У Чехії другий день голосують на президентських виборах

Другий день голосування на виборах президента у Чехії наближається до завершення.Дільниці відкрилися учора,12 січня, о 14-й годині за місцевим часом (15-й за Києвом). Вони будуть працювати цього дня до 22-ї години, а 13 січня – з 8-ї до 14-ї. Результати будуть відомі пізно ввечері 13 січня.

У списку кандидатів на найвищу державну посаду цього разу дев’ять осіб, серед них і нині чинний президент Чехії Мілош Земан.

Серед кандидатів – також письменник і журналіст Міхал Горачек, учений-фізик, професор Їржі Драгош, лікар Марек Гілшер, дипломат Павел Фішер, політик, колишній голова уряду Чехії Мірек Тополанек, підприємець Їржі Гінек. Найстаршому з кандидатів 74 роки (це Земан), наймолодшому – 41.

Згідно з опитуваннями, проведеними напередодні голосування, лідирує Земан, але імовірність, що за нього проголосує абсолютна більшість, не є високою.

У разі, якщо жоден із кандидатів не набере більшості голосів виборців, тобто понад 50 відсотків від поданих чинних голосів, через два тижні – 26–27 січня – відбудеться друге коло виборів. У ньому візьмуть участь двоє кандидатів, які в першому турі назбирають найбільшу кількість голосів.

Нинішній президент Чехії Мілош Земан є третім після Вацлава Гавела і Вацлава Клауса президентом країни і першим обраним у прямих президентських виборах. Термін його президентського мандату збігає 8 березня.

У Чехії, що є парламентською республікою, президент має обмежені повноваження, але деякі з них досить важливі – наприклад, призначення кандидата на посаду прем’єр-міністра для формування нового уряду.

 

0 Comment

comments: