TI Україна про тиск на головреда «Схем» Седлецьку: рішення суду є загрозою для вільної журналістики

Антикорупційна організація «Transparency International Україна» обурена рішенням українського суду, який дав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької впродовж 17 місяців.

«Українське представництво глобального антикорупційного руху не розуміє мотивації розкриття приватної інформації журналіста, яка стосується такого тривалого періоду. Вважаємо, що таке рішення суду є загрозою для вільної журналістики. Така ухвала трактується нами як тиск на керівника проекту журналістських розслідувань. Це грубий спосіб змусити працівника ЗМІ порушити етичні норми, які зобов’язують його зберігати в таємниці власні джерела інформації», – заявили в організації.

«Transparency International Україна» висловила Седлецькій підтримку.

27 серпня Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону керівника програми журналістських розслідувань «Схеми». В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків та смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року та до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

​Радіо Свобода обурене цією ухвалою. Адвокат Радіо Свобода Анатолій Попов назвав цей захід надмірним і таким, що «порушує як у цілому права людини на повагу до приватного життя, так і тиск на роботу журналіста в рамках виконання його професійних обов’язків і незаконний доступ до джерел інформації журналіста».

Читайте також: Команда «Схем» засуджує тиск на головного редактора програми Седлецьку – заява

Наталія Седлецька – володар численних журналістських нагород як українських, так і міжнародних. Лауреат нагороди «Світло справедливості» у 2017 році. Стипендіат премії імені Вацлава Гавела на 2013-2014 академічний рік (спільна програма Радіо Свобода і МЗС Чехії). Переможець низки конкурсів журналістських розслідувань. Член міжнародної мережі журналістів-розслідувачів Orginized Crime and Corruption Reporting project (OCCRP). Лауреат премії «За поступ у журналістиці» імені Олександра Кривенка.

«Схеми: корупція в деталях» – щотижнева телевізійна програма журналістських розслідувань та аналітики про високопосадову корупцію, яка виходить в ефір з липня 2014 року. Спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

У кожному випуску «Схем» у прізвищах та деталях ідеться про зловживання чиновниками наданою їм владою, статки держслужбовців та конфлікт персональних інтересів з державними, кумівство, розпил, афери та корупційні схеми.

0 Comment

comments: