Законопроект про антикорупційний суд суперечить обіцянкам Києва – ЄС

Президентський законопроект про антикорупційний суд суперечить обіцянкам Києва та рекомендаціям Венеціанської комісії, йдеться в письмовому коментарі від імені речника Європейського союзу у відповідь на запит «Європейської правди».

«Основні положення проекту не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії. Важливо, щоб ці питання були переглянуті, і ЄС доносить цей сигнал українській владі», – йдеться в коментарі.

Речник Євросоюзу підкреслив, що створення антикорупційного суду у відповідності до зобов’язань України необхідне також для виконання безвізових вимог.

«Його створення… вимагає також Європейська комісія в рамках моніторингу за механізмом візового призупинення», – заявили в ЄС.

У грудні 2017 року президент вніс до Верховної Ради України законопроект про Вищий антикорупційний суд. Згідно з документом, на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі, ним може бути призначений громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, з науковим ступенем у сфері права чи пропрацювавши в науковій галузі щонайменше 7 років, з адвокатським досвідом.

Проте низка антикорупційний організацій закликали президента України Петра Порошенка відкликати цей законопроект і доопрацювати його, заявляючи, що окремі положення документа не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії.

Міжнародний валютний фонд висловив зауваження щодо законопроекту. На думку МВФ проект закону порушує зобов’язання України перед міжнародними партнерами.

11 червня 2017 року набрала чинності візова лібералізація для українців при короткотермінових подорожах до країн ЄС і «шенгену» (до 90 днів протягом кожних 180 днів без права працевлаштування).

0 Comment

comments: