстрована на непідконтрольній владі території Криму.

Робота співробітників банку «на аутсорсингу» дозволила фінкомпанії економити адміністративні витрати – в ній працювало усього п’ятеро людей. А масштаб діяльності вона розгорнула чималий. «Інвестиційно-розрахунковий центр» у 2015 році залучив позики на 1,89 млрд грн, а погасив – на 1,09 млрд грн. Зобов’язання компанії перед фізособами на 1 січня 2016- го становили 883,8 млн грн (ймовірно, з початку року вони зросли до 1 млрд грн, а 20 травня були «перекинуті» на банк).

За словами клієнтів «Інвестиційно-розрахункового центру», за бажанням «вкладення» в ТОВ можна було застрахувати в страховій компанії «Форте» за 1,5% від суми псевдодепозиту. «Подібна страховка – законний спосіб на старті знизити прибутковість вкладень», – вважає В’ячеслав Черняховський. Витрати «Інвестиційно-розрахункового центру» в 2015 році на страхування фінансових ризиків склали 6,5 млн грн.

СК «Форте» вибрано не випадково. Віктор Поліщук купив контрольний пакет страховика в листопаді 2013 року. Наприкінці 2013-го у компанії було три власника-фізособи з пакетами у 70%, 17,5% і 12,5% акцій. У IV кварталі 2015-го власник 70% акцій продав їх. У I кварталі з числа акціонерів вийшов власник 17,5% акцій. Зараз Віктора Поліщука немає безпосередньо в капіталі страховика. «Коли в Банку Михайлівському почалися перевірки Нацбанку, головний акціонер вирішив вийти з «Форте», щоб обидві установи не фігурували як пов’язані компанії. Навіть після зміни акціонерів основними каналами продажів для «Форте» залишалися мережа «Ельдорадо» і Банк Михайлівський», – розповів співрозмовник на страховому ринку, знайомий із ситуацією в «Форте».

За даними «Форте», в 2015-му вона привернула 228,37 млн грн валових премій при виплатах на рівні 1,8 млн грн. Страхові резерви на 1 січня сформовані в розмірі 115,8 млн грн. Якщо ці резерви були розміщені в Банку Михайлівському, страховик не зможе виконувати свої зобов’язання.

Якщо Фонд визнає «депозити», переведені 20 травня через «Інвестиційно-розрахунковий центр» в Банк Михайлівський, недійсними, клієнти не зможуть повернути свої кошти за рахунок Фонду. Але невідомо, чи зможе цю суму виплатити «Інвестиційно-розрахунковий центр» або страховик.

В офісі СК «Форте» не відповідали на дзвінки. У кол-центрі «Інвестиційно-розрахункового центру» поки що спілкуються з клієнтами, але не можуть нічого сказати. Учора співробітники фінкомпанії повідомили, що вся інформація про повернення вкладених коштів буде розміщена… на сайтах Банку Михайлівського та ФГВФО. І при цьому уточнили, що нові договори вони «зараз не укладають».

Правда України

Київ — епіцентр гігантської будівельної афери: сотні новобудов мають проблеми з документами

Недобудови

Київ — епіцентр гігантської будівельної афери: сотні новобудов мають проблеми з документами, а десятки з них виявилися фінансовими пірамідами і ніколи не будуть добудовані

Про недобросовісних забудовників киянин Антон Носаль знає не з чуток — він постраждав відразу від двох.

Перший — кримська компанія Консоль, що належить Володимиру Константинову, нині одному з представників окупаційної влади на півострові. Консоль 2004 року почала будувати комплекс бізнес-класу на Виноградарі — Синьоозерний. Носаль став одним з інвесторів, сподіваючись отримати квартиру. Але 2008 року будівництво заморозили через кризу. Константинов перепродав об’єкт компанії КБК, що входить в структуру УКО/Сітігруп, одного з найскандальніших столичних забудовників. А сам із грошима інвесторів зник у анексованому Криму.

Новий забудовник без дозвільних документів переписав проект і на фундаменті, розрахованому на 12‑поверховий будинок, збудував будинок у 25 поверхів, а замість трьох секцій обіцяє побудувати шість. І знизив ціни, щоб залучити нових покупців: квадратний метр вартістю від 11 тис. грн — за столичними мірками демократично. “Наші люди в документації не розбираються. Бачать, що кран працює, будівельники в касках ходять — і гребуть [квартири]”,— нарікає Носаль.

Він, як і інші інвестори початкового проекту, з КБК договір не переукладав. Навпаки, оголосив їй судову війну. І викладає в інтернет документи, що свідчать про порушення.

З тим, що квартира для нього втрачена, активіст вже змирився. “Але я зроблю все, щоб перешкодити цій банді вводити людей в оману”,— каже Носаль.

Для Києва історія, в яку він потрапив, стала хрестоматійною. За даними департаменту будівництва і житлового забезпечення Київської міської держадміністрації (КМДА), в місті близько сотні житлових об’єктів, що будуються з порушенням норм: у когось проблеми з документами на землю, інші будують більше і вище, ніж дозволено. А число обманутих інвесторів, як запевняють в КМДА, вже перевищило 12 тис. осіб.

Активісти та експерти готові підкоригувати офіційні дані у бік збільшення — може йтися про 30 тис. постраждалих. Тільки в Києві близько двох сотень незаконних забудов. “І ще жодного забудовника не ув’язнили,— каже Олег Петровець, депутат Київради.— Можна припустити, що судові позови ошуканих інвесторів постійно втрачаються внаслідок міцної дружби забудовників і правоохоронних органів”.

Обіг коштів, заведених у будівельні піраміди, не беруться оцінити навіть експерти. Але мова про сотні мільйонів доларів.

Справжній хрестовий похід проти одного із недобросовісних забудовників оголосила група київських активістів, зокрема й Ольга Балицька, депутат Київради. Їхній гнів викликав житловий комплекс Поділ Престиж в історичній частині міста за адресою Нижній вал, 27-29. Отримавши дозвіл на будівництво малоповерхового будинку, забудовник — компанія Пателі Лізинг — самовільно додав п’ять поверхів.

За словами Балицької, депутатам і громадянам вдалося домогтися від Київради рішення не продовжувати договір оренди на землю. І поки через це будинок не введений в експлуатацію, Київрада судиться з Пателі Лізинг. “Ми добиваємося, щоб забудовника змусили знести незаконно побудовані поверхи,— говорить депутат.— Але процес дуже затягнутий”.

За даними наших джерел, справу гальмують чиновники юридичного управління КМДА. Вони, наприклад, не викликають до суду експертів, які підтвердили б: будувати подібну висотку в історичній частині Києва не можна.

Активістів, які не перший рік воюють із забудовниками, подібна позиція КМДА не дивує: вони знають, що чиновники роками дивляться крізь пальці і на значно масштабніші порушення. Наприклад, на діяльність держкорпорації Укрбуд, під вивіскою якої зараз у столиці будують понад 20 об’єктів — це більше, ніж у Київміськбуду, столичного забудовника-гіганта.

Проекти Укрбуду часто опиняються в центрі скандалів. Приклад — житловий комплекс Сонячна Рів’єра, який зводять на Микільсько-Слобідській вулиці. Це пара висоток і супутні будови, обіцяний свій пляж. Ціни тут солідні — від 25 тис. грн за квадратний метр, тобто вартість квартири перевищує 1,25 млн грн.

Жителі сусідніх будинків протестували проти Рів’єри — комплекс порушує норми екології та безпеки, бо стоїть просто на березі Дніпра. Справа кілька разів доходила до бійок активістів з охороною комплексу.

При цьому в Державній архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) нас запевнили, що Рів’єру будують законно.

Віктор Чумак, позафракційний депутат Верховної ради, який активно боровся проти Сонячної Рів’єри, пояснює: документи на будівництво в Укрбуду є, але отримані вони хитрістю. Згідно з правилами, будувати щось на відстані менше 100 м від зрізу води великих річок не можна. Але держкорпорація отримала висновок якоїсь організації, що лівого берега Дніпра в цьому місці немає, а є маленька річка Десенка. Для таких водойм заборонена дистанція скорочується до 50 м. На цій підставі забудовник отримав всі документи, зокрема рішення Київради щодо землі. І тепер практично на воді будує цілий район, каже депутат.

Закривати очі на проблемне будівництво місцевим можновладцям і чиновникам допомагали хабарі та зв’язки, вважає Чумак.

Укрбудом керує Максим Микитась, в недавньому минулому — депутат Київради від фракції УДАР Віталія Кличка. Ця людина пов’язана не тільки з київським мером — Чумак пояснює, що насправді під вивіскою Укрбуду будують приватні компанії з корінням в офшорах. Вони, мовляв, були пов’язані з Олександром Клименком, екс-головою Міністерства доходів і зборів часів президента Віктора Януковича. “А зараз там, якщо покопатися, фігурують навіть близькі родичі Сергія Пашинського [народний депутат прем’єрської фракції Народний фронт]”,— розповідає Чумак.

Крім того, у Микитася добрі стосунки з Ігорем Кононенком, близьким до президента нардепом від Блоку Петра Порошенка, а також з Сергієм Березенком, ще одним представником президентської фракції, і мажоритарником Олесем Довгим, екс-секретарем Київради. “Все це люди з однієї компанії: вони були в Київраді якраз тоді, коли роздавали землю [на якій будує Укрбуд]”,— говорить Чумак.

Микитась всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Найодіознішим забудовником у Києві є Укогруп, конгломерат компаній, частина яких існує під брендом Сітігруп. Експерти пов’язують Уко з бізнесменом Анатолієм Войцеховським.

В активі групи — понад 40 житлових комплексів у всьому місті та близько сотні невеликих фірм, зовні не пов’язаних одна з одною і оформлених на підставних осіб.

Жоден з об’єктів Уко, за даними експертів, не має повного пакета документів і не відповідає нормам безпеки. Ба більше — за десять років існування групи жоден її будинок не здали в експлуатацію і ніхто з тисяч інвесторів не отримав ордер на житло.

Як каже Євген Лебедєв, громадський борець з незаконними столичними забудовами, Войцеховський став автором грандіозної афери. “Це запорізький босяк, який зіграв на жадібності інших людей”,— пояснює активіст.

Схема роботи Укогруп, за словами одного з колишніх топ-менеджерів, який побажав залишитися неназваним, налагоджена до дрібниць. Перед кураторами об’єктів стоїть завдання: будувати досить активно, щоб нарощувати продажі, але не добудовувати. Інвесторів приваблюють низькими цінами, нечуваними акціями та розстрочками. Наприклад, останнім часом пропонують послугу у вигляді безкоштовного таксі до відділу продажів.

При цьому документів на землю у об’єктів Укогруп зазвичай немає. І вони майже завжди порушують норми з поверховості, добудовуючи зайві поверхи.

Коли вільні квартири в недобудові закінчуються, Укогруп закладає другу секцію. І так далі — процес може тривати довго, пояснює наш співрозмовник.

За місяць продажникам Укогруп, за його словами, вдавалося залучати 10-15 млн грн — за середньої вартості житла в 11 тис. грн за 1 кв. м. Частина цих грошей миттю виводилася, частина залишалася в країні. За підрахунками громадських активістів, за десять років сума набігла колосальна — не менше $500 млн.

Без документів на землю ввести будинку в експлуатацію не можна, але зневірених інвесторів це не зупиняє — в деякі комплекси люди все ж заселяються. Умови складні — у будинках можуть бути відсутні ліфти, повноцінне водопостачання і електрика. Співробітники Укогруп підключають будинки до електромереж на правах будмайданчиків, самостійно врізають труби в систему міського водопроводу. “А з мешканців через свій комерційний ЖЕК ще і беруть за це гроші”,— розповідає наше джерело.

Піраміда Укогруп стала можливою, за словами її колишнього топ-менеджера, завдяки тому, що до Майдану керівники компанії мали ласку людей з оточення Віктора Януковича. Зараз же власники намагаються діяти через МВС і Генпрокуратуру. “Принципово всі питання з міліцією і прокуратурою розв’язуються [керівництвом групи] нагорі,— каже екс-менеджер.— З міліцейським персоналом нижньої та середньої ланок домовляються у мірі надходження проблем”.

За наполяганням активістів, які самостійно розслідували діяльність Укогруп і передали документи правоохоронцям, останні порушили кілька кримінальних справ, які в результаті об’єднали в одну. У ній, за даними журналістів, і фігурує Войцеховський. Але за два роки слідство майже не просунулася. Причина — пасивність силовиків.

“Паралельно з розглядами на незаконних будівництвах працюють відділи продажів,— говорить депутат Київради Петровець.— І продають все нові й нові квартири в будинках, які ніколи не побудують”.

Олексій Кудрявцев, пояснює появу в столиці сотні проблемних будівництв ліберальним законодавством, яке дозволяє забудовникам вносити недостовірні дані для отримання дозволів.

Якщо компанія заявляє відносно невеликий об’єкт — малоповерховий будинок, а не величезний і висотний комплекс, їй достатньо подати декларацію в ДАБІ. Достовірність поданих документів — відповідальність забудовника: інспекція перевіряє лише повноту даних.

У результаті забудовники, за словами Кудрявцева, декларують будиночок площею 500 кв. м, а потім будують хмарочос. “Ми можемо виписати припис на заборону будівництва, але інспекція не має силових функцій, щоб фізично зупинити будівництво або знести самобуд”,— нарікає голова інспекції.

Щоб розв’язати проблему, ДАБІ ініціювала розробку законопроекту про поширення процедури отримання дозволів на будівництво об’єктів середньої складності. Крім того, в межах децентралізації частина повноважень ДАБІ перейде в КМДА. Зараз у Києві йде процес створення власної інспекції, яка видаватиме дозволи на будівництво, реєструватиме декларації та контролюватиме роботи, уточнює Кудрявцев.

Усе це, кажуть експерти, не розв’яже проблем із уже наявними об’єктами, — ними мають опікуватися правоохоронці.

У Генпрокуратурі НВ підтвердили: в єдиному держреєстрі досудових розслідувань є кілька справ щодо столичних будівництв. Але на якому етапі вони, ні в ГПУ, ні в Нацполіції не уточнили.

Петровець з Київради вважає, що найкращим виходом для інвесторів стала б експертиза недобудов, яку має провести КМДА. Потім їх слід було б передати на баланс відповідальним забудовникам, щоб вони за якийсь додатковий відсоток від інвесторів завершили будинки. Поки за цю ідею столична влада не взялася.

“Але зараз головне завдання — не допустити нових незаконних будівництв”,— резюмує депутат.

Правда України

Хакери активно використовують майбутню Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро

hak-fak

Кіберзлочинці активно використовують майбутню Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро з метою обману користувачів і крадіжки у них грошей і персональних даних. За даними «Лабораторії Касперського», більшість з них використовують шкідливий спам і підроблені сервіси з продажу квитків на головний спортивний захід року.

Відзначається, що спам-листи створюються за тим же принципом, що і розсилки, націлені на вболівальників Чемпіонату Європи з футболу. Як правило, подібні повідомлення містять DOC- або PDF-вкладення, в яких повідомляється, що електронна адреса користувача, обрана випадковим чином з мільйонів інших, перемогла у лотереї, присвяченій Олімпіаді. Для отримання виграшу пропонується вислати дані банківської картки.

Інший ефективний інструмент для витягування грошей – підроблені сервіси з продажу квитків на Олімпійські ігри. Шахраї дають запит на всю інформацію по банківській карті нібито для оплати квитків, а потім використовують її для крадіжки грошей з рахунку жертви. Причому зроблено подібні сервіси настільки якісно, що іноді розпізнати підробку не можуть навіть досвідчені користувачі. Для додання їм більшої переконливості зловмисники часто купують найдешевші і прості сертифікати SSL, які дозволяють забезпечити передачу даних між веб-сервером і браузером по захищеному протоколу і поставити викликає префікс https на початку адресного рядка, щоб викликати довіру.

Правда України

Не довго музика грала – банк Михайлівський віднесено до категорії неплатоспроможних

bank-myhailivski

“Банк Михайлівський” віднесено до категорії неплатоспроможних. Відповідну унформацію опублікував Національний банк Українина свої сторінці.

“Відповідно до вимог статті 76 Закону України “Про банки і банківську діяльність” 23 травня 2016 року Правління Національного банку України прийняло рішення № 14 “Про віднесення Публічного акціонерного товариства “Банк Михайлівський” до категорії неплатоспроможних”, – йдетсья у повідомленні.

Відповідно до вимог статті 76 Закону України “Про банки і банківську діяльність” 23 травня 2016 року Правління Національного банку України прийняло рішення № 14 “Про віднесення Публічного акціонерного товариства “Банк Михайлівський” до категорії неплатоспроможних”.

Епопея навколо банку “Михайлівський” може закінчитися на цьому тижні. І закінчитися тимчасовою адміністрацією і статусом “неплатоспроможного”. Чому один з лідерів сегмента споживчого кредитування може покинути ринок?

Банк “Михайлівський” може так і не відзначити своє триріччя. Вже на цьому тижні його можуть визнати неплатоспроможним. Хоча ще не так давно обговорювалося питання його порятунку через механізм злиття з іншою фінустановою, ще одним з лідерів на ринку споживчого кредитування – Платинум Банком. Але як стверджують джерела всередині “Михайлівського”, питання повноцінного злиття вже не розглядається – кращі активи банку будуть продані, а решта відійде до Фонду гарантування.

Переговори між Борисом Кауфманом, який контролює “Платинум”, і Віктором Поліщуком, власником мережі “Ельдорадо” і банку “Михайлівський”, тривали до середи минулого тижня. Результатом їх стали ряд домовленостей, частково відразу ж проявилися в звільненні глави правління “Михайлівського” Ігоря Дорошенко і подальшому його призначення головним виконавчим директором кіпрської PT PLATINUM PUBLIC LIMITED, яка виступає власником Платинум Банку.

В результаті основним сценарієм є банкрутство “Михайлівського” і виведення з нього працюючих активів на баланс Платинум Банку.

За останніми даними НБУ, активи фінустанови становили 2,95 млрд грн (на 1 квітня 2016 року), а на депозитних рахунках клієнтів знаходилося 2,14 млрд грн (з них 1,53 млрд – вклади фізичних осіб).

Не так давно Ігор Дорошенко переконував нас, що проблем у банку немає і всі інші розмови – це лише підступи конкурентів. Зараз же він намагається уникати спілкування з пресою.

“Уже минулого тижня банк не міг виконувати цілий ряд нормативів НБУ. При цьому це було схоже на сплановане банкрутство”, – говорить один з банкірів. Станом на 1 квітня у банку було 360 млн грн в грошових коштах, зараз же ця сума значно скоротилася.

При цьому, як стверджує джерело в банку, шуму в “Михайлівському” на цьому тижні було чимало. Дуже частим гостем в кабінеті Дорошенко був інший опальний банкір – Дмитро Зінков, який зараз очолює наглядову раду Платинум Банку (а до цього керував двічі банкрутом – банком “Надра”). Результатом цих зустрічей (сам Зінков поки не прокоментував ситуацію) стали дії, які побічно можуть вказувати на швидке виведення банку з ринку. А саме – дроблення депозитів і збільшення пасивної частини балансу за допомогою фінансової компанії (перекидання зобов’язань на баланс банку). Крім того, за нашою інформацією, банк міг почати процес переоцінки робочого кредитного портфеля (привласнення нижчої категорії якості) для того, щоб в подальшому перепродати його з істотним дисконтом (10-20% від номіналу).

А працюючий портфель кредитів у “Михайлівського” є. На відміну від кредитів юросіб (1,56 млрд грн), споживчі кредити (583 млн грн) генерують хороший грошовий потік. Саме цей ласий шматок хотіли отримати Кауфман і Грановський. Платинум Банку, який також відчуває проблеми, необхідна ліквідність, крім того, банк систематично порушує нормативи Н7-Н9 (нормативи кредитного ризику) і близький до порушення норматив Н6 (короткострокова ліквідність).

Банк “Михайлівський” був створений під час останньої хвилі появи нових банків – в червні 2013-го. Метою його створення було кредитування клієнтів мережі “Ельдорадо”.

“Банк, який генерує грошовий потік, це дуже хороша модель. Правда, і ризикована. Займатися зараз споживчим кредитуванням небезпечно, хоча банкіри стверджують, що рівень прострочення за такими позиками дуже невисокий”, – говорив глава одного з банків з іноземним капіталом.

“На сьогоднішній день споживче кредитування – це, напевно, єдина бізнес-модель, яка здатна працювати на такому ринку божевільних ставок (25% і вище по залученню депозитів)”, – говорив раніше Дмитро Зінков.

Однак повністю на фізичних клієнтів банк Поліщука так і не переключився. Кредитний портфель споживчих кредитів ніколи не досягав навіть половини активів – решта грошей йшли на позики бізнесу. Як правило, це були кредити компаніям, так чи інакше пов’язаним з акціонером банку. При цьому “Михайлівський” був агресивний на ринку депозитів – він пропонував чи не найкращі умови за ставками для клієнтів (25%). Висока ціна фондування вимагала високої рентабельності активів. У сегменті споживчого кредитування цього можна було досягти. Так, за останніми даними НБУ, рентабельність активів банку була трохи вище 11%. До слова, це найвищий показник на банківському ринку.

“Як і у багатьох банків такого роду, їх фінзвітність виглядає непогано. При валюті балансу 2,9 млрд корпоративний портфель кредитів (1,6 млрд) має нуль прострочення, резерви – 3,9%”, – констатує банківський аналітик ICU Михайло Демків.

При цьому бажання рятувати банк або проводити повноцінне об’єднання, мабуть, у акціонерів не було. “Пропозиція Кауфмана не припускала альтернативи, хоча Поліщук б вийшов з угоди не з нулем. Але відмовившись, міг би втратити свою частину в бізнес-центрі “Гулівер”, – розповідає джерело, близьке до переговорів.

“Ми самі дивилися на ряд портфелів “Михайлівського”, але ще 2 тижні тому нам повідомили, що покупець на них знайдений”, – додає один з банкірів.

У разі визнання банку неплатоспроможним зобов’язання по кредитах до 200 тис. грн на себе візьме Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. А це близько 1,2-1,3 млрд грн. Все, що вище цієї суми, як і в інших випадках, компенсуватися буде в останню чергу (або не буде зовсім).

“Ті, хто гналися за наживою і довіряли невеликому спірному банку гроші, зате під 25% і вище, заплатять за свій ризик. Як і у випадку з валютними кредитами, їх це повинно змусити уважніше дивитися на банк, в який вони несуть гроші. Проте швидше за все вони просто перестануть довіряти всій банківській системі. На жаль, з фінансовою грамотністю населення в Україні все погано “, – нарікає все той же глава банку з іноземним капіталом.

Крім того, клієнти, що брали кредити, можуть зіткнутися зі зміною сторін контракту – виплачувати по позиках необхідно буде вже новому банку. А це може в свою чергу призвести до збільшення відсотка прострочення по кредитах.

Якщо інформація про виведення капіталу і шахрайство буде підтверджена НБУ і правоохоронними органами, менеджменту банку і його власнику доведеться відповідати всім своїм майном. Однак з часів посилення відповідальності власників фінустанов в Україні ще не було жодного прецеденту, коли акціонера визнали винним.

“Ми підготували більше сотні пакетів документів для Генпрокуратури. По жодному з них ще немає результату. І це питання не до НБУ, а до слідчих і суддів”, – говорив раніше Олександр Писарук, екс-перший заступник глави Національного банку.

Тепер же можна поставити резонне питання новому генпрокурору Юрію Луценко: коли прокуратура почне доводити до суду справи акціонерів банку? Або такі схеми банкрутства банків можуть брати на озброєння й інші банкіри?

Правда України

Товстозадий даунбасовець і алкоголік філатов одночасно служить коломойському і путлєру

filatov

Товстозадий даунбасовець філатов одночасно служить коломойському і путлєру.

Міський голова міста Дніпропетровська, яке Верховна Рада ухвалила перейменувати на Дніпро, звернувся до спікера ВР Андрія Парубія з проханням не підписувати відповідну постанову. Про це повідомляється на сайті міськради.

За словами Бориса Філатова, зміна назви міста не на часі, і багато людей не розуміють, що відбувається.

“Єдине, що залишається міському голові, – просити пана Парубія не підписувати цю постанову. Я звернувся до нього з таким проханням. Подивимося, чи виконає”, – сказав Філатов.

Також він повідомив, що міська влада звернулася до Кабміну та відповідних державних інституцій з проханням дати роз’яснення, що робити з перейменуванням. На думку мера, зараз навколо перейменування відбувається багато спекуляцій, деякі політики називають “космічні” суми, які доведеться витратити місту у зв’язку зі зміною назви. Втім, за словами Бориса Філатова, про мільйони не йдеться.

“Я збирав апаратну нараду, де були дані розпорядження відповідним службам – відпрацювати максимально комфортний і економний режим для наших земляків, щоб вони не витратили ні копійки на перейменування”, – заявив мер.

Філатов також зазначив, що до прийняття бюджету на наступний рік Дніпропетровськ буде залишатися Дніпропетровськом, як це прописано в законі України “Про географічні назви”. Зокрема в ст. 7 цього закону говориться, що перейменування географічних об’єктів набирає чинності одночасно з набранням чинності державного та місцевих бюджетів, оскільки в кошторис повинні бути закладені гроші на зміну назви.

Журналістам Філатов пояснив, що киплячі з приводу перейменування пристрасті підігріваються з обох сторін. “З одного боку політики нестримно піаряться на цій темі, з іншого боку – є гарячі голови, громадські активісти, які ходять по місту і ламають стели. Тому я звернувся до територіальної громади, щоб якось пристрасті вляглися… Я звернувся до голови ВР, як я розумію, постанову ще не опубліковано. Є ще проблема. Депутати не думали про закон України щодо географічних назв, де зазначено, що рішення про перейменування вступають в силу з прийняттям нового бюджету. Ми будемо звертатися до Мінфіну і Кабміну, щоб зрозуміти, коли перейменування вступить в силу. У мене є відчуття, що Дніпропетровськ ще побуде Дніпропетровськом досить довго”, – сказав Філатов.

Нагадаємо, 19 травня Рада змінила назву з Дніпропетровська на Дніпро, в парламенті вже зареєстровано законопроект, який скасовує перейменування. Міський голова Борис Філатов прогнозував, що витрати, пов’язані з перейменуванням Дніпропетровська, складуть 700-800 тис. грн.

Зазначимо, у квітні 2015 р. Верховна Рада України прийняла закон про засудження комуністичного та нацистського режимів. За даними Українського інституту національної пам’яті, нові назви у зв’язку із дією закону повинен отримати 941 населений пункт.

Правда України

12 міжнародних стандартів в галузі туризму та гостинності вводяться в Україні

tourism_ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України найближчим часом має намір внести в державний план стандартизації перелік основних міжнародних стандартів в сфері туризму.

“Уже в кінці травня в державний план стандартизації будуть внесені 12 міжнародних і європейських стандартів в галузі туризму та гостинності”, – написав директор департаменту туризму і курортів МЕРТ Іван Ліптуга на своїй сторінці в соціальній мережі.

За його словами, таке рішення прийнято 18 травня 2016 року у спільній нараді профільного департаменту і департаменту технічного регулювання МЕРТ з главами технічних комітетів і національним органом стандартизації – ДП “УкрНДНЦ”.

“Імплементація єдиних міжнародних стандартів ISO та EN дозволить підвищити якість надання послуг в сфері туризму, сприятиме прозорості дозвільної та ліцензійної систем, зниження корупційних ризиків, а також дозволить більш ефективно захищати права споживачів туристичних послуг”, – відзначає І.Ліптуга.

За його даними, затверджені до впровадження стандарти встановлюють критерії якості щодо діяльності інформаційних туристичних офісів (ISO 14785), роботи туристичних сервісів на природоохоронних територіях (ISO 18065 до: 2015), менеджменту пригодницького та екологічного туризму (ISO 21101: 2014 і ISO 13009 до: 2015) , а також професійної підготовки та кваліфікаційних програм для гідів та екскурсоводів (EN 15565 2008).

Як повідомляється на сайті МЕРТ, в Україні міжнародних стандартів у сфері туризму будуть впроваджені шляхом їх адаптації в систему національного законодавства.

Правда України

Європейський парламент проаналізує ситуацію, пов’язану із збанкрутілими українськими банками

europarlament

Місія Європейського парламенту по бюджетному контролю має намір проаналізувати ситуацію, пов’язану із збанкрутілими українськими банками.

“Що стосується питання про 72 банки, які збанкрутували … Ми займаємося цим питанням в Брюсселі, перевіримо всі факти і зробимо відповідні висновки”, – заявила голова місії Європарламенту по бюджетному контролю Інге Гріссле.

Вона повідомила, що питання про банкрутство 72 банків обговорювалося в ході зустрічей місії Європарламенту в Україні.

“Ми обговорили банкрутство 72 банків останнім часом і куди зникли гроші, які ніхто не може знайти”, – сказала І.Гріссле.

За її словами, в Україні є прогрес в боротьбі з корупцією і проводяться реформи, проте останнім часом швидкість реформ сповільнилася.

“Ми констатували зниження швидкості реформ. З макроекономічної допомоги ще не виконані умови для надання EUR800 млн, вони ще чекають виконання відповідних зобов’язань з української сторони”, – сказала вона.

І.Гріссле підкреслила, що для місії Європарламенту по бюджетному контролю важливо, щоб реформи були продовжені. При цьому вона нагадала, що Україна отримує транші фінансової допомоги у виконанні конкретних зобов’язань.

За словами І.Гріссле, євромакрофінансова допомога Україні становить EUR3,4 млрд, EUR800 млн надається на двосторонній розвиток і підтримку, EUR500 млн – на регіональний розвиток, EUR50 млн – на підвищення стабільності, EUR60 млн складає гуманітарна допомога.

Вона повідомила, що місія Європарламенту по бюджетному контролю, вперше прибула в Україну, зустрілася з народними депутатами, представниками громадськості, антикорупційних агентств і органів.

І.Гріссле наголосила на необхідності продовження реформ, щоб вони не залишалися на папері, а також реалізацію нових антикорупційних законів, які прийме український парламент.

Правда України

Deutsche Bank AG згортає операції на ринку капіталу в Росії

Doyche-bank

Deutsche Bank AG, керуючий найбільшим інвестиційним банком в Європі, має намір згорнути операції на ринку капіталу в Росії до середини 2016 року.

Це випливає з виступу співкерівника банку Джона Крайана, підготовленого до річних зборів акціонерів банку.

“Компанія вийде зі свого бізнесу на ринку капіталу в Росії до середини року”, – повідомив він.

Пан Крайан заявив, що найбільший інвестбанк Європи має намір зосередитися приблизно на третині клієнтів свого підрозділу з цінних паперів, які вже забезпечують 98% його виручки.

Минулого тижня газета Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) повідомила, що Deutsche Bank планує до кінця 2019 року зменшити число клієнтів у всьому світі більш ніж на 30 тисяч, прагнучи знизити ризики і підвищити увагу до ключових клієнтів банку.

У той же час Джон Крайан зазначив, що Deutsche Bank залишається “беззастережно” прихильним до свого бізнесу з цінних паперів, оскільки він являє собою “незамінний елемент” стратегії розвитку банку.

Deutsche Bank, як і багато інших глобальні інвестиційні банки, планує скорочення своїх операцій на ринку капіталу в поточному році на тлі негативного впливу на прибуток сектора нестабільну ситуацію на ринку, низьких процентних ставок і посилення правил регулювання.

Правда України

Президент США Барак Обама поширив право на оплату понаднормових годин на 4,2 мільйона американців

obama-ukaz

Президент США Барак Обама поширив право на оплату понаднормових годин на 4,2 мільйона американців, з тим, щоб весь час, проведений на роботі, відбивався на зарплаті працівників.

В новому указі президента США Барака Обами йдеться про те, що максимальна зарплата працівника, який працює понаднормово, тобто понад 40 годин на тиждень, збільшилась удвічі, а саме – з 23660 майже до 47500 доларів.

Указ торкнеться в першу чергу працівників ресторанів фастфуду і магазинів, у яких зарплати менеджерів нерідко майже не перевищують зарплат рядових співробітників.

«Якщо ви працюєте більше 40 годин на тиждень, то вам повинні за це заплатити або надати вам додатковий вихідний, який ви зможете провести з рідними і близькими, – заявив Обама. – Це один з найважливіших заходів, прийнятих нами для поліпшення оплати праці представників середнього класу».

За оцінками Білого дому, протягом наступних 10 років працівникам за наймом буде виплачуватися щорічно 1,2 мільярда доларів.

Будуть реальні цифри відповідати цим оцінками, поки неясно.

Національна федерація роздрібної торгівлі – лобістська організація, що представляє інтереси магазинів, – заявила, що, внаслідок указу Обами, роботодавці, можливо, скоротять час роботи до 40 годин в тиждень, щоб не платити понаднормові, які в півтора рази підвищують оплату перших 40 годин роботи. Якщо це станеться, то люди стануть проводити менше часу на роботі, однак не стануть більше заробляти.

Представники Білого дому заявили, що при колишніх нормативах тільки 7 відсотків службовців у США мали право на оплату понаднормових годин. Після того, як 1 грудня указ Обами увійде в силу, ця цифра складе 35 відсотків.

Правда України

Повсюдний доступ до інтернету дозволить 500 млн чоловік подолати поріг бідності

total-web

Повсюдний доступ до інтернету дозволить 7% населення земної кулі (500 млн чоловік) подолати поріг бідності і підвищить світовий ВВП на $ 6,7 трлн, йдеться в дослідженні підрозділу PwC з надання послуг в області стратегічного консультування.

В ході дослідження, були проаналізовані дані по 120 країнам за десятирічний період. Результати дослідження дозволяють зробити висновок про те, яким чином може змінюватися веб-простір у міру збільшення числа інтернет-користувачів з країн, що розвиваються. Відзначається, що в результаті уповільнення зростання числа інтернет-користувачів 4,1 млрд людей не мають доступу до сучасної економіки, хоча могли б принести їй додатково близько $ 6,7 трлн.

Згідно з даними звіту, повсюдний доступ до інтернету на глобальному рівні буде забезпечено, коли на кожного інтернет-користувача з країн з розвиненою економікою припадатиме п’ять користувачів з країн, що розвиваються. Для порівняння: в даний час це співвідношення становить один до двох.

Забезпечення можливості підключення до онлайн-ресурсів по всьому світу в найближчі п’ять років може принести країнам, що розвиваються і комерційним підприємствам величезну користь, включаючи можливості зростання для операторів телекомунікаційних мереж, які оцінюються в $400 млрд і вигоду постачальників контенту в розмірі близько $200 млрд.

“Забезпечення повсюдного доступу до інтернету – одна з основних перешкод розвитку в сучасному світі, – вважає Бахджат аль-Дарвіч, співавтор дослідження. – Щоб мешканці країн, що розвиваються могли брати повноцінну участь в сучасній економіці і відчути на собі ефект від використання інтернету, нам необхідно спростити і здешевити доступ до інтернету і надати підтримку людям, що відкрили для себе інтернет і вперше опинилися в веб-просторі“.

За даними дослідження, інтернет зможуть дозволити собі 80% населення планети в тому випадку, якщо вартість онлайн-доступу впаде майже на 70%.

Завдяки заміні поточних мереж 2G мережами 3G або 4GLTE можна скоротити вартість мегабайта на ринках, що розвиваються на 60-70%, при цьому надання інтернет-послуг буде вигідним для операторів, і понад 2 млрд людей відкриють для себе можливості інтернету, йдеться в звіті.

Поширення контенту через ряд місцевих високошвидкісних мереж надасть доступ до інтернету для ще 300 млн чоловік. Крім того, 170 млн осіб зможуть скористатися поліпшеним і дешевшим доступом за рахунок офлайн-каналів поширення контенту, включаючи державні і регіональні ресурси обміну даними. Тим часом дії урядів, спрямовані на надання інформаційних матеріалів про освіту, соціальні послуги та бізнес-можливості, можуть спонукати ще 200 млн чоловік підключитися до інтернету.

Онлайн-доступ, який фінансується фірмами або абонентами (наприклад, освітні центри), може залучити ще 500 млн користувачів по всьому світу.

“Всеосяжність інтернет майбутнього відрізнятиметься від сучасного інтернету, – каже Матіас Херцог, співавтор звіту і партнер PwC в США. – Він буде в більш повній мірі відповідати лінгвістичним, культурологічним та економічним потребам тих, хто раніше не мав доступу до мережі. Крім того, інтернет стане основним каналом надання найважливіших послуг для найбільш знедолених верств населення в сучасній економіці. Також буде спостерігатися зростання в сегменті інтернет-торгівлі, учасниками якої стануть найбідніші верстви населення “.

Правда України

Верховна Рада України таки перейменувала Дніпропетровськ у Дніпро

dnipro-ua

Верховна Рада України таки перейменувала Дніпропетровськ у Дніпро.

Верховна Рада перейменувала Дніпропетровськ в “Дніпро” в рамках закону “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборони пропаганди їх символіки”.

За прийняття в цілому проекту постанови №3864 проголосували 247 депутатів при мінімально необхідних 226.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Згідно з пояснювальною запискою, свою нинішню назву Дніпропетровськ в 1926 році місто отримало від назви ріки і в честь партійного, більшовицького і радянського діяча Григорія Петровського.

Нагадаємо, в кінці грудня 2015 року Дніпропетровська міська рада просила Раду не перейменовувати Дніпропетровськ.

Правда України

Марі Йованович стане новим послом Сполучених Штатів Америки в Україні

posol-usa-in-ua

Президент США Барак Обама повідомив, що новим послом країни в Україні стане Марі Йованович. Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

Чинний глава американської дипломатичної місії в Києві Джеффрі Пайетт відправиться до Греції.

Йованович народилася в Канаді, в сім’ї емігрантів з Росії. У дитинстві разом з батьками переїхала в США, де закінчила Прінстонський університет і Пушкінський інститут. У 1986 році Йованович надійшла на дипломатичну службу. Працювала в дипломатичних представництвах США в Могадішо (Сомалі), Лондоні (Великобританія), Москві (Росія) і Оттаві (Канада).

З серпня 2001 року по червень 2004 року Йованович працювала заступником американського посла і тимчасовим повіреним США в Україні. У 2002 році вона першою підняла питання про порушення Україною санкцій проти Іраку в вигляді продажу Саддаму Хусейну партію радіолокаційних систем “Кольчуга”.

Після України Йованович деякий час займала посаду старшого радника заступника державного секретаря США з політичних питань, після чого в 2005 році відбула послом в Киргизстан. У 2008 році її перевели на посаду посла США в Вірменії, де вона пробула до літа 2011 року. Зараз дипломат працює деканом школи вивчення мов в Інституті дипломатичної служби Держдепартаменту США. Йованович володіє російською мовою.

Правда України

Microsoft прийняла рішення про продаж Nokia компаніям FIH Mobile і HMD Global

microsoft-nokia

Колись велика Nokia в черговий раз змінила власника. Microsoft прийняла рішення про продаж Nokia компанії FIH Mobile (дочірня компанія відомого тайваньського виробника Foxconn) і компанії HMD Global. Це останній цвях в кришку труни легендарного бренду? Або остання надія на його відродження?.

10 років тому Nokia була стовпом IT-індустрії і лідером ринку гаджетів. Приблизно, як Apple сьогодні.

Людині, яка припустила б, що одного разу Nokia опиниться біля розбитого корита і в буквальному сенсі піде по руках, в ті роки порадили б лікуватися. Бажано електрикою.

У пікові моменти своєї популярності Nokia контролювала понад 40% ринку стільникових телефонів. А потім прийшов Apple iPhone, почалася ера сенсорних телефонів і мобільних операційних систем нового рівня. Nokia опинилася в тіні нових гравців.

Сьогодні від колишньої величі не залишилося і сліду.

18 травня 2016 року стало відомо про те, що американська компанія Microsoft продає колись відомий фінський бренд і бізнес мобільних телефонів початкового рівня.

Покупці – фінська інвестиційна компанія HMD Global і тайванський виробник Foxconn – обіцяють відродження Nokia на платформі Android.

Що це означає для бренду, у якого донині багато фанатів, якi мрiють про днi колишньої слави компанії, що “з’єднувала людей”?

Угода, яка в черговий раз вершить долю фінського бренду з віковою історією, характеризується у першу чергу не особливо вражаючою сумою $350 млн.

Саме стільки HMD Global і FIH Mobile заплатили за Nokia. І отримали всі патенти та активи, пов’язані з телефонами початкового рівня, які дісталися Microsoft, після покупки Nokia в 2014-му році. І на додачу – компанію Microsoft Mobile Vietnam – виробничий підрозділ у в’єтнамському місті Ханой. Операція повинна бути завершена до кінця 2016-го року.

Для Microsoft в цій угоді зрозуміло все. У своєму прес-релізі компанія заявляє, що має намір підтримувати власну платформу Windows 10 Mobile, а разом з нею і лінійку смартфонів Lumia.

З минулого року смартфони Lumia випускаються під брендом Microsoft, а не Nokia. Так що можна припустити, що Nokia просто перестала бути потрібною американській компанії.

Спочатку партнерство, а потім і покупка фінського бренду в 2014-му році була вхідним квитком для Microsoft на ринок смартфонів. До того моменту просування платформи Windows Phone було пов’язано з партнерами (HTC, Samsung), але було відверто невдалим.

І не можна сказати, що легендарний бренд Nokia якось допоміг Microsoft. У кращі часи ринкова частка Windows Phone не досягала і 5%. В останні два роки вона неухильно знижується. В першому кварталі 2016 року Microsoft змогла продати лише 15 млн. смартфонів.

Ні про яке суперництво з iOS і Android мова не йде. У 2016 році ринкова частка Windows Mobile навряд чи перевищить 1%.

Як би там не було, Microsoft використовувала напрацювання і патенти Nokia для своїх потреб так ефективно, як могла. Простіше кажучи, американці вичавили Nokia насухо. І “скидають” непотрібні активи.

Що залишилося від Nokia? І як збираються скористатися цим покупці бренду?

Угода передбачає, що HMD Global і FIH Mobile отримають бренд Nokia, програмне забезпечення і сервіси, сервісну мережу і ключові контракти на поставки комплектуючих від партнерів. І власні виробничі потужності у В’єтнамi.

Власне, з виробничими потужностями у цього альянсу проблем бути не повинно взагалі. FIH Mobile – це дочірнє підприємство тайванської Foxconn. Ця компанія займається виробництвом гаджетів для багатьох виробників, включаючи Apple, Dell, HP, Acer, Blackberry і т. д.

4500 тис співробітників Nokia перейдуть на роботу в HMD Global і FIH Mobile. За умовами угоди, ексклюзивні права на бренд Nokia відходять до HMD Global терміном на 10 років. А за перші три роки, компанія зобов’язується інвестувати в маркетингову підтримку бренду $500 млн.

Чи буде Nokia знову “єднати людей”, як свідчив її слоган в роки величі бренду?

Буде, запевняє Арто Нумелла, голова HMD Global.

“Нові смартфони і планшети Nokia будуть працювати під управлінням Android, об’єднуючи один з найвідоміших у світі мобільних брендів з лідируючою мобільною операційною системою”, – заявив Нумелла.

HMD Global була заснована в 2015-му році, її штаб-квартира розташована в Гельсінкі. Нумелла, як і багато інших співробітників компанії, раніше працював і в Nokia, і Microsoft.

Він переконаний, що легендарний бренд і ключові патенти компанії дозволять відродити минулу велич.

Експерти вітають обидва ключові чинники починань HMD Global – партнерство з FIH Mobile і ставку на Android.

“Дочка” Foxconn – одного з найбільших у світі ODM-виробників – обіцяє якісне виробництво пристроїв. Foxconn виробляє 1 з 10 мобільних гаджетів в світі, включаючи iPhone 6s. Те, що влаштовує Apple, не може не влаштовувати Nokia, переконаний аналітик Томі Ахонен.

Для Foxconn ця угода стає способом увійти до вищої ліги виробників смартфонів. Компанія пізно виходить на ринок в якості самостійного гравця, пропустивши вперед Lenovo, Huawei, Xiaomi та багатьох інших.

А вибір Android в якості операційної системи був єдино правильним для Nokia ще в 2011-му році, відзначають оглядачі. Але тоді, в силу партнерських зв’язків з Microsoft, а також вже запланованого поглинання, він так і не був зроблений.

Втім, деякі експерти сумніваються, що в 2016 році оновлена Nokia зможе ефектно увірватися на ринок смартфонів, де конкуренція гостра, як ніколи. Поки невідомо, що саме збираються запропонувати ринку в Foxconn.

Відомо, що компанія не просто “клепає” iPhone для Apple, але і є автором багатьох нюансів “яблучної” розробки. Залишається дочекатися анонсу першої оновленої моделі Nokia, щоб зрозуміти, чи є хоч якісь шанси на відродження колишньої величі.

Правда України

Володимир Гройсман нажив собі ворога в особі першого заступника голови АП

uriad-groismana

Співробітники Адміністрації президента люблять розповідати, що перед призначенням Володимира Гройсмана прем’єром перший заступник голови АП Віталій Ковальчук сказав: “Якщо в уряді буду я і Борис Ложкін (глава АП), воно пропрацює до президентських виборів, якщо ні – не довше року”.

Тоді Ковальчук хотів працювати в Кабміні одним із заступників прем’єра. Але Володимир Гройсман домігся, щоб цього призначення не сталося. У підсумку в особі першого заступника голови АП прем’єр нажив собі ворога.

Тепер у Ковальчука є можливість зробити все, щоб його прогноз збувся – з минулого тижня він – представник президента в уряді.

Конфлікт Гройсмана-Ковальчука – аж ніяк не єдиний, який може загрожувати працездатності Кабміну.

В силу особливостей його формування у ньому спочатку були закладені конфлікти з-за дублювання повноважень. Крім того, деякі міністри в приватних бесідах не особливо приховують відсутність поваги до прем’єра.

Призначення Віталія Ковальчука представником президента в Кабміні навряд чи можна назвати приємною новиною для прем’єр-міністра. Хоча під час подання Ковальчука прем’єр дуже старався усміхатися.

За нашою інформацією, ідея призначити Ковальчука представником президента в Кабміні виникла мало не на наступний день після голосування за уряд Гройсмана. Кажуть, в якості жарту її на одній з нарад озвучив політтехнолог глави держави Олег Медведєв.

Але тоді, як розповідають в оточенні голови АП, Ковальчук відмовився. Він погодився на цю пропозицію тільки місяць тому, після того як президент втретє попрохав його про це. Крім того Ковальчук розцінив, що нова посада додасть йому публічності.

Посаду представника президента в Кабміні здається суто технічною. Вона з’явилася при президенті Вікторі Ющенко. Представник глави держави має право бути присутнім на засіданнях Кабміну, озвучувати при обговоренні того чи іншого питання позицію президента і брати участь у підготовці законопроектів, які уряд направляє у Верховну Раду.

За часів прем’єрства Арсенія Яценюка представником президента в Кабміні був нинішній глава Мінфіну Олександр Данилюк. Він часто сперечався з Яценюком з приводу того, які питання включати до порядку денного засідання уряду. Співробітники АП кажуть, що після одного такого спору і почалося горезвісне протистояння Порошенко і Яценюка, яке закінчилося звільненням останнього.

“Яценюк міг сказати Данилюку: “ви вільні, далі на засіданні залишаються тільки члени Кабміну”. І Данилюк, хоч і обурювався, але йшов. А ось Ковальчука, Гройсману доведеться виводити хіба що під конвоєм”, – ділиться думкою один з міністрів на умовах анонімності.

Поки представник президента Ковальчук не вступає в особисті перепалки з прем’єром. Замість цього, він в манері чимось нагадує Яценюка, задає питання виступаючим там, де прем’єр забуває їх задати. Він може посеред засідання, поговоривши по телефону, підійти з хазяйським видом до Гройсмана, і поклавши йому на стіл папірець, щось довго пояснювати на вухо. Або просто на виході зібрати кілька міністрів і кілька хвилин поговорити з ними, показуючи дружні відносини з ними.

В АП розповідають, що за день до першого свого походу в Кабмін, він до глибокої ночі “ганяв” колишню команду Данилюка, щоб вони нормально підготували порядку денного. А якщо не впораються – обіцяв звільнити.

Ще під час Майдану Ковальчук запам’ятався колегам по опозиції і Адміністрації Януковича блокнотом, в якому писав заготовки відповідей для Віталія Кличка на всі запитання опонентів. Але з тією ж легкістю, з якою нинішній заступник глави АП може прорахувати ходи інших політиків, він наживає собі ворогів серед них.

Втім, як вже було сказано вище, Ковальчук – не єдина проблема Гройсмана.

Між його міністрами закладені і зароджуються конфлікти, які можуть згубно позначитися на результативності роботи Кабміну.

У середу, після засідання Кабміну, журналісти оточили міністра енергетики Ігоря Насалика і намагалися з’ясувати, що буде робити міністерство з закупівлями вугілля у сепаратистів. Але Насалик заявив, що він у тому, що відбувається на окупованій території не дуже розбирається. І порадив задавати ці питання міністру з питань окупованих територій Вадиму Чернишеві.

Цей випадок, звичайно, швидше спроба позбутися незручного питання, але навряд чи іншому міністру сподобається, якщо йому такі паси будуть віддавати постійно.

І таких “мін” в структурі Кабміну досить багато.

Один з них – конфлікт міністра культури Євгена Нищука та гуманітарного віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка. Як відомо, останній дуже хотів залишитися міністром культури, але за квотою БПП на цю посаду був призначений Євген Нищук. У той же час представник “Народного фронту” Кириленко змушений був задовольнятися безпортфельним віце-прем’єрством. Між колишнім і новопризначеним міністром виникла така неприязнь, що в результаті дійшло до того, що міністра культури перепідпорядкували не профільному віце-прем’єру, а віце-прем’єру з соціальних питань Павлу Розенко.

“Уявляєте цю маячню, коли Кабмін готує заходи до 8 травня, гуманітарний віце-прем’єр проводить нараду, а міністра культури не покликали. І тут дзвонить Нищук, і питає, а як ви без мене це все проводити взагалі зібралися?”, – розповідає один з представників Кабміну.

За словами співрозмовника, з-за цього протистояння Кириленко-Нищук мимоволі виникають додаткові складнощі для Павла Розенко.

“Він (Розенко – ред.), звичайно, відноситься до усього цього з розумінням, але все одно це ускладнює й роботу, і відносини”, – говорить один з міністрів.

Втім, сам Розенко будь-який конфлікт на цьому грунті з Кириленко заперечує.

“Ми з Кириленком знаємо один одного 25 років. Ще зі студентських часів. Ніяких “контр” між нами немає і бути не може. 100%”, – говорить Розенко, якому і так дістався один з найскладніших блоків. Вын стверджує, що історія з Ніщуком була просто “технічним моментом”, однак не вдається у подробиці.

Під час торгів за склад Кабміну Володимир Гройсман спочатку намагався витіснити з його складу Розенка, щоб отримати Мінсоцполітики під свого ставленика Андрія Реву. Під тиском Банкової Розенко пересунули на посаду віце-прем’єра. У зв’язку з цим було багато питань, чи зможуть спрацюватися Розенко і підзвітний йому міністр Рева. Тим більше, що спочатку їх погляди на соціальну політику дуже розходилися.

Зараз, за словами співрозмовників в Кабміні, незважаючи на всі складності від конфлікту піти вдалося.

“Видимого протистояння з Ревою немає. Скоріше, є певні тертя між Розенко і Данилюком з верифікації соцвиплат”, – говорить ще один представник Кабміну.

Правда, на засіданні Кабміну в середу, 18 травня, журналісти побачили досить жорсткий спір міністра фінансів Данилюка з Степаном Кубівим (першим віце-прем’єром –ред.) і Гройсманом, і стосувався він особливостей приватизації Одеського припортового заводу.

“Данилюк взагалі більше часу сидить на Банковій, ніж в Кабміні”, – ображаються в оточенні Гройсмана.

“А якби в Кабмін зайшли Ложкін та Ковальчук, то засідання взагалі б проводили на Банковій, а на Грушевського сидів би Гройсман та його тріо”, – жартує один з міністрів.

У цілому ж ті міністри, які працювали в Кабміні за Яценюка, кажуть, що конфлікти будуть і далі, і найчастіше через дублювання повноважень.

“Коли думали в Кабмін завести Ложкіна і Ковальчука, то Геннадія Зубка хотіли повернути в АП. В результаті ж він виявився віце-прем’єром з децентралізації, а це улюблений коник Гройсмана, і він звик на ньому їздити. Очевидно, що таке перетинання поля рано чи пізно призведе до відкритого або прихованого конфлікту. Так само, як і в перетині сфер діяльності Клімкіна і Цинцадзе спочатку закладений такий конфлікт”, – кажуть джерела в Кабміні.

“Цинцадзе отримала посаду, в тому числі, і як подарунок “єврооптимістам” (група депутатів у фракції БПП на чолі з Мустафою Найємом і Сергієм Лещенко – ред.), щоб вони поменше кричали перед голосуванням за Гройсмана. Зараз прем’єр через неї буде намагатися вийти на Європу, і це не сподобається Банковій”, – продовжує співрозмовник.

Є ще один нюанс – деякі міністри дозволяють собі демонструвати зневагу прем’єру. У п’ятницю кілька з них не з’явилися на “годину питань до уряду” у Раду. В ложі Кабміну були відсутні Павло Петренко, Арсен Аваков, Юрій Стець, Ігор Жданов.

“За Яценюка таке можна було зробити тільки, якщо ти на лікарняному або у відрядженні, підписаною прем’єром. Тут же деякі просто були відсутні у своїх справах”, – говорить один з міністрів, який працював у двох Кабмінах.

“Стиль спілкування у Гройсмана і Яценюка абсолютно різні. Яценюк більш зважений та збалансований. У нього було дуже мало імпульсивно емоційних рішень. Гройсман грає в “міцного господарника”. Роздає з льоту доручення направо і наліво, не надто аналізуючи, чим це доручення може закінчитися”, – говорить один із співробітників Кабміну.

На Банковій вважають, що через місяць квітково-цукерковий період Кабміну Гройсмана закінчиться і почнуться проблеми.

“Ми думали, що вони почнуться до осені, але, схоже, все станеться набагато раніше”, – говорить співрозмовник, не уточнюючи, чого чекати.

У той же час колеги по НФ запевняють, що вони не будуть розгойдувати човен Кабміну.

“Ми спочатку вирішили, що не будемо працювати на деструктив. Навпаки, ми стоїмо осторонь і подивимося, як його почнуть гризти і топити свої ж”, – говорить один з депутатів-фронтовиків на умовах анонімності.

Правда України

Американський Конгрес виділив Україні 150 мільйонів з оборонного бюджету США

usa-ua

Американський Конгрес на своєму засіданні затвердив проект бюджету оборонного відомства на 2017 рік.

Повідомляється, що загальний бюджет міністерства оборони США складе 610,5 мільярда доларів, з яких Україні дістанеться 150 мільйонів. У документі говориться, що ці кошти будуть виділені на безпеку для нашої країни.

Крім того, проект передбачає і іншу міжнародну допомогу. Так, на навчання та оснащення іракських сил буде виділено 680 млн дол. і ще 50 на підтримку курдських бойовиків. Ще американці планують зберегти в Афганістані свій контингент кількістю в 9,8 тисяч чоловік в наступному році.

Загальна ж стратегія для бюджету Пентагону стосується боротьби проти “Ісламської держави”, а також підтримки союзників США в Європі.

“Нам довелося зробити непростий вибір … Ми не повинні посилати нікого на місії, для яких вони не повністю готові”, – прокоментував хід дебатів по бюджету представник республіканців від штату Техас.

Правда України

Українець Вадим Єрмолович зізнався в американському суді в крадіжці неопублікованих прес-релізів

hacker-ermolovych

Українець Вадим Єрмолович зізнався в американському суді в крадіжці неопублікованих прес-релізів, які використовувалися потім для інсайдерської торгівлі.

28-річний житель Києва тепер може бути засуджений на термін до 20 років, вирок буде винесено судом 22 серпня.

У гучній справі, за якою проходять більше 30 громадян України і США, свідчення раніше вже дали три людини. За даними Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC), учасники мережі заробили на інсайдерській інформації понад 100 млн дол.

Група хакерів отримувала за допомогою фішингу доступ до неопублікованих прес-релізів, зламуючи мережі спеціалізованих агентств Marketwired, PR Newswire, Business Wire. Повідомлення емітентів, включаючи Boeing Co., Hewlett-Packard Co., Caterpillar Inc., Oracle Corp., містили дані про фінансові показники, іншу суттєву для ринку інформацію, і з використанням цих відомостей трейдери, які брали участь в мережі, здійснювали операції на ринку. Потім хакери отримували частину прибутку від цих угод.

Раніше у справі свідчення дав трейдер Ігор Дубовой, який купував у хакерів здобуті до офіційної публікації повідомлення компаній.

Українська “Джаспен Кепітал” і її керівник погодилися заплатити 30 млн дол. Для врегулювання претензій SEC у цій справі.

За даними слідства, все почалося в 2010 році, коли український хакер вперше зламав сервери агентств, що поширюють прес-релізи компаній. Про свій “успіх” він розповів в розміщеному в мережі відеоролику, яким зацікавилися трейдери, в числі яких був Дубовий. Так почалася історія співпраці хакерів і трейдерів.

Трейдери давали “наведення” щодо компаній, які повинні розкрити важливу інформацію, і висловлювали свої “побажання”, а хакери отримували грошову винагороду.

Зокрема, тільки в результаті отримання доступу до звітності Caterpillar за другий квартал 2011 року, надісланій в агентство PRNewswire за три дні до офіційного релізу, злочинці заробили на операціях з паперами компанії майже 650 тис. дол.

У жовтні 2013 року Panera Bread Co. направила в інформаційне агентство прес-реліз про корекцію квартальної звітності, давши вказівку випустити текст, згідно звичайній практиці, після закриття ринку. Отримавши доступ до повідомлення раніше інших, трейдери заробили понад 1 млн дол.

Слідами цієї справи агентства Business Wire, Marketwired, PRNewswire, які, будучи аналогом російських уповноважених агентств, поширюють прес-релізи емітентів про підсумки кварталів, великі угоди та інші важливі дати більшості американських емітентів, зробили кроки для підвищення безпеки своїх систем.

Фішинг дозволяє добувати логіни і паролі шляхом проведення масових розсилок електронних листів нібито від імені банків або інших великих структур; в листі міститься посилання на підроблений сайт, щоб спонукати користувача ввести на ньому свій пароль.

У січні 2016 року український хакер Сергій Вовненко визнав провину у зломі 13 тис. комп’ютерів для крадіжки банківських даних. На думку сторони звинувачення, хакер був частиною злочинного угруповання в 2010-2012 роках.

Правда України

Двоє співробітників НАК “Нафтогаз України” згадуються в так званих “Панамських документах”

panama-papers

Двоє співробітників Національної акціонерної компанії (НАК) “Нафтогаз України” згадуються в так званих “Панамських документах”, проте ці особи не порушували закон і правила компанії. Про це заявляє керівництво “Нафтогазу” зі зв’язків з громадськістю.

“Внутрішня перевірка не виявила в цих випадках порушення внутрішніх положень “Нафтогазу” або конфлікту інтересів, пов’язаного з роботою цих співробітників в групі “Нафтогаз”. Компанія продовжує аналіз переліку осіб, згаданих в панамських документах, і поінформує про результати”, – запевнили в компанії .

Одним з фігурантів “Панамських документів” виявився заступник голови правління Сергій Коновець. За даними “Нафтогазу”, Коновець є міноритарним співвласником холдингової компанії Kvassir Global inc., зареєстрованою на Британських Віргінських островах в 2009 році.

“Діяльність Kvassir Global inc. Жодним чином не пов’язана з роботою Сергія Коновца в “Нафтогазі”: компанія не була і не є покупцем і постачальником жодного з підприємств, що входять до групи “Нафтогаз” або будь-яких інших компаній нафтогазового комплексу України”, – повідомили в “Нафтогазі”.

Інвестиції в Kvassir Global inc. відображені в декларації Сергія Коновця з моменту його повернення в Україну, підкреслюють в НАК. Співвласниками компанії є кілька українських та іноземних інвесторів, які не пов’язані з групою “Нафтогаз”, вони не були і не є державними службовцями і не займаються політичною діяльністю.

Крім того, в “Панамських документах” згаданий голова правління ВАТ “Укртранснафта” Микола Гавриленко. Згідно з опублікованою інформацією, Гавриленко є співвласником компанії TURITELLA, зареєстрованої в 1999 році в Панамі. “У 2007 році Микола Гавриленко вийшов з числа акціонерів TURITELLA і з тих пір не має до цієї компанії ніякого відношення”, – відзначають в “Нафтогазі”.

Правда України

Заробітна плата прем’єр-міністра Володимира Гройсмана за квітень склала 11,738 тисяч гривень

zarplata-groismana

Заробітна плата прем’єр-міністра Володимира Гройсмана за квітень склала 11,738 тисяч гривень.

Про це йдеться у відповіді секретаріату Кабінету міністрів на наш запит.

Сума коштів, нарахована Гройсману в квітні, склала 11,738 тисяч гривень, з них посадовий оклад становив 4,347 тисяч гривень, надбавка за вислугу років – 869,52 гривні, надбавка за особливий характер роботи – 5,217 тисяч гривень.

У квітні прем’єру була нарахована щомісячна премія (30% від посадового окладу) в сумі 1 304,29 гривні.

Сума утриманих податків склала 2,289 тисяч гривень, з них податок з доходів фізичних осіб – 2,112 тисяч гривень, військовий збір – 176,08 гривні.

Фактична сума, отримана прем’єром, склала 9,449 тисяч гривень.

Як повідомлялося, 14 квітня Верховна Рада прийняла відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і призначила новим прем’єром Володимира Гройсмана.

Правда України

Сбербанк і VSBank (Україна) опинилися в полі зору потенційних покупців

sberbank

Як стало відомо, одна з найбільших українських фінустанов – «Сбербанк» Росії – опинилася в полі зору потенційних покупців. Крім того, є претенденти і на придбання львівського VSBank, який також є «дочкою» російського державного банку.

Цю інформацію журналісту видання підтвердили близькі до переговорів джерела. У свою чергу, від офіційних коментарів сторони поки що утримуються. «Прес-служба «Сбербанку» не коментує ринкові чутки», – сказала представниця прес-служби установи Анастасія Вахламова.

Нагадаємо, що «Сбербанк» Росії, який активно функціонує на території України, не так давно пройшов процедуру ренеймінгу, прибравши зі своєї назви найменування країни-агресора.

За інформацією, яка є в нашому розпорядженні, одним із претендентів на придбання «Сбербанку» є український бізнесмен Олександр Ярославський (статки – $721 млн, 8-ме місце у списку Forbes-2016). Не дивно, що підприємець має інтерес до цього активу: Ярославський зарекомендував себе як один із найуспішніших банкірів країни, свого часу продавши Укрсиббанк найбільшій міжнародній групі BNP Paribas.

«У Ярославського є досвід володіння великим банком, а також є гроші на його розвиток. Тому така можливість справді реальна. Оскільки для Кремля володіння українськими банками – сьогодні радше проблема, ніж можливість впливу і тим паче отримання доходів, то в росіян цілком може бути інтерес до продажу», – вважає аналітик Ерік Найман.

На момент підготовки матеріалу до публікації Олександр Ярославський утримався від коментарів.

Тим часом ще одним українським активом російського «Сбербанку», до якого придивляються покупці, став невеликий львівський VSBank. Також нагадаємо, що після переходу російського «Внешекономбанку» під контроль «Сбербанку» (Росія) український Промінвестбанк частково передається під опіку топ-менеджерів – вихідців зі «Сбербанку» (Україна). ПІБ входить до групи найбільших банків, але переживає далеко не найкращі часи.

Цілком логічно було б продати один із двох найбільших банків на українському ринку, вважають експерти, опитані нами. Хоча самого політичного рішення про угоду наразі не ухвалено, уточнюють вони. «Гадаю, що такі переговори вести можна, розуміючи, що діяльність російських банків в Україні ускладнюється. Але тут питання радше в механізмі ухвалення рішення на рівні перших осіб», – каже екс-член Ради НБУ Василь Горбаль.

Першою реакцією банкірів і аналітиків на цю новину став сумнів у тому, що можлива угода матиме ринковий характер. «Найімовірніше, це може бути неринкова операція, а щось у стилі «Водафон»-«МТС» чи заправки «Лукойл»…» – вважає президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. Також експерти припускають, що у зв’язку з політичною ситуацією і збройним протистоянням в Україні остаточне рішення може стати технічним і буде спрямоване на те, щоб убезпечити активи державного російського банку від можливих зазіхань із політичних причин.

Крім того, «Сбербанк» активно інвестує в інноваційні компанії, технологію безконтактних платежів, розвиток ІТ, зокрема, вкладаючи гроші в молоді підприємства в Каліфорнії та в розвиток інноваційних центрів у Росії. А оскільки банківський ринок України сьогодні проходить консолідацію і переформатування, рішення про продаж частини підконтрольних активів на цьому ринку можна вважати логічним.

За даними НБУ, «Сбербанк» (Україна) і VS Bank належать до іноземних банківських груп. Їхнім основним акціонером є державний «Сбербанк» Російської федерації. Активи ВіЕс Банку на 1 січня 2016 року становили понад 3,6 млрд гривень, активи «Сбербанку» (Україна) – більш як 40,9 млрд гривень.

Правда України

Банки не повинні компенсувати клієнтам збитки через несвоєчасне повернення депозитів

Депозити

Банки не повинні компенсувати клієнтам збитки через несвоєчасне повернення депозитів, якщо ліміти встановлені Нацбанком. Верховний суд дійшов висновку, що адміністративні обмеження на повернення валютних вкладів звільнили банки від сплати щоденної 3-відсоткової пені.

Вкладники не мають права вимагати від банку грошову компенсацію своїх втрат і незручностей, які виникли через несвоєчасне повернення їм депозитів внаслідок адміністративних обмежень Нацбанку. Такого висновку дійшов Верховний суд в ході розгляду Ощадбанку з клієнтом. Вкладник подав позов, вимагаючи від банку заплатити йому 3-відсоткову пеню за кожен день прострочення, бо Ощадбанк не повернув йому валютний депозит у повному обсязі на його вимогу.

Вкладник 20 листопада 2013 року розмістив в Ощадбанку депозит на $150 тис. під 8% річних з капіталізацією нарахованих відсотків. Ця сума була розміщена на три роки, але була несподівано витребувана достроково – 8 вересня 2014-го, відразу після того, як Нацбанк обмежив дострокове зняття вкладів і сум, що видаються банками. Банк, посилаючись на заборону регулятора, відмовлявся повернути всю суму одноразово. Йдеться про постанову Нацбанку № 540 від 29 серпня 2014 року «Про введення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України». Тоді було заборонено видавати валютні вклади на суму понад 15 тис. грн в еквіваленті на день (близько $1 тис.), а саме дострокове повернення валютних вкладів повинно було проводитися в гривні.

Вкладник з цим не погодився і зажадав від банку, серед іншого, пеню в розмірі $48,5 тис. На момент ухвалення рішення суду першої інстанції – 5 лютого 2015-го – вкладник перерахував пеню до $359 тис. Суди усіх інстанцій – першої, апеляційної та касаційної – відмовили клієнту держбанку у стягненні пені, але він знайшов підставу для розгляду справи Верховним судом.

Втім, ВСУ також дійшов висновку, що прострочення повернення депозиту в такому випадку не повинно штрафуватися. Він послався на те, що Нацбанк увів це обмеження на період з 2 вересня до 2 грудня 2014 року (це обмеження неодноразово продовжувалося, а ліміт – підвищувався, але усе ще існує) з метою «недопущення використання фінансової системи для відмивання грошей і фінансування тероризму, та врегулювання ситуації на валютному ринку». «З огляду на сутність пені та беручи до уваги вимоги постанови НБУ, якою на певний період встановлені обмеження на здійснення виплат банками, не можна кваліфікувати дії банку як неналежне виконання покладених на нього зобов’язань», – йдеться у правовій позиції ВСУ.

Верховний суд у справі № 6-37цс16 відмовив вкладнику у стягненні пені в розмірі 3% вартості послуги за кожен день прострочення, але при цьому скасував аналогічні рішення судів трьох інстанцій в частині стягнення пені. Тепер справа повертається до Шевченківського районного суду Києва, який з урахуванням думки ВСУ має розглянути питання стягнення пені в період після 3 грудня 2014 року.

Зараз ліміт на повернення валютних вкладів підвищено вже до 50 тис. грн (менше $2 тис.) на добу, а гривневих – 500 тис. грн. «Якщо людина бажає зняти іноземну валюту, то, безумовно, на неї поширюється обмеження еквівалента 50 тис. грн на день. Мені не відомі випадки, щоб судовими рішеннями ці обмеження хтось обходив. Спроби оскаржити колишні редакції постанови НБУ, що обмежує зняття валюти з депозитів, робилися раніше, але були безрезультатними, – розповідає партнер адвокатського об’єднання Юлія Курило. – Якщо навіть уявити собі, що людина звернеться до суду і спробує стягнути суму боргу в судовому порядку, то судові розгляди заберуть кілька місяців. А за цей час можна встигнути депозит зняти, якщо сума не дуже висока».

Юристи кажуть, що додаткові умови можуть бути прописані в самому договорі. «Конкретні санкції за невиконання банком зобов’язань можуть бути передбачені безпосередньо в договорі вкладу», – зазначає керуючий партнер адвокатського об’єднання Віктор Мороз.

Банкіри визнають, що адміністративні обмеження на повернення депозитів негативно впливають на ставлення до них вкладників. Тому вони були задоволені, коли від початку березня обмеження частково полегшили. Учасники ринку чекають на їхнє повне скасування. «Сподіваємося, це позначиться на депозитному ринку і згодом поверне населенню довіру до банківської системи: люди не боятимуться розміщувати кошти, оскільки буде можливість зняти їх за необхідності», – говорить начальник відділу депозитних продуктів і поточних рахунків Ірина Стрепетова.

Найближчим часом обмеження навряд чи скасують повністю. «Це рішення не може спричинити відтік коштів, оскільки за два роки дії обмежень вкладники, які колись прийняли рішення не тримати кошти в банках, вже давно не є їхніми клієнтами. Але навряд чи можна припустити, що цього року стане можливим повне зняття обмежень: банківська система та економіка країни поки не готові до цього», – вважає начальник управління казначейства Олексій Дмитрієв.

Правда України

Захиталися крісла під керівництвом ДФС Романом Насировим і Сергієм Біланом

nasirov

Під керівництвом Державної фіскальної служби Романом Насировим і Сергієм Біланом – захиталися крісла. Невдоволення ними виходить з Верховної Ради. Депутати намагаються визнати роботу податківців і силового блоку служби незадовільною та ініціювати перед Кабміном службове розслідування. На руках у депутатів – конкретні факти корупції, службової бездіяльності, що призводить до збитків держави, помилковою кадрової політики, саботаж урядових доручень. Бізнесу теж є що сказати, але результативність перевірки, якщо вона буде проведена, мало хто вірить. Рік тому подібне розслідування відносно колишнього керівництва ГФС закінчилося відставкою без наслідків.

Чутки про відставку голови Державної фіскальної служби Романа Насирова і його першого заступника-керівника податкової міліції Сергія Білана перестали бути чутками. Якщо раніше про можливі кадрові ротації в ГФС говорили в уряді і, все більш активніше, після зміни Кабміну, то тепер ініціативу перехопив парламент.

Ще в середу ввечері, 11 травня, ряд депутатів-членів комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики говорили про перспективу розгляду рекомендацій уряду звільнити керівництво служби. Вже вранці в четвер, 12 травня, депутати від “Самопомочи” підтвердили нам, що це питання стоїть у порядку денному позачергового засідання комітету.

Проте, незважаючи на наявність кворуму та проекту рішення, голова комітету Ніна Южаніна запропонувала відкласти його до наступного засідання – 18 травня. Крім того, ще одним фактором для відстрочення стало фізична відсутність Насирова в Україні. Він знаходиться на глобальному антикорупційному самміті в Лондоні. “Рішення правильне, але проект потрібно виписати, віднімати і окремо вказувати за Насирову, Білану і ситуації на митниці”, – заявила Южаніна.

– Наскільки мені відомо, рішення з ранку було відомо. Куди ж воно поділося? – обурився на це перший заступник голови комітету Андрій Журжій (“Самопоміч”).

Член комітету, лідер фракції РПЛ Олег Ляшко взагалі заявив, що більше не буде приходити на засідання, раз такі важливі рішення відкладаються і звинуватив Южаніну у сприянні корупції та контрабанди на митниці в догоду політичним домовленостям. Мова йде про зміни до законодавства про прокуратуру і призначення генпрокурором Юрія Луценка.

“Вийшла ситуація наступна. БПП і президенту потрібні були голоси за закон про своє генпрокурора. Їх дало “Відродження” Віталія Хомутинника, у тому числі, в обмін на збереження балансу з Насировым, – розповів один з депутатів. – Плюс “Народний фронт”, який контролює обласну митницю, проти того, щоб карати її керівника. І щоб його зберегти, домовився про баланс інтересів”. Сам Хомутиннік відмовився реагувати на звинувачення. Варто відзначити, що при спробі комітету повернутися до розгляду відставки, депутати від БПП і НФ встали і пішли з засідання.

Комітет підготував два проекти рішення. Вони ґрунтуються на результатах заслуховування Насирова і Білана на закритому засіданні 21 квітня. Один проект передбачає визнання роботи керівництва ГФС незадовільною і рекомендує уряду їх звільнити з займаних посад. Причина – неадекватна і неефективна організація роботи, відсутність контролю глави ГФС і його першого заступника, скарги бізнесу, необґрунтований тиск на компанії з боку податкової міліції.

В документі наводяться приклади зловживання службовими повноваженнями посадовими особами. Наприклад, у селі Кочержинці Уманського району Черкаської області податкова міліція заарештувала товар на складах платника із застосуванням сили. “Пояснення підстав для проведення слідчих дій з застосуванням силових заходів до платників, які займалися закупівлею та експортом горіхів, були надані. Але вони не мали обоснованований”, – зазначено в проекті рішення.

У комітеті прийшли до висновку, що витрати на утримання податкової міліції в 2015 році перевищили економічний ефект від діяльності цього органу на понад 33 млн гривень. З 5587 кримінальних проваджень, відкритих в минулому році, в половині випадків прийнято рішення про закриття справ за відсутністю події або складу правопорушення. До суду направлено всього 180 справ.

Сергій Білан у своїх коментарях був небагатослівний, але вважає, що податкова міліція робить свою роботу добре. “І це видно зі значно збільшеним надходженнями в бюджет – плюс 16 млрд гривень сверхплана з початку року. Але у кожного може бути своя думка”, – заявив він.

Експорт горіхів, як відповідає на запит комітету ГФС, “на постійному контролі керівництва”. У більшості випадків митне оформлення цього товару на експорт затримується через виконання орієнтувань, що надходять від правоохоронних органів.

Нагадаємо, що для голови Одеської облдержадміністрації Михайла Саакашвілі тема горіхів також знаходиться на особливому контролі. Неодноразово він називав СБУ з ГФС “горіховою мафією”. У той же час, податківці наводять такі дані: з листопада 2014 року по вересень 2015 року обсяги експортних операцій склали 30,7 тис тонн, загальною фактурною вартістю 2,2 млрд гривень. При цьому сплачено податків на суму майже 39 млн гривень, повернуто валютної виручки на 341 млн гривень. В період з жовтня 2015 року по лютий 2016 року фактично експортовано 19,2 тис тонн волоських горіхів на суму 1,2 млрд гривень. У бюджет сплачено 10,2 млн гривень.

Вказують депутати і на відвертий саботаж урядових доручень. Ще Арсеній Яценюк, будучи прем’єр-міністром, ставив завдання Насирову протягом 3 місяців реформувати органи фіскальної служби. “Пройшов рік, але поставлені завдання так і не виконані, – йдеться в проекті рішення. – З 7 вересня і по сьогоднішній день не призначений заступник голови з митних питань, що призвело до відсутності належної організації контролю за цим напрямком”.

Кількість скарг від платників податків на дії посадових осіб не скоротилося, адміністрування не покращився, старі схеми ухилення від сплати податків збереглися, а боротьба з корупцією не результативна. Обурені депутати і втратою ГФС близько 3 террабайт інформації. А мова йде про 351 тис. електронних документів, 26 тис. даних у реєстраційних картках.

Член комітету Тетяна Острикова (“Самопоміч”) говорить про факти втручання в систему електронного адміністрування ПДВ. За її даними, є факти “вкидання” сум податку, нібито сплачених компанією “Мриолендж” при ввезенні товару. В результаті цих дій суб’єктів господарювання, у тому числі і ті, які мають ознаки фіктивності, збільшили реєстраційну суму і отримали право виписки податкової накладної та її реєстрації в системі. За попередніми оцінками, втрати бюджету можуть скласти майже 11 млн гривень. За цим фактом депутат звернулась в прокуратуру.

Другий проект рішення комітету стосується більш вузького кола проблем. Мова йде про те, яким чином Роман Насиров забезпечує виконання вимог законодавства в діяльності Київської митниці ГФС (обласний). Приводом для цього стала інформація, озвучена в лютому Юрієм Луценком, про порушення норм при визначенні митної вартості, організації контролю. Це призвело до того, що тільки в грудні 2015 року бюджет недоотримав митних платежів майже на 1 млрд гривень.

В податковому комітеті стверджують, що в 2015 році порівняно з попереднім роком значно скоротилися бюджетні відрахування за 9 товарним групам: при оформленні палива і нафтопродуктів – на 309 млн гривень, рослин – на 105 млн гривень, синтетичних волокон – на 6,2 млн гривень, взуття – на 3,7 млн гривень.

Обсяги імпорту знизилися 79 групам товарів майже на 3 млрд доларів. Члени комітету звернули увагу на те, що митне оформлення товарів широкого споживання, побутових приладів, високоліквідної одягу проходить за необгрунтовано низькими цінами, в той час як при визначенні митної вартості посадові особи повинні керуватися індикативними показниками та аналітичними даними з урахуванням аналізу ризиків.

Варто відзначити, що по митному питання депутатами зібрані більш конкретні приклади і аналітика на основі порівняльного аналізу найбільш схожих за логістичним параметрами Київської митниці (КТ) та Київської міської митниці (КГТ). Так, у грудні минулого року середній рівень митної вартості в першому підрозділі становив 2,9 доларів/1 кг, у другому – на 21% більше. Податкове навантаження на 1 кг імпортного товару на КГТ становить 24,5 гривень, що на 22% вище показника КТ. Показова навантаження і в розрізі “митної очистки” (розмитнення) контейнерів: 12,7 тис. доларів проти 9 тис. доларів на користь міської митниці. Такі пільгові умови призвели до “міграції” товаропотоків.

За даними комітету, через Київську митницю проходили або проходять цілі групи фірм-мінімізаторів. Наприклад, основними принципами роботи таких компаній, як “КК Південь-Стандарт”, “Соломон Трейд”, “Стіл кінг” є недостовірне декларування з використанням “товарів прикриття” з низьким рівнем податкового навантаження. Тобто, при оформленні партії лише 10% від загального обсягу оформляється під своїм найменуванням, все інше декларується під іншими кодами з рівнем митної вартості від 30 до 50 центів/1 кг.

За інформацією імпортерів, здійснюється систематичне блокування митного оформлення квітів, як високоліквідного товару з обмеженим строком зберігання. У зоні діяльності Волинської митниці затримуються машини і надходять настійні рекомендації розмитнюватися на КТ. В іншому випадку -повний огляд і відмова в пропуску транспортного засобу.

Незадовільними є і рівень аналітико-пошукової роботи та боротьби з контрабандою. КГТ завела 325 справ про порушення митних правил на суму майже 75 млн гривень, КТ всього 100 на 19,3 млн гривень.

На запит комітету, перевіряє, чи центральний апарат ГФС факти оформлення компаній-мінімізаторів, керівництво служби повідомило, що “здійснюється аналіз ризиків оформлених декларацій”. У КТ у 2015-2016 роках направлено 38 повідомлень про можливу підміну товару, а деяким співробітникам митниці оголошено догану.

Зазначимо, що оформлення товарів груп компаній-мінімізаторів притаманне не тільки Київської митниці. Сумська митниця в грудні 2015 року оформляла одяг, взуття, товари народного споживання, сантехніку фірми “Сектор Сервіс” за заниженою митною вартістю. З такими ж порушеннями, але вже Миколаївська митниця оформляла тканина, імпортовану ТОВ “Фінлекс-Перспектива-До”.

Представники бізнесу відзначають наявність “ланцюжків” на Одеській митниці. “Але там, скоріше, від незнання. А, крім того, все оформляється за декларованою ціною, ось і їдуть туди”, – говорить один з представників бізнесу.

В матеріалах комітетом зроблено висновок, що Роман Насиров втратив контроль над ситуацією, що приносить збитки державі. А хибна кадрова політика призвела до “розквіту” мінімізаторів. В проекті рішення комітету вказані рекомендації чолі ГФС провести службове розслідування відносно начальника КТ Сергія Рудченко.

Але депутати вирішили на наступному засіданні комітету все ж рекомендувати уряду провести перевірку і керівництва ГФС. “Звільнити ми не можемо, це не наша компетенція, можемо тільки рекомендувати, а Кабмін вже буде вирішувати, що робити. Така ж ситуація і з службовою перевіркою. Чисто політично Кабмін не зможе не прислухатися”, – каже Ніна Южаніна.

Тетяна Острикова вважає, що якщо перевірка і буде призначена, то серед перевіряючих не повинно бути депутатів, міністрів, тобто тих, хто має політичну зацікавленість, щоб не повторити ситуацію з минулим керівництвом ГФС.

Нагадаємо, більше року тому голова служби Ігор Білоус та його заступники Володимир Хоменко, який курирує силовий блок, і Анатолій Макаренко, відповідальний за митне напрям, були звільнені з посад без наслідків. До складу комісії мають увійти виключно правоохоронні органи, представники Рахункової палати та служби по захисту інформації для отримання конкретних результатів.

Бізнесу теж є, що сказати. Заступник голови ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник каже, що керівництво ГФС за рік роботи так і не показало очікуваних бізнесом реформ. Про це говорить і наявність схем “перерваного транзиту”, показники відшкодування ПДВ.

“Кому пан Насиров в останні 2 місяці відшкодовує ПДВ? Обсяги відшкодування за цей термін величезні, понад 13,3 млрд гривень. Для порівняння в березні-квітні 2015 року відшкодовано було менше 7,4 млрд гривень. Але ще веселіше те, що за ці 2 місяці заборгованість з відшкодування на рахунки платників зросла на 3,6 млрд гривень! – уточнює Олійник. – Ще одна “дивина” виявляється, якщо порівнювати зростання збору ПДВ та без урахування відшкодування та зростання власне відшкодування. Виходить, що сумарно зростання збору ПДВ на митницях і в податкових в березні-квітні склав близько 20%. У той же час зростання відшкодування 80%. І при цьому зростає ще й заборгованість по відшкодуванню. Чудова “прозорість” у роботі керівництва ГФС! Чудове “поліпшення адміністрування” запровадження електронного
адміністрування ПДВ”.

Віце-президент, голова комісії з питань економічної політики Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз додає, що “ручне” втручання в систему СЕА має місце. Бізнесом фіксуються факти підробки електронних ключів, що дає доступ до системи “крадіжки” податкового кредиту, систематичні збої в процесі подачі звітності, штучне блокування видачі електронних договорів.

З останніх негативних моментів, які ускладнили життя бізнесу, наявність технічних збоїв при поданні звіту за трансфертного ціноутворення. “Звільняти є за що, але чи вистачить політичної волі на це? Занадто багатьом він вигідний, щоб прибирати його з ГФС”, – вважає Дроговоз.

Роман Насиров вчора так і не знайшов часу відповісти на наші запитання. Але, перебуваючи на саміті в Лондоні, він заявив, що подолання корупції є ключовим завданням реформ. А СЕА все-таки дала можливість виключити махінації з ПДВ і збільшити відрахування в бюджет.

“Перевиконання з початку року говорить, що економіка почала виходити з тіні, особливо з таких податків, як ПДВ. Якщо брати перше півріччя 2015 року, то середній збір всередині країни з ПДВ був на рівні 8 млрд гривень, у листопаді-жовтні цей показник досяг 11 млрд гривень, а, починаючи з грудня, бюджет отримує щомісяця понад 12 млрд гривень”, – передає слова Романа Насирова прес-служба ГФС.

Заступник Міністра фінансів Олена Макеєва, яка зараз знаходиться в переговорному процесі з місією МВФ, яка відзначила, що в МВФ стримані щодо факту можливої відставки глави ГФС. Оскільки фонд не прив’язується до людського фактору, їм важливо те, що зроблено, і що потрібно зробити для України.

“Хотіли б, щоб у ГФС швидше реалізовувались реформи, але фонд розуміє, що не вистачає часу для прийняття відповідних законів у ВР. У своїх оцінках МВФ стриманий, не каже, що все погано, або вони всім задоволені”, – розповідає вона.

Крім того, за її словами, уряд і МВФ мають наміру виписувати для ГФС структурні маяки, це як раз в процесі переговорів. “Принцип такий: якщо напрями декларування реформування не виконуються, то вказуються структурні маяки, якщо це не дотримується, то виписуються пріоритетні напрями діяльності, які є must have. Це важлива умова фінансування, – пояснює Макєєва. -Наприклад, проведення інституційних реформ в ГФС є пріоритетними, важливо обумовити термін прийняття таких законів у ВРУ. Також обговорюється питання призначення заступника по митниці. Ми зацікавлені залучити професійні кадрові агентства для пошуку кандидата. Укластися в термін до кінця червня цього року – складно, потрібно більше часу, наприклад, до вересня поточного року. Ми в процесі переговорів і робимо все, щоб виправдати очікування нашого основного партнера – МВФ”.

Правда України

Чехія працевлаштує п’ять тисяч українців через своє консульство у Львові

chehia-ua

Чехія працевлаштує п’ять тисяч українців. Набиратимуть фахівців через консульство у Львові. Попри високий рівень безробіття, на Західній Україні загострюється конкуренція за кваліфіковану робочу силу.

У десятимільйонній Чехії станом на кінець першого кварталу 2016 року вільними залишаються понад 117 тисяч вакансій. Найболісніше нестачу “робочих рук” відчуває промисловість країни. У профільному міністерстві уточнюють: найбільший запит на інженерів-будівельників, електротехніків, механіків. Не вистачає працівників ІТ-сфери та медиків, особливо сестринського персоналу. Задля заповнення вакансій уряд розробив і схвалив пілотний проект спрощеної процедури працевлаштування спеціалістів з України.

Йдеться про полегшення процесу отримання довготермінової робочої візи загалом для 5 тисяч українських висококваліфікованих працівників та робітників середньої технічної ланки щороку. Згідно з оприлюдненим урядом механізмом, роботодавець шукає потрібного фахівця, укладає угоду і подає документи в консульську установу. Працівники дипустанови призначають коротку співбесіду з потенційним працівником.

Для мешканців українського прикордоння Чехія є другою країною після Польщі, куди вони найчастіше скеровують свої погляди у пошуках заробітку. Причому, йдеться не про короткотермінові, сезонні поїздки, а зазвичай перебування у півроку або рік, каже у розмові з DW голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес. “На Закарпатті заробітки у Чехії – це масове явище, на Львівщині трохи менше, але теж їдуть. Їдуть легально і нелегально з польськими візами, не заради кращої зарплати, покращення добробуту сім’ї, як це у свій час робили чехи, німці чи італійці, а заради того, щоб банально вижити. Альтернативи в Україні немає”, – каже Бермес.

Середня зарплата інженера-конструктора в Україні 7 тисяч гривень, а в Чехії від тисячі євро (близько 30 тисяч гривень). Отже, існує чималий фінансовий стимул для фахівців. До того ж, каже Бермес, безробіття в західному регіоні набагато вище від офіційних 9 відсотків. “Можемо говорити про 20 відсотків. І значна армія безробітних живе за рахунок прикордонного руху”, – додає голова асоціації. Він запевняє, що зараз у світі йде боротьба не за нафту і газ, а саме за людський ресурс: “Як бачимо, Чехія вступила у боротьбу за український трудовий ресурс, і не лише за той, що вивільнився у час економічної кризи, але й за кваліфікований персонал, що у попиті на нашому ринку. І повірте, до таких кроків вдадуться і решта сусідніх країн”. Щоправда, каже голова асоціації, окремі інвестори самі йдуть на західні регіони і використовують дешеву робочу українську силу, працюючи на давальницькій сировині, але і вони невдовзі можуть відчути нестачу робітників.

От кого достатньо і з ким можуть залюбки “поділитися” західні регіони – це медсестринський персонал. Приміром, на Львівщині комплектація сестринського медперсоналу сягає 110 відсотків, каже голова Львівської обласної асоціації медичних сестер Ірина Шевчук. “На Львівщині близько 20-ти тисяч сестер. Жодного дефіциту кадрів немає, і така ситуація загалом на заході країни. Ймовірно через велику кількість освітніх приватних закладів, які дають середню медичну освіту”, додала Шевчук.

Разом з тим, медичні сестри – не той прошарок працівників, які активно шукають роботу за кордоном, каже співрозмовниця. “Попри те, що середня зарплата сестри лише дві тисячі гривень на місяць, а навантаження шалене, – одиниці беруть характеристики і їдуть. Причому, аж ніяк не до Чехії”, зауважує Ірина Шевчук. Нічого поганого у таких заробітках немає, каже голова асоціації медсестер, бо це практика і європейський досвід. Ймовірно, стримуючим фактором для українських сестер є іноземна мова, яка є обов’язковою умовою працевлаштування у медичній установі.

Кілька тисяч чеських дозволів на роботу жодних проблем на українському ринку праці не створять, зрештою як і для економіки окремих регіонів чи в цілому, каже в коментарі експерт ринку праці Сергій Марченко. Позитивом є те, що чехи планують залучити фахівців з промисловості, що дозволить трохи знизити навантаження на український ринок праці саме у цій галузі, яке виникло внаслідок окупації Донбасу. “Враховуючи, що в Україні 18 мільйонів економічно активних людей, то така кількість вакансій буде непомітною для нашого ринку, але чехи це відчують куди більше”, – переконаний Марченко. Адже, за даними міністерства праці та соціальних справ Чехії, українців найбільше серед трудових мігрантів. Станом на січень 2016 року українцям видано понад 106 тисяч дозволів на роботу. І тепер цей відсоток ще зросте, прогнозує експерт.

Разом з тим Марченко констатує, що ринок праці в Україні стрімко оживає і в середньостроковій перспективі можна буде спостерігати зворотні процеси. “Ми спостерігаємо надвисоку активність роботодавців, кількість вакансій зросла на 75 відсотків у порівнянні з минулим роком. Звичайно, рівень оплати значно нижчий, ніж в Чехії, але з часом спеціалістів не вистачатиме і роботодавці змушені будуть піднімати зарплати. Тоді повернуться заробітчани з інших пострадянських країн – працювати вдома стане вигідніше. А от з ЄС заробітчани повернуться не скоро”, – каже Сергій Марченко.

З огляду на значний вивільнений трудовий ресурс в усіх без винятку регіонах України, урядові пропозиції Чехії є радше позитивним явищем, вважає експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Костянтин Кравчук. В масштабах загальної трудової міграції запропонована Чехією “квота” – це мізер, каже експерт. І у короткій перспективі це не створить жодних економічних проблем, але працівники з офіційними дозволами, як показує практика, зазвичай залишаються у більш заможних країнах на постійно.

У цьому і є найбільша небезпека, вбачає Кравчук. “Держава сплатила за їх освіту. Причому, гідну технічну освіту. Виїхав освічений персонал, податки сплачує в казну іншої країни, соціальні внески теж. Україна ж отримує проблему з наповненням пенсійного фонду”, – зауважує аналітик. Причому, одним підвищенням зарплати кваліфікованого фахівця втримати майже не реально, вважає експерт. “Допоки не буде стабільності і економічного зростання – їхатимуть, легально чи не легально”, – констатує Костянтин Кравчук.

Правда України