У київських обмінниках стали видавати гривні з обрізаними краями, які не приймають в магазинах

гривні з обрізаними краями

У київських обмінниках стали видавати гривні з обрізаними краями. За словами киянки Катерини Бабич, такі купюри вона отримала, коли міняла долари на національну валюту. “В той же день в супермаркеті, коли я хотіла розплатитися за покупку цими грошима, касир мені сказала, що ці 50-гривневі купюри вона у мене не прийме. Причина: банкноти хоча і справжні, але з обрізаними краями. Коли я перевірила інші папірці, прийшла в жах! Краї були обрізані у всіх”, — розповідає Катерина.

Як пояснює співробітник одного із столичних банків Олександр Пишнюк, дівчина отримала в обміннику мічені гривні, які незаконно потрапили в Україну з самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”. “Співробітники регіональних банків Луганська і Донецька позначали фарбою краї гривень всіх номіналів і іноземної валюти. Робилося це для того, щоб надалі вони не потрапили в грошовий обіг України. Але в результаті грабежів мічені гроші все ж почали вивозити з “республік” — з метою збути їх в інших містах, в тому числі і Києві. А краї таких гривень стали просто обрізати, щоб їх приймали в оборот. Але ці гроші недійсні!” — каже Пишнюк.

За його словами, тепер киянка повинна написати заяву в міліцію. А здати купюри в банк нереально — їх ніхто не прийме. “Правоохоронці мають з’ясувати, що це за обмінний пункт і звідки вони взяли такі гривні”, — говорить Пишнюк. За його словами, щоб уникнути подібного, потрібно не міняти гроші в нелегальних обмінниках, де не видають квитанцію і не вимагають паспорт, і завжди уважно перераховувати і оглядати отримані купюри. Ну а якщо з якихось причин вони вас не влаштовують — відмовитися від валютно-обмінної операції.

За словами начальника главку столичної міліції Олександра Терещука, протягом останніх місяців тенденції до збільшення кількості фальшивих грошей в столиці правоохоронці не спостерігають, але в обороті несправжні купюри є. “Вилучаємо, працюємо… Що стосується мічених купюр, то вони нами вилучаються. А потім ми з’ясовуємо, як вони сюди потрапили”, — говорить Терещук. Операції з такими купюрами караються терміном позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна — за статтею “Виготовлення, зберігання та збут підроблених грошей”.

Правда України

У Києві виявили понад 500 об’єктів будівництва, які визначені як зведені самовільно

об’єктів будівництва, зведені самовільно

Міжвідомчий Центр моніторингу забудови Києва (ЦМЗК) за час своєї діяльності виявив понад 500 об’єктів будівництва, які визначені як зведені самовільно, повідомив департамент містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації (КМДА) з посиланням на в.о. заступник голови департаменту Анну Бондар.

“На сьогодні вже відкрито 60 кримінальних справ та 22 цивільних. По трьох справах також проходять судові розгляду”, – цитується в повідомленні А.Бондар в ході антикорупційної конференції “Як побороти корупцію? Методики мінімізації корупційних складових на місцевому рівні”.

За її словами, із зазначеної кількості виявлених самобудів парковки та станції технічного обслуговування складають 208 од., торгово-розважальні комплекси – 113 од.,газові автозаправні станції – 92 од., об’єкти житлової нерухомості – 72 од.

Загалом із загальної кількості перевірених ЦМЗК будоб’єктів законними визнані 427 од., при цьому протягом останні три місяці незаконні будоб’єкти в Києві не виявлені, уточнила А.Бондар.

Разом з тим, за її словами, додаткової перевірки потребують ще 200 будоб’єктів столиці. Крім того, в даний час проводиться збір інформації про об’єкти по 76 новими заявами громадян.

У зв’язку з цим Бондар зазначила, що на сьогодні громадяни можуть на веб-порталі ЦМЗК перевірити наявність інформації щодо будівництва того чи іншого об’єкта в Києві, а в разі її відсутності подати заявку на проведення перевірки будоб’єкту ЦМЗК.

Правда України

Керівництво НБУ не проводить реального реформування української банківської системи

НБУ

Керівництво Національного банку України (НБУ) не проводить реального реформування української банківської системи. Такої думки дотримується Ростислав Кравець.

“Що ж стосується реформ банківської системи, то як таких реальних глобальних реформ з моменту приходу пані голови НБУ Валерії Гонтарєвої я не бачу. Тобто все, що робиться – це кидання з однієї крайності в іншу, що і призвело до настільки різкої девальвації гривні. А з іншого боку, відсутність таких скоординованих реформ, відсутність плану розвитку банківської системи. Все відбувається в якомусь ручному режимі, без заданої програми. Це і призводить до величезної кількості проблем, які виникають на банківському ринку, зростання корупції“, – заявив Кравець.

На його думку, заявлене Валерією Гонтаревою реформування звелося до того, що Нацбанк отримав величезну кількість повноважень у порівнянні з Національним банком часів Віктора Ющенка чи Володимира Стельмаха.

Зараз НБУ може приймати будь-які постанови, які не повинен погоджувати в Мін’юсті.

“І цим Нацбанк зловживає. Реальні наслідки даних дій – це цілий ряд постанов, які приймаються на 2-3 місяці щодо обмежень на валютному ринку, повернення безпосередньо депозитів”, – зазначає адвокат.

Ростислав Кравець вважає, що НБУ не зробив жодного кроку в частині розвитку банківської системи, підвищення довіри.

“Я часто ходжу в суди. Моє улюблене питання завжди, коли приходить представник Фонду гарантування вкладів, поставити їм пряме запитання. Якщо у нас завдання Національного банку – це підтримання стабільності національної грошової одиниці, то питаю: яке у вас завдання? Відповідь унікальна: виведення неплатоспроможних банків з ринку. Про яке підвищення довіри до банківської системи може йти мова, коли ви приходите в банк, а вам кажуть: ви знаєте, ми тут зібралися у Фонді гарантування три особи і визнали ваш договір недійсним. Тому ви не отримаєте свої 200 000“, – говорить наш співрозмовник.

З ним погоджується і Руслан Чорний.

“Завершення реформи банківської системи – це міф. На мій погляд, перший крок, який треба зробити для підвищення довіри, – це чиновникам Національного банку, всього економічного блоку уряду, включаючи прем’єр-міністра, послідовно відповідати за свої слова. Все, що вони говорять , повинно бути пов’язане з тим, що говорили дотепер. Тому що якщо ми чуємо про те, що “Фінанси та кредит” платоспроможний, а через тиждень вводиться в банк адміністрація – це катастрофічно знижує довіру до банківської системи“, – заявив Чорний.

Нагадаємо, у вересні Нацбанк визнав банк “Фінанси та Кредит” неплатоспроможним. Це далеко не перший випадок, коли НБУ всупереч обіцянкам його глави Валерії Гонтарєвої відмовляється рятувати системні банки. Всього з 2014 року Нацбанк закрив порядку 60 банків, тобто більше ніж за попередні десять років. При цьому сама Гонтарєва на форумі YES-2015 заявила про закінчення реформування банківського ринку.

Правда України

Міністерство внутрішніх справ зафіксувало близько 20 тисяч незаконних дій з платіжними картками

платіжні картки

За 8 місяців цього року Міністерство внутрішніх справ зафіксувало близько 20 тисяч фактів незаконних дій з платіжними картками.

Хітом сезону в цьому році став так званий саѕһ-trapping (дослівно – “захоплення грошей”).

“Шахраї встановлюють у банкоматі накладку, яка блокує “шторку” пристрою, що видає купюри. Всі спроби клієнта зняти гроші закінчуються невдачею – гроші залишаються в пастці. А коли людина відходить від банкомату, їх забирають аферисти”, – розповідає начальник служби інформаційної безпеки Андрій Моршнєв.

Намагатися витребувати зниклі гроші з банку фактично марно. Адже вони зникають після того, як були списані з рахунку. Тому в таких випадках фінансисти категорично не радять клієнтам відходити від банкомата і відразу ж дзвонити до контакт-центру (телефон зазвичай зазначений на звороті картки).

“Якщо придивитися, “пастку” легко помітити і витягти самому – зазвичай вона кріпиться простим скотчем. Варто підчепити її монеткою, і ви зможете забрати купюри самі”, – радить начальник департаменту інформаційної безпеки Олег Матата.

Наступною за популярністю схемою шахрайства з банківськими картками є – психологічна обробка.

“Схеми з використанням соціальної інженерії – нині одні з найбільш популярних”, – розповідає начальник відділу з протидії кіберзагрозам Олександр Третяк.

Аферисти-психологи вміло грають на слабкості і страху банківських клієнтів.

“Зазвичай власнику картки телефонують безпосередньо, представляючись співробітниками банків, і з’ясовують їхні дані: номер картки, термін дії та CVV2 код”, – пояснює Олексій Думинюк.

Найчастіше майбутніх жертв підшукують на он-лайн майданчиках з продажу вживаних речей. Безтурботні продавці часто-густо вказують свої номери телефонів, імена, а часто і номери карток, куди треба переказувати гроші за товар.

“За шістьма першими цифрами рахунку легко встановити назву кредитної установи, яка видала картку. Після цього шахраєві залишається тільки подзвонити, представитися співробітником банку і натиснути на клієнта, щоб той повідомив дані”, – говорить Олег Матата.

Наприклад, власникові рахунку можуть пригрозити блокуванням картки, якщо він не повідомить потрібну інформацію. В якості каналів збирання “досьє” можуть служити різного роду опитування, інформація в соцмережах тощо.

Підвищену активність проявляють шахраї, які “працюють” на сході країни як посередники в знятті готівки. Мешканці Донецької та Луганської областей зараз не можуть повноцінно користуватися платіжними картками. Щоб отримати готівку вони часто змушені звертатися до третіх осіб. Ті, в свою чергу, пропонують зняти гроші в ПОС-терміналах або банкоматах на території мирної України.

“З’явилося багато так званих посередників, які отримують готівку, беручи за це високу комісію. Місцеві магазини приймають оплату за товари та послуги через інтернет-гаманці. Кожен з цих способів відкриває доступ до персональних даних власника картки, а значить і до його коштів”, – розповідає керівник з безпеки технологій роздрібного бізнесу Сергій Досенко.

Підробка карток використовується для виведення великих сум з банківських карток.

“Підробка карток, звичайно, не так популярна як шахрайство в мережі інтернет. Випадків шахрайства тут менше, зате суми операцій і втрат в рази більші”, – запевняє начальник сектору моніторингу та розслідування шахрайських операцій Олексій Думинюк.

Найчастіше зустрічається т. з. фізичний скіммінг. Зловмисники встановлюють на банкоматах спеціальні пристрої – накладки на клавіатуру, крихітні відеокамери, вставки і накладки на приймач карток і т. п. Вони дозволяють отримувати інформацію з магнітної смуги і ПІН-коди та виготовити дублікат картки.

Його різновид – кібернетичний скіммінг, коли злочинці встановлюють на банкоматах додаткове шкідливе програмне забезпечення. З його допомогою вони можуть отримувати інформацію з магнітної смуги картки або відразу – гроші.

Банкіри попереджають про те, що дані про картку легко дізнаються за допомогою електронних листів від імені банку або платіжної системи, де клієнта просять підтвердити конфіденційні дані на сайті організації. Таким чином клієнт ловиться “на гачок”.

Перейшовши за посиланням, власник картки потрапляє на підроблений сайт, який краде інформацію і передає зловмисникам (т. з. фішинг).

Крадіжкою даних також займаються фіктивні сайти-двійники популярних інтернет-магазинів. До цієї схеми останнім часом додалася ще одна – т. з. вішинг. У цьому випадку використовуються технології, що дозволяють автоматично збирати дані про картки.

Приміром, використовуючи бази даних компаній мобільного зв’язку, аферисти можуть розсилати смс-повідомлення про блокування платіжної картки і жертві пропонують зателефонувати на певний номер.

Коли власник рахунку входить у контакт з шахраєм, той представляється “співробітником банку” і під приводом розблокування картки з’ясовує її номер, термін її дії та персональний код.

Отримавши згоду від “потерпілого” на здійснення операцій по картці, злочинці викрадають гроші з його рахунку шляхом безготівкового переказу на інші рахунки.

Правда України

Реструктуризація державних боргів України незначно і нетривало вплине на курс валют

державні борги

Реструктуризація державних боргів України вплине на курс гривні, однак вплив буде недовгим і незначним. Такої девальвації, яка є вже, не буде, але ризики є завжди. Таку думку висловив екс-міністр економіки України, народний депутат (БПП) Віктор Пинзеник.

“Для девальвації курсу гривні було дві причини. По-перше, у нас імпорт перевищував експорт. І ось курс виправив ситуацію. Ми вже другий рік йдемо з позитивним торговельним сальдо. Головний ризик, що впливає на курс, – це бюджет. Україна залишилася без безпечних джерел фінансування дефіциту бюджету. На внутрішньому ринку головним позичальником уряду Національний банк України. І тут завжди є ризик для інфляції“, – зазначив експерт.

Він зазначив, що ризики в Україні є завжди, тому спрогнозувати курс нацвалюти навіть у середньостроковій перспективі – невдячна і неможлива справа.

“Я недавно бачив прогнози однієї міжнародної авторитетної організації на дуже тривалу перспективу. Так от там нічого доброго для обмінного курсу; а я навіть боюся озвучити ці прогнози, знаючи сюрпризи, які можуть бути в Україні. Тим більше, що сьогоднішній курс кілька років тому ні один експерт і жодна організація не прогнозували“, – підкреслив Пинзеник.

Правда України

Уряд Яценюка продовжить підвищувати комунальні тарифи в Україні в рамках Меморандуму з МВФ

комунальні тарифи

Уряд продовжить підвищувати комунальні тарифи в Україні в рамках виконання Меморандуму з МВФ. Про це повідомив представник Міжнародного валютного фонду в Україні Жером Ваше.

“Україна та її влада пообіцяла, коли прийняли програму співробітництва, що буде поступове підвищення. Це має допомогти всій системі досягти балансу так, щоб більше не було фіскальних втрат. І цього слід домогтися до 2017 року. Тому тарифи продовжать рости і далі”, – сказав він.

“Україна тільки почала процес, який вона відкладала на протязі багатьох років. До останнього часу через різницю в тарифах для промисловості і в населення накопичувалися величезні суми боргу у державних компаній, країна споживала непристойно багато енергоресурсів і використовувала їх вкрай неефективно. Проблему потрібно було вирішувати. І процес пішов. Він іде складно, але головне, що ми йдемо від субсидування всіх, включаючи найбагатших, до адресної системи”, – роз’яснив представник Фонду.

При цьому він відзначив позитивні зміни в роботі НАК “Нафтогаз України”.

“Втрати держави через “Нафтогаз” зменшуються. А значить, з держбюджету буде знятий величезний тягар, – зазначив Ваше і додав, – Ви ж знаєте, що раніше цілій низці компаній на законодавчому рівні дозволялося не платити “Нафтогазу”. Верховна рада прийняла закони, які зобов’язали розраховуватися з компанією. Прийнятий парламентом закон про газовий ринок дозволить зробити його трохи більш конкурентним”.

Крім того, робота найбільшої енергокомпанії України стала помітно прозорішою, вважають в МВФ.

“Ми завжди наполягали, щоб “Нафтогаз” купував валюту на ринку, а не отримував її безпосередньо з “Нацбанку”, тим самим створюючи додаткове навантаження на НБУ. Протягом останніх кількох місяців він так і робив. Це підбадьорює. І показує, що змінюються підходи до управління фінансовими потоками. Є зрушення в області більш прозорої звітності, а також у питаннях дефіциту бюджету різних підрозділів компанії”, – заявив Ваше.

Нагадаємо, що в січні-липні цього року тарифи на житло, воду, електроенергію та газ зросли в Україні в 2,2 рази через підвищення вартості природного газу-в 5,5 рази, гарячої води на 55%, електроенергії на 33, 6%.

Правда України

З 6 жовтня 2015 року для українців буде відкритий доступ до Державного земельного кадастру

земельний кадастр

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) планує до 6 жовтня цього року відкрити доступ до Державного земельного кадастру для всіх українців. Про це в ході прес-конференції повідомив віце-прем’єр-міністр України, голова Мінрегіону Геннадій Зубко.

«До 6 жовтня ми повинні відкрити реєстри для того, щоб кожна людина могла побачити, кому належить та чи інша земельна ділянка за номером земельного кадастру», – сказав Зубко.

Крім того, він додав, що на сьогоднішній день вже відкриті реєстри для нотаріусів, які можуть брати витяги з земельного кадастру для здійснення нотаріальних дій.

Нагадаємо, в середині серпня Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Госгеокадастр) в рамках урядової політики розширення доступу до Державного земельного кадастру запустила електронну послугу надання приватним і державним нотаріусам доступу до земельного кадастру для видачі з нього витягів. Тоді доступ до бази даних Державного земельного кадастру України отримали майже 100 нотаріусів. За словами нотаріусів, вартість підключення до послуги, включаючи всі витрати, склала 8 тис. грн.

Правда України

Українські ІТ-компанії дедалі частіше замислюються над перенесенням бізнесу за кордон

IT

Українські ІТ-компанії дедалі частіше замислюються над перенесенням бізнесу за кордон через незахищеність перед свавіллям правоохоронних органів. Цей бізнес мобільний і працює там, де сприятливі умови.

“Зберігання на серверах порнографічної та піратської продукції” – це було найпоширеніші звинувачення, з якими правоохоронці приходили обшукувати ІТ-компаній в Україні в 2013 році, коли так звана “сім’я” Януковича намагалася підім’яти під себе цю галузь. Тепер у 2015 році формальні підстави обшуків змінились – міліція та СБУ “шукають дані осіб, причетних до терористичної діяльності” чи звинувачують у “відмиванні коштів”. При цьому вилучають сервери ІТ-компаній, призупиняють їхню роботу. Дедалі частіше програмісти замислюються про перенесення свого бізнесу з України за кордон, зізнаються представники ІТ-сектора.

За даними Асоціації ІТ, через тиск на програмістів з початку року країну залишили близько 2,5 тисяч ІТ-фахівців. В асоціації не виключають, що така тенденція зберігатиметься й надалі, адже тільки у вересні правоохоронці провели гучні обшуки в офісах п’яти великих ІТ-компаній. Зокрема, обшуки проводились в харківському офісі компанії NIX Solutions, співробітників якої правоохоронці підозрювали у відмиванні коштів. Потім міліція побувала в харківському офісі IT-аутсорсера Intego за підозрою у виплаті співробітникам зарплатні “в конвертах”, а до цього вони обшукали компанію DivanTV “у зв’язку з підозрою у поширенні піратського контенту”. Ще раніше співробітники СБУ прийшли з обшуками в офіс однієї з найбільших ІТ-компаній України – Luxoft в Дніпропетровську , аби “знайти дані особи, яка надіслала електронну погрозу”.

Керуючий партнер відомої компанії GrowthUP Group Денис Довгополий бачить у всіх цих обшуках спільні риси. “Це жага наживи і безкарність. Силові відомства мають інструменти створити компаніям проблеми на мільйони доларів, які можна вирішити за невелику мзду. Ці два фактори роблять для корупціонерів у погонах ІТ галузь дуже привабливою для здирництва”, – зауважив Денис Довгополий в інтерв’ю. Він наголошує, що за останні кілька років ніхто з ініціаторів та виконавців подібних обшуків не поніс покарання, тому це знову стає реальністю для підприємців.

З цим погоджується і CEO компанії 908Inc Андрій Хорсев з Дніпропетровська, який нещодавно перевіз свою компанію у Польщу, оскільки ще у 2013 році правоохоронці вилучили у нього сервери, заблокували роботу компанії, відкривши кримінальну справу за звинуваченням у зберіганні та поширенні порнографіної продукції.

Хоча після приходу нової влади справу проти підприємця закрили через брак доказів, однак працювати в Україні Хорсев так і не зміг. “Такі рейдерські атаки були в 2013 році, зберігаються зараз. Ситуація навіть погіршилась. Може змінили міліціонера, який проводить обшуки, але олігархічні групи, які зацікавлені переключити цей бізнес на себе не змінилися“, – впевнений Андрій Хорсев.

Хорсев вказує на те, що ІТ-компанії змушені виводити всі свої основні активи за кордон, оскільки Україна не гарантує дотримання інтелектуальних прав. “Зараз зберігати інтелектуальну власність в Україні важко. Черезе рейдерство у мене вкрали частину моїх інтелектуальних прав. Держава не забезпечує безпеку наших інтелектуальних продуктів, тому доводиться їх реєструвати на Кіпрі чи деінде”, – сказав програміст. Він мріє коли-небудь повернутись в Україну і надалі розвивати в країні свої ІТ-проекти, однак зараз для нього це не на часі.

В ІТ-асоціації України прогнозують: якщо представники української влади продовжуватимуть і наділі “пресувати” бізнес, то таких “ІТ-мігрантів”, як компанія Андрія Хорсева побільшає.

В уряді усвідомили загрозу і у четвер міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус запросив представників ІТ-компаній на термінову нараду. “Проблем багато, вони різнопланові. Насамперед: корупція, відсутність особистої відповідальності правоохоронців за нанесену шкоду, вилучення обладнання у випадках, коли є можливість вилучати лише інформацію”, – цитує прес-служба міністерства економічного розвитку та торгівлі слова Айвараса Абромавичуса після зустрічі з “айтішниками”.

Зокрема, керівники ІТ-компаній запропонували уряду ввести мораторій на вилучення обладнання, окрім випадків коли воно було фізично задіяне у злочині, дозволити проводити слідчі дії та знімати копії даних тільки окремому компетентному підрозділу, який спеціалізується на кібер-безпеці, регламентувати тривалість перевірок та обмежити період, який відводиться на експертизу обладнання при його вилученні, надсилати запит на надання необхідних даних та документів до отримання ордеру на обшук.

Всі побажання ІТ-компаній Айварас Абромавичус пообіцяв передати міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. “Питання обшуків не замикається на МВС, він стосується і прокуратури та судової системи країни. Тому для виправлення ситуації, нам потрібен комплекс рішень, які торкнуться всіх силових відомств”,- вважає директор Асоціації ІТУкраїни Віктор Валєєв. Він переконаний, що на законодавчому рівні необхідні зміни до Кримінально-процесуального кодексу,які б забороняли вилучення серверів і були дієвим інструментом захисту програмістів. Валеев також зазначає, що ІТ-компанії вимагають провести ретельне розслідування за фактом серії вересневих обшуків. “Місяць – достатній час для проведення службового розслідування. Якщо жоден з фігурантів списку справ проти ІТ компаній за цей місяць не буде покараний, особливо щодо непропорційного застосування сили проти бізнесу, галузь отримає від держави чіткий сигнал виїжджати”, – попереджає Валєєв.

Правда України

Генеральна прокуратура України відмовляється боротися із внутрішньої корупцією, – посол США Джеффрі Пайєтт

Джеффрі Пайєтт

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявляє, що Генеральна прокуратура України відмовляється боротися із внутрішньої корупцією, що підриває реформи, які проводить українська влада.

«Є одна кричуща проблема, яка загрожує всій гарній роботі, що проводиться регіональними лідерами в Одесі, Харкові, Львові та в інших місцях для поліпшення бізнес-клімату. Ця проблема загрожує всьому, що Верховна Рада, Кабінет міністрів, Національна рада реформ та інші роблять, щоб підштовхнути політичні та економічні реформи. Ця перешкода – відмова Генпрокуратури успішно боротися із внутрішньою корупцією. Замість того щоб підтримувати реформи в Україні і працювати на викорінення корупції, корумповані чиновники в ГПУ роблять гірше, відкрито і агресивно підриваючи реформи», – заявив Пайєтт у четвер, 24 вересня, в Одесі під час виступу на фінансовому форумі.

Він зазначив, що, всупереч зусиллям лідерів України, ці чиновники ГПУ перешкоджають зусиллям щодо розслідування та кримінального переслідування корумпованих чиновників в апараті Генпрокуратури.

«Вони залякують і перешкоджають зусиллям тих, хто працює чесно у рамках ініціатив реформування ГПУ», – заявив Пайєтт.

На думку посла США, нещодавні розслідування засвідчили, що Генпрокуратура не тільки не підтримує розслідування корупції, а підриває роботу прокурорів.

«Наприклад, у справі екс-міністра екології Миколи Злочевського влада Великої Британії вилучила 23 мільйони доларів незаконних активів, що належать українському народові, і попросила чиновників ГПУ надіслати документи для підтримання вилучень. Замість цього вони направили лист адвокатів Злочевського, у якому йшлося про те, що ніякої справи проти нього немає. У результаті британський суд зняв арешт з активів, і незабаром гроші перевели на Кіпр», – наголосив посол.

Джеффрі Пайєтт переконаний, що неправомірні дії посадовців ГПУ, які писали ці листи, мають бути розслідувані, а винні щонайменше мають бути негайно звільнені.

Микола Злочевський − колишній депутат Верховної Ради України, власник газодобувної компанії Burisma Holdings, займав керівні посади в комерційних і державних структурах, включаючи ЗАТ «Укрнафтосервіс», Державний комітет природних ресурсів, Державний комітет України з матеріального резерву. Його ім’я пов’язують з ТОВ «Інфокс».

У січня 2015 року Генпрокуратура оголосила Злочевського в розшук: його звинувачують, зокрема, в незаконному збагаченні.

Журналісти з’ясували, що власником Zlocci – нового бренду, під вивіскою якого вже півроку у центрі Києва продають дороге чоловіче взуття зі шкіри страуса і крокодила, – найімовірніше, є також Микола Злочевський.

22 вересня генпрокурор Віктор Шокін підписав наказ про створення у структурі ГПУ Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Правда України

НБУ знижує вартість своїх кредитів для банків, але не для всіх

НБУ

Нацбанк знижує вартість своїх кредитів для банків. Однак зниження облікової ставки відразу на 5 процентних пунктів в найближчій перспективі не спричинить за собою здешевлення ні роздрібного, ні корпоративного банківського кредитування.

Національний банк з 25 вересня знизив облікову ставку з 27% відразу до 22%. Офіційна причина – уповільнення інфляції. «Дезінфляція стала можливою через нашу монетарну політику і дії адміністративних обмежень», – визнала глава Нацбанку Валерія Гонтарєва.

Зменшення облікової ставки автоматично здешевлює вартість ресурсів НБУ. Ставки рефінансування прив’язані до облікової ставки і, згідно з положенням про регулювання Нацбанком ліквідності банків, не можуть бути нижче за неї. Коли влітку облікова ставка становила 30%, то кредити «овернайт» під забезпечення ОВДП надавалися під 33%. З 28 серпня облікова ставка знизилася на 3 п.п., а ставка «овернайт» – на 4 п.п. Сьогодні зниження було синхронним – ставки впали на 5 п.п.

До останнього зниження облікової ставки НБУ видавав банкам кредити овернайт під 29%, кредити на підтримку ліквідності – 27%. Стабілізаційні кредити коштували облікову ставку плюс 1,5 п.п., а кредити під відтік депозитів – півтори облікової ставки.

Останнім часом позиції регулятора та ринку зближуються: банки не хочуть брати дорогі кредити в НБУ, а він не горить бажанням їх кредитувати, намагаючись прищепити думку, що він – кредитор останньої інстанції. Після зниження в кінці серпня облікової ставки НБУ всього дев’ять разів видавав кредити «овернайт». У всіх випадках був всього один банк, який отримував завжди одну й ту ж суму – 24 млн грн.

Іншим банкам дешевше було позичити один у одного – на міжбанку середня ставка за кредитами «овернайт» у вересні становить 21,1% при 29% у Нацбанку. Навіть у населення можна позичити дешевше, ніж у НБУ. Роздрібні депозити, відповідно до індексу UIRD, банки залучають на три місяці під 21,06%, на рік – під 21,8%.

Низький попит у банків і на довгі кредити НБУ. Якщо в червні банки всього тричі брали в НБУ кредити на термін довше 30 днів (77,5 млн. грн взяв банк «Хрещатик» і двічі – сумарно на 750 млн грн – банк «Фінанси та Кредит»), то в липні таких випадків не було жодного, а в серпні – лише один (банк «Хрещатик» отримав 70 млн грн під заставу держоблігацій). Тому зниження облікової ставки не надасть відчутний вплив на процентні витрати банків. Це скоріше символ, що гроші поступово дешевшають, а інфляційні і девальваційні ризики – загасають.

І в банків гроші є, особливо короткі. Вони їх несуть в НБУ, викуповуючи його депозитні сертифікати (у серпні – на 224 млрд грн). Регулятор казав, що ці ставки давно вже ринкові і не залежать від облікової. Тому ставки, за якими НБУ залучає гроші у банків, залишилися на колишньому рівні навіть після зниження облікової: депозитний сертифікат «овернайт» коштує 18%, а тижневі і двотижневі сертифікати виставляються на тендер НБУ під 19% і 20%.

Однак не варто очікувати, що завдяки грошам, що подешевшали, банки різко відновлять кредитування економіки і населення. По-перше, ні НБУ, ні МВФ не дозволять перетворити банки в каси з видачі позичальникам рефінансування НБУ. По-друге, бажання банків кредитувати бізнес і населення залежить не від наявності та вартості грошей, тим більше «грошей НБУ», а від здатності банків отримати назад видані кредити. «Щоб банки почали кредитувати, необхідно провести оздоровлення та докапіталізацію всього ринку. Зараз відбувається перезапуск системи – в парламенті знаходиться вісім законопроектів, у тому числі щодо посилення захисту прав кредиторів. Якщо це не буде зроблено, ніхто кредитувати не зможе», – визнає Валерія Гонтарєва.

Банкіри в основному працюють з нинішніми клієнтами і не залучають нових. «Для утримання частки ринку будемо працювати з існуючою базою клієнтів. Враховуючи складну ситуацію в країні, очікування в сфері кредитування фізичних осіб знаходяться на рівні минулого року », – говорить Юлія Гуртовенко.

Поки учасники ринку готові видавати у вигляді кредитів невеликі суми грошей, вимагаючи значне заставне покриття. «Для відродження кредитування необхідні стабілізація роботи і повернення довіри до банківської системи, стабілізація курсу гривні, нормалізація політичної ситуації в країні, економічне зростання, і як наслідок, зростання реальних доходів населення. Без зростання купівельної спроможності потенційних позичальників активізувати ринок іпотечних та автокредитів неможливо. Затребуваними залишаться тільки короткострокові і дрібні споживчі кредити для задоволення поточних потреб населення », – зазначає Олена Трояновська.

У більш віддаленій перспективі учасники ринку бачать можливості для розвитку кредитування. «У великих банків пропав апетит до зростання. Але економіка і населення все-таки повинні кредитуватися. У гру можуть вступити дрібні банки», – вважає Вадим Березовик.

У НБУ не думають, що це буде скоро. «Ставки поступово знижуватимуться. Але зростання кредитування почнеться тільки наступного літа», – очікує Валерія Гонтарєва.

Правда України

На київській афері кернеса намагається нагрітися заступник голови КМДА Ігор Ніконов

кернес і ніконов

Компанія “Альфа пей термінал”, яку пов’язують з мером Харкова Геннадієм Кернесом, не зможе заробити мільярди на оплаті проїзду в столичному метрополітені.

На початку серпня Постійнодіюча комісія із залучення інвесторів для фінансування будівництва та реставрації інженерно-транспортної інфраструктури Києва зупинила дію договору, підписаного ще в 2013 році. Тим самим вона заборонила підряднику продовжувати роботи з впровадження системи “Електронний квиток”.

У відповідь на таке рішення “Альфа пий” подала на КМДА судовий позов, маючи намір відсудити у столичної адміністрації майже 600 млн гривень.

ПравдаUA вже розповідала історію впровадження системи “Електронний квиток” у столиці. Сенс ідеї полягав у тому, щоб створити єдину автоматизовану систему оплати проїзду в міському транспорті для зручності пасажирів і простоти їх обліку для міської влади.

Звичних контролерів мали замінити термінали, розмістити які хотіли майже у всіх видах міського транспорту.

Для вибору інвестора вирішили провести конкурс. Але, за вже сформованою в Україні традицією, зробили це не зовсім відкрито і прозоро. Учасники ринку скаржилися, що потрапили на нього тільки обрані. Зрештою договір підписали з невідомою на той момент харківською фірмою “Альфа пей термінал”.

Офіційно фірма записана на кіпрський офшор Triendotto Investments Limited, яким володіють громадяни Швейцарії Армен і Карен Ванцеяни. Неофіційно компанію пов’язують з мером Харкова Геннадієм Кернесом.

Привабливість проекту полягала в тому, що вклавши в нього трохи більше 100 млн грн, компанія 10 років отримувала б 8,4% від вартості кожного проїзду, а це близько 120 млн грн на рік тільки на метрополітені. Але, навіть така мотивація не допомогла підряднику впоратися із замовленням – за 2,5 року фірма не виконала необхідний обсяг робіт.

Коли історія почала з’являтись у ЗМІ, КМДА змінила умови договору, знизивши відсоток прибутку до 4,5%, а потім і зовсім вирішила розірвати договір через бездіяльність підрядника. Але, в останній момент “Альфа пею” допоміг перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов, який попросив комісію відстрочити вирішення на три місяці.

Член транспортної комісії Київради депутат Олексій Гриценко розповів нам, що це прохання було несподіваним. Але, ще більше здивування викликало те, що голова комісії Ігор Піковський задовольнив прохання.

Гриценко висловив припущення, що за цей час в компанію увійде новий власник, який допоможе їй закінчити роботи і забере собі частину прибутку. У Київраді ходили чутки, що в ролі інвестора може виступити фірма, пов’язана з Никоновим.

Не дивлячись на те, що “Альфа пею” дали ще три місяці часу, вже на половині цього терміну – на початку серпня, Постійно діюча комісія із залучення інвесторів зупинила дію договору.

Відповідне рішення з’явилося на сайті КМДА лише через місяць. Ніяких пояснень, чому воно було прийнято раніше призначеного терміну, в повідомленні немає. Цікаво, що співголовою комісії із залучення інвесторів є Ніконов, який просив про відстрочку.

За словами Олексія Гриценка, про прийняття цього рішення він дізнався випадково.

“Рішення було прийнято інвестиційної комісією, я на неї випадково потрапив насправді. Підозрюю, що це може бути якась гра і зараз готується нова схема, але сподіваюся, що договір розірвали саме через те, що компанія не виконала свої зобов’язання“, – розповів депутат.

Він так само додав, що новий конкурс вже готується, але проводити його, швидше за все, будуть пізніше. Перша причина – майбутні вибори, друга – “Альфа пей” може спробувати оскаржити рішення комісії.

Як ми з’ясували, припущення виявилося правильним. Уже через кілька тижнів після розриву договору компанія “Альфа пей термінал” звернулася до Господарського суду Києва з проханням визнати договір недійсним і стягнути з КМДА витрачені гроші. Про це йдеться в ухвалі суду від 26 серпня.

Найцікавіше в цьому визначенні – це сума, яку хоче отримати екс-підрядник.

У листі, опублікованому колишнім директором фірми Русланом Воробухіним в кінці 2014 року, говориться про фактичні витрати компанії на рівні 28 млн грн. Всього, вона зобов’язалася вкласти в проект 117 млн грн. У той же час, сума позовних вимог складає 574 млн гривень.

Чим мотивована ця цифра, поки невідомо. Розгляд справи призначено на 7 жовтня.

Крім цього, в судовому реєстрі знайшлася інформація про ще один позов, в якому “Альфа пей” вже є відповідачем. Позивач – Triendotto Investments Limited.

Кіпрський офшор вимагає у своїй же компаній повернути $3,5 мільйона виданого раніше кредиту, що за нинішнім курсом становить близько 80 млн грн. Судячи з усього, саме ці гроші “Альфа пей термінал” і витрачав на реалізацію проекту.

Ми намагалися отримати коментарі з приводу ситуації, що склалася безпосередньо у “Альфа пей термінал”, але номер, вказаний в реєстрі, більше не обслуговується. Інших контактів компанія не вказала.

Правда України

МВС повідомляє про затримання чиновника під час отримання хабара в сумі 60 тис доларів

хабар

У четвер, 24 вересня, співробітники управління протидії злочинності у сфері економіки ГУМВС України в місті Києві “на гарячому” затримали гендиректора при одержанні неправомірної вигоди в сумі 60 тис доларів від директора товариства-партнера. Про це йдеться в повідомленні МВС.

Як наголошується, гроші хабарник отримав за не накладення штрафних санкцій за виявленими порушеннями дилерських угод, виплату відшкодування за виконані роботи по гарантійному обслуговуванню автомобілів і пролонгацію договору сервісного партнерства.

“Раніше за даним фактом прокуратурою Шевченківського району міста Києва відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) КК України”, – йдеться в повідомленні.

У МВС повідомили, що правопорушнику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна і зі спеціальною конфіскацією.

“Зараз вирішується питання про обрання правопорушнику запобіжного заходу та повідомлення йому про підозру”, – зазначили в прес-службі.

Правда України

Зменшення кредитних і депозитних ставок, збільшення курсу долара, – прогноз

прогнози

Слідом за зниженням облікової ставки з 27% до 22% почнеться плавне зменшення цін на банківські кредити, вважають опитані фінансисти.

«Ряд банків, насамперед з іноземним капіталом, братимуть до уваги зміну облікової ставки при кредитуванні своїх клієнтів», – сказав Роман Бондар.

За одними прогнозами, відсотки по кредитах почнуть знижуватися не раніше жовтня, за іншими – до середини місяця.

«На кредитному ринку дійсно очікуємо порівнянного зниження ставок по більшості пропонованих банками продуктів. Причому це зниження буде відбуватися з невеликим тимчасовим лагом після порівнянного зниження депозитних ставок», – зазначив аналітик Антон Сороко.

На початок жовтня прогнозують зниження депозитних ставок на 0,3-0,5% річних, а до кінця наступного місяця ще на 1% у середньому по банківській системі.

«Цілком імовірно, що вже в наступному році депозитні ставки впадуть до рівня 15-18% у гривні», – допустив Дмитро Чурін. Зараз середня прибутковість гривневих вкладів становить 21-22%.

«Зниження депозитних ставок позитивно відіб’ється на вартості банківських пасивів, призведе до пожвавлення ринку ОВДП і збільшенню обсягів кредитування», – запевнив Ігор Якобчук.

Оцінили фінансисти обіцянку НБУ не знижувати відсотки (слідом за обліковою ставкою) за депозитними вкладенням самих банків у регулятора. «НБУ вирішив не знижувати ставки за мобілізаційними операціями (19-23% залежно від терміновості), що мають сьогодні велике значення для доходів банків. Адже станом на ранок 24 вересня в депозитні сертифікати була вкладена рекордна сума – 55 млрд. грн. надлишкової ліквідності банків. Тобто прибутковість даних інструментів для банківських установ поки що не погіршиться», – підкреслив Олексій Блінов.

З поганого: зниження облікової ставки може час від часу провокувати зростання курсу долара.

«Дане рішення може призвести до додаткового тиску на гривню», – підтвердив нам Антон Сороко. Якщо зараз, коли експортеру терміново потрібна гривня, він продає накопичену валюту (25% виручки, які не потрібно продавати в обов’язковому порядку). А коли короткострокові кредити від банків почнуть дешевшати, він буде притримувати долари, і знову кредитуватися в банках на нетривалі терміни.

Тим не менш, фінансисти позитивно оцінили рішення НБУ. «Зниження облікової ставки – це позитивний сигнал вітчизняному фінансовому ринку. Безумовно, рішення НБУ приводити ключову процентну ставку до більш адекватного рівню є правильним, тому й на наступних засіданнях Монетарного комітету Нацбанку ми очікуємо аналогічних дій», – підсумував Дмитро Чурін.

Правда України

Громадські активісти і посол ЄС вимагають від Шокіна змінити членів комісії

ГПУ

У генпрокурора Віктора Шокіна знову проблеми. На цей раз посольству ЄС не сподобалося, як він заповнив свою квоту в комісії по відбору антикорупційного прокурора. Ті ж претензії в активістів, які пікетували будівлю ГПУ. Ми вирішили з’ясувати, чому європейцям так важливо, щоб Шокін змінив своїх кандидатів, і коли в країні запрацює Антикорупційна прокуратура.

Цього тижня генпрокурор Віктор Шокін створив у структурі ГПУ Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. За задумом влади, цей орган повинен стати частиною нової системи боротьби з корупцією.

Прокурори нового підрозділу ГПУ будуть здійснювати процесуальне керівництво над слідчими Антикорупційного бюро, яке було створено ще навесні. Однак зараз цей орган фактично не працює. Крім того, антикорупційні прокурори будуть представляти держобвинувачення в судах по корупційних справах. Правда, поки що новий підрозділ ГПУ існує тільки на папері.

Відповідно до законодавства, генпрокурор повинен призначити голову Антикорупційної прокуратури, а також його заступників та керівників ключових підрозділів. Причому, він повинен вибрати одного з кандидатів, яких йому запропонує спеціальна комісія. Вона формується із працівників ГПУ та кандидатів від Верховної ради.

Минулого тижня парламент призначив сімох членів комісії за своєю квотою. Раніше Віктор Шокін затвердив чотирьох членів за квотою ГПУ. На цьому тижні комісія, нарешті, запрацювала.

Втім, поки що до добору кандидатів на посаду глави Антикорупційної прокуратури справа не дійшла.

Тим часом у процес включилися посольство Євросоюзу. Посол ЄС в Україні Ян Томбінський у своїй заяві натякнув генпрокурору, що “суспільство має бути повністю впевненим у членах комісії, призначених як ГПУ, так і Верховною Радою”.

Тим часом у середу, 23 вересня, під стінами ГПУ зібрався невеличкий мітинг громадських активістів, які, на відміну від посла ЄС, в жорсткій формі вимагали від Шокіна змінити членів комісії. Найбільше, як з’ясувалося, їх не влаштовувало призначення до її складу першого заступника генпрокурора Юрія Сервука і керівника слідчого управління ГПУ Юрія Грищенка. Активісти звинувачують їх у корупції та протидії реформам.

Крім того, в комісію за генпрокурорською квотою увійшли заступник начальника відділу ГПУ по роботі з кадрами Микола Садовий та перший заступник начальника управління нагляду за кримінальними провадженнями Роман Балита.

Чому Євросоюз так пильно стежить за створенням Антикорупційної прокуратури?

Формально в комісії по відбору Антикорупційного прокурора більшість належить парламенту – всі фракції коаліції визначили своїх представників до її складу. Але фактично цей орган як мінімум лояльний до Президента та генпрокурора, якого той призначає.

Адже крім чотирьох представників від Шокіна, до складу органу увійшли три протеже парламентської фракції “Блоку Петра Порошенка”. Це Катерина Левченко, Микола Нищук і Володимир Горбач. Причому, Левченко обрали головою комісії. Разом з представниками від генпрокурора вони становлять в ній більшість.

Крім них, від парламенту до комісії увійшли Володимир Філенко (радник голови МВС, від “Народного фронту”), Мері Батлер (заступник голови відділу конфіскації активів і протидії юстиції Мін’юсту США, від “Народного фронту”), Віктор Шишкін (колишній суддя КСУ, від “Батьківщини”) і Віталій Шабунін (голова правління Центру протидії корупції, від “Самопомочі”).

Зазначимо, що Віталій Шабунін виступив на підтримку вимог активістів. На його думку, існує ризик того, що з принципових голосувань в комісії утворюється союз між чотирма представниками ГПУ і трьома “БППшниками”.

“До мене звернулися активісти, і ми будемо наполягати і вимагати, щоб Шокін відкликав з комісії одіозних прокурорів”, – підкреслив Шабунін.

У той же час Катерина Левченко більш стримана в оцінках.

“Вимагати від Віктора Шокіна змінити його представників – це не моя компетенція і не компетенція комісії”, – заявила вона.

За словами голови комісії, раз всі її члени ходять на засідання, вони тим самим погодилися працювати разом, а громадським активістам варто зосередити увагу на біографіях майбутніх кандидатів на посади антикорупційних прокурорів, які незабаром комісія почне публікувати на сайті ГПУ.

Тим часом активісти пропонують альтернативу “неугодним” прокурорам. За словами Віталія Шабуніна, ідея проста – Віктор Шокін може подати за своєю квотою двох кандидатів, які не потрапили до комісії за квотою Верховної Ради. Це Джованні Кеслер, директор європейського офісу боротьби з шахрайством, і Олекса Шалайський (обидва – кандидати від “Народного фронту”).

У разі якщо Шокін погодиться змінити хоча б двох своїх представників, в комісії зміниться баланс сил, і люди Президента і генпрокурора втратять в ній більшість.

У той же час створення Антикорупційної прокуратури і подальший запуск Антикорупційного бюро – обов’язкова вимога для надання Україні наступного траншу кредиту МВФ. Очікуваний обсяг траншу – 1,7 млрд дол.

Вимога МВФ виглядає логічною, адже органи по боротьбі з корупцією повинні боротися з тим, щоб кредити Фонду не “розпиляли” українські чиновники.

За нашою інформацією, в посольстві ЄС підтримують ініціативу активістів по заміні кандидатур Віктора Шокіна в комісії по відбору антикорупційних прокурорів.

Крім того, формуванням цього органу не задоволена комісія Євросоюзу з питань візової лібералізації. Нагадаємо, раніше президент прогнозував, що ЄС надасть Україні безвізовий режим вже навесні 2016 р. А це означає, що в найближчому майбутньому від Віктора Шокіна не припинять вимагати змінити склад комісії.

Від самого генпрокурора, як в посольстві ЄС, так і в посольстві США, також не в захваті. Чиновники посольств регулярно спростовують меседжі підопічних Шокіна про невдалу реформу ГПУ, наприклад, про низьку якість тестів для кандидатів на посади в регіональні прокуратури.

Заміна людей Шокіна в комісії – не єдині вимоги активістів, зазначив Віталій Шабунін. За його словами, він буде домагатися внесення змін у закон про прокуратуру. Зокрема – скасування норми про те, що кандидат на посаду антикорупційного прокурора повинен мати обов’язковий стаж роботи в органах прокуратури не менше п’яти років.

Ще одна вимога – зміна порядку призначення майбутнього головного борця з корупцією. Зараз комісія надає на вибір генпрокурора список із трьох претендентів, з яких він вибирає одного. Шабунін пропонує, щоб комісія представляла голові ГПУ одну кандидатуру, яку він зобов’язаний був би затвердити на посаді.

Що стосується можливих претендентів на посаду Антикорупційного прокурора, то члени комісії стверджують, що поки що не дійшли до розгляду цього питання. Але в неофіційних бесідах кажуть, що високі шанси отримати це місце – у Давида Сакварелідзе, заступника генпрокурора – прокурора Одеської області.

Правда України

Фізична особа власник земельної ділянки, зобов’язана самостійно сплачувати земельний податок

власник земельної ділянки

“У мене є ділянка землі, є акт. Мені сказали, що треба заплатити за нього податки. Але в сільраді, за яким ми значимося, податок приймати відмовилися. Роз’ясніть, що я повинен платити, в якому обсязі і кому”, – Андрій В., м.Київ.

Ігор Врублевський, адвокат:

“Якщо фізична особа є власником земельної ділянки, воно зобов’язане самостійно сплачувати земельний податок. Порядок сплати податку регулюється нормами розділу ХІІ Податкового кодексу України. Обов’язок по сплаті земельного податку виникає у власника землі з дня виникнення права власності на земельну ділянку.

Органи місцевого самоврядування встановлюють на відповідній території ставки податку, виходячи з нормативної грошової оцінки земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, а якщо така оцінка не проведена – виходячи з площі ділянки. Ставка податку встановлюється в розмірі не більше 3% оцінки, а для сільгоспугідь – не більше 1%. Якщо ділянка розташована за межами населених пунктів та нормативна грошова оцінка не проведена, ставка податку за таку ділянку не може перевищувати 5% від оцінки одиниці площі ріллі по області.

Земельний податок сплачується один раз на рік. До 1 липня поточного року контролюючі органи на підставі відомостей держземкадастру повинні нарахувати суму, і видати платнику податкове повідомлення-рішення, де вказується сума земельного податку та реквізити для його сплати. Власник сплачує протягом 60 днів з дня вручення йому податкового повідомлення-рішення. Особи у сільській та селищній місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів за встановленою формою”.

Правда України

Міжнародне агентство Fitch знизило рейтинг ПриватБанку до рівня обмеженого дефолту

Fitch

“ПриватБанк” після реструктуризації своїх боргів впав в рейтингу Fitch.

Про те, чим це загрожує для вкладників одного з найбільших банків країни розповів експерт в банківській галузі Ігор Шевченко.

Реструктуризація боргів “ПриватБанком” не пройшла безслідно. Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента даного банку в іноземній валюті до рівня RD. Це означає обмежений дефолт після завершення реструктуризації єврооблігацій банку на суму 200 млн доларів.

Впав і рейтинг стійкості “ПриватБанку”. При цьому сама реструктуризація кілька погіршила стан банку. Чи варто побоюватися таких новин його вкладникам, розповів експерт в банківській галузі Ігор Шевченко. Чи варто побоюватися клієнтам “ПриватБанку” за свої вклади після такого прогнозу рейтингового агентства?

– Це вимушена для даної установи міра, завдяки якій відбувається реструктуризація частини зовнішніх зобов’язань на суму 200 млн доларів. Ситуація досить стандартна для сьогоднішнього ринку: якщо є можливість якимось чином відстрочити або змінити ті зобов’язання, які в банку існують, то він цим користується. І раз вже Україні вдалося завдяки Наталії Яресько реструктуризувати боргові зобов’язання країни, то чому цим шляхом чи не піти банку?

На що впливає даний рейтинг? – Вплив цього рейтингу стосується можливостей залучення валютних коштів з-за кордону. Враховуючи, що найближчим часом ніяких нових грошей ми не отримаємо, то було б нерозумно не скористатися можливістю повернути ці гроші трохи пізніше. Ціна цього – збільшення ставки по даному купону. Важливо, щоб взаємини банку з НБУ були в хорошому контексті.

На 23 вересня призначено кінцевий термін оплати за даними зобов’язаннями, і я думаю, до цього часу буде перепідписана угоду про реструктуризацію, після чого рейтинги повернуться на круги своя. Чому тоді Fitch наполягає на тому, що “ПриватБанк” може стати некредитоспроможним? – Що називати кредитоспроможністю в даному випадку? Імовірність неповернення “ПриватБанком” 200 млн доларів?

Це смішно. Просто іноземні рейтингові агентства в будь-якому випадку орієнтуються на той досвід, який склався за кордоном. Якщо для іноземного ринку проблема з поверненням 200 млн доларів це дійсно тривожний сигнал, то на українському ринку всі до цього вже звикли. Кредитоспроможність дійсно трошки страждає, але це ще не критичне значення.

Правда України

Кривавий карлик і педофіл вижрали викрадений український Херес-де-ля-Фронтера 1775 року

карлик і педофіл

Керівництво “Масандри” віддало на розпивання президенту РФ Володимиру Путіну і колишньому прем’єру Італії Сільвіо Берлусконі Херес-де-ля-Фронтера врожаю 1775 року, а потім списало його за ціною 44 рубля 12 копійок. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Згідно з інформацією, херес до Криму привіз з Іспанії граф Михайло Воронцов. У 2001 році пляшка цього вина з колекції “Масандри” була продана на Сотбіс за рекордною для цього напою ціною – 50 тисяч доларів.

Як свідчать документи, якими володіє видання, Путіну і Берлусконі, а також тим, хто їх супроводжував, віддали на “дегустацію” 31 пляшку колекційного вина.

Правда України

В Україні суди тримають в тюрмі патріотів і відпускають зрадників і хабарників

суд

В Одесі суд звільнив, відпустивши на особисте зобов’язання, командира батальйону 28-ї окремої механізованої бригади Володимира Пушкаря, підозрюваного в отриманні хабара в 1,1 мільйона гривень.

Відповідне рішення ухвалив у середу ввечері Приморський районний суд Одеси.

Представник обвинувачення наполягав на взятті під варту, однак головуючий у процесі суддя Віктор Іванов визнав можливим не застосовувати запобіжний захід.

Пушкаря відпустили прямо в залі суду. Висунуті в його адресу звинувачення він не визнав.

Як відомо, 21 вересня ввечері військова контррозвідка СБУ, спеціальний підрозділ “Альфа” і слідчі військової прокуратури Південного регіону затримали командира батальйону 28-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України за підозрою в отриманні неправомірної вигоди у розмірі 1 млн 100 тис. грн.

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив, що вказаний військовослужбовець нібито отримав хабар за сприяння у фінансуванні тероризму та співучасть в організації незаконного в’їзду 10-ти транспортних засобів з вантажем на тимчасово окуповані території Донецької області.

Правда України

Бєня-коломойський злякався і згорнув всі попередні проекти політичного тиску на владу

приват

Жевагівський банк «Фінанси і кредит» поховали поспішно в той час, поки величезна кількість уваги було відвернуто на Мосійчука і все, що з ним пов’язано, – пише журналіст Микола Фельдман.

– Є підстави вважати, що на Банковій атаку на парламент свідомо об’єднали за часом з цинічною атакою на банківський сектор для того, щоб продемонструвати групі Коломойського, що з «Приватбанком» також церемонитися не будуть, незважаючи ні на що. І з іншими активами «Привату» в тому числі. Рішення про визнання неплатоспроможним «Фініків» приймалося в явному протиріччі з логікою попередніх подій і безпрецедентною поспішністю з урахуванням масштабності для України питання.

Жеваго називається інсайдерами єдиним банкіром, який намагався дійсно врятувати банк своїми грошима. І треба віддати належне – у нього виходило, незважаючи на численні сигнали з Банкової, що пропонували олігархові залишити безнадійну справу. Але Жеваго не просто продовжував робити формальні зусилля, але і начебто навіть робив все для того, щоб вивести банк з ризиків.

На користь цього говорить заява НБУ від 19 серпня, в якому стверджується, що Жеваго виконав план з капіталізації. У повідомленні державного регулятора було вказано кількість грошей, які були внесені до статутного фонду, вказані дії, що вже були зроблені інвесторами. Зверніть увагу на такий рядок: «Голова Національного банку Валерія Гонтарєва зазначила, що акціонер банку «Фінанси і кредит» підтверджує наміри щодо подальшої підтримки банку».

Акції компанії Жеваго обвалилися після банкрутства банку «Фінанси і кредит». Менше місяця потому НБУ під керівництвом Гонтаревої приймає протилежне рішення визнати “ФіК” неплатоспроможним банком і ввести туди тимчасову адміністрацію. Інсайдери говорять, що до такого повороту подій не був готовий ніхто.

Керівник Фонду гарантування вкладів Ворушилін взагалі перебував у відпустці. Більш того, рішення стало повним шоком і для самого Жеваго, який тепер знаходиться в нокауті і думає, чи вимагати йому від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу проти Гонтаревої за явно незаконне рішення про визнання його банку неплатоспроможним. Що позбавлене юридичної та політичної перспективи, оскільки в разі відкриття кримінального провадження проти самого Жеваго юридична перспектива повністю зрозуміла.

Заборона на в’їзд-виїзд, оголошення в міжнародний розшук, арешт всіх активів і розпродаж за копійки прямим політичним і промисловим конкурентам. Тому на Банковій справедливо (зі своєї дзвіниці) вважають, що шарпатися Жеваго не буде. Яка ж справжня причина таких поспішних рішень президента?

Окремі особи повністю впевнені – це був подвійний удар Порошенко по Коломойському. Парламентський удар був покликаний продемонструвати лідеру групи «Приват», що кожен його парламентарій знаходиться на гачку і знаходження на волі прямо залежить від лояльності до Банкової. Попередження про це надходили весь серпень і на початку вересня матеріалізувалися.

У банківського удару призначення набагато крутіше – демонстрація групі Коломойського, що їхні активи будуть забирати рівно в той момент, коли сам Порошенко прийме рішення, незважаючи на те – чи відповідає воно строго законодавству чи ні. Джерела на Банковій переконані, що ефективність сукупної атаки – максимальна.

По-перше, Коломойський віддав наказ зняти облогу «Укртранснафти» в Кременчуці, де пару місяців були перекриті всі входи і виходи армією охоронців, що зображали з себе пікетників.

По-друге, Коломойський віддав наказ зняти з ефіру Шустера за пару хвилин до трансляції, продемонструвавши таким дивним чином повне припинення попередньої лінії поведінки, де в політичній боротьбі використовувалися політики, медіа та яскраві пікети.

Які наслідки? Свідомо чи ні, але Порошенко з легкістю переходить червоні лінії, перетинати які з точки зору своїх опонентів неможливо без наслідків. Точки неповернення, після яких не просто не можна буде домовитися, але і доведеться боротися за виживання, знищуючи один одного.

Швидше за все, Коломойський усвідомив це і тому згорнув всі попередні проекти політичного тиску. Дії та висловлювання окремих осіб будуть зберігати видимість політичного протистояння, яке насправді більш не є політичним. Далі воно, швидше за все, буде носити чисто фізичний характер. Тому щаслива ейфорія окремих осіб на Банковій може незабаром різко змінитися на стан крайнього жаху.

Правда України

Часто ставши учасником автомобільної аварії, водії не знають як себе поводити

ДТП

Кожного дня тільки у столиці відбувається близько сотні дорожньо-транспортних пригод різної складності. Частина з них оформляється працівниками поліції, частина вирішується між водіями-учасниками ДТП самостійно.

Нажаль, гарантовано убезпечити себе від втрапляння у дорожню аварію неможливо. Навіть якщо один водій повністю дотримується усіх вимог ПДР, це не гарантує дотримання правил іншими учасниками дорожнього руху.

Досить часто, ставши учасником автомобільної аварії, водії не знають як себе поводити. У таких стресових ситуаціях учасники можуть перебувати у стані шоку. Цим може скористатися негативно налаштована інша сторона аварії. Про це потрібно пам’ятати і зробити усе, щоб опанувати себе та зберігати спокій. Пам’ятайте, що в таких ситуаціях категорично забороняється вживати алкогольні напої одразу після ДТП. Будьте також уважні до медичних препаратів, які ви прийматимете для заспокоєння.

У Правилах дорожнього руху окремий пункт відведено для обов’язків водія, який причетний до ДТП (п. 2.10). У випадку дорожньо-транспортної пригоди перш за все необхідно переконатися, що усі її учасники (водії, пішоходи, пасажири) не зазнали ушкодження здоров’ю. Якщо виявиться, що комусь з людей було завдано шкоди, необхідно перш за все надати таким постраждалим першу медичну допомогу та викликати медиків.

Обов’язково потрібно залишати транспортні засоби у положеннях, в яких вони зупинилися після зіткнення. Забезпечте попередження інших водіїв про перешкоду (увімкніть аварійний сигнал, розмістіть знак аварійної зупинки). Не забудьте повідомити поліцію про пригоду.

Зробивши усе зазначене, очікуйте прибуття поліції для оформлення ДТП. Якомога детальніше зафіксуйте обстановку на відео, зробіть фотографії. Завдячуючи сучасним мобільним пристроям, думаємо це не буде проблемою. Встановіть особи, які могли бачити момент аварії, які можуть бути свідками. Буває так, що свідки є, вони готові підтвердити обставини, але в даний момент вони кудись поспішають, тому не мають змоги дочекатися приїзду поліції для дачі своїх показів. В такому разі отримайте від таких свідків контактну інформацію, а також інформацію, яка дозволить в майбутньому їх ідентифікувати (повне ім’я, дата народження, місце проживання). Коли водій надає свої письмові пояснення поліції, він зможе вказати про наявність цих свідків і пізніше використати їх.

Сьогодні, у багатьох ділянках дороги здійснюється відеоспостереження. Можливо на місці ДТП також присутні відеокамери, які могли зафіксувати обставини аварії. Дізнайтеся, хто є власником таких відеокамер, постарайтеся отримати відеозапис події.

При оформленні дорожньо-транспортної пригоди поліцейськими уважно слідкуйте за процесом оформлення матеріалів, зокрема схеми ДТП. Невірно вказані дані на схемі можуть мати вирішальне значення для встановлення винного у цій аварії. Слідкуйте, щоб були правильно встановлені розміри, були занесені на схему гальмівні сліди, уламки. Якщо з чимось не погоджуєтеся, обов’язково зазначте про це у своїх письмових поясненнях.

До речі, щодо пояснень. Обов’язково добре обдумайте що писатимете. Усе, що Ви напишете, може бути використаним проти Вас. І швидше за все і буде використано. Давати пояснення на місці ДТП водій може і відмовитися. Для цього достатньо зіслатися на погане самопочуття, шок. Тому, якщо себе погано почуваєте, не впевнені у своїх діях, краще цим правом скористатися.

Після оформлення схеми ДТП, відібрання пояснень в учасників і свідків поліцейський складає протокол про адміністративне правопорушення щодо одного, або й декількох водіїв (тих, в діях яких вбачається вина у вчиненні ДТП). У таких водіїв вилучаються водійські права, замість яких видається тимчасовий дозвіл на керування транспортними засобами, який дійсний 3 місяці. Зверніть увагу, що такий дозвіл дійсний тільки при наявності документа, який може підтвердити особу водія (наприклад, паспорт). Далі усі матеріали відправляються до суду і суд встановлюватиме вину водіїв та вирішуватиме яку санкцію до них застосовувати (позбавлення прав або штраф).

Ще одним важливим моментом, який в подальшому матиме важливе значення, є повідомлення страхової компанії про настання страхового випадку. Водію необхідно протягом 3 робочих днів з дня ДТП письмово повідомити страхову компанію, в якій він застрахував свою цивільно-правову відповідальність, про настання страхового випадку. Якщо цього не зробити, страхова компанія виплатить кошти постраждалому, але потім в порядку регресу матиме право стягнути виплачені кошти із винного водія.

Якщо у ДТП немає постраждалих (нікому не завдана шкода здоров’ю, життю), усі учасники аварії не перебувають у стані алкогольного чи іншого сп’яніння, в усіх учасників є діючий поліс обов’язкового страхування відповідальності (автоцивілка), винний водій визнає себе таким і шкода, завдана транспортному засобу невинного водія не перевищує 25 тис. грн., водії мають право самостійно скласти повідомлення про ДТП, т.з. «європротокол» (бланк видається при укладанні договору ОСЦПВ, його також можна безкоштовно отримати у страховій компанії). В такому випадку викликати поліцію для оформлення ДТП не потрібно, відповідно жодний з водіїв не притягатиметься до адміністративної відповідальності.

Від оформлених на місці матеріалів ДТП в основному залежить подальше вирішення справи про притягнення або не притягнення винного водія до відповідальності. Якщо водій не впевнений у тому, що самостійно зможе проконтролювати складання матеріалів, краще звернутися за допомогою до спеціалістів. В результаті це може бути набагато дешевше.

P.S. Пам’ятайте, якщо в аварії постраждали тільки автомобілі, то це всього лише залізо. Головне, щоб усі залишилися живі і здорові.

Правда України

Чого домагається росія у Сирії і чи є підстави вести мову про зміну інтересів путіна

Сирія

Сполучені Штати Америки вкотре висловили стурбованість через збільшення військової присутності Росії на території Сирії. Це відбувається у той час, як військово-повітряні сили міжнародної коаліції проводять кампанію проти “Ісламської держави”.

У Білому домі вважають, що підтримка Росією режиму Башара Асада лише посилює загрозу екстремізму у тому регіоні.

На Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку, що розпочнеться найближчим часом, криза у Сирії обговорюватиметься поруч із конфліктом на сході України. Чого домагається Росія у Сирії і чи є підстави вести мову про зміну геополітичних інтересів президента Володимира Путіна?

Про це наші кореспонденти спілкувалися із експертами у Києві та Москві.

Володимир Смолянюк, доктор політичних наук, експерт з питань безпеки (Київ):

Володимир Путін зазнав поразки в Україні, оскільки проект “Новоросія” не вдався, ДНР/ЛНР його тепер цікавить менше. Мета президента Росії зараз – перемкнути увагу на іншу велику авантюру і, як кажуть, зберегти обличчя. Тепер замість гасла: “Ми в Україні врятували українців, поклали край фашистській владі” з’явиться нове – “Ми пропонуємо роль супермиротворця на Близькому Сході”.

Як це не дивно, але Україна і Сирія зараз стоять поруч як об’єкти російської геополітичної розробки.

Путін і далі пропагуватиме ідею Росії-миротворця: мовляв, США і коаліція не можуть побороти ІД без Росії.

Сирійська тематика обговорюється на найвищому світовому рівні. Володимир Путін, очевидно, вважає, що говорячи про Сирію, він автоматично потрапляє у вищий ранг світової політики, звідки його вивели після анексії Криму і конфлікту на Донбасі. Тобто, Сирія – це для російського лідера як своєрідний трамплін з метою вийти з міжнародної ізоляції.

Олена Супоніна, журналіст, сходознавець, фахівець з питань Близького Сходу та Азії (Москва):

Росія домагається політичного врегулювання в Сирії і розуміє, що без домовленості між усіма міжнародними посередниками та головними регіональними гравцями конфлікт у Сирії не розв’язати.

Однак цей намір цілком може поєднуватися з іншими намірами. Приміром, США та їхні союзники також заявляють про прихильність до політичного врегулювання конфлікту у Сирії, але це не заважає їм протягом понад півтора роки бомбити територію Сирії, завдаючи ударів по позиціях “Ісламської держави”.

Власне, самі американці багато разів запрошували Росію взяти участь у боротьбі з тероризмом на території Сирії. А тепер, коли Росія почала трохи грати м’язами, чомусь всі раптом захвилювалися.

Росія все ще сподівається змінити позицію США, і я не виключаю, що ми побачимо нову спробу Володимира Путіна під час його участі у Генеральній асамблеї ООН.

Росія завжди критикувала США і їхніх союзників за те, що боротьбу з тероризмом на території Сирії вони ведуть без санкції Ради безпеки ООН і без дозволу уряду Сирії. Звичайно, Росія в такій коаліції участі не братиме. Але не можна виключати активнішого долучення Росії до боротьби з тероризмом в Сирії, якщо санкція Ради безпеки ООН з’явиться, або ж буде офіційне прохання про допомогу від сирійського уряду.

Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень (Київ):

На Генеральній асамблеї ООН Володимиру Путіну навряд чи вдастся замінити дискусію навколо окупованих територій України на тему Сирії, хоч це і в його інтересах: у сирійській темі Росія виглядала б привабливіше, ніж в українській.

Зараз Росія вдається до спроб розіграти різні сценарії з метою підняти ставки у світовій політиці і посилити свої позиції. Однак, на мою думку, це гра одинака.

Сьогодні ця гра триває, оскільки ані США, ані сили атниасадівської коаліції не сказали свого останнього слова. Зараз ми можемо лише констатувати реактивну реакцію світу на російську присутність у Сирії. Максимум що відбувається – це консультації.

Але позицію Росії ускладнює те, що Кремль не бачить іншого шляху розв’язання конфлікту у Сирії, окрім як шляху, за якого має бути збережений режим Башара Асада, чого не можуть допустити США та їхні союзники.

Росії важливо дати сигнали Сполученим Штатам про те, що з нею варто рахуватися, якщо вони не хочуть ескалації конфлікту. І ця політика дуже схожа на політику, яку ми спостерігаємо у ставленні до України: ви не хочете визнання ДНР/ЛНР – ось вам ескалація.

Віктор Мураховський, експерт Центру військово-політичних досліджень (Москва):

Я на сто відсотків переконаний, що лише широка коаліція зможе розгромити бойовиків “Ісламської держави”. Сирійській армії з допомогою Росії зробити це не вдастся. Оскільки “ІД” діє не лише на території Сирії, а й Іраку, Лівії, інших країн регіону. Це завдання може бути вирішене лише спільними зусиллями і під егідою ООН.

Основною силою, яка реально воює з “ІД”, на сьогодні є сирійська армія. Тому вважаю, що Росія продовжить політику підтримки сирійського уряду, сирійської армії.

Росія вже збільшила останнім часом постачання боєприпасів до цієї країни. За понад чотири роки громадянської війни ці запаси, накопичені сирійським урядом, вичерпуються, за багатьма позиціями відчувається гострий дефіцит.

Саме цим пояснюється збільшення частоти рейсів російської військово-транспортної авіації і кораблів до Сирії. Для того, щоб мати можливість доставляти такі вантажі, Росія модернізовує і розширює аеродром в Латакії. Якщо не вдасться в рамках Ради безпеки ООН домовитися про створення коаліції з рівноправною участю усіх сторін, я думаю, Росія продовжить підтримувати сирійського лідера Башара Асада, а також, можливо, посилить військово-технічне співробітництво з Іраном.

Росії немає жодного сенсу брати пряму військову участь у тих операціях, за які відповідає конкретний уряд конкретної країни. І немає ніякого сенсу навіть частково брати участь у діях коаліції, яку очолюють Сполучені Штати. У таких питаннях Росія має взаємодіяти тільки на рівноправних умовах.

Перед Росією не стоїть завдання самостійно розгромити “ІГ”, оскільки вона має актуальніші проблеми поблизу своїх кордонів і актуальніші завдання для своїх збройних сил.

Павло Фельгенгауер, військовий експерт (Москва):

Якби Росія хотіла б щось всерйоз робити у Сирії, то тримала б усе в секреті, як це відбувалося на Донбасі чи раніше у Криму. Нічого серйозного в Сирії, швидше за все, не передбачається.

Це така собі стратегічна диверсія з боку Кремля. Мета очевидна: створити велику коаліцію, перевести Башара Асада в розряд “хороших” лідерів і врегулювати конфлікт із Заходом у темі України.

Ідею великої коаліції проти ІД Володимир Путін просуває кілька місяців поспіль. Була мета показати Заходу загрозу того, що Росія почне діяти в Сирії самостійно і розгорне там якесь військове угруповання. Але нічого вона там не розгорне, бо не має реальних можливостей, та й сенсу немає це робити.

Відправляють до Сирії кілька танків, кілька літаків, неповну роту солдатів, а стільки галасу, ніби там дивізія висадилася. Але дивізії там не буде, оскільки її неможливо буде оснащувати і утримувати. На відміну від Донбасу чи Криму, логістика там не розвинена.

Звичайно, в Сирії можуть з’явитися російські найманці, контрактники. Коли рік тому туди увійшли частини “Хезболли” – кілька тисяч добре підготовлених і озброєних бійців – всі вважали, що режим Асада зможе переломити хід бойових дій. Якщо у “Хезболли” нічого не вийшло, то кілька російських контрактників тим більше нічого змінити на полі бою не зможуть. Туди слід вводити 20-30 тисяч військових, а краще 100 тисяч, як в Афганістан свого часу. Але цього не станеться.

Сергій Таран, політолог (Київ):

Сирія для Володимира Путіна – це останній плацдарм, де він може мати вплив і через цей регіон впливати на інші країни. Росія поступово стає малозначущою державою у світі. Єдиний спосіб повернутися у гравці вищої ліги геополітики – це створювати анклави конфліктів і торгуватися ними із Заходом. Для Путіна, окрім цих конфліктів, немає інших інструментів впливу на Захід. Якщо донедавна це були газ і нафта, то зараз у нього залишилася лише армія.

Тому Володимир Путін намагатиметься показати, що він може вирішувати проблеми боротьби із тероризмом, що є вкрай важливими для Заходу. Можливо, частково це йому вдастся, але це не буде стратегічне партнерство. Оскільки для Заходу важлива прогнозованість, у той час як ніхто не знає, чого чекати від Путіна.
Про Сирію можуть домовитися “точково”, можливо, це будуть домовленості не на рівні лідерів країн, а, скажімо, на рівні військових чи спецслужб. Але це не буде зміна політичних пріортитеів Заходу.

Зараз лунають припущення, що затишшя на Сході може пояснюватимя тим, що Росія, мовляв, перемкнула свою увагу на інший регіон. Але Володимир Путін не зупиниться, Україна має бути постійно готова до загострення конфлікту. Єдиний спосіб для президента Росії впливати на Україну – це загострювати конфлікт, і він це постійно використовуватиме. Через Сирію він свою політику стосовно України не змінить.

Правда України

Україна в міжнародних судах вимагатиме у Росії компенсацію за збитки на понад 50 млрд доларів

50 млрд доларів

Україна в міжнародних судах вимагатиме у Росії компенсувати збитки за Крим і Донбас, сума претензій за позовами буде перевищувати 50 млрд дол. Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

“Мова йде про мільярдні суми. Причому мільярдні суми можуть бути за різними позовами. Думаю, в результаті сума за деякими позовами може в порядку свого величини дорівнювати “справі ЮКОСа” (ЮКОС в Гаазі відсудив у Росії 50 млрд дол., – ред.), – зазначив міністр.

“Ми порахували все. Навіть вартість природних ресурсів, включаючи пісок, який ми не можемо використовувати”, – акцентував він.

Розповідаючи детальніше про позовах, міністр додав: “В Міжнародний суд ООН ще ніхто не звертався з позовами щодо невиконання Конвенції по фінансуванню тероризму. І якщо ми доведемо, що Росія як держава фінансувала і фінансує тероризм, це може привести Росію до абсолютно непередбачуваних обставин”.

“Це можуть бути додаткові обмеження, які можуть бути накладені на Росію в ході її взаємодії з міжнародними інституціями. Також це може бути заборона Росії щодо участі у деяких міжнародно-правових форматах”, – уточнив він.

Відповідаючи на питання про те, чи можна під цим розуміти міжнародну ізоляцію Росії, він сказав: “Так, істотну частину міжнародної ізоляції”.

При цьому міністр підкреслив, що отримання подібних судових рішень не варто чекати в короткостроковій перспективі: “Це – питання чотирьох-шести років”.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що помічник Генсека ООН має намір обговорити з Клімкіним блокаду Криму.

Правда України

Посіпачка фірташа і хорошковського вимагає в України податкових канікул

Ганна Безлюдна

На сьогоднішній день українські телеканали не мають ресурсів для зйомки достатньої кількості серіалів. Введення заборон не стимулює розвиток медійної галузі. Про це заявила керівник Inter Media Group Ганна Безлюдна в ході онлайн-конференції.

“Ми запустили виробництво кількох нових серіалів. На жаль, ми не можемо за кілька місяців зняти тисячу годин серіалів і фільмів. Тому, звичайно, після прийняття закону проблема є”, – сказала Безлюдна, коментуючи заборону на всі серіали та програми, вироблені в Росії з 1 січня 2014 року.

“Наприклад, показувати мелодраму, яка була знята 15 грудня 2013-го, можна, а 15 січня 2014 го – вже не можна. Чому? На це питання в рамках правового поля чітко відповісти не можна, можна відповісти з погляду якоїсь політичної доцільності. Але , вибачте, політика – це політика, а законодавство – це законодавство. Заборони – не найефективніший спосіб досягнення результатів, це не ринковий підхід”, – зазначила Безлюдна.

Вона також розповіла, що зараз українським телеканалам потрібні податкові канікули для стимулювання власного виробництва, оскільки вони не розташовують ресурсами для зйомки достатньої кількості серіалів для заповнення всього ефіру.

“Я маю на увазі все українське телебачення. У нас є низка пропозицій – так звані податкові канікули, які будуть сприяти розвитку власного виробництва. Зняти 1-2 серіали не складно, навіть 3-4, а от 10-12 – це вже питання. Є ж ще питання якості. Люди звикли до певного рівня змісту і картинки”, – пояснила Безлюдна.

Вона підкреслила, що сьогодні необхідно створити умови для розвитку українського телебачення – закупівель нових програм, появи нових форматів, виробництва продукту для інших країн. “Нехай приїжджають російські продюсери, білоруські, турецькі, корейські – чому ні? Якщо тут вигідні умови для виробництва, то гроші надходять в наш бюджет, з’являються робочі місця… Я думаю, що так і буде, тому що здоровий глузд, логіка рано чи пізно переможуть”.

За її словами, ці питання обговорюються в професійному середовищі, були проведені зустрічі з віце-прем’єром. “Є надія, що нас почують”, – сказала глава ФРМОУ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що через заборону російських серіалів українські телеканали почали власне виробництво. Зокрема, очікується поява на телеекранах декількох десятків серіалів українського виробництва.

У Держкіно проти спільного виробництва фільмів з Росією.

Правда України

Санкції проти путляндії дуже не подобаються коломойському і його братві

МАУ

Після введення санкцій до російських авіаперевізників і у разі застосування зустрічних санкцій до українських авіакомпаній з боку РФ (у разі заборони виконувати прямі рейси з Києва до Москви, Санкт-Петербургу, Калінінграду) втрати авіакомпанії МАУ складуть 42,3 млн. дол. на рік. Про це повідомили в прес-службі МАУ.

– втрати доходів від виконання рейсів – 19,6 млн дол. на рік
– втрати доходів від рейсів маршрутної мережі МАУ – 5,8 млн дол. на рік
– втрати від простою трьох повітряних суден, задіяних для виконання рейсів в РФ – 10,2 млн. дол. на рік (850 тис. дол. щомісячно).
– втрати обсягу пасажирів, що перевозяться у/з і через аеропорт “Бориспіль” – 299 тис. дол. на рік.

Крім того, збитки, пов’язані з забороною літакам МАУ використовувати повітряний простір РФ для транзиту при виконанні рейсів у Казахстан, Узбекистан, Китай, Таїланд, складають 6,4 млн дол. на рік, повідомили в прес-службі авіаперевізника.

Нагадаємо, що дана заборона була введена в минулому році.

Правда України

Проти путляндії подали ще один позов до суду в Гаазі на 10 мільярдів доларів

суд в Гаазі

Російський банкір і колишній сенатор Сергій Пугачов подав позов проти Росії на суму більш як $10 млрд, повідомляє джерело, близьке до банкіра.

За даними агентства, позов внесено до суду в Гаазі. Подробиці позову будуть оголошені в Парижі у вівторок, 22 вересня. У російському уряді ці дані не коментують.

Інформація про можливі позови Пугачова до Росії з’явилася в липні. Тоді екс-сенатор і банкір заявив, що звинувачує російську владу в експропріації чотирьох активів загальною вартістю $15 мільярдів.

Правда України