Кримчан запитають: чи хочуть вони в Україну, або готові сидіти в темноті

krym-svitlo

Президент Росії Володимир Путін доручив терміново провести соціологічне опитування населення окупованих Криму та Севастополя, перш ніж укладати з Україною контракт на постачання електроенергії. Про це повідомив 31 грудня російський міністр енергетики Олександр Новак.

«Перше питання: підтримуєте ви чи ні укладення комерційного контракту з Україною на постачання частини електроенергії до Криму й Севастополя, якщо в ньому буде зазначено, що Крим і Севастополь є частиною України», – сказав міністр.

«Друге питання: чи готові ви до тимчасових труднощів, пов’язаних із незначними перебоями енергопостачання впродовж найближчих 3–4 місяців», – додав Олександр Новак.

Україна наполягає, щоб у контракті на постачання електроенергії окупований півострів називався «Автономною Республікою Крим», як це передбачає чинна Конституція України. У контракті, термін дії якого збігає 31 грудня 2015 року, Крим фігурував за російською термінологією як «Кримський федеральний округ», без уточнення, якої країни.

Ввечері 30 грудня в Криму повідомили про припинення постачання електроенергії на півострів високовольтною лінією «Каховська – Титан» із материкової частини України. Без електропостачання залишилися кілька районів півострова, а також міста Євпаторія і Саки. У Криму і Севастополі через проблеми з електропостачанням обмежили подачу електрики споживачам і припинили рух тролейбусів.

В «Укренерго» повідомили, що ввечері 30 грудня ЛЕП «Каховська –Титан» була вимкнена через спрацювання системи релейного захисту. Спроби увімкнути її були безуспішними. 31 грудня в компанії повідомили, що планують до завтрашнього дня закінчити ремонтні роботи.

22 листопада через підрив електроопор у Херсонській області анексований Росією Крим був знеструмлений. З часом було відновлено постачання електрики з материкової частини України однією з чотирьох ліній – «Каховська – Титан». Зараз Крим забезпечується електрикою і за рахунок привезених генераторних установок, і через енергоміст із Росії, але, як і раніше, на території Криму виникають аварії в енергомережах.

Правда України

Україна у два рази піднімає ставку транзиту своєю територію для Газпрому

taryfy-gaz

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» запропонувала російському «Газпрому» провести переговори щодо вартості послуг з транзиту російського газу до Євросоюзу. Це сталося після того, як 29 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила нові правила ціноутворення на даний вид послуг, йдеться в повідомленні «Нафтогазу».

«Якщо раніше вартість послуг з транспортування природного газу, який проходить транзитом по території України, не регулювалася державою і визначалася лише двостороннім контрактом між двома господарюючими суб’єктами – НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром», – то відтепер відповідні тарифи визначаються НКРЕКП», – йдеться в повідомленні компанії.

Такі повноваження, як зазначили в «Нафтогазі», НКРЕКП отримала відповідно до закону «Про ринок природного газу», який запровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського союзу.

У «Нафтогазі» нагадали російській стороні необхідність завантажувати заброньовані потужності, вказавши на принцип «качай або плати». У попередні роки сам «Газпром» неодноразово вимагав від української сторони оплати за газ за принципом «бери або плати».

Водночас в українській компанії вказали: «Ми залишаємося надійним партнером та підтверджуємо, що транспортування газу до європейських споживачів відбуватиметься безперешкодно у обсягах, обумовлених контрактом».

Про плани підняти транзитну ставку українська сторона інформувала російських партнерів заздалегідь, оскільки закон «Про ринок природного газу» був ухвалений Верховною Радою навесні 2015 року. У червні голова «Газпрому» Олексій Міллер говорив, що підняття ставки транзиту через територію України становить з 2,7 до 5 доларів за тисячу кубометрів на 100 км є «несправедливим» і «невигідним».

Правда України

У 2015 році українці витратили на прокурорів понад 2,5 мільярда гривень

prokuratura

Бюджетні видатки на прокурорську діяльність станом на грудень 2015 року становлять більше ніж 2,4 мільярда гривень, згідно з даними Генеральної прокуратури України.

«Видатки за програмою 0901010 «Здійснення прокурорсько-слідчої діяльності, підготовка та підвищення кваліфікації кадрів прокуратури» станом 01.12.2015 становили 2 463 129 634 гривень», – повідомила прес-служба Генпрокуратури.

На початку грудня ГПУ прозвітувала про завершення першого етапу реформування. Втім серед 154 голів новостворених місцевих прокуратур немає жодного, який не працював у прокуратурі раніше.

У 2014 році Генеральна прокуратура повідомляла про те, що загальні бюджетні видатки на прокурорську діяльність склали понад 2,8 мільярда гривень. У проекті бюджету на 2016 рік уряд заклав на органи прокуратури 3,2 мільярда гривень, а також додатково 74 мільйони гривень на новостворену Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Правда України

У Херсонській області впала електроопора ЛЕП – у 2016 році Крим буде без світла

krym-lep

У Херсонській області впала електроопора ЛЕП «Каховська – Титан», за допомогою якої анексований Росією Крим отримує електрику. У прес-службі підприємства «Укренерго» повідомили, що падіння опори виявили 30 грудня о 23:35.

«При обході виявлено падіння опори в декількох кілометрах від підстанції «Каховська». Характер падіння поки невідомий», – сказали в прес-службі, зазначивши, що деталі події уточнюються.

Ввечері 30 грудня в Криму повідомили про припинення постачання електроенергії на півострів по високовольтній лінії «Каховська – Титан». Без електропостачання залишилися кілька районів півострова, а також міста Євпаторія і Саки. У Криму і Севастополі через проблеми з електропостачанням, обмежили подачу електрики споживачам і призупинили рух тролейбусів.

В «Укренерго» повідомили, що ввечері 30 грудня ЛЕП «Каховська –Титан» була вимкнена через спрацювання системи релейного захисту. Спроби увімкнути її були безуспішними.

22 листопада через підрив електроопор в Херсонській області анексований Росією крим був знеструмлений. З часом було відновлено постачання електрики з материкової частини України по одній з чотирьох ліній «Каховська – Титан». Зараз Крим забезпечується електрикою і за рахунок генераторних установок з Росії та через енергоміст із Кубані, але як і раніше, на території Криму виникають аварії в енергомережах.

Правда України

Перелік депутатів і чиновників задіяних Коломойським для врятування своєї банди

benia-opg

Перелік депутатів і чиновників задіяних Коломойським для врятування своєї банди:

    лідер фракції “Радикальної партії” Олег Ляшко;
    народний депутат Андрій Лозовий;
    народний депутат Андрій Денисенко;
    народний депутат Валентин Дідич;
    народний депутат Ігор Луценко;
    народний депутат В’ячеслав Костянтиновський;
    народний депутат Купрій Віталій;
    народний депутат Дубінін Олександр;
    народний депутат Володимир Ар’єв;
    народний депутат Костянтин Усов;
    народний депутат Олексій Савченко;
    народний депутат Сергій Алєксєєв;
    уповноважена з прав людини Валерія Лутковська.

Перелік продовжує доповнюватися…

СЛАВА УКРАЇНІ!!!

Правда України

Українські селяни бідують і перекривають дороги, а шахрай Косюк жирує

kosuk

На фоні страйків українських аграріїв, котрі вимагають зберегти пільги, стали відомі подробиці розкішного життя аграрного олігарха, колишнього першого заступника глави АП Юрія Косюка. Про це у своєму блозі розповідає народний депутат Сергій Лещенко.

Як відомо, Косюку належить імперія “Миронівського хлібопродукту”, продукція якої відома всім на ринку під брендом “Наша ряба”.

“Золота епоха для них припала на час, коли соратники Косюка обіймали посади у владі – керівником Державного управління справами при президентові Ющенку був Ігор Тарасюк, а міністром аграрної політики – Юрій Мельник. У другому уряді Януковича “Ряба” примудрилася навіть прилаштувати Мельника міністром села за квотою… комуністів”, – пише Лещенко.

Після обрання Порошенка президентом Косюк декілька місяців попрацював першим заступником глави адміністрації президента, але згодом пішов з посади.

Як пише Лещенко, протягом 2014 року Косюку було повернуто ПДВ на 1,6 мільярда гривень, що більше ніж у два рази перевищує розмір відшкодування в останній рік Януковича.

“При цьому за кошти, отримані з бізнес-моделі, фактично датованої українськими платниками податків, Косюк будує величезний маєток на кордоні заповідної Феофанії, якому міг би позаздрити навіть Янукович. Але ще більш вражає історія про “палац” на воді. Косюк є власником унікального комплексу для відпочинку та розваг. У головного агропромислового лобіста наявне те, чого немає ні в кого іншого – цілих дві яхти, які… приречені бути разом”, – йдеться у блозі нардепа.

Так, за даними Лещенка, Яхта “Ace” була замовлена Косюком та збудована спеціально для нього в 2012 році на верфях Lürssen Yachts в Німеччині, а за дизайн всередині та ззовні відповідало бюро Winch Design.

Вартість судна склала, за різними оцінками, 150-180 мільйонів доларів, а допоміжне судно “Garçon” обійшлося ще в 20-30 мільйонів доларів, зазначає нардеп.

Друга яхта потрібна для того, щоб перевозити водні іграшки (тендера, водні мотоцикли), які займають багато місця, а також вертоліт. Ця флотилія Косюка вже стала легендою в політичних колах України. Переповідають, що яхту разом з додатковим кораблем зустрічали то на Мальдивах, то на Сардінії, а серед завсідників бачили перших осіб нашої держави. Станом на 29 грудня кораблі стояли у Барселоні.

Як відомо, фермери 30 грудня у другій половині дня перекрили трасу Київ – Чоп біля села Солонка у Львівіській області, протестуючи проти змін до Податкового кодексу.

Правда України

Яценюк і Аваков – два явні агенти Коломойського у владі, яким я бажаю безславної відставки

yacenuk-avakov-benia

Депутат від БПП Сергій Лещенко вважає, що прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков діють на догоду інтересам олігарха Ігоря Коломойського.

Такий висновок він робить із затягування із призначенням заступника голови НАК “Нафтогаз України” Андрія Пасішника членом правління цієї компанії й затягування з подачею в міжнародний розшук колишнього глави “Укртранснафти” Олександра Лазорка.

Як пише Лещенко у мережі, він отримав від Яценюка дві запізнілі відповіді з приводу призначення “ворога Коломойського” Пасішника членом правління “Нафтогазу” – у відповідь на звернення депутата від 11 листопада й від 16 грудня.

Прем’єр попросив міністра Кабміну Ганну Онищенко розглянути звернення Лещенка.

“Я вже передбачаю відповідь Онищенко. Вона, вочевидь, напише, що статут помінявся й це тепер функція Мінекономіки, а не Кабміну. Таким спритним перекладанням папірців Яценюку вдалося заблокувати на 4 місяці невигідне Коломойському призначення”, – пише нардеп.

У свою чергу, підпорядковане Авакову бюро Інтерполу “багато місяців не подавало в Ліон документи на розшук колишнього глави правління “Укртранснафта”, наближеного до Коломойського Лазорка”, – додає Лещенко.

“І ось Лазорко подав прохання про притулок в Англії, після чого Аваков зі спокійною совістю виконаного перед Коломойським обов’язку відправив документи в Інтерпол. Тому що знав наперед: після прохання про політичний притулок ніхто в Ліоні не оголошуватиме Лазорка в розшук лінії Інтерполу”, – пише він.

“Яценюк і Аваков – два явні агенти Коломойського у владі, яким я побажаю безславної відставки в наступному році”, – додає Лещенко.

Ось оригінальне повідомлення депутата Лещенко в мережі:

Яценюк и Аваков на службе у Коломойского.

1) Только сегодня получил от Яценюка не один, а сразу два ответа по поводу затягивания вопроса с назначением зампреда “Нафтогаза” Andriy Pasishnik членом правления “Нафтогаза”. Как известно, это кадровое решение не выносится на Кабмин уже четыре месяца. При этом Пасишник – враг Коломойского.

И вот пришли два письма-резолюции от Яценюка. В первом ответе, который датирован 28 декабря, Яценюк просит министра Кабмина Онищенко рассмотреть мое обрашение от 16 декабря, где я повторно говорю, что мой запрос по поводу Пасишника тупо проигнорирован. А в ответе от 29 декабря Яценюк поручает Онищенко рассмотреть… мой первый запрос от 11 ноября.

Короче говоря, “машина времени” от лучшего ученика Азарова. Самое смешное, что я уже предвижу ответ Онищенко. Она, видимо, напишет, что устав поменялся и это теперь функция Минэкономики, а не Кабмина. Таким ловким перекладыванием бумажек Яценюку удалось заблокировать на четыре месяца невыгодное Коломойскому назначение.

2) Аналогичную историю сыграл Аваков. Подчиненное ему бюро Интерпола много месяцев не подавало в Лион документы на розыск бывшего главы правления “Укртранснафта”, приближенного к Коломойскому Лазорко.

И вот Лазорко подал прошение об убежище в Англии, после чего Аваков со спокойной совестью выполненного перед Коломойским долга отправил документы в Интерпол. Потому что знал наперед – после прошения о политическом убежище никто в Лионе не будет объявлять Лазорко в розыск линии Интерпола.

Яценюк и Аваков – два явных агента Коломойского во власти, которым я пожелаю бесславной отставки в следующем году.

Правда України

Агент путіна з кривими зубами скуповує українські активи для свого хазяїна

firtash

Міжнародний шахрай Дмитро Фірташ веде переговори про купівлю контрольної частки в групі WOG, яка володіє однією з найбільших мереж АЗС.

Інформацію про переговори виданню підтвердив один з менеджерів WOG на умовах анонімності, а також власник великої української компанії-нафтотрейдера.

Основними власниками групи WOG до останнього часу були Ігор Єремеєв, Степан Івахів, Петро Демінський і Сергій Лагур, яким належало по 25% у групі Континіум. У серпні цього року засновник і ідеолог WOG Ігор Єремєєв пішов з життя в результаті нещасного випадку, пише автор.

“Це було тільки одним з факторів, який спричинив за собою переговори з продажу, – розповів менеджер WOG. – У Фірташа ще з 2010 року було право першочергового викупу частки в компанії, яке він має намір реалізувати”.

Власник великої української компанії-нафтотрейдера повідомив, що у WOG вже фактично змінився основний власник. “Юридично угода, напевно, ще не закрита, – говорить він. – Але це питання часу”.

Купівля стосується тільки сегменту торгівлі нафтопродуктами групи Континіум, розповідають співрозмовники. Інформацію про те, чия частка може перейти до Фірташа, вони не розкривають.

У прес-службі Group DF повідомили, що “не коментують чутки, наміри і гіпотетичні угоди”.

У прес-службі компанії ВОГ Рітейл, відповіли що компанія не веде переговорів про продаж.

“Наша компанія не планує продавати бізнес ні частково, ні повністю. Зокрема, “ВОГ Рітейл” не веде жодних переговорів щодо продажу частини бізнесу в розмірі 50% структурам, пов’язаним з Дмитром Фірташем”.

Автор зазначає, що структура групи WOG заплутана і цілком можливо, що “ВОГ Рітейл” нічого не продає, а угода йде через інші компанії групи.

Станом на 2012 рік до групи WOG входило близько 80 компаній. Після реструктуризації бізнесу їх кількість скоротилася у вісім разів.

Крім ВОГ Рітейл продажем пального з АЗС займається компанія Золотий Екватор, за оптовий сегмент продажів відповідають ВОГ Трейдинг та ВОГ Аеро Джет.

“Сума можливої угоди невідома. Очевидно, що вона залежить від боргів групи”, – йдеться в статті.

Співробітник одного з інвестбанків повідомив, що станом на кінець минулого року кредиторська заборгованість WOG перед банками становила понад 300 млн доларів.

“Загалом мережу АЗС WOG можна оцінити в 500 млн доларів мінус заборгованість перед банками”, – говорить аналітик Денис Саква.

“Заправки WOG в основному дуже якісні, – додає керівник департаменту аналітики Concorde Capital Олександр Паращій. – Вартість одного такого АЗК може становити від 1 млн доларів”.

Паливний бізнес WOG з урахуванням нафтобаз, укладених контрактів та інших активів може коштувати понад 0,5 млрд євро, вважає Геннадій Рябцев.

“Але в нинішній політичній ситуації Фірташ, м’яко кажучи, неідеальний покупець, хоча його інтерес до цих заправок відомий, – говорить він. – Така угода несе серйозні репутаційні ризики для компанії і бізнесу”.

Правда України

Постачання електроенергії до окупованого Криму з материкової України припинилося

krym-nich

Постачання електроенергії до окупованого Росією Криму з материкової України знову припинилося, повідомила російська окупаційна влада на півострові.

За повідомленнями російських агентств, увечері перервалося електропостачання кількох районів півострова, міст Євпаторії, Ялти чи Сак. Також у Севастополі у зв’язку з цим вирішили вимкнути вуличне освітлення і запровадити віяловий режим подачі електроенергії.

На вільній материковій частині України заявили, що єдина лінія електропередач, якою нині подається електроенергія до окупованого півострова, вимкнулася автоматично через спрацювання системи захисту. Але, як повідомив представник компанії «Укренерго» Зіновій Буцьо агентству «Інтерфакс-Україна», вже кілька спроб знову ввімкнути лінію не вдалися.

Тим часом у четвер, 31 грудня, збігає термін нині чинного контракту на постачання електроенергії з материка на півострів.

Енергопостачання окупованого Криму з вільної материкової частини України, що відбувалося чотирма лініями електропередач, було перерване 22 листопада через підрив невідомими електроопор у Херсонській області. Пізніше знову запустили одну з цих ліній, «Каховка – Титан», яка, крім Криму, подавала електроенергію й до кількох районів Херсонщини. Російська влада оголосила про запуск підводного кабельного енергомосту з Росії на окупований півострів, але цей запуск супроводжувався аваріями і разом із власними кримськими генерувальними потужностями не зміг вирішити енергетичної проблеми Криму.

Правда України

Падіння до 73,5 рубля за долар США зафіксовано на останніх у цьому році торгах на Московській біржі

rubl-padae

Російський рубль на останніх цього року торгах на Московській біржі побив черговий рекорд падіння, сягнувши рівня майже 73,5 рубля за долар США.

За євро цього дня давали понад 80 рублів. Наприкінці серпня курс рубля щодо євро був іще гіршим, але відтоді європейська валюта дещо впала в ціні.

Офіційні курси встановлені Центральним банком Росії на дещо нижчому рівні: 72,8827 рубля за долар, 79,6972 рубля за євро.

Майже рік тому в Росії долар уже зростав до більш ніж 80 рублів, а євро до більш ніж 100 рублів, але те зростання було короткотерміновим, і Центробанк Росії не відобразив його у своїх офіційно встановлених курсах.

За підрахунками російських агентств, протягом 2015 року рубль втратив щодо долара близько 23 відсотків вартості – після того, як 2014 року рубль подешевшав щодо долара відразу вдвічі.

Головною причиною цього називають значне зниження світових цін на нафту, надходження від продажу якої є основою російської економіки, а також економічні санкції щодо Росії, які наклали провідні країни світу і ще низка держав через агресію Москви проти України.

На цьому тлі Центробанк Росії також повідомив, що з початку наступного року починає карбувати монети з зображенням російського державного герба – двоголового орла з коронами на головах, зі скіпетром і державою і зі щитом із зображенням святого Георгія на грудях. Від 1992 року дотепер на російських монетах зображався двоголовий орел без корон, скіпетра й держави і щита на грудях – така емблема самого Центрального банку Росії, створена в той час, коли Росія після розпаду СРСР іще не мала затвердженого герба.

Правда України

У путляндії блогеру Тюменцеву дали 5 років тюрми за критику злого карлика путіна

bloger-ru

Суд у російському місті Томську засудив до п’яти років ув’язнення в колонії загального режиму блогера Вадима Тюменцева. Його звинувачували у «діях, спрямованих на розпалювання ненависті або ворожнечі» і «публічних закликах до екстремістської діяльності».

Як повідомляє наш кореспондент, прокуратура просила про чотири роки колонії-поселення як покарання.

Кримінальну справу проти Вадима Тюменцева порушили ФСБ Росії і Слідчий комітет у Томській області в лютому 2015 року через два відеосюжети, які він розмістив на особистій сторінці в мережі.

Слідство, зокрема, звинуватило блогера в «неприязні до громадян, які проживають на території Луганської і Донецької областей України». Також, за версією слідчих, Тюменцев в інтернеті закликав до участі в неузгодженій акції і критикував місцеву владу.

Адвокат Тюменцева у зв’язку з цим зауважила, що подібні заклики «не входять до переліку екстремістських».

У своєму останньому слові в суді блогер сказав, що не визнає себе винним.

Раніше сам Тюменцев заявляв, що справу проти нього порушили через публікацію відео із закликами видворити з Томська біженців з України і перекрити вулиці на знак протесту проти чиновників і «маршрутників».

Правда України

Полтавські депутати від БПП, Самопомочі, Свободи і ППЛ висловили недовіру уряду

poltava-rada

Міська рада Полтави провела засідання за відсутності мера Олександра Мамая. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у міській раді зібралася більшість депутатів від БПП «Солідарність», об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода» і «Партії простих людей».

Депутати ухвалили порядок денний. Лідер фракції ВО «Свобода» Юліан Матвійчук зачитав звернення щодо недовіри уряду прем’єра Арсенія Яценюка.

«Вимагаємо відставки уряду під керівництвом Арсенія Яценюка за провальну економічну політику, захист інтересів олігархів і небажання боротися з корупцією», – йдеться у зверненні. Всі присутні депутати одноголосно підтримали заяву про недовіру уряду.

Тим часом, на сайті міської ради розміщене повідомлення про те, що сесія міськради відбудеться після новорічних свят. За повідомленням, відповідне розпорядження 29 грудня підписав міський голова Олександр Мамай.

Перша сесія новообраної Полтавської міської ради відбулася 26 листопада і тривала 20 хвилин.

Прем’єр Арсеній Яценюк заявляв, що готовий піти у відставку, якщо таке рішення підтримає парламент. Він також зауважував, що його можлива відставка спричинить формування нової коаліції або проведення позачергових парламентських виборів.

Правда України

Відправився у пекло російський генерал пов’язаний з анексією Криму

shushukin

У Росії на 52-му році життя помер заступник начальника штабу ВДВ Збройних сил Росії, генерал-майор Олександр Шушукін. Про це повідомляє прес-служба Рязанського вищого повітряно-десантного командного училища, випускником якого він був.

На сайті училища повідомляється, що генерал проходив строкову службу в Афганістані, мав бойовий досвід, отриманий в операціях на Північному Кавказі і в колишній Югославії.

З 2009 по 2013 роки командував 4-ю гвардійською військовою базою Міноборони Росії, що дислокується на території Південної Осетії, окупованої Росією частини Грузії.

Радник міністра внутрішніх справ України Станіслав Речинський написав у Facebook, що Шушукін очолював десантний контингент Російської Федерації в операції анексії Криму в лютому-березні 2014 року.

На сайті Міноборони Росії немає інформації про смерть Олександра Шушукіна.

Наприкінці лютого – на початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму пройшов «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія заявила про анексію Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року.

Правда України

В окупованому Криму путінські дегенерати розграбовують Масандру

massandra

В анексованому Росією Криму керівництво підприємства «Масандра» повідомляє про старт розпродажу колекційних вин. Перша партія становить близько 13 тисяч пляшок, кожна з яких є «справжньою перлиною колекції», йдеться в повідомленні прес-служби підприємства.

«Це не просто вина, це особливі екземпляри. Ті перлини, які пережили важкі випробування, скажімо, у воєнні роки. Адже на продаж виставлено вино врожаю від 1935 по 2005 років», – заявила керівник відділу реалізації колекційного вина Олена Батрак.

За її словами, на продаж виставляють також рідкісне вино з сорту Педро Хіменес врожаю 1948 «Педро Кримський» і «Мускат білий найкращий добірний» урожаю 1944 року.

«Це перший сезон виноробства у звільненій Ялті. Унікальне вино – виноград перебирався вручну і перероблявся на терках. Є також нечисленні марки, які представлені буквально 2-5 пляшками. Так що на заводі впевнені, що таке вино не затримається на полицях. Колекціонери з усього світу з нетерпінням чекали старту продажів і буквально обривали телефони заводу», – йдеться в повідомленні.

При цьому на підприємстві стверджують, що «цілі розпродати колекцію «Масандри» немає». «Навпаки, ми зробимо все, щоб зберегти її для науки, для наступних поколінь. Ми відібрали тільки ті вина, продаж яких ніяким чином не вплине на цінність колекції», – заявили на підприємстві.

Компанія «Массандра» – найбільший виробник вина в Криму. Після анексії Криму Росією в 2014 році року нова «влада» півострова передала «Масандру» в управління справами президента Росії.

Міністерство аграрної політики і продовольства України повідомляло про плани зберегти бренд «Масандра» і налагодити випуск вин під цією торговою маркою.

Під час зустрічі у вересні в Криму екс-прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі і президента Росії Володимира Путіна їх пригощали 240-річним Jerez de la Frontera (Херес-де-ла-Фронтера) з колекції «Масандри». Прокуратура Автономної Республіки Крим при Генпрокуратурі України відкрила кримінальне провадження за фактом завдання збитків у зв’язку з відкорковуванням цього вина.

Правда України

Штаб АТО світлинами підтвердив присутність важкої техніки терористів у Комінтерновому

kominternovo

Штаб АТО опублікував фото аеророзвідки, які, як стверджує українська сторона, підтверджують присутність важкої техніки сепаратистів у Комінтерновому, що неподалік Маріуполя Донецької області.

«На знімках, які вчора зробив один із підрозділів аеророзвідки, – бандити НЗФ на блокпостах, сховані бойові броньовані машини, а також сліди від важкої гусеничної техніки загарбників», – повідомили 28 грудня у прес-центрі штабі АТО.

Свідчення присутності бойовиків проросійських бандформувань у н.п. Комінтернове, що неподалік Маріуполя. На знімках, які вчора зробив один із підрозділів аеророзвідки, – бандити НЗФ на блокпостах, сховані бойові броньовані машини, а також сліди від важкої гусеничної техніки загарбників.

Комінтернове – селище на нейтральній території неподалік Маріуполя, до цього селища минулого тижня заходили з військовою технікою бойовики угруповання «ДНР». В ОБСЄ повідомили, що їхні спостерігачі 24 грудня змогли відвідати селище Комінтернове тільки під наглядом бойовиків із угруповання «ДНР». Тоді на головній вулиці селища спостерігачі зафіксували свіжі сліди гусениць, що відповідали слідам від БМП і танків.

В угрупованні «ДНР» спростовували повідомлення про захоплення селища Комінтернове.

Правда України

У Нижньому Новгороді путляндії через борги перестали курсувати тролейбуси і трамваї

nnovgorod

У Нижньому Новгороді Росії через борги місцевого транспортного підприємства перед енергопостачальником 28 грудня перестали курсувати більшість тролейбусів і трамваїв. Про це повідомляють у міському департаменті транспорту.

У компанії «ТНС енерго Нижній Новгород» кажуть, що заборгованість адміністрації міста за постачання електрики перевищує 140 мільйонів рублів.

Представник губернатора Нижегородської області Росії Валерій Шанцев заявив, що голова регіону «терміново вживає заходів», а трамваї і тролейбуси вийдуть на лінію, «як тільки з’явиться струм у мережі».

Однак, коли це відбудеться, він не уточнив.

Правда України

НБУ знизив офіційний курс гривні щодо долара США на 67 копійок

hryvnia

Національний банк України на 29 грудня знизив офіційний курс гривні щодо долара США на 67 копійок та встановив на рівні 23,80 гривні за долар, мовиться в повідомленні на сайті НБУ.

Офіційний курс гривні до євро складає 26,09.

На 28 грудня НБУ офіційний курс гривні встановив на рівні 23,13 гривні за долар, послабивши курс гривні щодо долара США на 17 копійок.

Наприкінці лютого офіційний курс гривні до долара встановили на історичному мінімумі в 30,01 гривні за долар.

У жовтні офіційний курс гривні щодо долара США знову почав дещо знижуватися. Водночас у Нацбанку не бачать підстав для посилення валютних коливань.

Правда України

Герман Греф назвав ситуацію з курсом рубля в грудні 2015 року серйозною кризою

rubl-usd

Курс долара перевищив 72 рубля, досягнувши максимуму за 2015 рік. Курс євро 28 грудня склав 79,5 рублів.

Експерти пов’язують падіння рубля зі зниженням цін на нафту і завершенням періоду податкових виплат.

15 грудня Банк Росії встановив курс долара на рівні 70 рублів 83 копійок. За день до цього вартість нафти марки Brent вперше з 2008 року впала нижче за 37 доларів.

Глава «Сбербанка» Росії Герман Греф назвав ситуацію з курсом рубля в грудні «серйозною кризою».

Правда України

Диверсанти путлєра намагалися пошкодити об’єкти енергетичного комплексу України

energo-ua

Служба безпеки України заявляє, що попередила спробу російських спецслужб пошкодити комп’ютерні мережі об’єктів енергетичного комплексу України.

Як повідомляє прес-служба відомства, співробітники СБУ виявили шкідливе програмне забезпечення в мережах деяких обласних енергетичних підприємств, вірусна атака супроводжувалася безперервними дзвінками (телефонним «флудом») на номери техпідтримки обленерго.

У СБУ зазначають, що шкідливе програмне забезпечення локалізували, тривають оперативно-слідчі дії.

У Росії наразі ці заяви не коментували.

Загальне енергоспоживання України, за даними Інституту енергетичних стратегій, становить 24 гігавати, а до анексії Криму та збройного конфлікту на сході держави воно сягало 53 гігават. Майже половину електроенергії наразі виробляють атомні електростанції, свідчать останні дані «Укренерго», приблизно стільки ж – теплові, тоді як продуктивність ГЕС не перевищує 7% від енергобалансу України – через низький рівень води в Дніпрі.

Правда України

Комуняки намагаються оскаржити рішення суду про заборону їх банди

komuniaky

Комуністична партія України звернулася до Київського апеляційного адміністративного суду зі скаргою на постанову Окружного адмінсуду Києва про заборону діяльності цієї політсили.

«Комуністична партія України вважає таке рішення суду першої інстанції незаконним і необґрунтованим, ухваленим із порушенням норм матеріального і процесуального права та, як наслідок, таким, що підлягає скасуванню апеляційним судом у повному обсязі», – йдеться в повідомленні прес-служби КПУ.

16 грудня Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов Міністерства юстиції України про заборону Комуністичної партії. Була заборонена офіційна діяльність партії або участь її у майбутніх виборах.

У липні минулого року Міністерство юстиції подало судовий позов про заборону КПУ.

Як пояснив міністр юстиції Павло Петренко, Міністерство юстиції є тим органом, який здійснює перевірку політичних партій на предмет, чи їхня діяльність, пропаганда та символіка не підпадає під заборону. Міністерство сформувало незалежну комісію, яка надала висновки: комуністичні партії порушували найменуванням, символікою, статутом та програмою закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні». 

Правда України

У Слов’янську Донецької області СБУ продовжує виловлювати бойовиків

sbu-antiteror

Служба безпеки України заявляє про затримання у Слов’янську Донецької області одного з ватажків бойовиків, який у 2014 році захоплював місто.

«Активний учасник терористичної організації «ДНР» у квітні минулого року у складі першої озброєної групи російських найманців та місцевого криміналітету штурмував Слов’янський міськвідділ міліції та інші будівлі органів влади. Впродовж квітня – липня керував бандитами, які чинили злочини у місті. Після звільнення Слов’янська від терористів разом з незаконними збройними угрупованнями бойовиків Гіркіна (громадянин Росії Ігор Гіркін на прізвисько «Стрєлок – ред.) і Пономарьова («народний мер» Слов’янська В’ячеслав Пономарьов) втік до Донецька», – повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

За даними СБУ, нещодавно бойовик таємно повернувся до міста і переховувався від правоохоронців.

У липні 2014 року українські військові звільнили Слов’янськ від проросійських бойовиків, які утримували місто від квітня.

Правда України

Пси путіна на судилище «справи 26 лютого» не пропускають родичів Героїв

26-lutogo

В анексованому Росією Криму в зал «Верховного суду» на перше засідання у «справі 26 лютого» пропускають вибірково, в тому числі, рідних. Пристави пояснюють це відсутністю місць у залі, повідомляють журналісти.

У коридорі біля залу засідання перебуває близько 60 людей, які вимагають пустити їх всередину. Охорона суду наполягає, що в залі немає місця. За словами приставів, в залі тільки потерпілі. Батькам обвинувачених після довгих суперечок з приставами так і не вдалося потрапити до зали суду. Пустили лише дружину підсудного Ахтема Чийгоза і його 12-річного сина.

28 грудня в Сімферополі у «Верховному суді» Криму призначене перше засідання «суду» по суті у «справі 26 лютого». Підтримати підсудних прийшли кілька десятків людей.

Російські слідчі звинувачують фігурантів справи – Мустафу Дегерменджі, Алі Асанова і Ахтема Чийгоза в участі у «масових заворушеннях» 26 лютого 2014 року, які виникли півтора роки тому біля кримського парламенту під час багатотисячних мітингів з одного боку прихильників територіальної цілісності України, з іншого – активістів партії «Русское единство».

Правда України

Попри репресії москальських окупантів, десятки людей зібрались біля Верховного суду у Сімферополі

krym-sud

Біля будівлі Верховного суду Криму у Сімферополі, де 28 грудня має відбутись перше засідання суду в «справі 26 лютого», зібралось більше півсотні людей.

Фігурантами цього процесу є заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз і активісти Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі.

Серед присутніх – рідні, близькі, знайомі обвинувачених. Засідання суду, призначене на 10 ранку за місцевим часом (9 ранку за Києвом – ред.) затримується.

Меджліс кримськотатарського народу 28 грудня закликав міжнародне співтовариство «захистити права людини в тимчасово окупованому Криму».

Російські слідчі звинувачують Мустафу Дегерменджі, Алі Асанова і Ахтема Чийгоза в участі в «масових заворушеннях» 26 лютого 2014 року, які виникли півтора роки тому біля кримського парламенту в результаті багатотисячного мітингу за участі прихильників територіальної цілісності України та активістів партії «Русское единство».

Суд у Сімферополі неодноразово продовжував усім трьом запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Захисники всіх трьох фігурантів «справи 26 лютого» подавали апеляційні скарги на рішення судів першої інстанції і лише одного разу Верховний Суд Криму частково задовольнив прохання адвоката Чийгоза, скоротивши термін перебування заступником глави Меджлісу під вартою до 19 серпня замість 19 листопада. Проте пізніше суд першої інстанції знову продовжив арешт спочатку до 19 листопада, а пізніше – до 29 січня 2016 року.

Правда України

Приклад для України: ізраїльські солдати застрелили двох палестинців, які замахнулися на них ножем

terorysty

Ізраїльська армія повідомляє, що її сили застрелили двох палестинців, які замахнулися ножем і поранили ізраїльського солдата на окупованому Західному Березі.

Військові заявили 27 грудня, що два палестинці замахнулися ножем на солдата в селі недалеко від міста Наблус.

Палестинське міністерство охорони здоров’я заявив, що два палестинці були родичами – віком 17 і 23 роки.

Інцидент стався на наступний день після того, як офіцери ізраїльської поліції застрелили палестинця з ножем в руках в Єрусалимі.

З початку жовтня ізраїльські сили або озброєні цивільні особи вбили щонайменше 130 палестинців, 81 з яких, встановлений владою, як нападник. Більшість інших були вбиті в зіткненнях з силами безпеки.

Правда України

Тепер китайська армія має право влаштовувати АТО на російській території

kytaiska-armia

Парламент Китаю ухвалив новий закон про боротьбу з тероризмом, що вимагає від технологічних компаній надавати конфіденційну інформацію уряду і дозволяє китайським військовим брати участь у антитерористичних операціях за кордоном.

Новий закон, ухвалений 27 грудня, також обмежує право ЗМІ повідомляти про подробиці терактів. Закон забороняє засобам масової інформації повідомляти про деталі терористичної діяльності, які могли б призвести до «імітації», і показувати сцени, які «жорстокі і нелюдські».

Закон, який набирає чинності з 1 січня, критикувався західними країнами, коли був в стадії розробки, зокрема, через кіберположення.

Президент США Барак Обама і державний департамент США заперечували публічно проти вимоги закону про те, що зарубіжні технологічні фірми мають надавати китайському уряду ключі шифрування, це є умовою для ведення бізнесу в Китаї.

Ключ – це спосіб кодування повідомлень, так що особи, які використовують програмне забезпечення зв’язку, можуть обмінюватися повідомленнями приватно, не побоюючись підслуховування.

Представники Заходу кажуть, що це положення ставить під загрозу права людини і свободу слова, полегшуючи розправу над критиками уряду.

Китайські чиновники заявили, що новий антитерористичний закон необхідний через зростаючу загрозу з боку бойовиків і сепаратистів, особливо в західному регіоні Синьцзян, де сотні людей загинули через насильство в останні кілька років.

Правда України