Українські патріоти знесли у Дніпропетровську монумент кату петровському

kat-petrovskyi

У Дніпропетровську знесли останній великий пам’ятник радянської доби – монумент Григорієві Петровському на привокзальній площі. Акція, за словами організаторів, була приурочена до Дня пам’яті Героїв Крут. Вона відбулась у присутності сотень жителів міста.

Активісти фарбою написали на монументі «Кат», «Вбивця», «Ворог» тощо. Потім за допомогою металевого тросу й крану пам’ятник повалили.

Загалом акція тривала понад три години. Падіння монумента присутні вітали вигуками «Слава Україні!» та запаленням «фаєрів», потім вони разом заспівали гімн України. На площі біля поваленого пам’ятника лунали заклики до демонтажу наступної скульптури радянського періоду – пам’ятника Калініну. Поліція не втручалась.

Як зазначив керівник управління житлово-комунального господарства міськради Михайло Лисенко, напередодні з поліції надійшло звернення з проханням демонтувати пам’ятник Петровському силами комунальних служб, щоб уникнути можливого протистояння, однак, як зазначив посадовець, це було неможливо зробити без дозволу балансоутримувача – Кіровської районної ради міста, а також рішення міської ради.

Пам’ятник Григорієві Петровському, більшовицькому діячеві й одному з організаторів Голодомору, на честь якого досі назване місто, був встановлений у Дніпропетровську 40 років тому. Ідея його знесення обговорюється щонайменше десятиліття. Кілька років тому патріотично налаштована громадськість пропонувала демонтувати скульптуру й переплавити її на монумент жертвам Голодоморів.

Правда України

В путляндии нарушают права человека и унижают достоинство приезжих с Донбасса

ua-bezhency

Мэр Мурманска нарушает права человека и унижает достоинство приезжих с Донбасса.

Мэр Мурманска Алексей Веллер обвинил беженцев из Украины в шантаже местных властей и заявил, что никому «не позволит сесть на шею».

«Им (украинским беженцам — ред.) неоднократно предлагалось разместиться в других условиях. Городская власть никогда не пойдет на ущемление интересов горожан, которые десятилетиями ждут очереди в квартиры, отдавая квартиры беженцам. Мы для беженцев решаем вопросы иначе. Не получится шантажировать ни власть города Мурманска, ни власть Мурманской области. Никто никого на улицу не выгонит, но и сесть на шею никому не будет позволено», — сказал Веллер.

Как ранее сообщалось, губернатор Мурманской области Марина Ковтун подписала постановление о ликвидации пунктов временного размещения для беженцев из Украины.

Справка. С апреля 2014 года в ФМС за временным убежищем или статусом беженцев обратились 404 тыс. украинцев, 265 — за разрешением на временное проживание. 152 тыс. украинских граждан приобрели трудовые патенты. По словам заместителя главы ФМС России Вадима Яковенко, в настоящий момент более 600 тыс. украинских мигрантов нарушают режим пребывания в РФ. Всего, по его данным, на территории РФ находится 2,6 млн граждан Украины, из них с юго-востока страны приехало около 1 млн человек. 29 октября ФМС опубликовала проект постановления правительства, согласно которому из федерального бюджета должно быть дополнительно выделено 736 млн руб. на социально-бытовое обустройство находящихся в пунктах временного размещения беженцев с Украины с 1 октября по 31 декабря 2015 года.

С 1 ноября для граждан Украины отменили льготный режим пребывания на территории России: льготный 90-дневный период нахождения в стране больше не будет продлеваться. Позже в ФМС РФ заявили, что не планирует закрывать ПВР в течение 2016 года.

Правда України

Яценюк відновлює нелегальну торгівлю автомобільними довідками дипломатів

diplomatic-cars

Яценюк відновлює нелегальну торгівлю автомобільними довідками дипломатів.

Уряд пропонує повернути українським дипломатам право безмитного ввезення легкових автомобілів в Україні. Відповідний законопроект поданий у Верховну Раду і може бути розглянутий вже в найближчі дні.

Головна умова для безмитного ввезення – дипломати мають опрацювати далеко від Батьківщини не менше двох років, а машину купити не пізніше, ніж за півтора року до повернення. Ще одна умова – вартість машини не повинна перевищувати третини від заробітку дипломата за весь строк відрядження.

Уряд Яценюка не винайшов велосипед – схожа норма працювала з 2004 року, завдяки постанові Кабміну Віктора Януковича. Згідно з нею, всі співробітники наших диппредставництв за кордоном отримували право ввезти в Україну без сплати жодних митних платежів автомототехніку на суму, яка дорівнює половині виплачених їм добових. Причому автомобілі можуть бути куплені в будь-якій країні і за нотаріальним дорученням цією пільгою могла скористатися будь-яка особа!!!!

Отже відбувається такий «бізнес»: співробітник нашого консульства, наприклад десь у Європі отримав за свою каденцію 90’000$ добових. Повернувшись додому, в бухгалтерії МЗС йому видають спеціальну довідку, за якою він отримує право ввезти в Україну автомототехніку на суму 45’000$ без сплати жодних митних платежів. Цінність такої довідки вражаюча, бо пересічний громадянин повинен сплатити митниці з такого автомобіля 20’000$ – 50’000$ в залежності від його віку і об’єму двигуна. Таким чином бюджет України щорічно не дораховується митних платежів на приблизно 15’000’000$!!!

Як пояснив мені фахівець автомобільного бізнесу, таку довідку можна легко реалізувати приблизно за половину її номіналу, що деякі спіробітники успішно і роблять. Ось такий додатковий бонус існує в наших дипломатів.

Півтора роки тому, за рішенням команди Яценюка діру на кордоні закрили, скасувавши дію «безмитного» провозу з 1 січня 2015 року.

Через рік Кабмін має намір повернути «безмитне право» для дипломатів.

Як випливає з відповіді Державної фіскальної служби, в 2014 році (вже за нової влади) в країну заїхало 465 безмитних «дипломатичних» автомобілів.

Приблизний підрахунок, що враховує кількість співробітників в дипломатичних установах за кордоном (1500 чоловік) і середній термін закордонного відрядження (три роки), показує, що мало не кожен дипломат в 2014 році повернувся в Україну «на колесах». Така автоманія в МЗС може свідчити про те, що мова йде не стільки про власні потреби чиновників в автотранспорті, скільки про можливості вигідно перепродати автомобіль всередині України.

До речі, в 2013-му році без сплати мита в країну заїхало помітно менше машин дипломатичних співробітників – 330.

Правда України

Пожежа на Київському річковому вокзалі може бути ініціативою нових власників

pozhezha-richkovyi-vokzal

У Києві в приміщенні Річкового вокзалу на Поштовій площі сталася пожежа. Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомила голова прес-служби комунального підприємства «Київпастранс» Анна Бондар.

«Займання на Річковому вокзалі. Пожежні не можуть під’їхати до приміщення з боку Поштової площі. Приїхала «швидка», – йдеться в повідомленні.

Раніше міністр культури України В’ячеслав Кириленко офіційно доручив двом управлінням Мінкультури розглянути питання щодо можливості запровадження охоронних заходів у відповідності до чинного законодавства з метою збереження монументально-декоративних творів будівлі річкового вокзалу в Києві. 

Таке доручення з’явилося після публікації про анонсовану реконструкцію будівлі Річкового вокзалу на Поштовій площі у Києві. Зокрема, журналісти з’ясували, що будівля Київського річкового вокзалу, яка перебуває у власності компанії, пов’язаної з колишнім головою Держкомпідприємництва Михайлом Бродським і депутатом Верховної Ради від «Опозиційного блоку» Нестором Шуфричем, у 2018 році може перейти у власність банку ПУМБ із групи СКМ бізнесмена Ріната Ахметова.

Правда України

В окупованому Криму жителі масово ухиляються від служби в путінській армії

krymchany

В окупованому Криму жителі масово ухиляються від служби в путінській армії.

Окупаційна влада Криму повідомила про проблеми, які виникли у неї під час осіннього призову до російської армії.

«Серед них – неналежне медичне обстеження призовників, недостатньо результативний розшук громадян, які ухиляються від військової служби», – повідомляє прес-служба окупаційної адміністрації Керчі.

У повідомленні наголошується, що місцевій владі доручено виправити «недоліки» до весняного призову.

У Криму поліція загрожує кримським татарам штрафами і переслідуваннями за ухилення від служби в армії.

Торік у Криму міністерство оборони Росії проводило акцію «Військова служба за контрактом – твій вибір», рекламуючи переваги військової служби в Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили економічні санкції. Росія називає окупацію півострова «відновленням історичної справедливості».

Правда України

Поширення вірусу зіка, який викликає однойменну хворобу, стало вибуховим

virus-zika

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Марґарет Чан заявила, що поширення вірусу зіка, який викликає однойменну хворобу, стало вибуховим.

Вона закликала провести в понеділок, 1 лютого термінову зустріч незалежних експертів, які мали б встановити, чи оголошувати нинішній спалах хвороби міжнародною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я.

Керівник ВООЗ також висловила глибоке занепокоєння через перспективи подальшого поширення вірусу комарами, відсутність імунітету до нього в регіонах, уражених ним уперше, а також через те, що проти захворювання не існує щеплень і ліків та швидких діагностичних тестів на цей вірус.

Гарячка зіка, спричинена цим вірусом, сама по собі не становить значної небезпеки і викликає у хворих незначне підвищення температури й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, а також висипи на шкірі і проходить десь за тиждень. Але ця хвороба може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка.

Вірус був уперше виявлений в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії; після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема, останнім часом швидко поширюється в Центральній і Латинській Америці. За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні протягом наступного року на хворобу зіка може захворіти від 3 до 4 мільйонів людей.

Зокрема, у Бразилії, яка в серпні приймає Олімпійські ігри, від жовтня 2015 року підтверджено майже 3 тисячі 900 випадків захворювання на гарячку зіка.

Правда України

Міжнародний кримінальний суд буде розглядати злочини путінських окупантів у Грузії

gruzia-viina-2008

Міжнародний кримінальний суд дозволив прокуророві цього суду почати розслідування щодо злочинів, які могли бути скоєні на території Грузії 2008 року.

Як повідомила прес-служба суду, дозвіл почати розслідування щодо можливих воєнних злочинів і злочинів проти людяності, що були скоєні під час протистояння і міжнародного збройного конфлікту навколо Південної Осетії з 1 липня до 10 жовтня 2008 року і підпадають під юрисдикцію суду, дала прокуророві Фату Бенсуді на її попередній запит Перша досудова палата Міжнародного кримінального суду.

Палата вирішила, що може здійснювати судовий нагляд за здійсненням прокурором суду її права за власною ініціативою почати таке розслідування і за відсутності звернення з боку країни-учасниці чи Ради безпеки ООН, мовиться в повідомленні.

На думку суддів-членів палати, є достатні підстави вважати, що у згаданій ситуації могли бути скоєні такі злочини проти людяності, як убивства, насильні переселення і переслідування, і такі воєнні злочини, як напади на цивільне населення, невиправдані вбивства, свідомі напади на миротворців, знищення майна і мародерство.

Улітку 2008 року становище на адміністративній межі між сепаратистським регіоном Грузії Південною Осетією і рештою країни різко загострилося. Сепаратисти значно наростили обстріли територій, підконтрольних Тбілісі. Зокрема, 7 серпня внаслідок одного з таких артилерійських обстрілів із боку сепаратистів були вбиті двоє й поранені п’ятеро членів грузинського миротворчого контингенту.

У відповідь грузинські війська в ніч на 8 серпня завдали масованих ударів по позиціях сепаратистів, але цілили й загалом по головному місту регіону Цхінвалі, з якого сепаратисти наперед евакуювали жінок і дітей. Удару зазнав і будинок російських миротворців у Цхінвалі з метою ліквідувати навідника артилерії сепаратистів, який безперешкодно працював на даху; семеро російських військових загинули, понад 30 були поранені.

У відповідь Росія того ж дня пішла на Тбілісі війною під приводом захисту своїх громадян і протягом п’яти днів окупувала значну частину Грузії. Південна Осетія, а також інший сепаратистський регіон Грузії Абхазія так і залишилися окупованими після відступу російських військ із решти Грузії, в них були здійснені примусові вигнання майже двох десятків тисяч тамтешніх грузинів за національністю, які в Південній Осетії становили до третини населення, і вбивства ще понад сотні, їхнє майно було розграбоване, а житло знищене.

Правда України

Забудовник не хоче зупиняти скандальне будівництво попри звернення СБУ

bergen-sbu

«Домобудівна компанія №7», яка зводить житловий комплекс Bergen за адресою вулиця Потєхіна, 9 у Києві на замовлення Служби безпеки України, не збирається зупиняти будівельні роботи. Про це заявив заступник керівника компанії Юрій Сокольницький в інтерв’ю.

«Заява – це добре. Як ми потім вкладемося в строки? І якщо ми не вкладемося, то що буде? Для того, щоб зупинити такі роботи, як мінімум, виходячи з того, що я знаю, треба внести зміни в наш договір. І, мабуть, ще і в конкурсні умови. Щоб не вийшло, що я зупиняю роботи, а потім приходить 2019 рік, і от до мене приходить СБУ і каже: «Ну, ви ж повинні передати нам квартири! Де вони?» – зазначив Юрій Сокольницький.

Вранці 27 січня на сторінці прес-секретаря СБУ Олени Гітлянської з’явилося повідомлення про те, що Служба безпеки України звернулася до забудовника з пропозицією зупинити будівельні роботи.

«Служба йде на такий крок, незважаючи на те, що сотні учасників антитерористичної операції, для яких будується житло, чекають на нього. Разом із тим, для нас є важливим врахування інтересів усіх громадян України. Тому ми закликаємо противників будівництва до конструктивного і відкритого діалогу, а не вдаватися лише до протестних та піар-акцій навколо забудови території військової частини», – йдеться у повідомленні.

Громада Голосіївського району Києва три тижні поспіль блокує будівництво житлового комплексу Bergen на вулиці Потєхіна, 9, яке ведеться упритул до парку «Голосіївський». На місці будівництва висить паспорт об’єкта, відповідно до якого, зведення багатоповерхових будинків на площі понад 2,3 гектара має завершитися у 2019 році.

Правда України

Українські партизани підірвали пам’ятник леніну в окупованому Донецьку

lenin-doneck

Українські партизани підірвали пам’ятник Леніну в окупованому Донецьку.

Сепаратисти з угруповання «ДНР» заявляють про підрив невідомими пам’ятника Леніну в Донецьку.

У повідомленні на сайті сепаратистів вказано, що вибух здійснила «терористична група». Внаслідок вибуху, що стався близько четвертої ранку 27 січня, була пошкоджена частина постаменту.

В угрупованні «ДНР», що визнане в Україні терористичним, заявляють, що проводять розслідування інциденту. Територія навколо пам’ятника зараз оточена.

Сподіваємося, що наступним разом цей комуняцький ідол розлетиться на друзки!

Слава Україні!

Правда України

Карлик путін знайшов секс-партнера для своєї дружини і дав придане на 1 млрд. доларів

zhinka-putina

Карлик путін знайшов секс-партнера для своєї дружини і дав придане на 1 млрд. доларів.

Колишня перша леді Росії Людмила Путіна знову вийшла заміж.

Спершу з’ясувалося, що екс-дружина Путіну змінила прізвище. А вже потім сплив і факт заміжжя.

“Фонд боротьби з корупцією перевірив опубліковані раніше документи про зміну прізвища і про операції з нерухомістю колишньої дружини президента Росії Володимира Путіна Людмили. Про це на своєму сайті написав 25 січня, співробітник ФБК Георгій Албурі”, – повідомляє телеканал.

У документі про створення кооперативу “Озеро” в якості адреси Володимира Путіна була квартира на другій лінії Васильєвського острова. Ця квартира 23-го липня 2015-го року у спадок перейшла сестрі Людмили Путіної – Ользі Цомаєвій.

Та 24-го серпня квартира вже перейшла Людмилі Очеретній. Її ім’я, по батькові, дата і місце народження збігається з даними Людмили Путіної.

За даними видання, новим чоловік екс-дружини Путіна став голова Центру розвитку міжособистісних комунікацій, 37-річний Артур Очеретний.

Журналісти довідалися, що новий паспорт на прізвище Очеретна був отриманий 2-го лютого 2015 року в Управлінні Федеральної міграційної служби по місту Москва. Традиційно паспорт вручають в територіальному органі ФМС, а це “зайвий раз підкреслює її особливий статус”.

Нагадаємо, Володимир і Людмила Путіни публічно оголосили про своє розлучення в 2013-му році. Президентові Росії вже багато років приписують роман із гімнасткою Аліною Кабаєвою та навіть кількох позашлюбних дітей.

Правда України

В Україні продовжує плодитися фейкова професура – тепер жінка Кириленка

kyrylenko

В Україні продовжує плодитися фейкова професура – тепер це дружина міністра культури Катерина Кириленко.

Секретар Відділення фізики та астрономії НАН України просить Міністерство освіти і науки перевірити, на яких підставах дружині міністра культури Катерині Кириленко присуджено звання доктора наук.

Про це йдеться у листі на ім’я міністра освіти і науки та його заступника, надісланому 21 січня і опублікованому старшим науковим співробітником Інституту фізики НАН України Антоном Сененком на своїй сторінці у мережі.

Як пишуть вчені фізики у листі, в дисертації окрім плагіату, виявлено ще й “нісенітниці та безглуздий потік свідомості” про легкі та тонкі лептони.

Так, у дисертації Катерини Кириленко міститься такий текст:

“…Не торкаючись зараз питань про “емоції” “грубих” форм матерії у фізичному макросвіті, припустимо, що легкі та “тонкі” лептони, коли вони згортаються в конгломерації, отримують якісь “надзвичайні” властивості. Психіка у біологічному світі існує як наслідок розвитку природи. Вона має свого реального носія – фізичну часточку. Ця часточка ще невідома науці на сучасному рівні її розвитку. Відомо лише, що шукати її треба саме у світі субелементарних часточок лептонів. Хай навіть первісні часточки, з яких складається матерія у Всесвіті на ступені до Великого вибуху, ще не здатні до відчуття емоційних станів”

Відтак у листі за підписом секретаря відділення фізики та астрономії НАН України Вадима Локтєва, міститься прохання “переглянути ухвалу МОН щодо видачі диплому доктора педагогічних наук К.Кириленко”.

“Справа в тому, що у даному випадку мова йде про просто неприпустимий рівень тверджень, якими наповнена дисертація згаданого т.з. науковця”, – зазначається у листі.

Адже дисертантка робить твердження, які виходять за сферу питань її фаху.

“Причому це робиться без будь – яких доказів, голослівно, чим брутально порушується методологія наукових досліджень. Тим самим авторка демонструє, що не опанувала наукової методології, а отже не є може бути визнаною доктором наук. Чого лише варті откровення, що лептони – це носії психіки. Тоді носіями чого є адрони?” – запитують фізики.

При цьому виявляється, що цей фрагмент тексту без змін переписаний з іншої “наукової роботи”.

“Тобто фактично ми маємо справу з деяким напрямом, який би я не побоявся назвати лженауковим”, – підсумовують фізики.

“Звертаюсь до вас з проханням перевірити, на яких підставах звання доктора наук отримала пані К. Кириленко і, якщо необхідно, вжити необхідних заходів, зважаючи, що з точки зору фахівців переважна більшість тексту позбавлена будь-якого сенсу, будучи незрозумілим нагромадженням фраз і термінів, які навряд чи розуміє й сам автор”, – підсумовує секретар ВФА НАН України Вадим Локтєв.

Як раніше повідомлялося, докторська робота Катерини Кириленко “Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі” містить плагіат.

Як зазначила у авторській колонці професорака і доктор філософських наук Тетяна Пархоменко, “близько третини із 396 сторінок не мають посилань на використані джерела. Вони складаються з текстів, що належать іншим авторам, посилання на яких відсутні або є сфальсифікованими”.

Так само без посилань на авторів Катерина Кириленко використала тексти інших науковців для написання підручника “Культура і наука”.

У відповідь на наведені у тексті Тетяни Пархоменко факти, Катерина Кириленко заявила, що її робота не містить плагіату ані в юридичному, ані в моральному вимірах.

І заявила, що стаття є “частиною брудної політичної кампанії, яка понад рік ведеться проти мого чоловіка – В’ячеслава Кириленка”.

Правда України

Вищий адміністративний суд України підтвердив законність заборони комуняків

petr_simonenko

Вищий адміністративний суд України підтвердив законність заборони Комуністичної партії України. 

Як повідомляє прес-служба Мін’юсту, суд відмовив у відкритті провадження за касаційною скаргою КПУ.

За даними міністерства, Вищий адмінсуд встановив, що «касаційна скарга є необґрунтованою, а викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи, оскільки заявник не наводить підстав, які б дозволили вважати, що суд неправильно застосував норми матеріального або процесуального права».

Ця ухвала Вищого адміністративного суду України оскарженню не підлягає.

16 грудня минулого року Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов Міністерства юстиції України про заборону Комуністичної партії. 

У липні 2014 року Міністерство юстиції подало судовий позов про заборону КПУ.

Як пояснив міністр юстиції Павло Петренко, Міністерство юстиції є тим органом, який здійснює перевірку політичних партій на предмет, чи їхня діяльність, пропаганда та символіка не підпадає під заборону. Міністерство сформувало незалежну комісію, яка надала висновки: комуністичні партії порушували найменуванням, символікою, статутом та програмою закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні». 

Правда України

Терорист путін засипає Євросоюз біженцями і фальшивими євро

bizhenci

Терорист путін засипає Євросоюз біженцями і фальшивими євро.

Ніколи з моменту введення євро в 2002 році в країнах єврозони з обороту не було вилучено стільки фальшивих банкнот, як в 2015 році. Загальна їх кількість у минулому році склала 899 тис.

За даними Європейського центробанку, майже 11 відсотків від цього числа були виявлені поліцією, торговими підприємствами та банками в Німеччині. Це, за словами експертів Німецького федерального банку, також є максимальним показником з 2002 року.

Усередині Німеччині кількість підроблених купюр в обігу зросла за 2015 рік на 51 відсоток.

Від цього фінансова система країни зазнала збитків на 4,4 млн євро, що майже на 1 млн євро більше, ніж у попередньому, в 2014-му році.

Втім, в 2004 і 2005 роках збитки були ще більше і склали 6,1 млн євро і 4,9 млн євро відповідно. Тоді фальшивомонетники набагато частіше підробляли купюри більш високого номіналу – в основному 100 – і 200-єврові.

Збитки, завдані у минулому році світовій фінансовій системі становлять 39 млн євро.

Цікаво те, фальшивомонетники найчастіше підробляють купюри номіналом в 20 євро – вони становлять майже половину від усього обсягу фальшивих грошей у світовому обігу. У той же час у Німеччині шахраї віддають перевагу 50-євровій банкноті. Майже половина вилучених з обігу в країні фальшивих грошей – 49 відсотків – саме цього номіналу.

Зростання кількості підробок в грошовому обороті єврозони змушує Європейський центробанк вживати відповідних заходів.

Так, у листопаді 2015 була випущена нова 20-єврова банкнота з набагато більш високим рівнем захисту.

До цього в обіг були запущені 5-и і 10-єврові банкноти, перша – в травні 2013 року, друга – у вересні 2014 року.

Правда України

Міністр енергетики Демчишин надав посаду регіоналівському злодію володимиру гладуну

demchyshyn-gladun

Міністр енергетики України Володимир Демчишин своїм наказом призначив виконувачем обов’язків голови державного підприємства «Полтавське управління геофізичних робіт» Володимира Гладуна, що вже очолював це держпідприємтсво за попередньої влади, а нині проходить по кримінальній справі про розтрату держмайна. Наказ за підписом міністра є у розпорядженні журналістів. 

«Полтавське управління геофізичних робіт» – одне з небагатьох держпідприємств, що надає геофізичні послуги, супроводжує бурові роботи підприємств нафтогазового комплексу, що дає змогу відкривати та розробляти нові родовища. 

Володимир Гладун очолював компанію у 2007-2012 роках, а потім був повторно призначений на цю посаду міністром Едуардом Ставицьким у 2013 році. Він був депутатом київської райради Полтави від Партії регіонів у 2010-2015 роках, балотувався від Партії регіонів до Верховної Ради на виборах 2012 року. 

Гладун був звільнений з посади директора підприємства «Полтавське управління геофізичних робіт» невдовзі після перемоги Майдану навесні 2014 року.

Володимир Гладун проходить по справі №1201517000000816. Національна поліція Полтавської області підозрює тогочасне керівництво держпідприємства у розтраті державних коштів та укладанні завідомо збиткових контрактів за попередньою змовою з приватними суб’єктами господарської діяльності. Зокрема, слідчі розслідують багатомільйонні оборудки держпідприємства з фірмою «Полтавське підприємство геофізичних робіт», що зареєстрована на прийомну доньку Володимира Гладуна Оксану Шпак. 

У січні відбувалась серія обшуків у рамках справи, з-поміж іншого, слідчі отримали доступ до банківських рахунків та документів фірми родички Гладуна, про що свідчить Єдиний реєстр судових рішень.

Його рідний брат Василь Гладун за минулої влади займав одну з керівних посад у НАК «Нафтогаз України», а також був помічником нардепа-регіонала Сергія Кацуби, що нині разом з братом перебуває у розшуку за підозрою у розтраті майна НАК «Нафтогаз України». 

Володимир Гладун повідомив, що вже готується виконувати обов’язки директора «Полтавського управління геофізичних робіт», але, почувши запитання про кримінальну справу та контракти з родичами, поклав слухавку. 

Одночасно з призначенням Гладуна, міністр Демчишин припинив повноваження в.о. директора цього держпіжприємства Владислава Левінського. 

Левінський згадується у ЗМІ, як учасник подій на Майдані, організатор намету «полтавські Єврогалушки», якими харчувалися учасники революції.

Міністр Демчишин не захотів коментувати призначення.

Правда України

Грецькі акціонери можуть ліквідувати український Universal Bank

UniversalBank

Вчора відбулася зустріч представників грецького Eurobank EFG із керівництвом НБУ. На ній представники грецької сторони заявили про те, що змушені будь-яким шляхом вийти з України, і це погоджено з центробанком ЄС.

Universal Bank − «дочку» грецького Eurobank − виставлено на продаж уже кілька років. Необхідність виходу з України пояснюється просто: європейський банківський регулятор вимагає від установ, які ведуть бізнес у таких країнах, як Україна, підвищеної докапіталізації самої материнської структури. Це обумовлено в останніх вимогах нормативних рекомендацій «Базель ІІІ». У такій же ситуації − більшість банків із материнськими структурами в ЄС.

За нашою інформацією, банк уже кілька разів був на межі продажу, але НБУ не дозволяє продати його українським акціонерам, пояснюючи, що Україні потрібні іноземні інвестори. Банкіри розповідають, що греки навіть пропонували віддати ключі від банку Гонтаревій і залишити країну. Але вони не можуть цього зробити, тому що зазнають репутаційних втрат.

Нацбанк вимагає або продажу банку іноземному інвестору, або його докапіталізації. Але в Греції і в самого Eurobank дефіцит ліквідності, вони не можуть дозволити собі підтримувати установу повною мірою. Втім у вимогах того ж Базеля зазначено, що поки дочірній банк вивчають інвестори, вимоги до материнської структурі залишаються щадними. Тобто у грецьких акціонерів немає необхідності віддавати банк якомога швидше і за будь-яку ціну.

Ситуація, коли НБУ не надає дозволу на купівлю банку, не нова. Керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман згадує, що точно так само НБУ не дозволяв придбати Universal Bank Миколі Лагуну влітку 2014-го. 18 серпня 2014 року Eurobank Ergasias SA заявив про підписання угоди з групою українського Дельта Банку відносно продажу ПАТ Universal. Однак, оскільки регулятор не затвердив цю угоду, грецький банк вирішив розірвати договір із групою Дельта Банку.

За нашими даними, до банку приглядалися й інші інвестори, але Нацбанк усім відмовив у погодженні продажу.

Активи групи у ПАТ Universal Bank та в інших українських бізнесах оцінювалися в 107 млн євро. Микола Лагун планував придбати банк з активами на загальну суму в 95 млн євро. Фінансовими радниками операції виступали VTB Capital і Baker&McKenzie.

«НБУ міг відмовити в узгодженні операції за умов претензій до акціонера чи покупця, або непрозорості капіталу», − перераховує Ерік Найман.

Глава компанії Wiseman Rose Сергій Креймер вказує, що раніше греки планували вийти, надавши банку підтримку борговими облігаціями на близько 100 млн євро. Це робило угоду більш вигідною для інвесторів. Однак тепер умови змінилися, і грецькі інвестори хочуть вийти без надання додаткової підтримки банку.

«Зрозуміло, що НБУ пріоритетно ставиться до банків із європейським капіталом, і до банків, які представляють банківські групи. НБУ не хоче їх відпускати, тому що ймовірність довнесення капіталу в українські «дочки» значно вища, ніж така ймовірність в українського інвестора», − пояснює Микола Лагун, який все ще розглядає Universal Bank як об’єкт для купівлі. Він вважає, що в крайньому випадку грецькі акціонери можуть подати в НБУ заяву на самоліквідацію банку.

У жовтні 2015 року Universal Bank провів розміщення цінних паперів на суму в 1,9 млрд гривень. Було проведено приватне розміщення простих іменних акцій. Згідно з даними Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, фінансові ресурси, залучені від розміщення акцій, планується направити на створення запасу ліквідності на випадок подальшої девальвації гривні, збільшення розміру регулятивного капіталу після визнання збитків внаслідок погіршення якості кредитного портфеля, підвищення розміру регулятивного капіталу після визнання збитків від девальвації гривні та приведення економічних нормативів у відповідність з вимогами НБУ. Всього докапіталізація склала 163,9% від статутного капіталу.

Самі греки не раз заявляли, що докапіталізація є для них проблемою. Тому Forbes допускає, що 1,9 млрд гривень, на які було докапіталізовано банк, надав інвестор, із яким укладено «джентльменську угоду» до отримання всіх дозволів регуляторів. Інвестор міг внести кошти, необхідні для докапіталізації банку, щоб Universal міг виконувати всі нормативи НБУ в поточному періоді.

Правда України

На сьогодні в Донбасі перебуває понад 8,5 тисяч кадрових військових рф

terorysty_putina

Керівник Антитерористичного центру при СБУ Віталій Маліков повідомив, що на сьогодні на території Донбасу перебуває близько 8,5 тисяч кадрових військових Збройних сил Росії. Про це він сказав в інтерв’ю.

«Росіяни створюють там (на окупованих територіях Донбасу – ред.) парамілітарні об’єднання, військові підрозділи на зразок російської армії. До укомплектованих на сьогодні підрозділів призначені куратори, практично всі командири там – росіяни. Як ми вже неодноразово повідомляли, вони потрапляють на Донбас за фейковими документами, очолюють ці підрозділи і проводять бойове злагодження. Водночас на Донбасі досі присутні й окремі штатні підрозділи армії Росії», – сказав Маліков.

За його словами, «російські куратори» продовжують у «ручному» режимі утримувати ситуацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу під своїм контролем.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Україна і Захід також звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Правда України

Держдепартамент США скасував акредитацію п’яти почесних консулів Росії у США

derzhdepartament-ssha

Державний департамент США повідомив, що скасував акредитацію п’яти почесних консулів Росії у США у відповідь на переслідування американських дипломатичних працівників у Росії.

Як повідомив речник Держдепартаменту Марк Тонер, втручанням Росії в дипломатичну і консульську діяльність США стали не тільки ці переслідування, а й, наприклад, примусове закриття Американського центру в Москві і 28 його відділень по всій Росії.

Речник попередив, що Вашингтон готовий і на подальші дії у відповідь, якщо в Росії триватимуть нові спроби перешкодити дипломатичній і консульській діяльності США.

Водночас він наголосив, що це не стосується офіційних дипломатичних відносин між двома країнами, які через відповідь США не зазнають шкоди, і не вплине на дипломатичну діяльність Росії у США, включно з посольством, консульствами і культурним центром.

Міністерство закордонних справ Росії висловило обурення скасуванням акредитації почесних консулів у штатах Каліфорнія, Юта, Міннесота, Флорида, а також у Пуерто-Рико, що є територією, яка належить США, але не входить до їхнього складу.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова звинуватила «американські спецслужби» у «провокаціях» проти працівників російських дипломатичних місій і стверджувала, що нинішнє рішення продовжує політику Вашингтона, спрямовану на «згортання зв’язків» із Москвою.

Вона також заявляла, що США «здійснюють широкомасштабну русофобську пропаганду по всьому світі, намагаючись відвести від себе відповідальність за підтримку збройного перевороту в Україні і кровопролитної війни на Донбасі».

Інститут почесних консулів, які не є дипломатичними працівниками, передбачає, що такі особи можуть виконувати деякі обмежені функції консульського представництва однієї держави на частині території іншої. Нерідко це громадяни самої країни перебування.

Правда України

Понад 10 тисяч осіб в рф вимагають відставки голови Чечні дегенерата кадирова

kadyrov

У Росії понад 10 тисяч осіб поставили підписи під петицією з вимогою відставки голови Чечні дегенерата рамзана кадирова через його погрози на адресу опозиції, оприлюдненою на сайті Конгресу інтелігенції.

Автори петиції вважають, що «факт погроз із боку голови виконавчої влади суб’єкта федерації на адресу частини громадянського суспільства Росії неприпустимий не лише з морального, а й із правового погляду».

«Рамзан Кадиров уже неодноразово демонстрував повну зневагу до законів Росії. У Чечні, яку він очолює, карається будь-яка, навіть цілком поміркована, критика, причому карається не лише моральним тиском, а й прямим фізичним насильством», – мовиться в петиції.

Петиція з’явилася як реакція на виступ Кадирова понад тиждень тому, 12 січня, коли він назвав російських опозиціонерів «ворогами народу» й закликав судити їх як «зрадників». Потім зі схожими заявами виступили й інші представники керівництва Чечні. Ці слова викликали широкий відгук у Росії й за кордоном. І російські, і міжнародні правозахисники закликали владу Росії відреагувати на загрозливу риторику керівництва Чечні на адресу російських правозахисників, засобів інформації й політиків, і відправити Кадирова у відставку за численні порушення російського законодавства.

У Москві вже, власне, реагували на такі погрози, сприйнявши їх спокійно й пояснивши «менталітетом чеченського народу». Зокрема, як заявляв речник президента Дмитро Песков, згадані чеченськими керівниками опозиціонери «перебувають поза легітимним політичним полем країни», а тому через слова чільних чеченців не варто «нагнітати ситуацію».

А в Чечні у відповідь запустили масову кампанію на захист позиції Кадирова. Раніше у п’ятницю, 22 січня, у столиці Чечні Грозному відбувся мітинг на підтримку Кадирова. За твердженням російської поліції, в ньому взяли участь близько мільйона людей (населення всієї Чечні, від малих дітей до старих, – близько 1 мільйона 300 тисяч людей); на фото й відео видно, що учасників було кількадесят тисяч. Мітингувальники несли в руках плакати з централізовано підготованими гаслами проти російських опозиціонерів і їхніх прихильників, а після закінчення акції фотографувалися з ними для звіту про участь у заході, явка на який, за численними повідомленнями, для багатьох була примусовою.

Правда України

Фракція «Самопоміч» у Верховній Раді України відкликає свого міністра

samopomich

Фракція «Самопоміч» у Верховній Раді України заявляє про намір відкликати міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка з Кабінету міністрів.

«Сьогодні Кабінет міністрів є одним з джерел багатомільярдної корупції. Ухвалений клептократичний бюджет на 2016 рік має всі ознаки того, що наступний рік стане черговим роком масштабного розкрадання державних коштів», – йдеться в повідомленні прес-служби «Самопомочі».

Ця політична сила також збирається пропонувати іншим партіям, які сформували парламентську коаліцію, створити нову коаліційну угоду й ефективний уряд «після чесного і публічного встановлення причин невдач нинішнього об’єднання».

«Нові правила спільних дій і нова урядова команда мають забезпечити насамперед звільнення економіки від надмірного регулювання та знищити масштабну корупцію», – йдеться в заяві.

Фракція «Самопоміч» раніше заявляла про намір вийти з парламентської коаліції.

У Верховній Раді України збирають підписи за відставку уряду. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що готовий піти у відставку, якщо за це рішення проголосують народні депутати.

Правда України

Диктатура путіна забороняє права і свободи людини та публічні звернення до органів держвлади

dyktatura-putina

Міністерство юстиції Росії розробило законопроект, який уточнює поняття «політичної діяльності» в законі про неурядові організації – «іноземні агенти». Текст документу опублікований на офіційному порталі проектів нормативних правових актів.

У Мін’юсті Росії, зокрема, пропонують віднести до політичної діяльності регулювання прав і свобод людини, публічні звернення до органів державного і місцевого самоврядування, а також поширення в інтернеті оцінок політики держорганів у ухвалених ними рішень. Також під це поняття потрапляють участь у зборах, мітингах, демонстраціях, ході, пікетах, проведення публічних дискусій і виступів.

У листопаді 2015 року президент Росії Володимир Путін на прохання членів Ради з прав людини доручив адміністрації уточнити поняття «політичної діяльності». У жовтні правозахисники заявили, що під приводом «ведення політичної діяльності» багатьом некомерційним організаціям, які не мають стосунку до політики, влада надає статус «іноземного агента».

За законом від 21 листопада 2012 року, в Росії «іноземним агентом» вважається некомерційна організація, яка отримує грошові кошти й інше майно від іноземних джерел і бере участь у політичній діяльності на території Росії.

Правда України

Верховний суд дозволив потерпілим в ДТП стягувати грошову компенсацію з винуватця аварії

verhovnyi-sud-dtp

Верховний суд дозволив потерпілим в ДТП стягувати грошову компенсацію з винуватця аварії, навіть якщо він має поліс ОСЦПВ і «посилає» потерпілого в страхову компанію. Учасники ринку вважають, що Верховний суд підриває основи «автоцивілки», які передбачають заборону подавати позови до застрахованого винуватця ДТП, якщо розмір виплати менше за ліміт з ОСЦПВ. Але при цьому страховики визнають, що судовий прецедент може підштовхнути автовласників до більш усвідомленого вибору страховика.

Верховний суд України (ВСУ) дозволив потерпілому вимагати компенсацію від винуватця ДТП, йдеться в його постанові від 23 грудня 2015 року. Таке рішення ВСУ ухвалив за підсумками розгляду заяви СК. Страховик вимагав переглянути визначення Вищого спеціалізованого суду з цивільних і кримінальних справ від 30 липня.

Історія проста. Хімічний завод застрахував в 2011 році автомобіль марки Suzuki в СК. Після чого в 2012-му автомобіль зіткнувся з автомобілем ВАЗ. СК за договором КАСКО відремонтувала транспорт заводу «Гедеон Ріхтер» і направила позов на 13,9 тис. грн з вимогою компенсувати збиток до водія автомобіля ВАЗ, якого суд визнав винним у ДТП. Однак суди всіх інстанцій, включаючи Вищий спецсуд, відхилили позов. Вони керувалися тим, що оскільки у водія ВАЗ був поліс СК2, компенсувати збиток мав цей страховик, а не водій.

У компанії СК кажуть, що судилися з водієм, оскільки СК2 було визнано банкрутом. «Тому залучати їх в якості учасника процесу не було сенсу», – впевнена директор юридичного департаменту СК Тетяна Данилова.

Згідно із законодавством, якщо відповідальність водія транспортного засобу перед третіми особами застрахована, але його страховик збанкрутував, то шкоду, заподіяну таким водієм, має оплачувати Моторне (транспортне) страхове бюро України. Але тільки якщо ці вимоги були включені до реєстру кредиторів в ході банкрутства СК. У цьому ж конкретному випадку СК не мала підтвердження, що винуватець ДТП застрахований в СК2. «База МТСБУ за номером транспортного засобу винної особи не показувала жодного укладеного поліса, хоча в деталізованій довідці ДАІ було зазначено, що винна особа застрахована в цій СК», – пояснила Тетяна Данилова.

ВСУ скасував рішення нижчих судів у цій справі і зобов’язав стягнути 13,9 тис. грн страхового відшкодування та витрати з оплати судового збору на суму 2,1 тис. грн з винуватця ДТП. «Страховик, який виплатив страхове відшкодування, має право самостійно вибирати спосіб захисту свого права, зокрема право вимоги до винної особи про стягнення коштів у розмірі виплаченого відшкодування» – до такого висновку дійшли судді.

Своїм рішенням ВСУ перекреслив всю практику існування «автоцивілки» в Україні. Раніше суди посилалися на ст. 1194 Цивільного кодексу: «Особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди, зобов’язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страхової виплати (страхового відшкодування)». Посилання на цю статтю дозволяло їм забороняти страховикам вимагати грошову компенсацію безпосередньо з винуватця ДТП, якщо сума втрат потерпілого менше за ліміт виплати з ОСЦПВ: зараз це 50 тис. грн втрат щодо майна і 100 тис. грн – збитків здоров’ю та життю.

Винуватця ДТП можна було притягати до відповідальності в інших випадках. «Компанія подає позов до винуватця ДТП, якщо у нього не було поліса страхування», – наводить приклад начальник управління з правових питань СК Олексій Шевкопляс. «Якщо існують спірні питання (наприклад, за номером транспортного засобу не виявлено полісів, але в довідці ДАІ зазначено, що поліс укладено), то в такому випадку наша компанія залучає цю компанію до справи як третю особу. І якщо винна особа надає в суді копію укладеного поліса і виявляється, що в базі МТСБУ була помилка, то ми залучаємо СК винної особи вже в якості відповідача», – уточнює Тетяна Данилова. Вона стверджує, що подавання позову до винуватця ДТП в їхній практиці траплялося тільки з компанією СК2. «Перед її банкрутством навіть МТСБУ 7 березня 2013 року рекомендувало утриматися від укладення договорів ОСЦПВ з СК2, оскільки виконання зобов’язань за такими договорами, на думку МТСБУ, є сумнівним. За цією компанією значилася велика кількість полісів, які були укладені, але не діяли», – пояснює Тетяна Данилова.

Доведеться платити зі своєї кишені винуватцеві ДТП також у випадку, якщо спровокована ним аварія виявилася не страховим випадком. Наприклад, якщо водій був за кермом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або грубо порушив правила дорожнього руху.

Вердикт суддів може вплинути на ринок ОСЦПВ. «Рішення ВСУ повністю руйнує систему страхування ОСЦПВ, роблячи непотрібним профільний закон, МТСБУ та страховиків», – вважає В’ячеслав Черняховський. Він попереджає, що тепер страховики і потерпілі зможуть вимагати грошову компенсацію безпосередньо з винуватців ДТП. А вони в подальшому не матимуть права компенсувати витрати ні в СК, ні в МТСБУ. «Нормами законодавства передбачено, що відшкодування з ОСЦПВ може отримати лише потерпілий», – уточнює він.

Щоправда, в прецеденті є й позитивний момент: він може змусити водіїв уважніше підходити до вибору страхової компанії. «Потерпілий не повинен страждати через те, що інший учасник дорожнього руху вибрав несумлінного страховика. Тому під час купівлі поліса «автоцивілки» буде підніматися питання надійності страхової компанії», – вважає директор юридичного департаменту СК Василь Зубач.

Правда України

За допомогою шуфрича і бродського ахметов захапає річковий вокзал Києва

richkovyi-volzal

Будівля Київського річкового вокзалу, яка перебуває у власності компанії, пов’язаної з колишнім головою Держпідприємництва Михайлом Бродським та депутатом Верховної Ради від «Опозиційного блоку» Нестором Шуфричем, у 2018 році може перейти у власність банку ПУМБ із групи СКМ олігарха Ріната Ахметова.

Відповідно до даних із реєстру прав на нерухоме майно, будівля вокзалу перебуває в іпотеці. У 2013 році банк ПУМБ із групи СКМ Ріната Ахметова надав кошти у розмірі 85,5 мільйона доларів товариству з обмеженою відповідальністю «РС Девелопмент». Публічне акціонерне товариство «Київський річковий порт» виступило поручителем, заклавши будівлю річкового вокзалу до 2018 року. І якщо «РС Девелопмент» не поверне цю суму, банк ПУМБ у 2018 році отримає будівлю.

За словами юриста Богдана Боровика, вірогідність того, що «РС Девелопмент» не поверне кошти, дуже велика: «Вона має деякі ознаки, які можуть свідчити про те, що ця компанія, так би мовити, фіктивна. У неї нема ніякої діяльності, в неї нема реального офісу, немає жодної інформації в інтернеті про цю компанію».

Більше того, у реєстрі судових рішень журналісти знайшли інформацію, що фірму «РС Девелопмент» використовували службові особи компанії «Нафтогазвидобування» для виведення коштів за кордон. «Нафтогазвиобування» також контролюється Рінатом Ахметовим через ДТЕК.

«Таким чином «РС Девелопмент», повязана із Ахметовим через «Нафтогазвидобування», є боржником перед банком ПУМБ із групи СКМ того ж Ахметова. А у заставі – будівля річкового вокзалу. Чи залишиться вокзал у власності Шуфрича і Бродського, залежить від того, чи віддасть сумнівна компанія з орбіти Ахметова 85,5 мільйона доларів банку з орбіти Ахметова», – підсумовують журналісти.

Раніше Правда України повідомила, що будівля столичного річкового вокзалу перейшла у власність Нестора Шуфрича та Михайла Бродського.

Правда України

Гривня слабшає через падіння економіки і відсутність перспектив розвитку

гривня падає

На курс гривні впливають багато факторів, проте в даний час спостерігається тенденція до падіння курсу гривні в середньостроковій перспективі. Так вважає економічний експерт Олександр Сугоняко.

За його словами, гривня слабшає через падіння економіки і відсутності перспектив розвитку.

“Курс долара – це відображення платіжного балансу і стану економіки, і якщо в економіці у нас нічого не робиться, курсова політика не визначена – ясно, що в умовах падіння економіки, відсутності перспективи економічної, падіння курсу не може не бути. Коли і як – це залежить саме від дій Нацбанку.

Економічних підстав, особливих якихось змін з платіжним балансом немає, так, є негативні очікування, які підігріваються. Дуже багато факторів, які впливають на конкретну цифру (курс гривні – ред.), в частина з них – не економічного характеру, а психологічного “, – сказав він.

Разом з тим, за словами О.Сугоняко, поки загальна тенденція до падіння курсу гривні є очевидною.

“Загальна тенденція до падіння курсу гривні очевидна в середньостроковій перспективі, виходячи з сьогоднішнього стану нашої економічної влади. При такій владі курс не може не падати”, – додав він.

На думку економічного експерта, доктора економічних наук, екс-міністра економіки України Володимира Ланового, українська економіка перебуває в критичному стані, грошова система розвалена, ослаблення курсу гривні продовжуватиметься.

“Гривня в Україні буде слабшати дот тих пір, поки не буде збільшений імпорт, а банки не відновлять свою кредитну діяльність”, – вважає Лановий. За його словами, ослаблення гривні продовжуватиметься.

“У нас же економіка падає, грошова система розвалена, курс все зробив, щоб банки лягли. Як можна очікувати в таких реаліях якоїсь стабільності, виваженості між валютним попитом і гривневою масою. У нас буде тривати ослаблення гривні. І це буде до тих пір, поки ми не збільшимо експорт, поки не піднімемо виробництво, поки банки не відновлять свою реальну кредитну діяльність “, – сказав він.

Експерт не став прогнозувати конкретних цифр курсу гривні, і зазначив, що стабільності не буде.

“Це гра на кавовій гущі, по цифрах не скажу, але стабільності не буде”, – додав В.Лановий.

Відзначимо, через обвал гривні почали зростати ціни на бензин.

“Ключовий фактор – це курс, у нас ціни на бензин ростуть прямо пропорційно курсу”, – зазначив, зокрема, експерт С.Дяченко.

Залежність цін на паливо від курсу валют визнав і міністр енергетики та вугільної промисловості В.Демчишин.

Правда України

Кривавий путін очманів до того, що почав критикувати Леніна за розвал СРСР

putin-cheknulsia

Президент Росії Володимир Путін розкритикував провідника російських більшовиків початку 20-го століття Володимира Ульянова, більше відомого як Ленін, за його ідеї, що призвели до розвалу Радянського Союзу – який він прирівняв до Росії.

Коли на засіданні президентської ради у справах науки процитували рядки поета Бориса Пастернака про Леніна, який «керував течією думки», Путін відповів: «Керувати течією думки – це правильно, треба тільки, щоб ця думка привела до правильних результатів, а не як у Володимира Ілліча (Леніна – ред.). А то врешті ця думка привела до розпаду Радянського Союзу, от я до чого. Там багато було думок таких – автономізація і так далі».

При цьому він також заявив, що СРСР і був Росією, яка нині зруйнована. «Заклали «атомну бомбу» під будівлю, яка називається Росією, вона і рвонула потім. І світова революція нам не потрібна була», – сказав Путін.

Його речник Дмитро Песков, коментуючи пізніше ці слова, назвав їх «особистою думкою» президента, яка «не має бути приводом для обурення».

Володимир Ленін домігся створення єдиної більшовицької держави СРСР 1922 року на теренах колишньої Російської імперії формально у вигляді союзу рівноправних республік – які після розпаду Радянського Союзу 1991 року стали незалежними державами. Натомість інший із більшовицьких керівників Йосип Джугашвілі, більше відомий як Сталін, висував ідею «автономізації» – щоб інші більшовицькі держави, на той час формально незалежні, ввійшли до складу більшовицької Росії на правах автономій. Сама ж Росія, теж значною мірою на наполягання Леніна, була оформлена 1918 року як федерація, а не як унітарна держава.

У Росії поширена ідея про необхідність відновити єдину російську державу на всій території колишньої імперії чи колишнього СРСР. Сам Путін свого часу називав розпад СРСР «найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття».

Правда України

Тепер арешт ваших грошових коштів буде відбуватися за 10-15 хвилин

aresht-groshei

Документами пропонується встановити, що судді будуть не просто виносити ухвалу про накладення арешту на грошові кошти, але також будуть власноруч вносити необхідні дані в спеціальну електронну систему, через яку банки отримуватимуть інформацію про арешт рахунку і заборону проведення будь-яких дій з ним. Якщо зараз для того, щоб накласти арешт необхідний мінімум 1 день, і це за умови дуже високої мотивації в суді і у виконавчій службі, то за новою системою, на це буде потрібно буквально 10-15 хвилин. Суддя, не виходячи зі свого кабінету, внесе в систему потрібні дані, підтвердить їх своїм електронним ключем і – арешт накладений.

«Така система, це крок вперед, оскільки дає можливість практично моментального виконання ухвали суду і забезпечує вимоги позивача. Це унеможливить ситуацію, коли суд наклав арешт на грошові кошти, але поки документи оформлялися – гроші з рахунків вже переведені. І, навіть вигравши суд, фізособа чи підприємство нічого не можуть стягнути з боржника», – коментує юрист Антон Каганець.

З іншого боку, це прискорить накладення арештів не тільки у випадках сумлінних позивачів, але також і у випадках рейдерських нападів на підприємства або нечесної конкуренції, адже за новою системою, гроші будуть блокуватися відразу.

Другим нововведенням є процедура електронного наказного судочинства, яка передбачає можливість подавати до суду заяви в електронному вигляді та такі заяви будуть розглядатися судом без участі сторін на підставі поданих електронних документів. «Система має цілий ряд обмежень. По-перше, таким сервісом зможуть скористатися тільки ті особи, які зареєстровані в системі, при цьому зареєструватися повинен як позивач, так і відповідач.

По-друге, правовідносини між сторонами повинні виникнути на підставі письмового договору, в тому числі і електронного, по-третє, є обмеження по сумах, наприклад, суперечки з боржником фізичною особою повинні бути не більше ніж на сто мінімальних заробітних плат, а по спорах з підприємствами, сума не більше 1,37 млн», – зазначив Каганець.

Слід врахувати, що підсудними такі справи будуть не всім судам, а тільки двом, а саме у господарських спорах – Господарському суду Чернігівської області, а у цивільних – Броварському міськрайонному суду Київської області. У разі прийняття цього закону Верховною Радою, він набуде чинності з 01 січня 2018 року.

Правда України